De grootste bedrijven ter wereld

10 grootste bedrijven ter wereld naar marktkapitalisatie in 2023

De 10 grootste bedrijven ter wereld. Wat maakt een bedrijf ‘het grootst’? Meestal wordt hierbij naar de marktkapitalisatie gekeken. Dit is de beurswaarde. Het aantal uitstaande aandelen vermenigvuldigt met de huidige koers. Aangezien de beurs 5 dagen in de week open is, verschilt dit daarom per dag.

Wanneer een Apple met 3% zakt op een dag, is dit letterlijk miljarden aan waarde wat het bedrijf in feite minder waard is geworden. Op moment van schrijven heeft Apple een marktwaarde van 2,398 Triljoen dollar. 3% hiervan is maar liefst 71,94 miljard.

Grootste bedrijven naar marktkapitalisatie

In dit artikel kijken we specifiek naar de marktkapitalisatie/beurswaarde om te bepalen welke bedrijven het grootst zijn.

Deze waarde wordt bepaald aan de hand van het aantal uitstaande aandelen. Het gaat hierbij om bedrijven die op de beurs staan genoteerd. Elk aandeel wordt verhandeld tegen een bepaalde prijs. Het aantal aandelen vermenigvuldigd met de huidige koers per aandeel is de totale waarde van het bedrijf. Zoals we hierboven al aangaven kan dit per dag enkele miljarden verschillen.

Hierdoor is onderstaande lijst slechts een momentopname. Zo is de lijst anders dan vorig jaar, en kan deze volgend jaar weer heel anders zijn.

De meeste grote bedrijven komen uit de Verenigde Staten. Dat is één van de redenen waarom we de marktwaarde in dollars aangeven. Hierdoor is de wisselkoers een belangrijke factor. Door de huidige hoge dollar prijs is dit ongunstig voor andere landen.

De 10 grootste beursgenoteerde bedrijven

Hieronder een kort overzicht van de 10 grootste bedrijven naar marktkapitalisatie. Daarnaast de sector waar ze actief in zijn en de huidige koers-winst verhouding. Mocht je geïnteresseerd zijn om een stukje van dit bedrijf te willen kopen. Dan geeft deze verhouding aan hoe vaak je de winst betaald ten opzichte van de beurswaarde (marktkapitalisatie).

Voor Saudi Aramco en Berkshire Hathaway is deze verhouding niet weergegeven. Voor Saudi Aramco is dit om het feit dat het voor Nederlandse beleggers lastig is hier in te investeren. Er zijn wél mogelijkheden, die bespreken we zo. Voor Berkshire Hathaway is de reden voor de hand liggend. Dit is namelijk geen bedrijf wat direct winst en omzet genereert. Berkshire Hathaway is een conglomeraat. De meeste mensen kennen dit bedrijf dankzij zijn fondsmanager ‘Warren Buffet’ en de beleggingsportefeuille. Daar zo meer over.

BedrijfBeurswaarde ($)SectorLandKoers-winst verhouding
Apple2,30 TriljoenTechnologieVerenigde Staten24,33
Saudi Aramco2,14 TriljoenEnergieSaudi-Arabië
Microsoft1,76 TriljoenTechnologieVerenigde Staten25,10
Alphabet1,30 TriljoenTechnologieVerenigde Staten19,11
Amazon1,17 TriljoenTechnologieVerenigde Staten107,30
Tesla649,51 MiljardTechnologieVerenigde Staten66,06
Berkshire Hathaway623,85 MiljardFinancieelVerenigde Staten
UnitedHealth Group Inc487,22 MiljardGezondheidszorgVerenigde Staten26,14
Johnson & Johnson434,10 MiljardGezondheidszorgVerenigde Staten23,49
Exxon Mobil Corp.433,14 MiljardEnergieVerenigde Staten11,58

Deze lijst ziet er nu heel anders uit dan een jaar geleden. Saudi Aramco is lange tijd het grootste bedrijf geweest. De enorme groei van Apple en de wisselkoers hebben hier een grote rol in gespeeld. Ook de top 5-10 is een stuk anders dan een jaar terug. Tech bedrijven zoals een NVIDIA, Taiwan Semiconductors en Meta hebben plaats moeten maken voor de gezondheidszorg en energie bedrijven. Een Exxon Mobil heeft bijvoorbeeld weer erg geprofiteerd van de hoge olie prijzen.

De grootste bedrijven ter wereld eToro

1. Apple

Op de eerste plaats in de lijst met grootste bedrijven ter wereld staat Apple. Apple is met $ 2,3 triljoen momenteel het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Voor de meesten een bekend bedrijf. Op de piek was Apple $ 2,94 triljoen waard.

Apple werd in 1976 opgericht door drie jonge ondernemers. Steve Jobs, Steve Woźniak en Ronald Wayne. In 1980 kwam Apple op de beurs voor zo’n 100 miljoen dollar (in die tijd omgerekend 91,93 miljoen euro). Het bedrijf is vooral bekend van zijn hardware producten, zoals de iPhone, iPad en Mac Books. In de afgelopen jaren is het assortiment flink uitgebreid. Onder andere oordoppen en andere wearables zijn aan het assortiment toegevoegd. Daarnaast kun je tegenwoordig ook diensten zoals Apple-tv en Apple Music bij hen afnemen.

Je kunt Apple op de beurs vinden onder de ISIN-code US0378331005.

2. Saudi Aramco

Saudi Aramco is het op een na grootste (beursgenoteerde) bedrijf ter wereld op dit moment. Op moment van schrijven heeft het bedrijf een waarde van 8,03 biljoen SAR. SAR staat voor Saoedi-Arabische riyal. Omgerekend is dit 2,14 miljard dollar. Belangrijk hierbij is de wisselkoers. 1 SAR staat op moment van schrijven gelijk aan 0,27 Amerikaanse dollar.

Dit bedrijf is bekend van zijn olie en gas productie. Bekende namen in deze sector zoals Shell, Exxon Mobil (die verderop in deze lijst staat) en Chevron zijn bij elkaar opgeteld nog steeds minder groot dan Saudi Aramco alleen. Saudi Aramco is lange tijd in handen gebleven van de regering van Saudi-Arabië. In 2019 zijn ze op de beurs gekomen. Dit was de grootste IPO (Initial Public Offering, met andere woorden beursgang) ooit. Al na de tweede dag steeg de beurswaarde naar boven de 2 biljoen dollar.

Saudi Aramco is verhandelbaar op de beurs van Saudi Arabië, genaamd de Tadawul. Hierdoor is het voor Europese beleggers lastig om direct te beleggen in dit bedrijf. Via een omweg is dit bij eToro (klik) wél mogelijk, mocht je hier geïnteresseerd in zijn.

Lees ook: eToro Review 2022 – Tips & Ervaringen, Copy Trading en meer

3. Microsoft

Op nummer drie staat Microsoft met een marktwaarde van $ 1,76 triljoen. Waarschijnlijk bij de meeste mensen ook een bekend bedrijf. Vrijwel iedereen heeft wel eens gebruik gemaakt van hun computersysteem, Windows. Op de piek was Microsoft $2,58 triljoen waard.

Microsoft is een Amerikaans softwarebedrijf die een breed scala aan computer gerelateerde producten en diensten aanbiedt. Het bedrijf werd opgericht door Bill Gates in 1975. Microsoft heeft een zeer uitgebreid aanbod. Het bedrijf is verdeeld in drie hoofdsegmenten. Productivity & Business, Intelligent Cloud en Personal Computing. Zo biedt Microsoft computers, tablets, gameconsoles (de Xbox), software pakketten maar ook cloud diensten.

De nieuwe CEO Satya Nadella heeft de clouddiensten een hoge prioriteit gegeven. Zo is er flink geïnvesteerd in Azure. Dit is de cloud variant van Microsoft. Een gewaagde stap, aangezien concurrent Amazon hier al een aantal jaren mee bezig was (AWS). Azure valt onder het ‘Intelligent Cloud’ segment, wat ongeveer goed is voor een derde van de omzet.

Hiernaast doet Microsoft regelmatig acquisities. Dit is het overnemen van andere bedrijven. Zo wordt het aanbod steeds diverser en de omzet steeds stabieler. In 2016 kocht Microsoft het bedrijf LinkedIn voor een bedrag van 26,2 miljard dollar. In het verleden zijn bedrijven als Skype, Hotmail, Minecraft en GitHub al overgenomen. Hoogstwaarschijnlijk wordt Activision Blizzard hier aan toegevoegd. Dit zou een mooie stap kunnen zijn om het game segment en de console (de Xbox) een boost te geven.

Je kunt Microsoft op de beurs vinden onder de ISIN-code US5949181045.

4. Alphabet

Op nummer vier in deze lijst staat Alphabet met momenteel een beurswaarde van 1,30 Triljoen dollar. Nog zo’n gigant die niet te missen is. De kans is groot dat je dit artikel hebt gevonden via Google. Deze nummer één zoekmachine is de hoofdbusiness van Alphabet. Daarnaast bezit Alphabet de nummer twee zoekmachine, genaamd YouTube. Op de piek was Alphabet $ 2 triljoen waard.

Alphabet werd opgericht in 1995 door Larry Page en Sergey Brin onder de naam Backrub. Deze naam werd later gewijzigd in Google. In 2015 werd de naam opnieuw gewijzigd, in Alphabet. Aangezien het bedrijf meer bevat dan alleen Google. Alphabet wordt gezien als het moederbedrijf van Google. Een gelijkwaardige gebeurtenis als de iets recentere naamswijziging van Facebook naar Meta.

‘Google Services’ is verreweg het grootste segment. Hier vallen ‘Google Search’, ‘YouTube Ads’, ‘Google Network’, ‘Google Advertising’ en ‘Google Other’ onder. Daarnaast is Google ook bezig met een cloud segment, ‘Google Cloud’. Het laatste segment is ‘Other bets’. Hier probeert Google nieuwe en innovatieve dingen uit om het aanbod te vergroten.

Je kunt Alphabet op de beurs vinden onder de ISIN-code US02079K3059.

5. Amazon

Op nummer vijf in de lijst staat Amazon met 1,17 Triljoen dollar. Een tech-gigant die ook ooit klein is begonnen. Op de piek was Amazon $ 1,89 triljoen waard.

Amazon werd opgericht in 1994 door Jeff Bezos. In die tijd verkocht Amazon alleen boeken online, vanuit zijn garage. In 1997 ging het bedrijf al de beurs op, 54 miljoen dollar was het bedrijf bij de beursgang waard. Na uitbreiding van het assortiment groeide Amazon snel. Vandaag de dag is Amazon wereldwijd het grootste e-commerce platform.

Naast dit grote e-commerce platform zet Amazon op vele andere dingen in. Een ander bedrijf waar diversificatie centraal staat. Zo heeft Amazon ook zijn eigen clouddienst, genaamd AWS. Daarnaast heeft het bedrijf zijn eigen streamingdienst, Amazon Prime en een hoop andere dingen. De hoge koers/winst verhouding is daarom niet per definitie slecht. Het bedrijf investeert grote delen van de kasstroom in nieuwe projecten. Zolang deze projecten een hoge ROIC (return on invested capital) opleveren, levert dit voor de aandeelhouder juist veel waarde op in de toekomst.

Je kunt Amazon op de beurs vinden onder de ISIN-code US0231351067.

6. Tesla

Wie kent dit bedrijf inmiddels niet? Tesla staat momenteel op nummer 6 in deze lijst met een marktwaarde van 649,51 miljard dollar. Op de piek was Tesla $ 1,20 triljoen waard.

Tesla werd in 2003 opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning. Twee ondernemers die als doel hadden een elektrische sportauto op de markt te brengen. Een jaar later investeerde Elon Musk in het bedrijf. Deze ontsloeg in 2008 de toenmalige directeur Martin Eberhard. Inmiddels is Elon Musk CEO en we kunnen wel stellen dat dat niet verkeerd uitpakt voor zover. Door de verscheidene ’tweets’ via het social media platform Twitter krijgt Tesla een hoop publiciteit. Dit komt door de bijzondere uitspraken die Musk daar op doet. 

Tesla is beursgenoteerd sinds 29 juni 2009. Inmiddels bezit Tesla in verschillende werelddelen de zogenaamde ‘Giga Factories’. Enorme fabrieken waar deze Tesla’s op grote schaal worden geproduceerd. 

Naast het produceren van elektrische voertuigen doet Tesla nog een hoop andere zaken. Het bedrijf houdt zich ook bezig met andere vormen van het opwekken en bewaren van groene energie. Daarnaast hebben ze een wereldwijd net aan eigen laadpalen.

Je kunt Tesla op de beurs vinden onder de ISIN-code US88160R1014.

7. Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway staat met $ 623,85 Miljard op plek 7. Het bedrijf zelf is over het algemeen iets minder bekend dan de voorgaande namen in deze lijst. De directeur van berkshire, genaamd Warren Buffett is echter wel een bekende naam bij veel beleggers. Hij wordt voor velen gezien als één van de beste beleggers aller tijden. Op de top was Berkshire $ 1,19 triljoen waard.

Berkshire Hathaway is een Amerikaans conglomeraat. Een soort ‘fonds’ wat een portefeuille aanhoudt met belangen in meerdere bedrijven. Deze bedrijven worden niet alleen geselecteerd door de beroemde Warren Buffet. Zijn zakenpartner Charlie Munger zit ook in het bedrijf, hiernaast hebben ze nog een team met specialisten aan het werk. 

In totaal bezit Berskhire op moment van schrijven belangen in zo’n 47 verschillende bedrijven. Apple is verreweg de grootste positie. Apple is voor maar liefst 40,76% onderdeel van de portefeuille. Hierna is ‘Bank Of America’ de grootste holding met een weging van 10,48%.

De gehele portefeuille kun je hier vinden.

Je kunt Berkshire Hathaway op de beurs vinden onder de ISIN-code US0846707026.

8. United Health Group

United Health Group is met $487,22 Miljard de achtste in de lijst van grootste bedrijven ter wereld. Dit is een multinationale zorg- en verzekeringsmaatschappij. Qua omzet is dit het grootste zorgbedrijf ter wereld en qua netto premies de grootste verzekeringsmaatschappij. Op de top was United Health Group $ 513,78 miljard waard.

Richard Taylor Burke richtte in 1974 het bedrijf Charter Med Inc op. In 1977 werd het bedrijf gereorganiseerd en kreeg het de naam ‘United HealthCare Corporation’. Het bedrijf is vandaag de dag opgezet in vier segmenten. United Healthcare, Optum health, Optum Insight en Optum Rx. Het UnitedHealthcare-segment biedt consumentgerichte plannen en diensten voor gezondheidsvoordelen voor particulieren en werkgevers. Optum Health biedt toegang tot netwerken van specialisten van zorgaanbieders.

Kort samengevat is United Health Group een zeer gediversifieerd bedrijf op gebied van gezondheidszorg en verzekeringen. 

Je kunt United Health Group op de beurs vinden onder de ISIN-code US91324P1021 

9. Johnson & Johnson

Op nummer negen in de lijst met grootste bedrijven ter wereld staat Johnson & Johnson met een beurswaarde van momenteel $ 434,10 Miljard. Op de piek was dit $ 479,35 miljard.

Johnson & Johnson is, net als United Health Group, een grote speler in de gezondheidszorg. Van verzorgingsproducten, baby verzorgingsspullen tot aan vaccins.

Het bedrijf onderzoekt, ontwikkeld en verkoopt wereldwijd verschillende gezondheidsproducten. Dit is het oudste bedrijf in deze lijst. Johnson & Johnson werd opgericht in 1886 door drie broers. Het bedrijf staat genoteerd op de beurs van New York sinds 1944. Door de jaren heen hebben ze verschillende bedrijven opgekocht om het assortiment te vergroten. De Nederlandse tak van Johnson staat bekend als Janssen Pharmaceutica.

In november 2021 kondigde Johnson & Johnson aan het bedrijf te willen opsplitsen in twee delen. De consumenten gezondheidsproducten los van de medische hulpmiddelen divisie.

Je kunt Johnson & Johnson op de beurs vinden onder de ISIN-code US4781601046 .

10. Exxon Mobil

Als laatste in deze lijst staat Exxon Mobil met een marktwaarde van momenteel $ 433,14 miljard. Als een van de weinigen in deze lijst staat dit aandeel niet ver van zijn piek af. Dit komt door het businessmodel.

Exxon Mobil verdient hoofdzakelijk zijn geld aan het produceren van olie en gas. Exxon Mobil is ontstaan in 1999 door en fusie tussen de bedrijven Exxon en Mobil. Het bedrijf bezit wereldwijd tankstation onder de namen Exxon, Mobil en Esso. Exxon Mobil behoort tot één van de zes grootste staats onafhankelijke oliemaatschappijen. 

Het bedrijf is onderverdeeld in drie onderdelen, upstream, downstream en chemie. Ook Exxon Mobil is vandaag de dag aan het investeren in groene projecten om te blijven innoveren.

Je kunt Exxon Mobil op de beurs vinden onder de ISIN-code US30231G1022 

Vergelijking met Nederlandse bedrijven

De 10 grootste bedrijven ter wereld hebben een enorme beurswaarde. Zulke grote bedragen is moeilijk te bevatten. Om je een beeld te geven hoe groot deze bedrijven zijn, vergelijken we ze met een paar bekende Nederlandse bedrijven. 

ASML

Verreweg het grootste Nederlandse bedrijf is ASML. Deze chipmaker heeft momenteel een beurswaarde van $ 194,30 miljard. Op de piek was dit zelfs $ 354,39 miljard. Mocht ASML op dezelfde voet doorgaan als de afgelopen jaren, is de kans vrij aannemelijk dat dit stukje Nederlandse trots zich ooit in deze top 10 bevindt. Momenteel is Apple bijna dertien keer zo groot als ASML qua beurswaarde

ING Groep

ING is bij vrijwel iedereen bekend. Deze enorme bank heeft op moment van schrijven een beurswaarde van $ 37,30 miljard. Qua beurswaarde slechts een 67e deel van de gigant Apple.

De grootste bedrijven ter wereld NAGA

Lees ook: NAGA Review 2022 – Tips & Ervaringen

Conclusie: de grootste bedrijven ter wereld

De top 10 grootste bedrijven bestaan voornamelijk uit bedrijven uit de Verenigde Staten. Eerder waren er nog een aantal Chinese kandidaten. Zo had het Chinese bedrijf Alibaba op zijn piek een marktwaarde van $ 842,11 miljard. In 2022 hebben Chinese bedrijven het om diverse redenen erg slecht gedaan op de beurs. Zo is Alibaba op dit moment slechts nog $ 168,79 miljard waard.

Veel gestelde vragen

Wat is het grootste bedrijf ter wereld?

In 2023 is Apple het grootste (beursgenoteerde) bedrijf ter wereld. Apple heeft een marktwaarde van 2,3 triljard dollar ($ 2300 miljard). Op de piek was Apple $ 2,94 triljoen waard. Dit maakt Apple de koploper van de lijst met grootste bedrijven ter wereld in 2023.

Wat zijn de 5 grootste bedrijven ter wereld?

Apple, Saudi Aramco Microsoft, Alphabet en Amazon zijn in 2022 de grootste bedrijven ter wereld. Alle vijf bedrijven noteren ruim boven de $ 1 triljoen (100 miljard) dollar. Saudi Aramco komt uit Saudi-Arabië en de vier andere bedrijven uit de Verenigde Staten.

Welk bedrijf heeft de grootste omzet ter wereld?

Het bedrijf met de grootste omzet ter wereld is Walmart. Met een omzet van $ 559,15 miljard in 2021 en een verwachte omzet van $ 572,75 miljard in 2022. Walmart behoort met een marktwaarde van $ 386,81 miljard (nog) niet tot de lijst van grootste bedrijven ter wereld. Dit komt onder andere door de lagere marges waardoor beleggers minder betalen per aandeel.

Lees ook: Oefenen met beleggen