Sparen Besparen Portefeuille

Besparen doe je zo, simpel maar effectief

Inzicht in je persoonlijke financiën krijgen, voor de gemiddelde mens blijft het er vaak bij. Toch word het resultaat vaak onderschat. Want elke euro die je niet uitgeeft stapelt snel op, als je verantwoord omgaat met je uitgaven kun je aardig wat besparen. Dat kan je op maandbasis zo een paar honderd euro schelen. Wie wil dat nu niet? De meeste mensen onderschatten ook hoeveel ze uitgeven. Door de in- en uitgaven eens op een rijtje te zetten realiseer je opeens dat die dagelijkse koffie van dat tentje om de hoek aardig aantikt op jaarbasis.

€ 3,60 voor een Latte Vanille bij de Starbucks, moet kunnen toch? Doe dat 5 x per week en je drinkt voor € 936 op jaarbasis weg. Natuurlijk mag je heus eens in de zoveel tijd een Latte Vanille van de Starbucks drinken. Maar is dit elke dag nodig? Dit zijn van die kleine uitgaven die weinig lijken uit te maken maar door de hoeveelheid aardig aantikken. Hier kun je aardig op besparen.

Besparen op de zorgverzekering

Een kostenpost waarop je maandelijks leuk kunt besparen door aan het eind van het jaar de verschillende verzekeraars te vergelijken. Ruim een miljoen Nederlanders doen het elk jaar, en dat is niet zonder reden. Elk jaar komen verschillende verzekeraars met hun scherpe offerte omdat er aardig concurrentie is binnen de verzekeraars. Je kunt er ook nog voor kiezen om je eigen risico te verhogen, dit kan al gauw € 20 per maand schelen, maar pas hier wel mee op, want als je het eigen risico wel nodig hebt ben je een stuk duurder uit.

Je kunt er voor kiezen om je zorgpremie maandelijks te betalen zoals de meeste mensen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit in één keer voor het hele jaar te doen, je bespaard hier zo’n 2% mee, en dit bedrag scheelt ook weer voor je vermogensbelasting (mocht je boven de drempel van € 30.846 zitten), mooi meegenomen dus.

De vaste lasten

Leuk iedere maand die krant of tijdschrift op je deurmat, maar lees je die nog wel? Misschien word het tijd om dat abonnement stop te zetten en eens een losse editie te kopen als je er de tijd voor hebt. Ook kun je tegenwoordig genoeg online lezen. Zo zijn er wel meer lidmaatschappen die waarschijnlijk niet worden benut, zoals het abonnement van de sportschool die je vorig jaar voor het laatst van binnen hebt gezien. Fijn dat je het goed voor hebt met de sportschoolhouder, maar wel een beetje zonde voor je eigen portemonnee als je er geen gebruik van maakt.

Ook je autoverzekering, internetabonnement, televisieabonnement, energieleverancier en ga zo maar door kunnen waarschijnlijk goedkoper. Niet het leukste klusje om dit uit te zoeken, maar als je dit 1 x per jaar doet kan het je een hele hoop besparen.

De variabele lasten

De boodschappen, de een doet het dagelijks, de ander 1 x per week. Het is verstandig om dit 1 x per week te doen, zodat je minder vaak in de verleiding kan worden gebracht om meer te kopen dan je eigenlijk nodig hebt. Ga je voor de A merken, of probeer je eens een eigen merk die misschien wel even lekker is. Haal je wat je lekker vind, of kijk je ook wel eens naar de aanbiedingen, heb je gelijk inspiratie voor wat je vanavond op tafel kunt zetten.

Besparen op de auto

Een andere kostenpost die enorm in de papieren kan lopen is je auto. Heb je een diesel, maar rij je eigenlijk niet eens zoveel? Misschien is het dan verstandig om over te stappen naar een benzine. Wat je behoorlijk wat wegenbelasting bespaart. Ook afschrijvingskosten zijn zonde van je geld, een gloednieuwe auto is natuurlijk mooi. Maar zodra je de garage uitrijdt heb je de eerste honderden euro’s al afgeschreven. Een auto van bijvoorbeeld 5-6 jaar oud doet het evengoed. Terwijl je hier een stuk minder voor betaald.

Conclusie

Voor iedereen valt er wel ergens op te besparen. Begin met een overzicht van je uitgaven en check waar jouw geld elke maand (onnodig) naar toegaat. Hieronder nog een aantal bespaartips voor je op een rijtje.

Lees ook: sparen of beleggen?

Bespaartips

Elektra

Lampen vervangen. Vervang je gloeilampen door spaar- of ledlampen. Deze lampen verbruiken een stuk minder energie en gaan langer mee dan gloeilampen. Ze zijn ook iets duurder, maar dat verschil heb je er al snel uit.

Vermijd zoveel mogelijk apparaten die gebruik maken van batterijen. Batterijen gaan soms snel leeg en zijn in verhouding duur. Bovendien zijn ze ook nog eens slecht voor het milieu. Voor producten waar je toch batterijen voor nodig hebt kun je het best oplaadbare batterijen gebruiken. Dan ben je al een stuk goedkoper uit.

Stop sluipverbruik. Veel apparaten die je niet gebruikt staan in een stand-by stand. Hierdoor staan ze uit, maar verbruiken wel stroom. Maak gebruik van stopcontacten met een aan/uit knop. Wanneer je de knop uitzet staan de apparaten ook daadwerkelijk uit. Op die manier verbruiken ze geen stroom, en kost het je dus niets.

Scherm helderheid lichter zetten. Je merkt waarschijnlijk bij je mobiele telefoon al hoeveel verschil in batterijduur het scheelt wanneer je de helderheid lager zet. Ook bij andere Elektronische apparaten werkt dit zo. Zet de helderheid van je laptop, tv en tablet dus lager en bespaar niet alleen geld, maar ook je ogen.

Auto

Kleine schadebedragen zelf betalen. Waarschijnlijk ga je wanneer je schade aan je auto hebt, naar de garage voor reparatie. Vervolgens kun je ervoor kiezen die rekening te laten betalen door je verzekeraar. Dit is niet altijd verstandig. Dit gaat je schadevrije jaren kosten, en hierdoor gaat je premie omhoog. Op de lange termijn betaal je hierdoor meer dan het schadebedrag.

Bespaar op je autoverzekering. Wanneer je een nieuwe auto rijdt wil je deze goed verzekeren. Maar als je een oudere auto rijdt die minder waard is, kun je ervoor kiezen je dekking te verlagen. In die gevallen kan een WA of WA+ verzekering genoeg zijn. Op maandbasis scheelt dat toch weer een paar tientjes.

Rijdt een kleinere auto. Een licht benzine autootje kost een stuk minder motorrijtuigenbelasting dan een zware diesel. Lichtere auto’s zijn vaak ook zuiniger in verbruik. Vraag jezelf daarom af of je echt zo’n zware bak nodig hebt.

Controleer je bandenspanning. Een te lage bandenspanning kan leiden tot een hoger brandstofverbruik. Een bandenspanningsmeter hoeft niet veel te kosten, maar betaald zich op de lange termijn zeker uit. Je kunt er ook voor kiezen bij het tankstation je banden te meten en bij te vullen. Meestal kost dit niet zo veel.

Boodschappen

Ga naar de goedkopere supermarkt. Tussen de supermarkten zit soms een groot verschil in prijs tussen bepaalde producten. Producten van huismerken aanschaffen in plaats van de duurdere A-merk varianten scheelt ook in je portemonnee.

Let op de aanbiedingen. Lang houdbare producten zoals toiletpapier of vuilniszakken kun je prima groot inkopen wanneer dezen in de aanbieding zijn.

Maak thuis je lunch klaar. Thuis lunchen in plaats van eten bestellen scheelt een hoop geld. Het lijkt om kleine bedragen te gaan, maar wanneer je regelmatig eten besteld telt dit aardig op.

Klik hier voor meer bespaartips

Disclaimer: beleggen brengt risico’s met zich mee, je inleg kan minder waard worden, ik ben geen financieel adviseur en de content op deze website is geen financieel advies. ook correctheid van informatie kan niet gegarandeerd worden en hier kunnen geen rechten uit worden ontleent, je blijft verantwoordelijk voor je eigen handelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *