Beurs crash bear bearish market down

Beurscrash op komst? Zo ben jij goed voorbereid

De afgelopen tijd is de aandelenmarkt enorm toegenomen in zowel (particuliere) beleggers, als in koerswinst. De indexfondsen zoals de S&P 500, de Nasdaq maar ook de AEX staan alweer op ongekende hoogtes. Dat terwijl de economie er nog alles behalve rooskleurig uitziet. Daarom hoor je tegenwoordig veel mensen discussiëren over een mogelijke beurscrash. Maar komt deze beurscrash er wel? Of er een beurscrash aankomt is nooit zeker. Er is vaak genoeg bewezen dat de markt niet valt te timen. Genoeg mensen die juist veel rendement hebben verloren doordat ze dachten een beurscrash te vermijden. Zij verkochten hen aandelen terwijl de markt nog een tijd omhoog ging. Daarom behandelen we in dit artikel de kans op een beurscrash, en hoe we ons hier op kunnen voorbereiden.

Lees ook: Beurscrash of correctie in 2021?

970x250

Wat is een beurscrash?

Een beurscrash, ook wel bekend als beurskrach, is een sterke daling van de algemene beurskoersen. Dit kan ontstaan door onzekerheden als gevolg van gebeurtenissen die in de wereld plaatsvinden zoals we zagen in 2020 met het coronavirus. Doordat er veel onzekerheden waren rond het begin van die periode haalden veel beleggers hun geld uit de aandelen. Dit leidde tot een daling van de koersen. Als gevolg hiervan ontstaat een soort kettingreactie. Doordat veel mensen door deze dalingen ook hen geld uit de markt halen. In 2008 zagen we een enorme beurscrash nadat de Amerikaanse financiële dienstverlener ‘Lehman Brothers’ failliet ging. Ook in 2020 ging het in korte tijd met flinke aantallen naar beneden wat leidde tot een sluiting van de markt een paar dagen om paniek te voorkomen.

Een beurscrash is iets anders dan een bearish market. Het verschil tussen deze twee is dat bij een bearish markt, dus een dalende markt, de markt zich in een down-trend bevind. Echter gaat dit gestaag naar beneden in een duidelijke ’trend’. Bij een beurscrash spreken we van een korte periode met een forse daling. Meestal als gevolg van een paniekreactie door een onverwachte gebeurtenis.

Indicatoren

Er zijn een aantal indicatoren die je kunnen ondersteunen bij het vormen van een beeld over de huidige stand van zaken. Een van die indicatoren is de VIX-index. Deze index brengt de volatiliteit van de markt in kaart door middel van een koers. In het algemeen is de vuistregel bij deze index dat wanneer de VIX omhoog schiet, de koersen een scherpe daling ervaren. En wanneer de VIX laag staat de koersen zich in een up-trend bevinden.

De PE-Ratio

Een bekende indicator onder beleggers is de PE-ratio. Deze indicator geeft de ‘Price to Earnings’ aan (ook wel bekend als koers/winst verhouding). Deze bereken je door de koers van een aandeel te delen door de winst per aandeel (EPS, Earnings per share). Vaak wordt deze verhouding gebruikt om een indruk te krijgen hoe hoog een aandeel gewaardeerd is. Echter kun je deze verhouding ook als indicator gebruiken voor de algehele markt.

Als we kijken naar de gemiddelde PE-ratio van de hele aandelenmarkt van de afgelopen 100 jaar komen we uit op 15,6. Dat betekent dat we gemiddeld 15,6 x de winst per aandeel betalen voor een aandeel. Vaak verschilt de PE-ratio erg per sector. Dit heeft onder andere te maken met de bruto winst marges en hoe snel een bedrijf of sector groeit. In 2016 was de gemiddelde PE-ratio 23.93, welke al bestempeld werd als ’te hoog’. Indirect wil dit zeggen dat de aandelenmarkt overgewaardeerd zou zijn. In 2020 lag deze nog vele malen hoger wat een signaal zou kunnen zijn dat de markt te hoog staat momenteel.

970x250

Stijgende PE-ratio

We zien een stijgende lijn als we kijken naar de ‘gemiddelde PE-ratio’ over de jaren, met nu op een recordhoogte. Toch hoeft dit niet te betekenen dat de markt te hoog gewaardeerd staat. Er zijn een aantal simpele redenen te bedenken waardoor de markt zo hoog staat. Om te beginnen is de rente historisch laag en deze zal naar alle waarschijnlijkheid nog een tijd laag blijven.

Doordat spaargeld op de bank weinig meer oplevert of juist geld kost gaan mensen op zoek naar een alternatief. Steeds meer mensen worden zich bewust van het feit dat hun spaargeld ieder jaar aan koopkracht zal afnemen door de inflatie. In combinatie met de historisch lage rentes. Deze twee dingen leiden tot meer beleggers, zoals we zagen in 2020 waarin veel nieuwe beleggers zijn begonnen. Doordat er meer geld in omloop gaat in de aandelenmarkt is het een logische verklaring voor de stijging van de gemiddelde PE-ratio.

De FED

Zoals we hierboven benoemd hebben is er dus meer geld in omloop in de aandelenmarkt. Een andere grote factor hiervoor is de Amerikaanse FED, die in 2020 enorm veel geld heeft bij geprint. De FED is het Amerikaanse equivalent van wat wij kennen als de Europese Centrale Bank (ECB). Deze reguleert het geld in omloop en probeert de inflatie te ‘sturen’. Maar in noodsituaties als in de coronacrisis zorgen deze instanties voor de welbekende steunpakketten en stimulus. Dit doen ze door middel van het bijdrukken van valuta.

Voorbereiden

Kort samengevat is een beurscrash niet te voorspellen. Voorbereiden is daarom een persoonlijke keuze voor mensen die tijdelijk minder vertrouwen hebben in de beurs. Toch is handelen op basis van emoties bij beleggen af te raden, aangezien de praktijk vaak uitwijst dat hierdoor juist minder rendement wordt gemaakt. Om te voorkomen dat je gaat handelen op basis van emoties, kun je er voor kiezen per periode een bedrag in te leggen en met behulp van DCA, Dollar Cost Avaraging, aandelen te kopen. DCA houdt in dat je op bepaalde dagen, bijvoorbeeld elke 1e van de maand, een bedrag inlegt ongeacht wat de koers doet. Zo koop je op goede en minder goede dagen om zo een gemiddelde prijs te creëren. Hiermee voorkom je dat je op het verkeerde moment instapt.

Spac-aandelen

Een andere manier om je te beschermen tegen een eventuele beurscrash, is het aanschaffen van zogenoemde SPAC-aandelen. SPAC-aandelen hebben namelijk een ‘grenswaarde’ van 10 dollar per aandeel. Hierdoor loop je een stuk minder risico als je rond die 10 dollar SPAC-aandelen koopt dan wanneer je belegd in normale aandelen. Wat SPAC-aandelen precies zijn kun je hier lezen.

Lees ook: De Beste boeken om te leren over beleggen

970x250

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *