Cryptomunten kopen coins valuta crypto munten

Cryptomunten kopen – Zo start je met cryptomunten

Cryptomunten, wie heeft er tegenwoordig niet van gehoord. Is het de volgende hype? Of is dit echt een doorbraak en iets wat zal blijven? Één ding is in ieder geval zeker, er gaat veel geld in om. En waar veel geld in om gaat, zijn mogelijkheden om hier van te profiteren. De hoogste tijd om te kijken hoe je dat gaat doen. We leggen je hieronder uit hoe jij cryptomunten koopt, maar ook hoe jij niet dezelfde fouten maakt als veel andere starters. Vandaag de dag is het kopen van crypto niet meer ingewikkeld, toch zijn er veel valkuilen. Daarom zijn wij hier om jou te helpen van start te gaan in dit proces. Van Cryptomunten kopen tot het veilig bewaren.

Welk platform kan je het best gebruiken?

Het begint allemaal bij een platform. Op dit platform kun jij je cryptomunten kopen, bewaren en verkopen. Daarom is het van belang dat je een goed platform uitkiest. Wanneer je er voor kiest de munten op dit platform te bewaren, is het van belang te kiezen voor een veilige. Natuurlijk is er nooit de garantie dat je munten veilig zijn op een platform. Een platform kan gehackt worden en dat kan leiden tot verlies van jouw munten. Hoe jij je munten veilig bewaard leggen we hierna uit.

Hieronder een lijst van betrouwbare Nederlandse platformen die cryptomunten aanbieden. De platformen verschillen in aanbod, prijzen, gebruiksvriendelijkheid en meer, zoek een platform uit wat het beste bij jou past.

Lees ook: beleggen voor beginners

Binance

Binance is de grootste crypto exchange ter wereld met in 2020 ruim 1500 medewerkers en zelfs 25 miljoen gebruikers. De groei gaat enorm snel. Dat is niet zonder reden, Binance heeft het grootste aanbod van cryptovaluta, handelsopties, tokens en zelfs fractionele aandelen. Dit platform is niet zomaar een handelsplatform voor futures trading en spot handel. Binance is een compleet globaal eco-systeem voor de adoptie van crypto munten en blockchain technologie. Ze werken zelfs aan een eigen gedecentraliseerd financieel systeem. Binance beschikt over een eigen blockchain, bekend als ‘Binance Smart Chain’. Dit platform heeft zijn eigen interne crypto munt (BNB), eigen stablecoins (onder andere BUSD), een eigen DeFi-sector met eigen Binance DEX en een launchpad. Kortom, dit platform is zeer uitgebreid en zeer compleet. Geld opnemen gaat zeer eenvoudig, eveneens als storten via bijvoorbeeld iDEAL.

Waarom veel mensen cryptomunten kopen op Binance

Het handelsplatform is pas enkele jaren oud en actief sinds 2017. In een zeer snel tempo hebben ze een uitstekend werkend handelsplatform opgezet. Bovendien is het platform helemaal vertaald naar het Nederlands voor de perfecte gebruiksvriendelijkheid. Een irritatie puntje bij veel beleggers/handelaren is de transactiesnelheid. Bij Binance is dat geen probleem, deze exchange kan 1,4 miljoen transacties per seconde verwerken. Dit in combinatie met zeer lage kosten heeft geleid tot enorme groei in het aantal gebruikers van Binance.

Doordat Binance zoveel gebruikers heeft is het handelsvolume hoog. Dit hoge handelsvolume zorgt voor een hoge liquiditeit waardoor orders snel worden opgepakt. Met een aanbod van meer dan 150 crypto assets is dit zeer belangrijk. Handelsvolume zorgt er namelijk voor dat jij een munt kan kopen, maar ook verkopen. Als jij je munt(en) graag wilt verkopen, maar door een gebrek aan handelsvolume dit niet mogelijk is, kun je een hoop verlies leiden. Door het hoge volume van Binance is dit gevaar op deze exchange vele malen kleiner.

Binance lite

Binance maakt gebruik van twee ‘versies’ van de app. De Lite versie is geschikt voor startende beleggers en biedt een overzichtelijk overzicht. Het aanbod is iets beperkter om je te beschermen tegen zeer risicovolle munten. Als je deze munten toch graag wil aanschaffen kun je eenvoudig overschakelen naar de ‘Binance Pro’ versie. In de Lite versie kun je overzichtelijk zien hoeveel je procentueel gezien bent gediversifieerd over de verschillende munten. Je kunt de valuta van de koersen veranderen van Dollar naar Euro of andersom als je dat overzichtelijker vind.

De lite versie is geschikt voor:

 • Crypto beginners
 • Gebruikers die gaan voor gemak en basisfuncties
 • Lange termijn investeerders
 • Nieuwe Binance gebruikers
 • Gebruikers die genoeg hebben aan een beperkt aanbod met de ‘veiligste’ munten

Binance pro

De pro versie van Binance is een stuk meer uitgebreid. Zo kun je onder andere gebruik maken van futures en bepaalde munten ‘staken’. Staking is het uitlenen van je cryptomunten in ruil voor een vergoeding. Deze vergoeding werkt hetzelfde als rente, alleen ligt het percentage hier vele malen hoger. Zo kun je op bepaalde munten meer dan 50% rente op jaarbasis ontvangen.

Binance pro is geschikt voor:

 • Actieve handelaren
 • Ervaren crypto gebruikers
 • Ervaren Binance gebruikers
 • Gebruikers die hun bestaande crypto activa willen laten groeien met het volledige Binance ecosysteem
 • Gebruikers die gebruik willen maken van ‘staken’

Bitvavo

Een andere zeer bekende crypto exchange is Bitvavo. Waarom kiezen voor Bitvavo?

Voordelen:

 • Cryptomunten opslaan op Bitvavo is geheel gratis
 • De eerste € 1000 verhandelbaar zonder kosten
 • Transactiekosten van maximaal 0,25%
 • Bitvavo is geregistreerd bij de Nederlandse Bank
 • Toegankelijk platform voor zowel beginners als gevorderden
 • Staking van cryptomunten mogelijk om te profiteren van rente
 • Strenge beveiliging van uw account
 • gebruiksvriendelijke interface

Nadelen:

 • Beperkte mogelijkheden
 • Onduidelijk hoeveel totaal winst/verlies
 • Aanbod is relatief beperkt tegenover Binance
 • Geen telefonische klantenservice

Bitvavo heeft veel lagere kosten dan veel andere crypto exchanges. Dit komt doordat de makers van het beleggingsplatform een eigen exchange hebben opgebouwd. Bitvavo hoeft niet constant bitcoins bij te kopen en te verkopen op de externe markt, doordat het eigen ontwikkelde systeem orders van de gebruikers onderling verwerkt. Hierdoor zijn er soms helemaal geen transactiekosten bij een hoog volume.

Verder investeert deze exchange veel geld in veiligheid van het platform. In het verleden zijn veel mensen geld verloren door onveilige exchanges. Het aanbod is iets beperkter tegenover een Binance. Dat hoeft voor veel handelaren niet uit te maken, je hebt nog steeds keuze uit tientallen alt coins. Bitvavo voegt munten toe aan het aanbod die al redelijk betrouwbaar zijn. Je ziet vaak speculatieve nieuwe munten in korte tijd stijgen waardoor veel mensen instappen. Daarna worden deze munten vaak massaal gedumpt waardoor veel retail investeerders met veel verlies uitstappen. Daarom voegt Bitvavo munten pas toe als dezen wat volwassener zijn en zich ‘bewezen’ hebben.

LiteBit

LiteBit is een gevestigde naam die al sinds 2013 bestaat. Dit was de eerste crypto exchange die meerdere cryptovaluta aanbood inclusief een Wallet.

Voordelen:

 • Gevestigde naam met veel klanten
 • Ruim aanbod
 • built-in Wallets
 • Geregistreerd bij de Nederlandse Bank

Nadelen:

 • Relatief duur, hoge spread- en administratiekosten
 • Extra transactiekosten bij gebruik van iDEAL
 • Klantenservice schijnt niet optimaal te zijn
 • In het verleden 3 keer gehackt
 • Tijdens drukte worden markten soms gesloten
 • Vanwege de hoge tarieven zijn de reviews slecht

Door een combinatie van hogere kosten, slechte klantenservice en doordat ze in het verleden drie keer gehackt zijn, komt LiteBit op plaats 3 bij ons. Toch weerhoudt dat ruim 1,5 miljoen gebruikers niet om maandelijks gebruik te maken van dit platform. Deze exchange telt 50 werknemers, onder leiding van de CEO Olivier van Duijn.

De fee is afhankelijk van de prijs van de munt maar is ongeveer twee procent. Wanneer je een transactie van € 100 doorvoert ontvang je munten ter waarde van ongeveer € 98.

Cryptomunten na aankoop veilig opslaan

Met cryptomunten is het zo dat ze pas van jou zijn als je de ‘sleutels’ hebt. Een bekende uitspraak in de crypto wereld is ‘not your keys, not your coins’. Als de munten op de exchange staan, zijn ze van het platform. Wanneer er iets gebeurd met het platform, kun jij je munten kwijtraken. Om dit te voorkomen kun je een hardware Wallet aanschaffen. Je kunt dan je munten aankopen op het platform en overzetten naar je eigen Wallet. Hierop zijn ze veilig en alleen bereikbaar voor jou. Een veel gebruikte hardware Wallet is de Hardware Wallet Ledger Nano S.

Hardware Wallet Ledger Nano S

Wanneer je van plan bent munten langere tijd te behouden is het verstandig om een hardware Wallet aan te schaffen. Je hebt vast wel eens verhalen gehoord over mensen die hen cryptomunten verloren door een gehackt platform. Dit wil je uiteraard voorkomen. Een hardware Wallet maakt het voor hackers vrijwel onmogelijk om bij jouw munten te komen. Zo’n apparaatje is offline en gebruik je alleen wanneer je munten wilt kopen of verkopen. Pas dan is het apparaatje online om transacties te ondertekenen. Zelfs dan is het vrijwel onmogelijk gehackt te worden. Ook Key trackers die hackers eventueel op je pc hebben geplaatst zullen niet werken. Dat komt doordat je de ‘Keys’ op je hardware Wallet zelf invult.

Hoe werkt deze hardware Wallet?

Het apparaatje ziet eruit als een memory stick met een schermpje erop. Er zit geen batterij in en zal alleen oplichten wanneer deze verbonden is met een USB-poort. Bij het eerste gebruik zal er een kleine instructie worden getoond. De Ledger Nano S is zeer makkelijk in gebruik en bevat slechts twee knoppen. Bij het configureren van deze Wallet zul je een vier- tot acht-cijferige pincode moeten kiezen. Het is zeer belangrijk om deze pincode te onthouden. Wanneer drie keer een verkeerde code ingevoerd word zal het toestel de inhoud wissen. Verder moet je nog een ‘seed’ genereren. Uit een lijst van 2048 woorden zullen 24 worden weergegeven die je moet noteren. Deze woorden zijn zeer belangrijk, het gaat om je unieke back-up code. Bij verlies of een defecte Ledger Nano S kun je deze back-up gebruiken om je munten op een nieuwe Ledger te zetten.

De software

Deze Ledger Nano S is dus een soort USB-stick die als kluis dient voor jouw privé sleutels. Voor gebruik dien je de Ledger live software app te installeren op je apparaat. Om verbinding te maken met de Wallet heb je deze app namelijk nodig. Dat is de enige benodigdheid los van de Wallet zelf om er gebruik van te kunnen maken. Verder werkt deze ongeveer hetzelfde als andere Crypto valuta apps. Als extra krijg je nog een overzicht van je transacties, de mogelijkheid om adressen aan te maken en je kunt zelfs nieuwe transacties versturen.

Hoe veilig is deze hardware Wallet?

Een belangrijke vraag als het gaat om een Hardware Wallet, hoe veilig is deze? Je schaft hem namelijk aan met dit doel. Tegen hackers biedt deze Wallet een zeer sterke bescherming. Maar wat als de Ledger Nano S kapot gaat? Daar komt de kracht van deze Wallet naar boven. Zoals hierboven aangegeven kun je dan namelijk met je ‘Seed’ (code van 24 woorden) je munten herstellen op een andere Wallet. Niet alleen op een nieuwe Ledger Nano S, maar ook op een aantal andere Wallets. Het is daarom van cruciaal belang om je ‘Seed’ goed te bewaren voor het geval je Wallet stuk gaat.

Wat betreft veiligheid vinden we het wel belangrijk te vermelden dat Ledger sinds 2020 onder vuur lag. Dit kwam doordat het bedrijf gehackt werd en er klantgegevens gelekt waren. Wat betreft de hardware Wallet zelf is er gelukkig geen incident voorgevallen. Deze Wallets worden nog steeds als zeer veilig beschouwd en zijn in het verleden niet gehackt.

Conclusie

Deze zeer complete Wallet is zeer geschikt voor de meeste mensen die cryptomunten kopen en veilig willen bewaren. De Ledger Nano S is niet alleen zeer gebruiksvriendelijk, maar ook relatief goedkoop. De bijbehorende app stelt je in staat deze Wallet makkelijk te beheren. De Ledger is op alle fronten veilig. De software en doordat deze offline is houdt hackers buiten, en de buitenkant beschikt over een metalen kapje wat bescherming bied tegen vallen. Via onderstaande link al verkrijgbaar voor slechts € 59 op moment van schrijven. In onze ogen zeer verwaarloosbaar wanneer je voor een (klein) kapitaal aan cryptomunten beschikt.

Strategie

Nu je een duidelijk beeld hebt waar je cryptomunten kunt kopen en hoe je ze vervolgens veilig op kunt slaan, is het verstandig om te bepalen wat voor strategie je gaat toepassen.

Cryptomunten kopen voor de lange termijn

Heb je veel vertrouwen in Bitcoin en/of altcoins kun je er voor kiezen munten te kopen en bewaren. Je speculeert dan op een in de toekomst hogere prijs. Deze strategie wordt door veel mensen toegepast. Veel crypto kopers geloven dat we nog in een vroege fase zitten wat betreft crypto en blockchain. Dat zou best eens waar kunnen zijn. Wanneer er meer gevestigde grote bedrijven bitcoin of andere crypto kopen, zoals Tesla deed, zou dat de prijs enorm op kunnen drijven.

Dat zagen we al gebeuren bij de geruchten dat Facebook bitcoin zou hebben aangeschaft. Puur dat gerucht deed de prijs van bitcoin in korte tijd exponentieel stijgen. Achteraf bleek dat niet het geval, maar je zag hoeveel invloed dat heeft op het vertrouwen in bitcoin. Nu valuta’s zoals de Dollar en de Euro massaal worden bijgedrukt zoeken mensen een andere ‘store of value’. Een plek om hun geld op te slaan en te beschermen tegen (hyper) inflatie.

Cryptomunten kopen voor de korte termijn

Heb je minder vertrouwen in crypto valuta voor de lange termijn? Of denk je meer rendement te behalen door in munten te handelen? Dat kan natuurlijk ook. Door middel van technische analyses handelen veel gebruikers in alt coins. De meeste handelaren kopen de munten niet, maar gebruiken een future. Dat is een soort financieel derivaat. Een financieel contract tussen twee partijen, in dit geval tussen de handelaar en de exchange. Je gokt hierbij op een hogere of lagere prijs (long of short gaan). Nog een veel voorkomende handelsmethode is het gebruiken van een hefboom. Hierbij gaat de koers van jouw contract een stuk sneller dan van de munt zelf. Wanneer een munt 1% stijgt en jij een hefboom van x 10 gebruikt heb je 10% winst. Klinkt leuk, maar bij een koers die 1% naar beneden gaat, is jouw inleg ook gelijk 10% minder waard. Begin hier dus alleen aan als je weet wat je doet.

Cryptomunten kopen en verhandelen

Een mix van beide is ook een mogelijkheid die we vaak voorbij zien komen. Het gaat dan om mensen die investeren én handelen in crypto. De meest voorkomende strategie die wordt toegepast is het handelen in altcoins om vervolgens de winst in bitcoin te steken. Het vertrouwen in bitcoin is bij veel crypto gebruikers die zich hebben ingelezen groot. Vaak doordat het vertrouwen in de bekende valuta verdwijnt door het massale bij printen door de FED.

Conclusie

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een duidelijk beeld gekregen van het beleggen in cryptomunten. Weet voordat je hier aan begint dat de crypto markt zeer volatiel is. Je kunt in korte tijd veel winst of verlies maken. Dit brengt risico’s met zich mee als je niet goed weet waar je mee bezig bent. Verdiep je in de munt waar jij interesse in hebt, dan weet je waar je jouw zuurverdiende geld in stopt.

Zorg ervoor dat je na het kopen van jouw cryptomunten op een betrouwbare exchange zoals Binance, Bitvavo of LiteBit, je deze munten veilig stelt. Dit is mogelijk met de relatief goedkope en betrouwbare hardware Wallet Ledger Nano S.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *