Koffie coffee caffeine

De kracht van koffie

De kracht van koffie. Wie begint zijn dag niet met een kop koffie? Uit onderzoeken blijkt dat koffie vele voordelen heeft. Maar dit zwarte goud kent ook een keerzijde. We zetten alle voor- en nadelen van koffie hieronder voor je op een rij zodat jij verantwoord kunt profiteren van de voordelen, en de nadelen zoveel mogelijk kunt proberen te vermijden.

Voordelen

Cafeïne is een natuurlijke stof die ook nog zorgt voor een verhoogde stofwisseling. Onderzoeken wijzen uit dat je stofwisseling na het drinken van een kop koffie 3% tot 11% stijgt en de vetverbranding wordt zelfs gestimuleerd tot wel 29%. Dat voor een drankje dat maar 1 kcal bevat per kop. Het gaat hier wel om koffie die cafeïne bevat. Een ander voordeel van cafeïne (en dus koffie), is dat je er meer energie van krijgt. Dit komt doordat het stofje adenosine wordt geblokkeerd door de cafeïne waardoor de dopamine en norepinephrine gehaltes talrijker worden. Dopamine en norepinephrine zijn energie verwekkende stoffen waardoor je energieker word. Het effect treed al op na 4 minuten na het drinken van je koffie. Dat maakt het ook nog eens een ideaal drankje om voor je sportsessie te nuttigen.

Slimmer door koffie

Als dat nog niet overtuigend genoeg was hebben we nog een paar voordelen, die minstens zo belangrijk zijn. Zo word je indirect slimmer door cafeïne. Aangezien het je reactiesnelheid, geheugen en alertheid verbetert. Ook je cognitieve vermogen en humeur krijgen een boost van dit zwarte goud.

Vitaminen en mineralen

Zelfs voor je vitaminen en mineralen kun je terecht bij het koffiezetapparaat, koffie bevat namelijk Foliumzuur (1% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid), fosfor (1% van de ADH), Magnesium (2% van de ADH), mangaan (3% van de ADH), kalium (3% van de ADH), vitamine B1 (2% van de ADH), vitamine B2 (11% van de ADH), vitamine B3( 2% van de ADH) en vitamine B5 (6% van de ADH).

Koffie tegen ziektes

Voor de langere termijn kan koffie je zelfs beschermen tegen ziektes. Doordat koffie rijk is aan antioxidanten die verantwoordelijk zijn om je cellen te beschermen. De gemiddelde mens krijgt meer antioxidanten binnen via koffie dan door het nuttigen van groenten en fruit. Koffie zorgt dus voor een behoorlijke aanvulling. Er zijn zelfs aanwijzingen waaruit blijkt dat koffiedrinkers 40% minder kans hebben om leverkanker te krijgen. Maar hier is nog te weinig onderzoek naar gedaan om te kunnen bevestigen.

Uit onderzoek is gebleken dat de kans op diabetes type2 wel drastisch word verlaagd (met maar liefst 35%) door cafeïne, een ander onderzoek ondervond een verlaging van zelfs 67%, de 2 onderzoeken resulteerden dus aardig verschillend. Toch kunnen we wel concluderen dat het de kans in ieder geval verlaagt. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat koffie ook bijdraagt bij het voorkomen van depressie, hartziektes, demente en hersenbloedingen

Foute keuzes

Een sterkere soort koffie betekent niet dat er meer cafeïne inzit. Dus een lichtere branding koffie gaan drinken om minder cafeïne denken binnen te krijgen heeft geen zin. Het kan zelfs averechts werken. Doordat lichtere brandingen minder lang worden verhit, want bij dit brandingsproces word juist een deel van de cafeïne ‘verbrand’. Hierdoor is de kans groot dat lichtere brandingen juist meer cafeïne bevatten.

Te veel koffie

Te veel drinken. Je zag deze vast al aankomen maar er zit een limiet op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid cafeïne. Los van het feit dat je ’s avonds in je bed ligt te stuiteren kleven er meer nadelen aan. Hoofdpijn, angst of een onrustig gevoel kun je hier aan overhouden. Maar ook maagzuur, diabetes en een hoge bloeddruk zijn mogelijke gevolgen. Voor de gemiddelde volwassene word 400 mg aangeraden als grens. Dit zijn ongeveer 5 koppen koffie. Voor kinderen en zwangere vrouwen ligt dit een stuk lager. Zwangere vrouwen wordt aangeraden geen producten te consumeren die een hoog cafeïnegehalte bevatten en de totale dagelijkse hoeveelheid te beperken tot 200 mg. Rekening houdend met het feit dat er in bijvoorbeeld frisdrank ook cafeïne zit zouden zwangere vrouwen 1 kop koffie per dag verantwoord kunnen nemen.

Verkeerde stoffen in koffie

Koffie bevat ook ‘Cafestol’, een stofje dat verantwoordelijk is voor een verhoging van het LDL-cholesterol. LDL-cholesterol vergroot de kans juist op hartaanvallen en hersenbloedingen. Je kunt de inname van dit stofje beperken door te kiezen voor filterkoffie, oploskoffie of gebruik maken van coffeepads of een percolator.

Een stof die kan ontstaan bij het verhitten van producten boven 120 graden is Acrylamide, doordat koffiebonen geroosterd worden is er een kans dat koffie ook Acrylamide bevat. uit onderzoek blijkt dat dit stofje kankerverwekkend kan zijn, Het betreft een onderzoek wat gedaan is bij dieren, maar de verwachting is dat het ook voor mensen geldt. Toch is de hoeveelheid zo miniem dat het verwaarloosbaar zou zijn.

Lees ook: Mindset verbeteren

Conclusie

Koffie is een drank die terecht word gezien als gezond en kent vele voordelen zoals we hierboven hebben gelezen. Dit zwarte goud kent ook zijn nadelen waardoor we het gebruik ervan moeten beperken tot een hoeveelheid van 400mg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *