Cash is trash geld is waardeloos

Geld verliest zijn waarde

Je hoort het steeds vaker, de inmiddels bekende uitspraak ‘cash is trash’. Maar wat wordt hier nu mee bedoeld. Want we kunnen toch nog steeds betalen met ons geld? Deze uitspraak is vooral van toepassing op de laatste tijd door de huidige rentepercentages die banken geven over ons gespaarde vermogen. De rentes staan dus laag. Maar waarom verliest geld zijn waarde? Heel simpel, doordat de inflatie ervoor zorgt dat ons zuurverdiende geld elk jaar minder waard word. Dit wordt niet langer gecompenseerd door de spaarrente.

Gevolgen

Naar verwachting door de Europese Centrale Bank (ECB) zal de rente de komende jaren laag blijven. Dit leidt tot een aantal consequenties. In tijden van crisis en recessies wordt de economie op een kunstmatige manier weer op het juiste pad gestuurd door de rentes te verlagen. Aangezien de rentes zich al op een dieptepunt bevinden is het verder verlagen van de rente niet mogelijk. Met alle gevolgen van dien.

Een andere manier om de economie draaiende te houden is het drukken van extra geld. Om inwoners die financieel krap zitten te ondersteunen in lastige tijden zoals we zien in de corona tijd. Dit leidt tot nog meer inflatie waardoor ons geld nog sneller in waarde afneemt. Het gaat dus om een serieus probleem als er geen maatregelen worden getroffen.

Oplossing

Een mogelijke oplossing om dit probleem tegen te gaan, is verder kijken dan sparen en ons geld aan het werk te zetten. Dit kan op verschillende manieren. Een veelvoorkomende manier is het investeren in aandelen of indexfondsen (ETF’s). Maar ook vastgoed, crypto, obligaties of fysieke assets zijn een manier om de waardevermindering van geld te compenseren. Geld verliest zijn waarde al jaren, en dit zal waarschijnlijk ook zo blijven. Dat komt doordat we te maken hebben met inflatie, maar ook extra geld wat bijgedrukt word.

Lees ook: Wat je moet weten als je gaat beleggen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *