Mind minset mentaal

Mindset verbeteren

Een belangrijke factor om jouw leven te sturen in de goede richting is het hebben van ‘de juiste’ mindset. Maar wat houd je ‘mindset’ nu precies in, en hoe verbeter je deze? Daar gaan we in dit artikel dieper op in. Mindset, in het Nederlands ‘mentaliteit’, is het denk- en gedragspatroon van iemand. Door je mindset aan te passen kom je een stuk verder in het leven. Want waar veel mensen denken in limieten en beperkingen denken andere mensen in mogelijkheden en kansen. Welke manier van denken je verder mee komt kun je vast al raden. Hieronder leggen we uit hoe je jouw mindset kunt verbeteren.

Vaste mindset

Iemand met een vaste mindset gelooft dat talenten en kwaliteiten van anderen vaste eigenschappen zijn die iemand nu eenmaal heeft. Dat die persoon daar mee is geboren en dat die verantwoordelijk zijn voor succes. Successen van anderen worden als dreiging opgevat in plaats van gezien als mogelijkheden hoe ook zij iets aan kunnen pakken. Mensen met een vaste mindset vinden het vaak lastig om zichzelf te zijn of zijn bang om te falen, terwijl de angst hiervoor juist averechts zal werken. Deze mindset beperkt jezelf om je te ontwikkelen. Wees niet bang om fouten te maken of om dom over te komen. Bang zijn om fouten te maken zal ervoor zorgen dat je een stuk minder leert. Want hoe cliché het ook klinkt. Door fouten te maken leer je nu eenmaal.

Groei mindset

Met een groei mindset ga je er niet van uit dat jouw kwaliteiten en talenten vast staan, maar dat je dezen verder kunt ontwikkelen om te blijven groeien als persoon. Iets compleet nieuws doen is voor iemand met een groei mindset geen probleem, deze persoon word niet tegen gehouden door de angst om te falen in het onbekende. Door te doen en fouten te maken kom je er achter hoe het wél moet, en dat is waar de echte groei inzit. Jouw mindset verbeteren begint bij het inzien waar het fout gaat.

Lees ook: De kracht van koffie

Het proces

Of het nu gaat om een succesvolle onderneming of iets simpeler zoals het maken van een toets. Leer dat het gaat om het proces in plaats van je te veel te richten op het resultaat. Uiteindelijk gaan we allemaal voor het resultaat, maar vergeet niet hoe je bij dit resultaat gekomen bent. Het proces vooraf is waar de leermomenten zich voordoen. Een bekende uitspraak is ‘pak het geld van een miljonair af en hij zal er binnen een x periode voor zorgen weer miljonair te zijn’, en dit klopt vaak ook, afhankelijk hoe die persoon miljonair is geworden. Iemand die rijk geworden is met het opzetten van een online-business heeft de kennis om dit weer te doen Zo werkt het ook met maken van een toets. Het proces (het leren zelf) zorgt voor het uiteindelijke resultaat, maar vooral ook de persoonlijke ontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *