NAGA Review 2022 - Tips & Ervaringen

Stijgende rentes, wat zijn de gevolgen? Zo profiteer je ervan

De rente standen stonden de laatste tijd historisch laag. Voor veel mensen een voordeel doordat je hierdoor meer kunt lenen. Toch lijkt het nu om te keren. Wat dalende of stijgende rentes voor jou betekent lees je hier. De rente standen stijgen in korte tijd in rap tempo. Terwijl aandelen het zwaar te verduren krijgen. Deze twee gebeurtenissen staan in indirect verband met elkaar. Hoe dit zit leggen we je graag uit.

Waarom stijgen de rentes?

Laten we bij het begin beginnen. Wat zorgt er voor dat de rente daalt of juist stijgt? De economie lijkt weer op gang te komen naarmate er meer gevaccineerd word. Hierdoor verwacht men dat er snel versoepeld kan worden wat betreft lockdowns en dergelijke. De talloze steunpakketten die de laatste tijd worden goedgekeurd spelen hier ook een rol in. Doordat er meer geld wordt bij geprint en in de economie wordt gestopt. Door deze economisch positieve gebeurtenissen zijn veel grondstoffen duurder geworden. Denk hierbij aan koper, ijzererts en olie. Deze laatste zorgt vervolgens ook weer voor hogere brandstofprijzen. Alhoewel dit voor de economie positief is, zorgt het voor angst voor toenemende inflatie doordat dit zorgt voor prijsstijging. Stijgende kapitaalrentes zijn het gevolg, doordat dit de inflatie drukt.

Stijgende rente om inflatie te drukken

Inflatie betekent waardevermindering van je geld. Kort gezegd komt het er op neer dat je na verloop van tijd steeds minder kunt kopen met dezelfde hoeveelheid valuta.

Gevolgen stijgende rentes op obligaties

Een obligatie is een lening waarvoor u een vooraf afgesproken vaste rentevergoeding ontvangt. Na afloop van de loopduur van de obligatie krijgt u uw inleg weer terug. Obligaties worden vaak toegevoegd aan de portefeuille van mensen die weinig risico willen nemen. In de regel zijn obligaties niet erg volatiel. Dit komt doordat u een redelijke inschatting kunt maken van het rendement. Meestal staat de rente die u krijgt vast en is deze gerelateerd aan de marktrente van het moment dat de obligatie wordt uitgegeven. Het effectief rendement is afhankelijk van de prijs die u betaalt voor een obligatie.

De rente en koers bewegen in tegengestelde richting. Wanneer de rente daalt, stijgen de prijzen van obligaties juist. Andersom werkt dit ook zo. Daarom is het voor obligaties ongunstig wanneer er stijgende rentes zijn. Dit komt doordat nieuw uitgegeven obligaties hogere rentevergoedingen opleveren. Wanneer de rente hoger word, kiezen mensen eerder voor veiligere keuzes. Zo kiezen mensen er eerder voor om obligaties te verkopen om hun geld simpelweg op de spaarrekening te zetten.

Looptijd van de obligatie

De looptijd van een obligatie speelt hierin een belangrijke rol. Als belegger krijg je het ingelegde bedrag aan het eind terug. Het is hierbij wel van belang dat het bedrijf in staat is dit te betalen. Dit noemen we het kredietrisico. Hoe meer risico, des te hoger het rentepercentage is wat u ontvangt. De rentegevoeligheid neemt af naarmate de vervaldatum dichterbij komt. Obligaties met een kortere looptijd hebben daarom een lagere rentegevoeligheid.

Gevolgen stijgende rentes op aandelen

Als er gesproken wordt over een stijging van de rente, merk je dit gelijk in de prijs van aandelen. Hoe dit zit? Door een stijgende rente is geld lenen duurder. Hierdoor zullen bedrijven minder geld lenen, wat ten koste gaat van toekomstige groei. Hierdoor zie je dat vooral groeiaandelen geraakt worden. (Groei)aandelen lenen geld om te investeren en sneller op te schalen.

De winstgevendheid neemt ook af naarmate de rente oploopt. Grote bedrijven lenen regelmatig geld omdat ze hier winst op maken. Maar wanneer de rente stijgt, daalt de marge van de winst.

Beleggen met marge

Het is mogelijk om te beleggen met geleend geld. Dit noemen we beleggen met marge. Je betaalt een rente bedrag aan de broker in ruil voor het geleende bedrag. Wanneer de rente stijgt, nemen de kosten voor het gebruik van marge toe. Als de rentes in korte tijd snel stijgen kan dat leiden tot veel mensen die hun marge beleggingen verkopen.

Een andere reden waarom aandelen leiden onder een stijgende rente, is dat beleggers sneller geneigd zijn aandelen te verkopen. Dat komt doordat de spaarrente en/of obligaties aantrekkelijker worden. Beleggers zijn altijd op zoek naar de gunstigste positie voor hen vermogen. De verhouding tussen potentieel rendement en het daar bij horende risico. Je ziet dus een verschuiving van geld uit aandelen naar obligaties gebeuren. Obligaties leveren wellicht minder rendement op, maar zijn een stuk veiliger.

970x250

Gevolgen stijgende rentes op de huizenmarkt

Stijgende rentes hebben ook invloed op de huizenmarkt. Wanneer de rentes hoger zijn is het maximaal te lenen bedrag lager. Als je minder kunt lenen, krijg je automatisch een kleiner keuzeaanbod. Bepaalde woningen die met een lage rente betaalbaar zijn voor doorstromers en starters, worden te duur wanneer de rente stijgt. Als gevolg hiervan zullen deze huizen langer te koop staan. Hierdoor zullen verkopers eerder geneigd zijn hun prijs te verlagen. Als dat op grote schaal gebeurd zal de algemene huizenmarkt dalen. Natuurlijk zijn er meer factoren die de huizenmarkt bepalen. Naar schatting blijft het aanbod een stuk kleiner dan de vraag. Of de huizenmarkt dus in praktijk ook zal dalen zal moeten blijken.

Als de rente op het moment dat jij een huis koopt laag is, is het wellicht verstandig deze vast te zetten voor een langere periode. Dan heb je geen last van hogere maandelijkse kosten wanneer de rente stijgt.

Profiteren van een stijgende rente

Nu weet je wat de stijgende rentes voor gevolgen kunnen hebben. Tijd om te kijken of we hier van kunnen profiteren.

Aandelen

Ook bij aandelen bied dit mogelijkheden. Als de markt al een klap te verduren heeft gehad, kun je voor een stuk goedkopere prijzen aandelen aanschaffen. Zoals boven vermeld zijn vooral groeiaandelen slachtoffer van stijgende rentes. De angst voor verder stijgende rentes kan leiden tot te zwaar afgestrafte aandelen. Om hier op in te spelen kan het verstandig zijn een aantal fundamenteel goede aandelen op te pikken.

Lees ook: Beste boeken om te leren beleggen

Obligaties

Een stijgende rente is slecht voor bestaande obligaties. Dat komt omdat een rente van 3% op een obligatie tegenover een spaarrente van 0,5% interessant is. Wanneer de spaarrente vervolgens naar bijvoorbeeld 2% gaat, is het verschil tussen obligaties en de rente een stuk lager. Aangezien obligaties een hoger risico hebben dan spaarrente, kiezen mensen er eerder voor om hun obligaties te verkopen.

Overheden willen obligaties aantrekkelijk houden voor beleggers. Daarom moeten ze hier op inspelen, maar hoe? Door nieuw uitgegeven obligaties uit te geven tegen een hogere rente. Dus wanneer de rente stijgt kan het verstandig zijn om obligaties met een aantrekkelijke rente aan te schaffen. Verwacht je een verder stijgende rente? Dan is het wellicht verstandig hiermee te wachten.

Huizenmarkt

Naar schatting zal bij een verhoging van de hypotheekrente met 1 procent, de huizenmarkt met ongeveer 6 procent dalen. Deze daling zal geleidelijk gaan. Een andere belangrijke factor is de invloed van een stijgende rente op de leencapaciteit. Het financieringslastenpercentage stijgt wanneer het hypotheekrentetarief dat ook doet. Naar schatting zal de maximale hypotheeksom 8 procent lager liggen, wanneer de hypotheekrente met 5 procent stijgt.

Kortom, een stijgende rente zal naar schatting leiden tot goedkopere huizen. Reken hier niet op. Dit is namelijk maar 1 factor. Naar schatting zal het aanbod lager blijven dan de vraag. Ook compenseert een lagere aanschafprijs met een hogere rente. Onder aan de streep zal het daarom weinig uit maken.

Lees ook: Besparen doe je zo, simpel maar effectief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *