Succes sleutel key

Hoe word je succesvol

Succes behalen in het leven is een relatief begrip en voor elke persoon anders. Toch hebben we massaal gemeen dat we ‘succesvol’ willen zijn. Maar is dit een keuze, of overkomt het je? We verklappen alvast dat succes iets is wat je grotendeels in eigen handen hebt. Alhoewel de meeste mensen voor zichzelf een duidelijke visie hebben hoe succes er voor hen uitziet, zijn er toch maar weinig mensen die daadwerkelijk aan de slag gaan om dat beeld te realiseren. Maar goed nieuws. Nadat je dit artikel hebt gelezen kun jij aan de slag gaan om je leven te sturen naar jouw ideaalbeeld. Met onderstaande tips weet jij hoe je succesvol word

Van droom naar doel

Het begint bij een doel. Zonder een duidelijk doel stuur je niet naar een doel maar word je gestuurd. Schrijf bij voorkeur je plan op. Het is bewezen dat mensen die hun doel opschrijven deze eerder zullen bereiken. Het is daarbij belangrijk om dit niet in de weg te laten zitten door de mening van andere mensen. Zoals een ouder of een vriend die het daar niet mee eens is en jou probeert te overtuigen waarom het niets zou zijn of worden. Er zullen altijd mensen zijn die het oneens zijn met jouw beslissingen en keuzes in het leven, en dat is normaal. Niemand is hetzelfde. Iedere persoon heeft zijn of haar eigen visie.

De meerderheid van de mensen gaat vaak met tegenzin naar het werk, terwijl ons geleerd word daar naartoe te leven. We gaan naar school, volgen een vervolgopleiding of studie en gaan vervolgens een baan zoeken in de sector waar we de komende 40 jaar gaan werken. Maar waarom zouden we genoegen nemen met dit gemiddelde leven. Er zijn volop mogelijkheden om onszelf te ontwikkelen tot de persoon die we diep van binnen willen zijn.

Discipline en doorzettingsvermogen

Discipline en doorzettingsvermogen zijn karaktereigenschappen die erg belangrijk zijn bij het verwezenlijken van onze doelen. Zonder deze twee eigenschappen word het lastig om steeds een stap dichter in de goede richting te zetten. Want onze doelen zijn een langetermijnproject, een marathon, en geen sprint. Het maakt niet uit hoe groot de stappen zijn. Zolang ze in de juiste richting gaan kom je steeds dichter bij het uiteindelijke doel.

Het is niet de vraag of je teleurstellingen en tegenslagen te verwerken krijgt op weg naar jouw doel, maar hoe je hiermee omgaat. Van kleins af aan krijgen we een vertekend beeld van ‘fouten maken’. Fouten zijn onvermijdelijk en belangrijk in het proces, want weten wat niet werkt is net zo belangrijk als weten wat wél werkt. Of het nu om ‘Jeff Bezos’ (huidige rijkste persoon en oprichter van Amazon) of ‘Elon Musk’ (huidige nummer 2 rijkste persoon en CEO van onder andere Tesla & SpaceX) gaat. We kunnen van beide zeggen dat ze erg succesvol zijn. Maar beide hebben (enorme) tegenslagen te voortduren gehad. Zij hebben hier van geleerd en zijn vervolgens sterker verder gegaan.

‘Failure is success if we learn from it.’

Voorbeeld

Nadat je een duidelijk doel hebt waar je naartoe wil gaan werken is het handig om te kijken naar mensen die al hebben bereikt wat jij wil bereiken. Zo heb je een indicatie van hoe jij het aan kunt pakken om daar te komen. Succesvolle mensen hebben vaak (ochtend)rituelen waar zij veel waarde aan hechten. Ook hier kunnen we een les uit halen.

Een ochtendritueel is voor ieder mens verschillend, maar kijk wat voor jou goed werkt. Misschien denk je, ‘wat heeft dit met succes te maken?’ Hoe jij de dag begint is cruciaal voor de rest van je dag, Door je dag sterk te beginnen krijg je positieve energie die van enorme waarde is bij de rest van de dag. Veel voorkomende onderdelen die een positieve uitwerking hebben op onze gesteldheid zijn bijvoorbeeld meditatie of een korte work-out.

970x250

Persoonlijk succes

Er zijn verschillende soorten succes, waaronder persoonlijk succes. Persoonlijk succes zijn de dingen die je doet en bereikt waardoor je als persoon groeit. Het halen van een diploma of een ander doel waar je naar toe hebt geleefd. Vervolgens kun je met een voldaan gevoel hier op terug kijken. Centraal bij persoonlijk succes is dat je hierdoor een stukje geluk ervaart, iets waardoor jij gelukkiger in het leven staat. Want niemand is toch succesvoller dan de gelukkigste mens. Succes en geluk zijn twee begrippen die veel met elkaar gemeen hebben en ook vaak met elkaar worden verward. Dat komt waarschijnlijk doordat ze elkaar versterken en het een leidt tot het ander. Het verschil is dat succes in zekere zin te meten is, in tegenstelling tot geluk.

Zakelijk succes

Vervolgens hebben we zakelijk succes. Ook hierbij verschillen de meningen over wat we hier nu precies onder zien. Voor ieder persoon is dit ook verschillend, persoon A werkt zichzelf binnen een bedrijf omhoog en krijgt hier voldoening van. Persoon B vind loondienst maar niets en maakt progressie binnen zijn of haar eigen bedrijf. Beide personen kunnen elkaars ‘succes’ wel helemaal niets vinden terwijl ze voldoening halen uit wat hen gelukkig maakt. Dat is waar het bij (zakelijk) succes om draait.

Financieel succes

We kunnen er niet omheen. Geld maakt ons niet gelukkig maar kan ons leven wel een stuk makkelijker (of juist ingewikkelder) maken. We kunnen er niet zonder. Want zonder geld kunnen we niet onze boodschappen, hypotheek, auto etc. betalen. Toch hoor je vaak mensen zeggen dat ze niets om geld geven, in zekere zin kan dat best kloppen omdat ze bijvoorbeeld niet materialistisch zijn ingesteld. Toch hebben ook deze mensen geld nodig om simpelweg hen leven te leiden. Financieel succes door middel van financiële kennis en een plan kan leiden tot financiële onafhankelijkheid. Dat betekent dat je niet meer hoeft te werken om genoeg geld binnen te krijgen om van te leven.

Financieel onafhankelijk klinkt te mooi om waar te zijn, toch is dit makkelijker te behalen dan de meeste mensen denken. Zo heb je bijvoorbeeld de mensen die streven naar ‘FIRE’. Dit staat voor ‘Financial Independent, Retire Early’. Financieel onafhankelijk en vroeg met pensioen. Zodat je eerder kunt genieten van je vrijheid dan wanneer je de AOW-leeftijd bereikt. Dit is onder andere te behalen door een passief inkomen te genereren dat genoeg inkomsten vergaart om van te leven. Een manier om dit te realiseren is door te beleggen. Je kunt er voor kiezen om dividend aandelen aan te schaffen die per periode een bepaald percentage aan dividend uitbetalen, of door de 4% regel toe te passen.

Lees ook: Zo word je financieel onafhankelijk

De vier procent regel

De 4% regel houdt in dat je een bepaald bedrag bij elkaar belegd door de jaren heen dat voldoende is om vervolgens jaarlijks 4% uit te halen om van te leven. Die 4% is gebaseerd om met iets aan speling geen vermogen te verliezen, aangezien er van uit gegaan word dat de aandelenmarkt jaarlijks gemiddeld 7-9% rendeert waardoor jouw bedrag niet minder waard word maar zelfs nog doorgroeit. Hiermee word ook rekening gehouden met de inflatie waardoor je niet aan koopkracht inlevert.

Maar om dit te bereiken moet je eerst wel een leuk bedrag bij elkaar hebben gespaard. Hoeveel dit voor jou is bereken je simpelweg door uit te rekenen van hoeveel jij maandelijks kunt leven. Dit verschilt per persoon door verschillende factoren zoals de hypotheek die je eventueel nog moet betalen of al hebt afbetaald. Als voorbeeld nemen we € 2000,-. Dat is € 24000 per jaar. Dan moeten we dus een belegd vermogen hebben van (€ 24000 / 4 * 100 =) € 600.000 Wat op het eerste gezicht veel geld lijkt. Natuurlijk is dit ook een enorm bedrag, maar met een duidelijk plan is dit makkelijker te realiseren dan je zou verwachten.

Lees hier meer over beleggen

Lees hier welke boeken wij aanraden om je te verdiepen in beleggen

Gelukkiger worden

Doordat succes en geluk nauw samenhangen hebben we hier nog een aantal tips voor je waardoor je volgens onderzoek gelukkiger zou worden. Om lekker in je vel te (blijven) zitten maakt je lichaam gelukshormonen aan, er zijn verschillende soorten. De vier belangrijksten zijn Serotonine, dopamine, endorfine en oxytocine. De aanmaak van deze gelukshormonen kun je zelf positief beïnvloeden. Dus tot zekere zin heb je je eigen geluk voor een deel in eigen handen.

Endorfine

Endorfine is een belangrijk hormoon in ons lichaam dankzij zijn pijnstillende werking. Tijdens zware inspanningen scheidt ons brein endorfine uit om de schade op te vangen bij fysieke handelingen. Dit hormoon kunnen we stimuleren door de volgende activiteiten: Lachen, eten, seks, sporten en meditatie

Dopamine

Door dopamine ervaren we blijdschap en genot wat onder andere vrijkomt bij voldoening en positieve ervaringen. Een nadeel aan dit gelukshormoon is dat het zijn werking ook weer snel kan verliezen. Kort na deze geluksmomenten ebt dit gevoel weer weg. Doordat we deze geluksmomenten graag willen ervaren zoeken we activiteiten of producten waar we dit bij ervaren. Hierbij kunnen verslavingen ontstaan. Een tip om dopamine-aanmaak te stimuleren is om je doelen in kleinere stappen/doelen te verdelen. Op deze manier krijg je een dopamine boost na ieder behaald doel waardoor je meer energie en motivatie krijgt om verder te werken.

970x250

Serotonine

Serotonine heeft een grote impact op ons lichaam doordat het een aantal vitale lichaamsfuncties reguleert zoals ons immuunsysteem, hart, onze bloedvaten, nieren en spijsvertering. Ook de gemoedstoestand is afhankelijk van Serotonine doordat het ons humeur in balans houdt. Meer serotonine in ons lichaam betekent meer zelfvertrouwen. Serotonine zorgt namelijk dat we minder gevoelig worden voor afwijzing. Het krijgen van complimenten of een blijk van waardering kan de serotonine aanmaak versterken.

In de praktijk kun je de Serotonine aanmaak stimuleren door uit je comfort zone te stappen. Dingen doen waar jij je niet comfortabel bij voelt. De reden hiervoor is omdat je op deze manier je grenzen verlegt waardoor je weer voldoening en opluchting ervaart. Wat een positieve werking heeft op dit gelukshormoon.

Je kunt ook gebruik maken van een serotonine supplement. Op deze manier geef je onder andere jouw zelfvertrouwen een boost. Pas wel op met dit soort supplementen dat je de aanbevolen hoeveelheid niet overschrijd.

Oxytocine

Tot slot hebben we het gelukshormoon Oxytocine dat wordt aangemaakt bij sociale interactie. Dit hormoon maakt ons socialer en geeft ons het gevoel van vertrouwen, vriendschap en liefde. Het is hierbij belangrijk dat het om echt sociaal contact gaat. Sociale media bevordert de aanmaak namelijk niet. Als laatste tip geven we dus mee om sociaal contact op te zoeken. Ook intimiteit en affectie met een andere persoon zijn verantwoordelijk voor een positieve stimulans op dit gelukshormoon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *