Wat is een SPAC, en hoe verdien ik hier geld mee? Twee vragen die tegenwoordig steeds vaker voorkomen doordat steeds meer bedrijven gebruik maken van deze manier om naar de beurs te gaan. We gaan je in dit artikel alles vertellen over de basis, en mogelijke strategieën om te profiteren van deze zogeheten SPACS. Maar eerst de basis.
Inhoudsopgave
Wat is een SPAC?
Een SPAC (Special purpose acquisition company) is een bedrijf dat de beurs op gaat om geld op te halen. Om met dat geld een overname van een bestaand bedrijf te realiseren. Een SPAC bestaat uit units (aandelen) en warrants. Als een SPAC op je broker verschijnt heeft deze meestal nog geen bedrijf om mee te fuseren. Je weet dus niet in welk bedrijf je investeert als je deze SPAC aanschaft. Door dat investeerders nog niet weten welk bedrijf het wordt, blijft de SPAC laag (rond of net iets boven de grenswaarde, voor de meeste SPACS is dit $ 10,-). Wat je van tevoren wel kunt onderzoeken, is het management team achter de SPAC, en het doel wat voor soort bedrijf ze in gedachten hebben om mee te fuseren. Als een SPAC een sterk management heeft is het vertrouwen op een goed bedrijf groter waardoor deze in prijs stijgt.
Waarom via een SPAC de beurs op?
Het heeft voor een bedrijf dat de beurs op wil een aantal voordelen om voor deze manier te kiezen. De eerste en misschien wel belangrijkste reden is de tijdsbesparing. Bij een normale beursgang (IPO) kan het maanden duren voordat ze daadwerkelijk de beurs op mogen. Mocht het allemaal goedgekeurd worden. Zo hoeven ze bijvoorbeeld geen S1-filing (een registratieverklaring) bij de SEC in te leveren wat al weken/maanden bespaard.
Een tweede voordeel is als een bedrijf geen soortgelijke bedrijven (concurrenten) op de markt heeft. Hierdoor is het lastig om de waarde te bepalen voor een aandeel (meeste SPACS zitten nog in een beginnende fase waarin geen winst wordt gemaakt waar een waardering op gebaseerd kan worden). Hierdoor zou het bij een IPO kunnen gebeuren dat veel mensen afhaken om in te stappen. Dat kost weer geld wat zo’n bedrijf nu juist zo hard nodig heeft om zich door te ontwikkelen.
Dat probleem heeft zo’n bedrijf niet met een SPAC. Want door het geld wat opgehaald is door de SPAC weten ze van tevoren hoeveel geld er beschikbaar gesteld is. Een ander voordeel is dat de SPAC een ‘board member’ levert aan het bedrijf. Dit is vaak iemand met ervaring binnen de sector die het bedrijf op het juiste spoor kan zetten en kan ondersteunen waar nodig.
Wat moet ik als particuliere belegger weten?
Als je wil investeren in SPACS zijn er een aantal dingen die je moet weten. Gemiddeld heeft een SPAC 2 jaar om een bedrijf te vinden om mee te fuseren. Deze einddatum kun je vaak vinden op de site van de SPAC. Lukt het niet binnen deze tijd een bedrijf te vinden dan worden de activa in de trust geliquideerd en terugbetaald aan de aandeelhouders. Meestal is dit (iets minder dan) $ 10,-. Daarom is de grenswaarde voor SPACS meestal $ 10,-. Maar hou er rekening mee dat de prijs hier wel iets onder kan.
Als er vervolgens een bedrijf gevonden wordt door de SPAC om mee te fuseren, zie je vaak dat het aandeel in korte tijd flink stijgt na bekendmaking. Vervolgens daalt de prijs een beetje doordat het nieuws verwaterd en er verder weinig gepubliceerd word. Na een bepaalde tijd volgt er een vote-date waarop de aandeelhouders kunnen stemmen of ze akkoord gaan met het uitgekozen bedrijf. Even later volgt er een merge-datum. De datum waarop de SPAC daadwerkelijk met het beoogde bedrijf fuseert. Richting deze gebeurtenissen gaat de prijs vaak weer omhoog om vervolgens na de merge weer iets te dalen. Dit is de cyclus die je vaak ziet bij SPACS. Echter is dit geen garantie en is elk aandeel verschillend.
Hoe kan ik hier als particuliere belegger van profiteren?
Strategie 1
Er zijn twee strategieën die ik toepas op SPACS om van te profiteren. Strategie 1 is het aankopen van SPACS als deze rondom hun grenswaarde zitten (rond de $ 10). Hierdoor is je ‘risk/reward’ (hoeveel risico je loopt tegenover hoeveel rendement je kunt maken) erg in jouw voordeel. Aangezien er erg veel SPACS zijn is het wel aan te raden om je van tevoren te verdiepen in het management team. Verder doen SPACS met innovatieve targets (denk aan groene energie, elektrische voertuigen e.d.) het vaak goed/beter.
Je moet je bij deze strategie wel realiseren dat het aandeel een lange tijd stil kan staan zonder dat de koers veel beweegt (doordat er nog geen nieuws over een eventuele merger is gedeeld). Je hebt dus wel geduld nodig als je op deze manier handelt. Het voordeel aan deze strategie is wel dat je erg weinig risico loopt terwijl als er een bedrijf bekend wordt gemaakt (of geruchten, dit drijft de koers vaak ook al op) de SPAC enorme groei kan laten zien. Bepaalde SPACS staan voor de merger al op een prijs van soms wel $ 40,- een enorm winstpercentage.
Strategie 2
Bij strategie 2 wacht ik tot een SPAC al een bedrijf heeft gevonden om mee te fuseren. En dit een innovatief bedrijf is wat veel investeerders trekt. Vaak gaat de koers enorm hard en is het al te laat om hier in te stappen (hoe hoger je instapt, des te meer risico je loopt doordat je verder van de grenswaarde -$10- handelt). Deze SPAC zet ik vervolgens op mijn ‘watch-list’ (lijst met aandelen/SPACS waar potentie inzit maar nog niet de juiste instapprijs hebben.
Deze aandelen houd ik in de gaten tot ze een bepaald punt bereiken waarop ze niet veel verder meer dalen en consolideren. Op dat moment stap ik in om ervan te profiteren op het moment dat deze SPAC-aandelen weer omhoog schieten richting de bekendmaking van de stem datum en fuseer datum. Deze strategie vergt minder geduld maar is wel een stuk riskanter dan de eerste. Houd ook in je achterhoofd dat veel SPACS na de fusie eerst hard dalen, en dat de grenswaarde van $ 10 na de fusie weg is.
Korte VS lange termijn
De strategieën die ik toepas zijn dus vooral (swing)trades en geen langetermijninvesteringen. Dat betekent niet dat het voor de lange termijn niet gunstig is om in SPACS te investeren. Echter doordat SPACS vaak bedrijven op de beurs helpen die nog geen winst draaien omdat ze nog erg veel moeten investeren om op te schalen en zich verder te ontwikkelen, kan het voorkomen dat deze aandelen na de fusie meer aandelen uitgeven om geld op te halen. Als een bedrijf meer aandelen uitgeeft om geld op te halen krijg je sprake van kapitaalverwatering, ook wel dilution genoemd. Dit houdt in dat jouw aandeel (in verhouding) minder waard word omdat er meer aandelen op de markt komen. Je moet dus wel écht overtuigt zijn van een aandeel om in deze fase te investeren voor de lange termijn.
Hoe kan ik investeren/handelen in SPACS?
Om te investeren/handelen in SPACS heb je een broker nodig. Dit is de plek waar jij je aandelen koopt en een overzicht hiervan, er zijn veel verschillende brokers en per stuk bieden ze verschillende services aan. Hier een kleine omschrijving per broker.

DEGIRO: De meest bekende broker is DEGIRO. Persoonlijk heb ik het grootste deel van mijn portefeuille hier ook op staan. Deze broker is actief sinds 2013 en is inmiddels één van de grootsten in Europa. Ze staan voor gebruiksvriendelijkheid en goedkoop, wat zo zijn vruchten heeft afgeworpen want ze hebben al verschillende (internationale) awards gewonnen. Vorig jaar zijn ze overgenomen door het Duitse Flatex. Dit is een bank die een bankvergunning heeft. Hierdoor valt het geld wat je op DEGIRO hebt staan onder het depositogarantiestelsel. Dit beschermt jou tegen een eventueel faillissement van een bank. Door het depositogarantiestelsel ben je beschermd tot een bedrag van € 100.000.
Een nadeel aan DEGIRO is dat ze soms technische storingen hebben. Door deze storingen komt het voor dat een koers afwijkt. Aangezien dit niet vaak voorkomt en ze (een van de) goedkoopste zijn is mijn keus destijds uitgegaan naar deze broker. Ze maken ook gebruik van de kernselectie. De kernselectie houdt in dat je bepaalde producten 1 x per maand gratis kunt aan- of verkopen (of vaker bij hogere bedragen). Persoonlijk maak ik hier gebruik van voor mijn maandelijkse ETF aankopen (VWRL All world van de kernselectie).
Maak hier een account aan voor DEGIRO (en ontvang € 20 transactie tegoed)

Trading 212
Trading212: Een andere broker die het goed doet is Trading212. Persoonlijk heb ik hier ook sinds kort een account om mijn assortiment te vergroten. Trading212 staat vooral bekend om zijn fractionele aandelen, hierdoor is het mogelijk om te beleggen in dure aandelen zonder daar de volledige prijs voor te betalen. Een aandeel ‘Amazon’ kost bijvoorbeeld een paar duizend euro, voor de startende belegger een groot bedrag. Je kunt er dus voor kiezen om een deel van een aandeel te kopen (een fractie) met de optie ‘fractionele aandelen’.
Verder staan ze er om bekend dat ze geen transactiekosten hebben op aandelen, dit lijkt op het eerste gezicht inderdaad zo, maar doordat ze gebruik maken van grotere bied- en laatkoersen pakken ze hier een (kleine) marge op. Er moet natuurlijk wel een businessmodel achter zitten want het gaat tenslotte niet om een liefdadigheid bedrijf. Verder kun je gebruik maken van een ‘nep geld’ account waarbij je met fictief geld kunt oefenen. Tenslotte hebben ze een systeem waarbij je een verdeling kunt maken hoeveel % je in een bepaald aandeel wil, zo kun je als het ware je eigen mini ETF maken en het systeem koopt, verkoopt en balanceert dit voor je.
Maak hier een account aan voor Trading212 (en ontvang een gratis aandeel)
Lees ook: De beste boeken over beleggen
Disclaimer: beleggen brengt risico’s met zich mee, je inleg kan minder waard worden, ik ben geen financieel adviseur en de content op deze website is geen financieel advies. Ook correctheid van informatie kan niet gegarandeerd worden en hier kunnen geen rechten uit worden ontleend, je blijft verantwoordelijk voor je eigen handelen.