Beleggen in china aandelen etf

Aandelen Alibaba – De Chinese Amazon met enorme potentie

Alibaba, het bedrijf dat wordt gezien als de Chinese Amazon. We weten allemaal hoe goed Amazon het doet. Tijd om te kijken wat voor potentie Alibaba aandelen hebben en welke kansen dit ons biedt.

Lees ook: Beste boeken over beleggen

Wat is Alibaba?

Alibaba is opgericht door Jack Ma. Die heeft het stokje doorgegeven aan de huidige CEO Yong Zhang. Het bedrijf is opgericht in 1899 en is dus al 102 jaar actief. Een prestatie die zeer weinig bedrijven op hun naam hebben. Het doel van Alibaba is het creëren van waarde voor de samenleving.

Wat doet Alibaba?

Alibaba staat vooral bekend om hun e-commerce gedeelte, daarom de vergelijking met Amazon. Hier is Alibaba zeker geen kleine speler in. Ze verkopen bijna alles wat je maar kunt bedenken. Dat is niet het enige wat Alibaba doet. We kunnen de omzet verdelen onder:

  • E-commerce: 85%, Denk aan bijvoorbeeld AliExpress, TaoBao & Tmall.
  • Cloud Computing: 7%, te vergelijken met de ‘iCloud’ van Apple genaamd Alibaba Cloud.
  • Digitale media & Entertainment: 6%, te vergelijken met Amazon Prime maar dan op de Chinese markt.
  • Innovatie: 1%, Alibaba houdt zich onder andere ook bezig met Elektrische voertuigen.

In deze cijfers zien we sterke groei. Zo is de omzet van deze onderdelen tegenover vorig jaar gegroeit met:

  • E-commerce: 29% Groei ten opzichte van vorig jaar.
  • Cloud Computing: 60% Groei ten opzichte van vorig jaar.
  • Digitale media: 8% Groei ten opzichte van vorig jaar.
  • Innovatie: 10% Groei ten opzichte van vorig jaar.

Voor een bedrijf van deze omvang zijn dit erg sterke cijfers. Het gaat hier niet om een klein groeibedrijf. Alibaba is een sterk gevestigd bedrijf met forse omzet. Zulke cijfers zijn voor zo’n volwassen bedrijf indrukwekkend te noemen.

Verder bezit Alibaba voor ongeveer een derde aan aandelen van Ant Financial. Dit is een ander groot Chinees bedrijf. Ant Financial heeft de grootste betaalapp ter wereld.

Waardering van Alibaba aandelen

Het is verstandig om niet alleen naar de potentie van een bedrijf te kijken, maar ook naar de huidige waardering. Hoeveel betaal je voor een aandeel Alibaba? Op moment van schrijven heeft Alibaba een P/E ratio van rond de 25. Dat betekent dat je $ 25 betaalt voor elke $ 1 winst die Alibaba behaalt. Voor een bedrijf op deze schaal die zulke groei doorbrengt is dit een koopje te noemen. Ter vergelijking: Amazon heeft een P/E ratio van rond de 62.

Huidige prijs: ~ $ 215
Analisten verwachting: $ 339
Groeipotentie volgens analisten: $ 124 per aandeel

Koop geen aandelen naar aanleiding van een verwachting van analisten. Neem dit alleen mee in je overweging. Het is altijd goed om te zien hoe andere beleggers naar een aandeel kijken.

Het aandeel Alibaba komt van een all-time high van $ 319,32 in oktober 2020. Er zijn een aantal redenen waarom Alibaba zo is afgestraft, die gaan we hieronder kort bespreken.

Antitrust maatregelen

Internetgiganten Alibaba en Tencent hebben een miljardenboete gekregen van de Chinese overheid. De reden hiervoor is dat deze giganten hun monopoliepositie misbruiken volgens de Chinese overheid. Dit misbruik houdt bijvoorbeeld in dat Alibaba producten tegen ‘oneerlijke’ prijzen aanbied. Dit kunnen ze doen doordat ze kleine bedrijven eruit concurreren.

Deze maatregelen zijn ervoor bedoeld om kleine spelers in de markt ook een kans te gunnen. Bij het verbreken van deze regels worden zware boetes uitgedeeld. Denk hierbij aan het afstaan van intellectuele eigendommen, enorme geldboetes of zelfs het gedwongen aanpassen van de algoritmes die deze bedrijven hanteren.

Chinees aandeel, voordeel of nadeel?

Alibaba is een Chinees aandeel. Veel beleggers zien dit als een risico. De Chinese overheid kan namelijk druk uitoefenen op giganten als Alibaba zoals in het verleden ook is gebeurd. China is eerder geneigd dit te doen dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Daarom is dit een extra risico.

Je kunt dit ook als voordeel zien. Chinese aandelen doen het steeds beter en staan een stuk lager gewaardeerd. Dit terwijl de Chinese economie de hardst groeiende is van allemaal. Naar verwachting haalt China binnenkort de Verenigde Staten in als grootste ter wereld.

Een ander voordeel hiervan is diversificatie. Door niet alleen Amerikaanse aandelen of Nederlandse aandelen te kopen diversifieer je jouw portfolio. Spreiding neemt risico’s weg. Zo kun je spreiden in sectoren maar ook in landen.

Alibaba aandelen kopen

Mocht je van mening zijn dat Alibaba een goede koop is nadat je zelf zorgvuldig onderzoek hebt gedaan, dan kun je aandelen kopen bij een broker zoals FXFlat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *