Is dit het juiste moment om aandelen van Intel te kopen? In dit artikel gaan we dieper in op het bedrijf. We gaan kijken naar de huidige waardering en de vooruitzichten.
Inhoudsopgave
Intel Analyse
Intel is een toonaangevend technologiebedrijf met een rijke geschiedenis en een wereldwijde reputatie op het gebied van halfgeleiders en microprocessoren. Het bedrijf werd opgericht in 1968 en heeft sindsdien een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van moderne computers en elektronische apparaten.
Intel is wereldwijd leider in het ontwerp en de productie van geavanceerde computerproducten (platforms) en – technologieën. Een platform bestaat uit een microprocessor en chipset en kan worden uitgebreid met aanvullende hardware, software en services. Deze platforms worden onder andere gebruikt voor Notebooks, desktops, servers, tablets en telefoons.
Een van de meest opvallende bijdragen van Intel aan de technologische wereld is de ontwikkeling van de microprocessor. Een microprocessor is het ‘brein’ van een computer en voert alle berekeningen en taken uit die nodig zijn voor de werking van een computer.
Naast microprocessoren heeft Intel ook bijgedragen aan andere technologieën, zoals geïntegreerde grafische oplossingen en netwerktechnologieën. Het bedrijf heeft een breed scala aan producten ontwikkeld die worden gebruikt in laptops, desktopcomputers, servers en zelfs in de cloud-infrastructuur.
Intel ontwikkelt en verkoopt ook software en diensten die voornamelijk gericht zijn op beveiliging en technologie-integratie. Intel is opgericht in 1968 in Californië. In 1989 is Intel opnieuw opgericht in Delaware.
Het management van Intel
In het verleden is er volgens aandeelhouders niet altijd even juist gehandeld. Zo zou het management te laks zijn omgegaan met de voorsprong die ze hadden. Daarom is recent de CEO van Intel vervangen. De nieuwe CEO zie je hierboven op de cover van de video.
Sinds 15 februari 2021 is Patrick Gelsinger de nieuwe CEO. Met zijn visie hoopt het bedrijf weer terug op het juiste pad te komen. Gelsinger was hiervoor werkzaam als CEO bij VMware van 2012 tot aan 2021. Geheel nieuw is Intel niet voor hem. Al vanaf zijn 18e is hij begonnen bij Intel, als kwaliteitscontrole technicus.
Al op jonge leeftijd behaalde hij een hoge score op een Lincoln Tech technologie test. Hiermee won hij een studiebeurs voor vervroegde toelating. Vervolgens is hij begonnen op de Conrad Weiser High School waar hij het laatste jaar heeft overgeslagen om direct naar de Universiteit te gaan.
Tijdens zijn carrière bij Intel heeft hij nog een bachelor in elektrotechniek behaald, hier studeerde hij magna cum laude af. Hierna is hij doorgegaan voor zijn master in elektrotechniek en computerwetenschappen aan de Stanford University. Daarbovenop heeft Gelsinger meerdere keren een eredoctoraat ontvangen.
Hieruit concluderen wij dat er momenteel een geschikte CEO in dienst is bij Intel. Veel technische kennis en ervaring in de sector, en zelfs bij Intel zelf. Dit beloofd een positieve uitwerking te hebben op de bedrijfsvoering.
De toekomst van Intel
Intel streeft ernaar om de producten te blijven ontwikkelen en verbeteren. Zowel software als hardware producten. Binnen de bedrijfsstrategie staan er 3 punten centraal. Deze worden gezien als essentieel voor de bedrijfsvoering. Dat zijn ‘sensificatie van rekenkracht‘, ‘slim en verbonden‘ en ‘verlengstuk van de gebruiker‘.
Met de sensificatie van rekenkracht wordt bedoeld om de menselijke zintuigen zo goed mogelijk vast te leggen. Zicht, geluid en aanraking in het bijzonder. ‘Slim en verbonden’ duidt op steeds meer apparaten die met elkaar en de Cloud verbonden kunnen worden. ‘Verlengstuk van de gebruiker’ doelt op de steeds persoonlijker wordende digitale producten. Deze vormen steeds meer een verlenging in het leven van veel mensen.
Producten
Intel focust zich op het leveren van hoge kwaliteit producten. Voor de ‘Client Computing’ leveren ze momenteel de ’12th Gen Core Alder Lake’. Deze beschrijft de CEO van Intel zelf als de snelste client processor ooit. Voor de ‘Datacenter & AI’ business hebben ze de ‘Sapphire Rapids’ chips. Meer dan 30 keer gen-on-gen AI performance winst voor Xeon.
De ‘Network & Edge’ business is voorzien van de ‘Mount Evans’. Deze chip omschrijven ze als ‘Hyperscale-ready, best-in-class programmable packet processing’. Met andere woorden de best verkrijgbare programmeerbare processor die flink is op te schalen.
Voor de ‘Accelerated Computing & Grapics’ business is er de ‘Ponte Vecchio’. Deze wordt omschreven als ‘Industry-leading FLOPs and compute density to accelerate AI and HPC’.
De laatste business is de ‘Mobileye’. Hiervoor gebruiken ze de ‘Mobileye SuperVision’. Deze wordt omschreven als ’11 camera 360° coverage, RSS, 2x EyeQ5 SoCs, over-the-air updates.
Grote kans dat deze namen je weinig tot niets zeggen. Voor Intel zijn dit erg belangrijke producten die zorgen voor het grootste deel van de omzet. Concurrentie zet ook in om zulke producten te leveren, en bij voorkeur natuurlijk betere. Daarom is het voor Intel erg belangrijk in te zetten op het blijven innoveren en verbeteren van het aanbod.
Mobileye IPO
Intel heeft kortgeleden weer een IPO (initial public offering) ingedient voor de Mobileye business. Dat houdt in dat deze business apart op de beursgenoteerd wordt. Mobileye focust zich op het ontwikkelen van chips en software voor zelf rijdende auto’s. Een markt waar momenteel veel vraag naar is.
Intel kocht Mobileye in 2017 voor 15,3 miljard dollar. Vorig jaar waren de plannen er al om deze business los naar de beurs te halen. Toen werd er verwacht zo rond de 50 miljard dollar hiervoor te kunnen krijgen. Nu het sentiment verslechterd is en de beurs aardig gedaald ligt de schatting rond de 30 miljard dollar.
Deze afsplitsing dient meerdere doelen. Ten eerste komt Mobileye hierbij in een betere positie om verdere groei te stimuleren. Ten tweede zorgt dit voor aandeelhouders waarde omdat de waardering van Intel vrij laag ligt, terwijl de waardering voor snelgroeiende bedrijven als Mobileye relatief een stuk hoger ligt.
Daarbij komt het feit dat deze IPO een hoop geld oplevert voor Intel. Hiermee wil de CEO meer chip-fabrieken financieren. De plannen voor een 20 miljard kostende fabriek in Ohio en Arizona liggen er al.
Risico’s voor Intel
In het verleden is er te weinig geld gestoken in het door ontwikkelen van de producten. Hierdoor zijn veel beleggers wantrouwend over de toekomst van Intel. Concurrenten als AMD kunnen een gevaar vormen voor het marktaandeel van Intel.
Concurrentie
In de markt voor de CPU’s (Central Processing Unit, de processor in je notebook) is AMD de grootste concurrent. Jarenlang kwam Intel als beste uit de bus. Dit veranderde in 2017 door lakse keuzes van het management. Toen Intel de grootste was zijn ze gas terug gaan nemen. Te weinig geïnvesteerd in het onderzoeken en ontwikkelen van betere chips. Dit leidt tot een terugnemend competitief voordeel en een dalend marktaandeel.
Dit gebeurde toen AMD zijn nieuwe chip uitbracht. Deze was simpelweg beter dan de variant van Intel. Binnenkort brengt Intel de ‘Alder Lake’ chip uit. Dit is de 12e generatie chip van Intel. Deze is zo’n 10-15% efficiënter dan de generatie ervoor (de 10SF). Het is de bedoeling dat deze chip de concurrentie aangaat met de chip van AMD. Hopelijk wordt op die manier het marktaandeel van Intel versterkt.
Geopolitiek
De chipsector is momenteel een veel besproken onderwerp op wereld niveau. Tijdens tijden van oorlog en disbalans worden mensen zich meer bewust van de afhankelijkheid. Olie en gas uit Rusland, landbouwproducten uit Oekraïne en zo ook chips uit andere werelddelen.
Chipproductie in eigen handen nemen is hierbij van groot belang. Een groot deel van de chips wordt momenteel geproduceerd in Azië. Rond de 15% komt uit China, Zuid-Korea speelt een grote rol met Samsung. Echter de grootste producent zit in Taiwan. TSMC, Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation, produceert naar schatting zo’n 55% van de chips wereldwijd. Ook AMD en Intel doen zaken met TSMC.
De VS is hier ontevreden over en wil dit gaat veranderen. De keuze van Intel om twee grote fabrieken erbij te bouwen komt daarom erg goed uit. De Verenigde Staten zal hoogstwaarschijnlijk financieel ondersteunen door middel van subsidies en dergelijke. Dit is zeer gunstig voor Intel.
Waardering
Intel is de afgelopen tijd erg afgestraft. Op 20 januari 2020 was het bedrijf nog ruim 292 miljard dollar waard. Op moment van schrijven is dit slechts nog 102,5 miljard dollar. Een forse afstraffing dus. Aan ons om te bepalen of deze daling terecht is of niet. Intel is een cyclisch bedrijf door de vraag en aanbod van chips.
Dit is terug te zien in de koers. Die is zacht gezegd volatiel te noemen.
Een koers alleen zegt weinig. Daarom gaan we kijken hoe Intel is gewaardeerd ten opzichte van de winst, omzet en andere ratio’s. Hieronder zie je bovenstaand het koersverloop, daaronder de ‘Earnings Per Share’ (winst per aandeel) gevolgd door de PE Ratio. PE ratio is de ‘Price to Earnings ratio. Een van de bekendste ratio’s voor stabiele en gevestigde bedrijven. In het Nederlands de koers winst verhouding.
Historisch daarom echt een koopje te noemen. In het dieptepunt van de corona crash was deze ratio 8,83. Dat betekent dat je toen 8,83 keer de winst betaalde per aandeel. Vandaag de dag betaal je een stuk minder. Beleggers hebben zo te zien weinig vertrouwen in het aandeel.
Het algemene sentiment speelt natuurlijk ook een rol in de koersdaling. Op moment van schrijven zitten we officieel in een beer markt. Erg veel aandelen zakken hierin mee. Ook als we kijken naar de koers ten opzichte van de omzet is Intel historisch erg goedkoop.
1,43 de omzet wordt er momenteel betaald voor een aandeel van Intel. Zo laag is het aandeel de afgelopen 10 jaar niet gewaardeerd geweest.
Dividend
Intel betaald een relatief hoog dividend uit. Op de huidige koers (25,72) betaald Intel 5,60% uit. Het dividend wordt uitbetaald per kwartaal. Hoe lager de koers, des te hoger het dividend percentage is. Het uit te betalen bedrag is namelijk een absoluut getal. Dit gaat wel alleen op als Intel ervoor kiest het dividend door te blijven betalen.
Intel kan er voor kiezen het dividend te verlagen of zelfs stoppen. De sector is namelijk kapitaal intensief. Er is veel geld nodig om te blijven investeren in betere chips en andere innovatie. Daarom kijken we naar de pay-out ratio. Deze laat zien hoeveel procent Intel uitbetaald van de totale inkomsten.
Intel betaald per aandeel een bedrag van $ 1,46 uit op jaar basis. Dat is een pay-out ratio van slechts 35,98%. Dat is wat je als (potentieel) aandeelhouder wilt zien. Zo blijft er genoeg geld over om te blijven ontwikkelen en innoveren.
De dividendhistorie is een ander punt waar je naar kunt kijken om te bepalen hoe betrouwbaar het dividend is. Hieronder de grafiek van wederom de koers, gevolgd door het dividend per aandeel. Daaronder zie je de grafiek van de dividend yield. Logischerwijs stijgt deze bij een dalende koers. Je ziet dat het dividend al jaren stabiel wordt uitbetaald en zelfs verhoogd.
Financiële Situatie
27 oktober 2022 wordt een belangrijke datum. Dan publiceert Intel de cijfers van het derde kwartaal. Het tweede kwartaal stelde Intel namelijk erg teleur. De omzet nam een flinke duik. Kort samengevat:
Q2 2022 | Q1 2021 | Verandering | |
Omzet (in miljarden) | $ 15,3 | $ 19,6 | 22% minder |
Bruto winst marge | 36,5% | 57,1% | 20,6 punten minder |
R&D & MG&A (in miljarden) | $ 6,2 | $ 5,3 | 17% hoger |
Operationele marge | -4,6% | 28,3% | 32,8 punten minder |
Belastingtarief | 50,1% | 11,9% | 38,1 punten hoger |
Netto inkomen (in miljarden) | – $ 0,5 | $ 5,1 | 109% minder |
Winst/verlies per aandeel | – $ 0,11 | $ 1,24 | 109% minder |
Zulke cijfers wil je als bestaand aandeelhouder natuurlijk niet zien. De verwachting was er al dat de omzet zou gaan dalen. Een daling van deze proportie was echter niet ingecalculeerd. Zulke publicaties zorgen wel voor een hoop verkoopdruk. Mocht Intel de draad weer op kunnen pakken kan dit een kans zijn. Daarom is het erg belangrijk wat de cijfers van het derde kwartaal zullen zijn.
De cashflow is altijd voldoende geweest om dividend uit te betalen, aandelen terug te kopen en door te blijven ontwikkelen. Mochten de komende kwartalen dezelfde afname laten zien kunnen deze dingen in gevaar komen.
Op korte termijn is er nog weinig aan de hand. Het bedrijf heeft ruim $ 50 miljard aan vlottende activa. Kapitaal dat liquide is, of liquide gemaakt kan worden binnen een jaar. Dat tegen kortlopende schulden van ruim $ 27 miljard, schulden die binnen een jaar betaald moeten worden.
De omzetverdeling
De omzetverdeling is als volgt:
Business | Omzet Q2 2022 | Q2 2022 vs Q2 2021 |
Client Computing Group (CCG) | $ 7,7 miljard | 25% minder |
Datacenter and AI Group (DCAI) | $ 4,6 miljard | 16% minder |
Network and Edge Group (NEX) | $ 2,3 miljard | 11% meer |
Accelerated Computing Systems and Graphics Group (AXG) | $ 186 miljoen | 5% meer |
Mobileye | $ 460 miljoen | 41% meer |
Intel Foundry Services (IFS) | $ 122 miljoen | 54% minder |
Vooral de Intel Foundry Services ging hard onderuit. Gelukkig voor Intel relatief het kleinste segment. De twee grootste segmenten lieten echter tegenvallende cijfers zien. Mobileye is nog steeds een hard groeiend segment, wat de mogelijke IPO ten goede komt.
Conclusie
Intel is een business met een lange geschiedenis. Ondanks de cyclische branche heeft Intel de afgelopen jaren prima en relatief stabiele cijfers laten zien. De huidige waardering is historisch gezien aardig goedkoop op het eerste gezicht. Dit is deels te verklaren aan een aantal factoren. Het slechte beurssentiment, de tegenvallende cijfers van sectorgenoten maar ook zeker de laatste kwartaalcijfers hebben hier aan bijgedragen.
Belangrijk is daarom om de cijfers van het derde kwartaal te bekijken of af te wachten. Mochten de komende kwartalen lastig worden voor Intel kan het aandeel zomaar verder dalen. Mochten de cijfers meevallen dan is dit een prachtige kans om een goed bedrijf tegen een top waardering aan te schaffen. Bovendien betaald Intel een bovengemiddeld en op het eerste gezicht een redelijk gezond dividend uit.
Voor de langere termijn (2024+) is het afwachten hoe de nieuwe fabrieken gaan draaien en dit zich verder ontwikkelt.
Aandelen van Intel kopen
Heeft dit artikel je nieuwsgierig gemaakt naar Intel? Doe altijd goed je eigen onderzoek voordat je tot kopen over gaat. Vraag je je af waar je aandelen kunt kopen? Wij maken gebruik van Freedom24 waar je commissie vrij aandelen kunt aanschaffen. Dit is een affiliate link. Dat betekent dat wij een kleine vergoeding krijgen wanneer jij besluit hier een account aan te maken.
Bronnen
https://www.intc.com/: Intel Investor Relation Page