T. Rowe Price Group aandeel analyse

T. Rowe Price Group (TROW) aandeel analyse

T. Rowe Price Group
Ticker: TROW
ISIN: US74144T1088

Wat is T. Rowe Price Group?

T. Rowe Price Group is een openbare investeringsmanager. Het bedrijf levert zijn diensten aan particulieren, institutionele beleggers, pensioenfondsen en andere financiële instellingen. T. Rowe belegt wereldwijd in openbare aandelen- en vastrentende markten. Het bedrijf start nieuwe beleggingsfondsen op en beheert dezen.

T. Rowe maakt gebruik van fundamentele en kwantitatieve analyses, met behulp van een bottom-up benadering. Voordat zij een investering doen gaat er intern en extern onderzoek aan vooraf. Maatschappelijk belang is hier ook een onderdeel in, met de focus op milieu-, sociale en bestuurskwesties.

Het doet investeringen in risicokapitaal transacties in een laat stadium. Per investering wordt er meestal zo’n 3 tot 5 miljoen dollar geïnvesteerd. T. Rowe Price Group is opgericht in 1937 en is gevestigd in Baltimore. Momenteel telt het bedrijf 7529 werknemers.

Ze hebben ze kantoren in Colorado Springs, Colorado Owings Mills, Maryland, San Francisco, Californië, New York, Philadelphia, Pennsylvania, Tampa, Florida, Toronto en Ontario. Buiten de Verenigde Staten in Denemarken, Nederland, Luxemburg, Zwitserland, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigd Koninkrijk, Japan, Duitsland, Spanje, Italië, Zweden en Australië.

Lees ook: FXFlat review – Tips, ervaringen & tarieven vergelijken

Het verdienmodel van TROW

TROW beheert een ruim aantal verschillende fondsen waarbij verschillende strategieën worden gehanteerd. Elk project heeft zijn eigen doelstelling en methode. In de basis is het aan TROW om zijn klanten te begeleiden om op een succesvolle manier een vermogen te beleggen en deze te laten groeien. TROW verdient zijn geld door middel van het beheren en begeleiden van deze fondsen.

Ze bieden een scala aan Amerikaanse beleggingsfondsen, gesubadviseerde fondsen, afzonderlijk beheerde rekeningen, collectieve beleggingsfondsen en andere producten. Het grootste deel van de omzet komt uit de beleggingsadviesdiensten. In de meeste gevallen verdient TROW een percentage van de activa die zij onder beheer hebben.

Door dat de meeste mensen hun geld in handen laten bij TROW groeit de portefeuille gestaag door. Dit zorgt voor een stabiele basis met een terugkerend inkomen. Hierdoor is het inkomen redelijk betrouwbaar. Dit is één van de redenen waardoor TROW al ruim 36 jaar dividend uitbetaald en zelfs verhoogt. Over het dividend komen we zo terug.

De CEO van TROW

De CEO van TROW is de heer Robert Sharps. Deze functie heeft hij nog maar sinds 1 januari 2022. Vanaf februari 2021 is hij president binnen het bedrijf. Hij is directeur sinds december 2021. Toch is het bedrijf niet nieuw voor hem, al vanaf 2001 was hij Vice President binnen TROW. In de tussentijd heeft hij veel verschillende taken op zich genomen. Hij begon al in 1997, toen als analist. Gespecialiseerd in aandelen in financiële dienstverlening, waaronder vermogensbeheerders, banken en effectenmakelaars.

Robert Sharps heeft stage gelopen als ‘activa onderzoek Analist’ bij Wellington Management. In 1993 begon de heer Sharps zijn carrière als senior management consultant bij KPMG Peat Marwick. Daar heeft hij zich tot 1995 toegelegd op bedrijfstransacties.

Hiernaast is hij lid van de raad van bestuur van het Baltimore Curriculum Project. Verder is hij zo’n zes jaar lid geweest van de ‘Towson University College of Business and Economics Alumni Advisory Board’. Hij werd tweemaal uitgeroepen

Hij heeft de Chartered Financial Analyst en C.P.A. aanwijzing. De heer Sharps heeft een M.B.A. in Finance behaald aan The Wharton School, University of Pennsylvania, in 1997 en een B.S., Summa Cum Laude, in Accounting aan Towson University in 1993.

Al met al heeft hij aardig wat beleggingservaring. Een geschikte kandidaat om CEO bij TROW te mogen zijn kunnen we concluderen.

Bron

De risico’s van TROW

T. Rowe haar inkomsten zijn gebaseerd op de marktwaarde en samenstelling van de activa onder hun beheer, die allemaal onderhevig zijn aan fluctuatie veroorzaakt door factoren buiten hun controle.

  • Beleggingsprestaties.
    Als de beleggingsprestaties van hun beheerde beleggingsportefeuilles lager zijn dan die van de concurrenten of van toepassing zijnde benchmarks van derden. Zoals passieve instrumenten, denk hier bij aan ETF’s. In dat geval kunnen ze bestaande en potentiële klanten verliezen en een daling van het beheerd vermogen oplopen. Hierdoor daalt de omzet, afhankelijk van hoeveel vermogen de klanten uit het beheer ontnemen.
  • Het dalen van de aandelenmarkt
    Wanneer de aandelenmarkt in zijn algemeenheid zakt, zal TROW dit ook merken in de omzet. Dit komt doordat de commissie word berekend over de activa in beheer. Wanneer de activa daalt, daalt logischerwijs de commissie mee. Een lagere commissie in absolute zin is het gevolg.
  • Investeringsconcentratie.
    De allocatie van beleggingsproducten voor beheerd vermogen binnen marktsegmenten of strategieën kan van invloed zijn op de bijbehorende vergoedingen die kunnen variëren afhankelijk van het productaanbod.
  • Afhankelijk van klanten
    Dat TROW als vermogensbeheerder afhankelijk is van klanten spreekt voor zich. Zolang ze goed blijven presteren zou er in principe geen probleem moeten zijn. Toch kunnen klanten er, met wat voor reden dan ook, voor kiezen hun vermogen op te nemen. Dit kan in principe op elk gewenst moment, zonder voorafgaande kennisgeving en vrijwel zonder financiële drempels zoals een boete of een opname commissie.
  • Investeringstrends
    Verandering in de beleggingstrends kan leiden tot verlies in de beheerde activa. Passieve instrumenten zoals Exchange Traded Funds worden steeds populairder. Dit kan ten koste gaan van de vermogensbeheerders zoals T. Rowe.

Dit zijn een aantal risico’s die bijkomstig zijn aan het mogelijk investeren in TROW. In de 10K (klik) kun je ze allemaal vinden.

FXFlat Trow aandeel T row price

Waarde voor aandeelhouders

Een bedrijf kan waarde creëren voor zijn aandeelhouders op verschillende manieren. Logischerwijs door het bedrijf te laten groeien en meer omzet en winst te maken. Twee andere manieren zijn aandelen inkopen en dividend uit betalen.

TROW doet beide, ze kopen eigen aandelen in en betalen een stabiel en groeiend dividend uit. Het dividend komen we zo op terug. De aandelen inkoop schommelt sterk per jaar. In 2021 stonden er zo’n 229 miljoen aandelen uit, een daling van 1,04% is ten opzichte van 2020. In 2020 is er zo’n 3,1% van de totale aandelen ingekocht en in 2019 ook al voor 3,36%.

Hierdoor wordt je als aandeelhouder steeds voor een groter deel eigenaar, zonder hier iets voor te hoeven doen. Je hoeft simpelweg alleen je aandelen aan te houden.

Dividend

Bij het onderzoeken van een aandeel dat dividend uit betaald kijken we naar een aantal zaken. Ten eerste is het belangrijk dat het dividend veilig is. Dit wil zeggen dat de Free Cash Flow hoger moet zijn dan het uit te betalen dividend bedrag. Het liefst heb je hier zo veel mogelijk speling. Op die manier blijft er ook geld over om verder in het bedrijf te investeren en in de toekomst het dividend te (blijven) verhogen. Daarnaast kijken we naar de groei van het dividend en de omzet.

T. Rowe betaald een dividend uit, en niet zomaar één. Een hoog, veilig én groeiend dividend.

Op 30 maart heeft TROW $ 1,20 per aandeel uitbetaald aan zijn aandeelhouders. Dit is een stijging van 11,1% tegenover de $ 1,08 van het vorige kwartaal. Dit betekent het 36e jaar dat T. Rowe Price Group zijn dividend verhoogt.

Momenteel is de prijs per aandeel $ 123,04 dollar, wat neerkomt op een dividend yield van 3,90% per jaar. Het bedrijf betaald dividend per kwartaal en het dividend heeft een CAGR van 15,18% als we kijken naar de afgelopen 5 jaar. Dat betekent dat het bedrijf elk jaar 15,18% meer dividend betaald dan het jaar daarvoor, gemiddeld gezien. De Pay-out ratio is gemiddeld gezien zo’n 38,10% wat betekent dat er genoeg geld over blijft om het dividend te blijven verhogen, en te herinvesteren binnen het bedrijf.

Aandeelhouders

De top 25 aandeelhouders samen beheren zo’n 50% van het hele bedrijf. We zien graag dat de CEO en mogelijk andere personen uit het management een relatief grote positie bezitten. Dat is helaas in het geval van TROW niet zo. Bij een bedrijf van deze grote is dat ook een stuk lastiger, dus vreemd is het niet. Zeker als je je bedenkt dat Robert Sharps niet de oprichter is van T. Rowe en pas net CEO is geworden.

Zo’n 1,92% van de aandelen is in bezit van insiders, en zo’n 73,35% van het totaal aantal aandelen is in bezit van instituties.

EigenaarBezit
The Vanguard Group, Inc.8.59%
BlackRock, Inc.8.26%
State Street Global Advisors, Inc.5.31%
Sarofim Fayez & Co3.55%
J.P. Morgan Asset Management, Inc.3.36%
Columbia Management Investment Advisers, LLC2.09%
Geode Capital Management, LLC2.07%
Charles Schwab Investment Management, Inc.1.52%
UBS Asset Management1.23%
Northern Trust Global Investments1.14%

Financieel TROW

Financieel staan ze er ook zeer goed voor. De omzet groeit jaar op jaar. Van 2018 op 2019 was de omzet groei slechts 4,57%, gevolgd door 10,48% in 2019. In 2020 nam de omzet maar liefst toe met 23,61% en in 2021 met 17,31%.

Ook de balans ziet er gezond uit. Kortlopende bezittingen ter waarde van 2,58 miljard dollar, dit omvat het geld op de bank en zaken zoals debiteuren. Hier tegenover staan de kortlopende schulden, dit zijn de schulden die binnen een jaar moeten worden betaald. Deze bedragen 508 miljoen dollar. De kortlopende bezittingen zijn ruim voldoende om deze kosten te kunnen financieren.

Brutowinst marge100%
Nettowinst marge36,43%

Waardering

Waardering is een cruciaal punt als belegger. Een gezond bedrijf met sterke groei kan een slechte investering zijn. Doordat er te veel toekomstige groei is ingeprijsd kan je de komende jaren een tegenvallend rendement maken, of zelfs verlies.

Wat een bedrijf waard is, kun je op veel verschillende manieren berekenen. Veel mensen gebruiken een discounted cash flow model. Hier zijn veel verschillende factoren van belang. Hierdoor zullen veel beleggers op een verschillende conclusie uitkomen. Daarom kijken we in de losse aandeel artikelen naar de historische waardering.

Artikelen als deze zijn ervoor om de lezer te informeren en mogelijk aanzetten om zelf dieper in het aandeel te duiken. Deze soorten artikelen zijn geen advies, een discounted cashflow model kun je daarom het best voor jezelf maken als je daar interesse in hebt.

Als we kijken naar de huidige waardering voor TROW staat die historisch gezien relatief laag.

Bron

Een koers / winst verhouding van 9,95, wat de afgelopen 10 jaar nog nooit is gebeurd. Zelfs in de dip van de corona crash was deze 11,39.

Ook de koers / omzet verhouding is aan de lage kant. Namelijk 3,73 keer de omzet. In de dip van 2020 stond deze op 3,78. Toch zien we dat deze verhouding in de afgelopen 10 jaar wel lager heeft gestaan.

TROW aandelen kopen

Vraag je je af waar je deze aandelen kunt aanschaffen? Bij FXFlat kun je aandelen van TROW kopen zonder hier commissie over te betalen.

Disclaimer: Op moment van schrijven bezit de schrijver van dit artikel aandelen van TROW. Dit is geen financieel advies en de schrijver is geen financieel adviseur. Je bent altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen.