Year To Date Uitleg YTD

Wat betekent YTD? Year To Date uitleg & betekenis

YTD is een term die je in de beleggingswereld regelmatig tegenkomt. YTD staat voor ‘Year-to-date’, wat letterlijk betekent ‘jaar tot dag’. Wat bedoelen mensen hiermee? Dat leggen we je hieronder exact uit.

YTD staat voor “Year To Date,” het is een term die vaak wordt gebruikt in verschillende contexten, vooral in financiën. Het geeft simpelweg aan dat je naar de cijfers kijkt vanaf het begin van het jaar tot vandaag.

In dit artikel ontdek je waarom YTD belangrijk is en hoe het wordt gebruikt. We gaan ook de berekening van YTD bespreken en laten je zien hoe het van toepassing kan zijn in andere gebieden dan alleen financiën.

Belangrijke punten
YTD Verwijst naar de periode vanaf de eerste dag van het kalender- of fiscale jaar tot en met de huidige datum.
Bedrijven of instanties kunnen een fiscaal jaar hebben die niet op 1 januari begint. Alhoewel 1 januari in de meeste gevallen de eerste dag is bij YTD, hoeft dit niet zo te zijn.
YTD resultaten kunnen handig zijn om rendementen en andere prestaties te vergelijken.

Wat is Year To Date?

YTD, Year To Date, betekent simpelweg van het begin van het (fiscale) jaar (meestal 1 januari) tot dit moment. Wanneer mensen spreken van een Year To Date rendement van 7,6%, dan wordt bedoeld dat ze dit jaar tot nu toe een rendement van 7,6% hebben behaald.

In de meeste gevallen spreken we bij Year To Date over de periode vanaf 1 januari tot en met de huidige dag. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Bedrijven kunnen een andere datum hebben als begin van het fiscale jaar. In dat geval spreken we over de eerste dag van het fiscale jaar. Dat kan elke datum zijn, afhankelijk van het begin van het fiscale jaar van dat specifieke bedrijf.

Een fiscaal jaar is net als een kalenderjaar een periode van een jaar. Overheden, instanties en bedrijven kunnen een fiscaal jaar hanteren om verschillende redenen. Zo kan het zijn dat een bedrijf op 1 maart opgericht is. Om die reden kan de balans daarom geopend zijn op 1 maart, waardoor op die datum het fiscale jaar begon.

Lees ook: Freedom24 Review (Momenteel met actie om tot wel 20 aandelen met een waarde tussen de 4 en 800 dollar per stuk te verzilveren.)

Waarvoor wordt de Term YTD gebruikt?

De term Year To Date wordt gebruikt om je rendement van het huidige jaar uit te drukken. Dit kan handig zijn om jouw rendement te vergelijken met bijvoorbeeld de index. De index waar je de meeste allocatie hebt gebruik je meestal om jouw rendement mee te vergelijken. Beleg je voornamelijk in Nederland? Dan kan de AEX een mooie maatstaf zijn. 

De meest gebruikte index over het algemeen is die van de S&P 500. De 500 grootste Amerikaanse bedrijven in één index. Heb je voornamelijk technologie aandelen, dan kan de Nasdaq een betere maatstaf zijn voor jou.

Waarom dit nuttig is? Mocht je elk jaar weer de conclusie trekken dat jouw aandelen het slechter doen dan de index, dan zou je kunnen overwegen simpelweg de index te volgen. Dit bespaart tijd, en kan je daarbovenop extra rendement opleveren. Dit kun je doen door simpelweg ETF’s te kopen. Hoe indexbeleggen werkt kun je lezen in onze artikelen over ‘ETF beleggen’.

Deze term gebruik je niet alleen in financiën. Je kunt het ook in andere gebieden tegenkomen, zoals in de sportwereld of bij het bijhouden van prestaties binnen een bedrijf.

Bedrijven kunnen ook hun Year To Date gegevens gebruiken om te vergelijken met voorgaande jaren en afwijkingen te identificeren. Dit kan met vrijwel alle gegevens. Het meten en vergelijken van de omzet YTD komt vaak voor.

Lees ook: Wat is CapEx? Capital Expenditure Betekenis & Uitleg

Hoe wordt YTD berekend?

Met onderstaande formule kun je jouw Year To Date rendement berekenen. Let wel op dat deze formule geen eventuele bijstortingen of onttrekkingen tussentijds meeneemt. Als je tussentijds bijstort of geld onttrekt, is je uitkomst niet meer juist met deze formule.

YTD rendement = (Huidige waarde – beginwaarde) / beginwaarde x 100%

Nauwkeurige YTD-berekeningen zijn van cruciaal belang voor het nemen van weloverwogen beslissingen. Of je nu jouw financiën beheert, de prestaties van jouw bedrijf evalueert of sportresultaten analyseert. Je wilt op de hoogte zijn van de actuele situatie. Met YTD-cijfers kun je trends identificeren en eventuele problemen op tijd oplossen. Het helpt je om de voortgang te meten en jouw doelen te bereiken.

Waarom is YTD belangrijk?

  • YTD is van groot belang voor bedrijven en investeerders omdat het hen een actueel beeld geeft van hoe goed (of niet zo goed) ze het doen gedurende het huidige jaar. Het laat zien hoe de zaken zich ontwikkelen en helpt bij het nemen van belangrijke beslissingen.
  • Year To Date als prestatie-indicator: Voor bedrijven fungeert YTD als een prestatie-indicator die hen vertelt of ze op schema liggen om hun doelen te bereiken. Het laat zien of de omzet, winst of andere prestatie-indicatoren in lijn zijn met wat ze hadden verwacht.
  • YTD-gegevens zijn uiterst waardevol bij het maken van prognoses voor de rest van het jaar. Bedrijven kunnen op basis van de huidige cijfers voorspellingen doen en hun strategie aanpassen om betere resultaten te behalen.

YTD in andere contexten

Mensen gebruiken YTD niet alleen in financiën, maar ook in andere contexten. Hier zijn enkele voorbeelden waar YTD van toepassing is:

  • YTD in de sportwereld: In de sportwereld is YTD een handig hulpmiddel om de prestaties van atleten en teams te volgen. Het laat zien hoeveel overwinningen, doelpunten, of andere statistieken zij hebben behaald vanaf het begin van het seizoen tot nu toe. Coaches kunnen YTD-gegevens gebruiken om te bepalen hoe goed het team presteert en waar verbeteringen nodig zijn.
  • YTD in personeelsbeheer: Voor human resources (HR) afdelingen is YTD nuttig om de prestaties van werknemers bij te houden. Het geeft inzicht in het aantal gewerkte uren, verlofdagen, doelstellingen behaald, enzovoort, vanaf het begin van het jaar tot nu. Hierdoor kunnen HR-professionals de individuele prestaties evalueren en werknemers ondersteunen bij hun groei en ontwikkeling.
  • YTD in projectmanagement: In projectmanagement wordt YTD gebruikt om de voortgang van projecten te meten. Het toont hoeveel werk er is voltooid en welke mijlpalen zijn bereikt vanaf het begin van het project tot de huidige datum. Dit helpt projectmanagers om te zien of het project op schema ligt en binnen het budget blijft.

In al deze contexten is YTD een waardevolle tool om de voortgang te meten en prestaties te evalueren. Of het nu gaat om sport, personeelsbeheer, of projectmanagement.

Year to Date Uitleg YTD

Conclusie

In financiën en andere gebieden gebruiken mensen YTD als een handige term om de prestaties en voortgang van iets te meten vanaf het begin van het jaar tot vandaag.

In financiën wordt Year to Date gebruikt om jaarlijkse financiële rapporten op te stellen en beleggingsbeslissingen te nemen. Het vergelijkt de huidige resultaten met voorgaande jaren om trends te identificeren en betere prognoses te maken.

YTD beperkt zich niet alleen tot financiën. Het vindt ook toepassing in de sportwereld om atleten en teams te evalueren en in personeelsbeheer om werknemersprestaties te volgen.

Bronnen

Investopedia – Year to Date (YTD): What It Means and How to Use It

Indeed – Year-to-Date (YTD) Calculation: Steps and Examples