Beste China ETF

Beste China ETF – Profiteren van de snelst groeiende economie

Beleggen in de beste China ETF? Koersen van Chinese aandelen zakten sommige dagen hard. Vaak als gevolg van maatregelen die de Chinese overheid aankondigde. De educatie sector non-profit maken was bijvoorbeeld een maatregel waar de koersen slecht op reageerden. Is dit een reden om weg te blijven bij Chinese aandelen? Wij zien het eerder als een kans om te profiteren van de snelst groeiende economie ter wereld. Zo behoorde China in 2020 nog tot de best presterende aandelenmarkten ter wereld.

Lees ook: Wat zijn ETF’s? Beleggen in ETF’s

Beste China ETF

Lange termijn beleggers zouden naar schaating wel eens flink kunnen profiteren van dit land. De meeste Nederlandse beleggers investeren het liefst in Nederland zo blijkt. Dat is een gemiste kans. Als we kijken naar andere landen zoals de VS of China wordt daar gemiddeld jaarlijks meer rendement behaald. Nederland maakt nota bene slechts 0,6% uit van de wereldeconomie. 

Om ergens in te beleggen is het van belang er verstand van te hebben. Beleggen in een bedrijf ver over de grens kan risico’s met zich meebrengen. Je hebt bijvoorbeeld te weinig kennis over de sector daar, de waardering, de macht van de overheid etc.

Beleggen in China kan lastig zijn als Nederlander. Maar daar is een oplossing voor. Een Chinese ETF. Breed gespreid om risico te verminderen maar toch zodanig gespreid om maximaal te kunnen profiteren van deze enorm groeiende economie. China wordt namelijk steeds belangrijker, groter, en groeit razendsnel. In 2000 was de Amerikaanse economie nog ruim 8 keer zo groot als die van China. Op dit moment is dat minder dan 1,5 keer. Naar verwachting haalt China de Amerikanen over een paar jaar in als grootste economie ter wereld.

Het wordt ook steeds toegankelijker om als buitenlandse belegger in China te investeren. Waar dit eerst slecht mogelijk was komen daar nu steeds meer mogelijkheden. Chinese bedrijven die op de Amerikaanse beurs genoteerd staan bijvoorbeeld. 

China wist in 2020 na 10 jaar onderhandelen een enorm handelsblok te vormen. November 2020 zette China eindelijk de handtekening onder deze handelsdeal. Een handelsakkoord tussen vijftien landen genaamd het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP). Bestaande uit o.a. China, Japan, Zuid-Korea en Australië. Deze vijftien landen samen vertegenwoordigen bijna een derde van de wereldeconomie met in totaal 2,2 miljard inwoners. Deze deal is gunstig voor de stabiliteit en verdere economische groei binnen deze landen. 

China ETF

Naar onze mening de beste Chinese ETF om in te investeren is de ‘iShares China Large Cap UCITS ETF USD (Dist). Ook te vinden onder de ISIN: IE00B02KXK85.

(Dist) staat voor distribuerend. Een distribuerende ETF dus, dat houdt in dat deze ETF het dividend uitkeert. Large cap betekent dat de bedrijven die zijn opgenomen in deze ETF een hoge beurswaarde hebben. In de regel wordt een bedrijf een large cap genoemd vanaf een beurswaarde van 10 miljard dollar.

Lees ook: Accumulerende ETF en distribuerende ETF – Wat is het verschil

Beleggingsdoel

Het beleggingsdoel van deze ETF is om het rendement van 50 grote Chinese bedrijven samen te volgen. Met één aankoop breed gespreid tussen kwalitatieve Chinese aandelen. Eens per kwartaal word deze ETF herwogen en bijgesteld indien nodig.

Kerngegevens

De productstructuur van deze ETF is fysiek. Dat betekent dat de effecten fysiek worden aangehouden door het fonds. Een andere manier is het weerspiegelen van een ETF door middel van bijvoorbeeld swaps. Daar kleeft iets meer risico aan. Persoonlijk houden wij meer van fondsen die fysiek aangekochte producten bevat.

Het fonds is in beheer bij BlackRock Asset Management Ireland Limited en wordt bewaard bij State Street Custodial Services (Ireland) limited. Dividend wordt eens per kwartaal uitgekeerd.

Het risico is relatief hoog. Dat komt vooral doordat het Chinese aandelen bevat. De Chinese markt is volatieler en onstabieler en daarom riskanter. Van 1 tot 7 krijgt deze ETF daarom op de risicometer een 6.

  • Uitkeringsrendement: 4,33%
  • PE-Ratio: 13,37
  • PB-Ratio: 1,66

Bij het vergelijken en analyseren van ETF’s kijken wij vooral ook naar de waardering (van de grootste holdings). Een gemiddelde PE-ratio van 13,37 is momenteel erg laag! We zouden kunnen concluderen dat de aandelen in deze ETF ondergewaardeerd zijn. Dit is alleen erg kort door de bocht en geeft alleen een indicatie. Aangezien het om Chinese aandelen gaat kunnen we deze ratio met een korreltje zout nemen. De gemiddelde PE ratio ligt in China namelijk lager dan bijvoorbeeld Amerikaanse of Nederlandse bedrijven. Simpelweg door het verhoogde risico die het onstabiele Chinese sentiment met zich meebrengt.

Posities

BedrijfWeging in %Sector
MEITUAN7,98Luxe-consumentengoederen
TENCENT HOLDINGS LTD7,98Communicatie
ALIBABA GROUP HOLDING LTD7,79Luxe-consumentengoederen
CHINA CONSTRUCTION BANK CORP6,38Financiële waarden
JD.COM CLASS A INC5,13Luxe-consumentengoederen
WUXI BIOLOGICS CAYMAN INC5,04Gezondheidszorg
INDUSTRIAL AND COMMERCIAL BANK OF4,54Financiële waarden
PING AN INSURANCE (GROUP)4,13Financiële waarden
XIAOMI CORP4,05IT
CHINA MERCHANTS BANK LTD3,82Financiële waarden
BANK OF CHINA LTD3,48Financiële waarden
BYD LTD3,21Luxe-consumentengoederen
NETEASE INC3,05Communicatie
ANTA SPORTS PRODUCTS LTD2,81Luxe-consumentengoederen
SHENZHOU INTERNATIONAL GROUP LTD2,08Luxe-consumentengoederen
HKD CASH1,66Liquide middelen en/of derivaten
CHINA PETROLEUM AND CHEMICAL CORP1,63Energie
CHINA LIFE INSURANCE LTD1,60Financiële waarden
GREAT WALL MOTOR LTD1,51Luxe-consumentengoederen
CHINA RESOURCES BEER HOLDINGS LTD1,47Basis-consumentengoederen
AGRICULTURAL BANK OF CHINA LTD1,35Financiële waarden
PETROCHINA LTD1,30Energie
CHINA RESOURCES LAND LTD1,24Vastgoed
ZIJIN MINING GROUP LTD1,05Materialen
CHINA SHENHUA ENERGY LTD1,01Energie
HAIER SMART HOME CLASS H LTD1,01Luxe-consumentengoederen
LONGFOR GROUP HOLDINGS LTD0,99Vastgoed
SMOORE INTERNATIONAL HOLDINGS LTD0,97Basis-consumentengoederen
CHINA PACIFIC INSURANCE (GROUP) LT0,97Financiële waarden
WUXI APPTEC LTD0,90Gezondheidszorg
ANHUI CONCH CEMENT LTD0,89Materialen
POSTAL SAVINGS BANK OF CHINA LTD0,86Financiële waarden
ALIBABA HEALTH INFORMATION TECH LT0,85Gezondheidszorg
COUNTRY GARDEN HOLDINGS LTD0,82Vastgoed
CHINA TOWER CORP LTD0,79Communicatie
CITIC LTD0,77Industrie
CITIC SECURITIES COMPANY LTD0,74Financiële waarden
COSCO SHIPPING HOLDINGS LTD0,74Industrie
CHINA VANKE LTD0,58Vastgoed
BANK OF COMMUNICATIONS LTD0,55Financiële waarden
CHINA CITIC BANK CORP LTD0,54Financiële waarden
CHINA INTERNATIONAL CAPITAL CORP0,52Financiële waarden
HAIDILAO INTERNATIONAL HOLDING LTD0,44Luxe-consumentengoederen
KUAISHOU TECHNOLOGY0,42Communicatie
THE PEOPLES INSURANCE CO (GROUP)0,33Financiële waarden
CHINA MINSHENG BANKING CORP LTD0,32Financiële waarden
HANSOH PHARMACEUTICAL GROUP LTD0,30Gezondheidszorg
CHINA MERCHANTS SECURITIES LTD0,24Financiële waarden
JD HEALTH INTERNATIONAL INC0,23Luxe-consumentengoederen
CHINA EVERBRIGHT BANK LTD0,14Financiële waarden

Grootste holdings

Meituan
Meituan is een investeringsholding. Biedt een e-commerce platform dat technologie gebruikt om consumenten en verkopers met elkaar te verbinden.

TENCENT HOLDINGS
Tencent is ook een investeringsholding. Levert diensten met toegevoegde waarde en online advertentiediensten.

Alibaba
Alibaba is waarschijnlijk de meest bekende van deze lijst voor de meeste mensen. Onder andere bekend van ‘Aliexpress’. Alibaba is een erg breed bedrijf die vooral in de e-commerce sector zit, maar ook in een aantal andere sectoren actief is.

CHINA CONSTRUCTION BANK
China construction bank biedt diverse bancaire en gerelateerde financiële diensten aan particuliere en zakelijke klanten.

JD.COM
JD.com is ook vooral actief in de e-commerce sector. Verder bieden ze retail infrastructuur diensten aan in China.

Lees ook: Aandelen Alibaba – de Chinese Amazon met enorme potentie

Kosten

De totale kosten bedragen 0,74% en omvatten beheerskosten, administratie- en registratiekosten, bewaarloon, wettelijke kosten en andere operationele kosten. Dit bedrag wordt verrekend in de ETF zelf over tijd. Deze totale kosten zijn voor een ETF aan de hoge kant. Hier onder een vergelijking met een aantal andere Chinese ETF’s.

ETFKosten
iShares China Large Cap UCITS ETF USD (Dist)0,74%
CSI300 CHINA SWAP ETF0,80%
HSBC Hang Seng Tech UCITS ETF0,50%
HSBC MSCI China UCITS ETF0,60%


Een groot voordeel van deze ETF is dat het deel uitmaakt van de kernselectie bij DEGIRO. Dat houdt in dat je een keer per maand kosteloos deze ETF kunt aanschaffen. Je betaalt hier geen transactiekosten over.

Lees ook: Wat is een ETF

Strategie

De Chinese aandelen zijn recent erg hard afgestraft. Beleggen in deze economie is zeker niet zonder risico. Om het risico enigszins te minimaliseren hebben wij daarom besloten gespreid te beleggen in China. Door deze ETF aan te schaffen ben je relatief goedkoop en breed gespreid over sterke Chinese bedrijven.

Wij verwachten dat wanneer de rust terugkeert in China deze aandelen het erg goed zullen doen en een bovengemiddeld rendement zullen behalen. Zeker gezien het feit dat China de snelst groeiende economie is momenteel. Wanneer de overheid zich niet teveel bemoeit met deze bedrijven hebben wij veel vertrouwen in deze ETF voor de lange termijn.

De ETF heeft het Year To Date (YTD) niet denderend gedaan. Dit kan dus juist rendement op gaan leveren, of verder dalen. Wees je bewust van het verhoogde risico wat komt kijken bij beleggingen in zo’n specifiek land.