Wat zijn small-cap aandelen? Als ervaren belegger weet je dat de aandelenmarkt talloze kansen biedt om geld te verdienen. Eén van de meest interessante en vaak over het hoofd geziene mogelijkheden zijn small-cap aandelen. In dit artikel gaan we dieper in op wat small-cap aandelen zijn. Zo bespreken we waarom deze aandelen de moeite waard zijn en hoe je dit het beste aanpakt. Eerst het korte antwoord:
Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn Small Cap aandelen?
- 1.1 Definitie van Small-cap aandelen
- 1.2 Waarom small-cap aandelen interessant kunnen zijn
- 1.3 Categorieën van beursgenoteerde bedrijven
- 1.4 Belang van small-cap aandelen voor de economie
- 1.5 Waarom beleggen in Small-Caps?
- 1.6 Hoe Beleg je in Small-Cap Aandelen?
- 1.7 Voorbeelden van Small-Cap bedrijven
- 1.8 De risico’s van beleggen in Small-Cap aandelen
- 1.9 Prestaties van small-cap aandelen in vergelijking met de bredere markt
- 1.10 De toekomst van Small-Cap aandelen
- 1.11 Conclusie
- 1.12 Veelgestelde vragen
- 1.12.1 Wat zijn small cap bedrijven?
- 1.12.2 Waarom beleggen in small caps?
- 1.12.3 Hoe vind je de beste small cap aandelen om in te beleggen?
- 1.12.4 Wat zijn de voordelen van beleggen in small cap aandelen?
- 1.12.5 Wat zijn de risico’s van beleggen in small cap aandelen?
- 1.12.6 Hoe kan ik het risico spreiden bij het beleggen in small cap aandelen?
- 1.12.7 Hoe zit het met de liquiditeit van small cap aandelen en welke invloed heeft dit op het beleggen?
- 1.13 Bronnenlijst
Wat zijn Small Cap aandelen?
Small cap aandelen zijn bedrijven met een relatief lage marktkapitalisatie (beurswaarde). Small staat voor klein, en cap staat voor capitalization (kapitalisatie). Hieronder vallen bedrijven met een waarde van tussen de $ 300 miljoen en $ 2 miljard. Bedrijven onder de $ 300 miljoen dollar worden micro-cap bedrijven genoemd. Bedrijven boven de $ 2 miljard vallen onder de categorie mid-cap.
Lees ook: Raisin Review
Definitie van Small-cap aandelen
Small-cap aandelen verwijzen naar aandelen van beursgenoteerde bedrijven met een beperkte marktkapitalisatie. De term ‘small-cap’ is afgeleid van de Engelse woorden ‘small capitalization’, wat duidt op bedrijven met een kleinere waarde op de aandelenmarkt. Er is geen universele definitie van small-cap aandelen, maar meestal worden bedrijven met een marktkapitalisatie tussen $ 300 miljoen en $ 2 miljard als small-cap beschouwd.
Deze bedrijven zijn vaak minder bekend dan hun grotere tegenhangers, maar kunnen toch waardevolle investeringsmogelijkheden bieden. In vergelijking met grote beursgenoteerde bedrijven hebben small-cap bedrijven doorgaans een hoger groeipotentieel en kunnen ze sneller reageren op veranderende marktomstandigheden.
Investeren in small-cap aandelen brengt wel een relatief groter risico met zich mee. Deze risico’s bespreken we uitgebreid hieronder.
Lees ook: Beste Small Cap ETF – Top 10 smallcap ETF’s
Waarom small-cap aandelen interessant kunnen zijn
Het begrijpen van small-cap aandelen is belangrijk omdat deze aandelen voor een veel hoger rendement kunnen zorgen. Small-cap bedrijven hebben vaak een hoger groeipotentieel dan grote beursgenoteerde bedrijven. Dat komt omdat ze nog aan het begin van hun levenscyclus staan. Deze bedrijven kunnen een stuk sneller opschalen en groeien ten opzichte van grote bedrijven die al miljarden aan omzet draaien. Daarbij worden small-cap aandelen minder gevolgd door analisten en beleggers. Hierdoor zijn er meer mogelijkheden om ondergewaardeerde bedrijven te vinden.
Beleggen in small-cap aandelen kan ook risicovol zijn vanwege de volatiliteit en het gebrek aan liquiditeit op de markt. Small-cap bedrijven zijn kwetsbaarder voor veranderingen in de economie en hebben vaak minder financiële middelen dan grotere bedrijven. Dit kan leiden tot hogere fluctuaties in de aandelenkoersen en meer onzekerheid voor jou als belegger.
Toch kunnen small-cap aandelen een belangrijk onderdeel zijn van een gediversifieerde beleggingsportefeuille. Door het verhoogde risico is het verstandig om niet een groot deel van je portefeuille in small-caps te investeren. Door een klein percentage van je beleggingen in small-caps te investeren kun je wel zorgen voor een hoger rendement.
Categorieën van beursgenoteerde bedrijven
Beursgenoteerde bedrijven kunnen we onderverdelen in drie categorieën op basis van hun marktkapitalisatie: large-cap, mid-cap en small-cap. Large-cap bedrijven hebben een marktkapitalisatie van meer dan $ 10 miljard. Mid-cap bedrijven hebben een marktkapitalisatie tussen $ 2 miljard en $ 10 miljard, terwijl small-cap bedrijven een marktkapitalisatie hebben tussen $ 300 miljoen en $ 2 miljard. Bedrijven met een marktkapitalisatie onder de $ 300 miljoen noemen we micro-caps.
Large-cap bedrijven
Large-cap bedrijven zijn doorgaans gevestigde bedrijven die al geruime tijd op de beurs zijn genoteerd. Ze hebben vaak een solide financiële positie en zijn vaak internationaal actief. Large-cap bedrijven hebben over het algemeen een stabiele groei en bieden vaak dividenden aan hun aandeelhouders.
Lees ook: 10 grootste bedrijven ter wereld naar marktkapitalisatie
Mid-Cap bedrijven
Mid-cap bedrijven zijn vaak al wel gevestigd, maar hebben nog wel potentieel voor groei. Ze hebben vaak een sterke positie in hun markt en hebben voldoende financiële middelen om te kunnen investeren in hun bedrijf. Mid-cap bedrijven zijn doorgaans minder bekend dan large-cap bedrijven, maar bieden nog steeds een aantrekkelijk groeipotentieel.
Small-cap bedrijven
Small-cap bedrijven hebben daarentegen doorgaans een kortere levensduur en bevinden zich vaak nog in de beginfase van hun groei. Ze hebben over het algemeen minder financiële middelen dan mid- en large-cap bedrijven. Hierdoor zijn ze kwetsbaarder voor veranderingen in de economie. Small-cap bedrijven bieden wel vaak een hoger groeipotentieel en hebben een grotere kans om ondergewaardeerd te zijn. Dat komt door de mindere mate waarin deze bedrijven door analisten worden gevolgd.
Belang van small-cap aandelen voor de economie
Small-cap bedrijven spelen een belangrijke rol in de economie. Het zijn vaak innovatieve en opkomende bedrijven die nieuwe producten, diensten en technologieën ontwikkelen. Deze bedrijven zijn vaak de drijvende kracht achter economische groei en innovatie. Ze creëren nieuwe markten en bestaande markten dagen ze uit zich te innoveren om relevant te blijven.
Waarom beleggen in Small-Caps?
Er zijn verschillende redenen om te beleggen in small-caps.
Mogelijkheden voor hogere rendementen
Beleggen in small-cap aandelen kan beleggers mogelijk hogere rendementen opleveren dan beleggen in large-cap aandelen. Dit komt doordat small-cap bedrijven vaak sneller groeien dan large-cap bedrijven, wat kan leiden tot hogere winsten en koersstijgingen. Bovendien worden small-cap aandelen vaak ondergewaardeerd, waardoor er kansen ontstaan voor beleggers om aandelen te kopen tegen een lagere prijs en later te verkopen tegen een hogere prijs wanneer de waarde van het bedrijf toeneemt.
Diversificatie van de beleggingsportefeuille
Beleggen in small-cap aandelen kan ook bijdragen aan de diversificatie van de beleggingsportefeuille. Beleggen in aandelen van verschillende categorieën en sectoren kan je risico verkleinen. Het risico van Small-Cap aandelen is relatief gezien wel groter. Hierdoor maken veel beleggers small-caps niet een te groot deel van hun aandelenportfolio.
Innovatie
Small-caps zijn vaak innovatiever en wendbaarder dan grote bedrijven. Door te investeren in kleine bedrijven kun je als belegger profiteren van de nieuwste trends en technologieën. Daarbij draag je indirect op kleine schaal bij aan innovatie. Dat werkt op zijn beurt weer stimulerend voor de economie.
Grotere kans op onderwaardering
Doordat kleine bedrijven minder in het nieuws zijn en minder door analisten worden gevolgd zijn deze bedrijven minder bekend. Hierdoor is de kans om een ondergewaardeerd aandeel te vinden een stuk groter bij small-caps.
Hoe Beleg je in Small-Cap Aandelen?
Als eerste heb je een broker nodig. Een broker is een bedrijf waar jij financiële instrumenten zoals small-caps en andere aandelen kunt kopen en bewaren. Momenteel is naar onze mening Freedom24 de beste kandidaat hiervoor. Je kunt hier onze review over Freedom24 lezen. Na het aanmaken van een account kun je onderstaand stappenplan volgen voor de beste aanpak.
- 1. Onderzoek de markt: Voordat je beslist in welke small-cap aandelen je wilt beleggen, is het belangrijk om de markt te onderzoeken. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de economische omstandigheden, trends in de industrie en financiële gegevens van de bedrijven.
- 2. Analyseer het bedrijf: Als je eenmaal een aantal potentiële small-cap aandelen hebt gevonden, is het belangrijk om het bedrijf te analyseren. Je kunt kijken naar de financiële gegevens, zoals omzet, winst en schuldenlast. Ook kun je de bedrijfsstrategie en -cultuur onderzoeken. Vergelijk belangrijke kengetallen met concurrenten of historische data van hetzelfde bedrijf. Denk hierbij aan de koers/winst verhouding, de koers/omzet verhouding en de EBITDA.
- 3. Stel een portefeuille samen: Het is belangrijk om een goed gediversifieerde portefeuille samen te stellen. Hiermee verminder je het risico dat gepaard gaat met beleggen in individuele small-cap aandelen.
- 4. Monitor de prestaties: Zodra je een portefeuille hebt samengesteld, is het belangrijk om de prestaties te monitoren. Dit helpt je om te bepalen of de aandelen presteren zoals je had verwacht en of je eventuele wijzigingen wil aanbrengen.\
- 5. Houd rekening met de risico’s: Het beleggen in small-cap aandelen brengt bepaalde risico’s met zich mee, zoals hogere volatiliteit en een hoger faillissementsrisico. Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden bij het bepalen van je beleggingsstrategie en het samenstellen van je portefeuille.
Voorbeelden van Small-Cap bedrijven
- Basic-Fit NV (BFIT): Basic-Fit is een fitnessketen met clubs in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje. Het bedrijf verdient omzet door lidmaatschapskosten en verkopen van supplementen en sportkleding.
- Alfen NV (ALFEN): Alfen is een Nederlands bedrijf dat zich richt op duurzame energieoplossingen. Het bedrijf produceert en verkoopt laadpalen voor elektrische voertuigen, energieopslagsystemen en transformatorstations.
- DGB Group NV (DGB): DGB is een Nederlandse holdingmaatschappij die zich richt op het faciliteren van betalingstransacties tussen bedrijven en consumenten. Het bedrijf biedt verschillende betaalmethoden aan, zoals iDEAL, Bancontact en creditcardbetalingen.
- Kendrion NV (KEN): Kendrion is een Nederlands bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en productie van elektromagnetische systemen en componenten. Het bedrijf levert deze systemen en componenten aan verschillende sectoren, waaronder de automotive, industriële en medische sector.
- B&S Group SA (BSGR): B&S Group is een Nederlands bedrijf dat wereldwijd actief is in de handel en distributie van consumentengoederen, zoals parfums, cosmetica en dranken.
- Accsys Technologies PLC (AXS): Accsys Technologies is een Brits bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en productie van milieuvriendelijke houtproducten, zoals Accoya-hout. Het bedrijf heeft verschillende productiefaciliteiten in Europa en Azië.
- Flow Traders NV (FLOW): Flow Traders is een Nederlands bedrijf dat zich richt op het verhandelen van financiële instrumenten, zoals aandelen en obligaties, op elektronische beurzen. Het bedrijf verdient omzet door het verschil tussen de bied- en laatprijs van deze instrumenten.
- ForFarmers NV (FFARM): ForFarmers is een Nederlands bedrijf dat diervoeding produceert en levert aan veehouders in Europa. Het bedrijf richt zich voornamelijk op de productie van voeding voor varkens, pluimvee, runderen en schapen.
- ICT Group NV (ICT): ICT Group is een Nederlands bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en implementatie van technologieoplossingen voor verschillende sectoren, waaronder de industrie, infrastructuur en mobiliteit.
De risico’s van beleggen in Small-Cap aandelen
Beleggen is niet zonder risico, je geld kan minder waard worden. Dit is helemaal van belang bij Small-Cap aandelen. Hieronder een lijst met potentiële risico’s.
- Volatiliteit: Small-Cap aandelen zijn vaak volatieler dan grotere, meer gevestigde bedrijven. Dit komt omdat ze gevoeliger zijn voor veranderingen in de markt en meer risico lopen dan grotere bedrijven.
- Liquiditeit: Small-Cap aandelen hebben over het algemeen een lagere liquiditeit dan grotere aandelen, wat betekent dat er minder kopers en verkopers zijn en dat het moeilijker kan zijn om aandelen te kopen of verkopen tegen de gewenste prijs.
- Minder informatie: Small-Cap bedrijven hebben vaak minder informatie beschikbaar dan grotere bedrijven, omdat ze niet verplicht zijn om dezelfde financiële gegevens openbaar te maken. Dit kan het moeilijker maken om weloverwogen beleggingsbeslissingen te nemen.
- Risico van faillissement: Small-Cap bedrijven hebben over het algemeen minder financiële middelen dan grotere bedrijven, waardoor ze meer risico lopen op faillissement als ze niet goed presteren.
- Concentratierisico: Als je belegt in Small-Cap aandelen, kan het zijn dat je beleggingen geconcentreerd zijn in een bepaalde sector of regio, waardoor je beleggingen kwetsbaarder worden voor veranderingen in die sector of regio.
- Manipulatie: Small-Cap aandelen zijn soms kwetsbaarder voor manipulatie door insiders of andere beleggers, omdat er minder toezicht is en minder liquiditeit dan bij grotere bedrijven.
- Beperkte diversificatie: Beleggen in Small-Cap aandelen kan beperkte diversificatie bieden, omdat je beleggingen mogelijk geconcentreerd zijn in slechts enkele aandelen. Dit kan het risico vergroten als een van die aandelen slecht presteert.
- Hogere transactiekosten: Vanwege de lagere liquiditeit van Small-Cap aandelen kunnen transactiekosten hoger zijn dan bij grotere aandelen.
- Moeilijkere waardering: Omdat Small-Cap bedrijven vaak minder informatie hebben en volatieler zijn dan grotere bedrijven, kan het moeilijker zijn om hun waarde nauwkeurig te bepalen en te voorspellen hoe ze in de toekomst zullen presteren.
Prestaties van small-cap aandelen in vergelijking met de bredere markt
Small-cap aandelen hebben over het algemeen een hoger risico dan large-cap aandelen, maar dit hogere risico kan ook leiden tot hogere rendementen. In feite hebben small-cap aandelen historisch gezien een hoger rendement opgeleverd dan large-cap aandelen. Dat is de reden dat wij een deel beleggen in Small-Cap aandelen.
Volgens onderzoek van Morningstar hebben small-cap aandelen in de Verenigde Staten tussen 1926 en 2019 gemiddeld een jaarlijks rendement behaald van 12,9%, terwijl large-cap aandelen gemiddeld een rendement van 10,2% hadden. Dit toont aan dat small-cap aandelen op de lange termijn kunnen zorgen voor hogere rendementen dan large-cap aandelen.
Hoewel small-cap aandelen gemiddeld hogere rendementen kunnen opleveren, zijn ze ook gevoeliger voor economische schommelingen en volatiliteit op de markt. In tijden van economische neergang kunnen small-cap aandelen sterker onder druk komen te staan dan large-cap aandelen. Daarom is het belangrijk om een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille te hebben en niet te veel te concentreren op één type aandeel.
De toekomst van Small-Cap aandelen
De toekomst van small-cap aandelen ziet er volgens veel beleggingsexperts positief uit. Met name in opkomende sectoren en markten worden vaak nieuwe small-cap bedrijven gevonden die een groot groeipotentieel hebben. Dit biedt beleggers de kans om in een vroeg stadium in te stappen en te profiteren van hun groei.
Daarnaast zijn er steeds meer fondsen en ETF’s die zich specifiek richten op small-cap aandelen. Hierdoor wordt het voor beleggers gemakkelijker met minder risico te beleggen in small-caps. Let wel op de lopende kosten van deze ETF’s. Vaak zijn deze hoger dan bij de gemiddelde ETF.
Ten slotte kan de trend van passief beleggen ook bijdragen aan de populariteit van small-cap aandelen. Aangezien passieve beleggingsfondsen vaak de bredere markt volgen, kunnen beleggers profiteren van het potentieel hogere rendement van small-caps zonder actief te hoeven zoeken naar individuele aandelen.
Conclusie
In dit artikel hebben we besproken wat small-cap aandelen zijn en waarom ze interessant kunnen zijn om in te beleggen. Je hebt gezien dat small-cap aandelen kunnen zorgen voor hogere rendementen dan large-cap aandelen. Los daarvan kan het zorgen voor een mooie diversificatie binnen je aandelenportefeuille.
Om kosten laag te houden en de veiligheid hoog is het gebruik van de juiste broker van groot belang. Freedom24 is hier een goede kandidaat voor. (Dit is een affiliate link. Wij kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding wanneer jij je aanmeld. Vaak heeft deze broker een welkomstactie. Bijvoorbeeld een bepaald aantal gratis aandelen bij een eerste storting van een x bedrag.)
Vervolgens hebben we voorbeelden gegeven van small-cap aandelen in verschillende sectoren, zoals de technologiesector en de gezondheidszorgsector. Hierbij hebben we gezien dat het belangrijk is om te kijken naar de financiële gezondheid en groeipotentie van het bedrijf.
Ten slotte hebben we gekeken naar de toekomst van small-cap aandelen. Hoewel niemand in de toekomst kan kijken, zijn er redenen om aan te nemen dat small-cap aandelen het in de toekomst goed zouden kunnen doen. Zo zouden small-cap aandelen kunnen profiteren van economische groei en innovaties in verschillende sectoren.
Al met al kan beleggen in small-cap aandelen interessant zijn voor beleggers die op zoek zijn naar hogere rendementen en diversificatie van hun beleggingsportefeuille. Het is echter belangrijk om hierbij rekening te houden met de risico’s en de financiële gezondheid van het bedrijf goed in de gaten te houden.
Veelgestelde vragen
Wat zijn small cap bedrijven?
Small cap bedrijven zijn bedrijven met een relatief kleine marktkapitalisatie, meestal tussen de $ 300 miljoen en $ 2 miljard. Deze bedrijven zijn kleiner dan de zogenaamde large caps (bedrijven met een marktkapitalisatie van meer dan $ 10 miljard) en mid caps (bedrijven met een marktkapitalisatie tussen $ 2 miljard en $ 10 miljard).
Small cap bedrijven zijn vaak jonge en groeiende bedrijven die actief zijn in opkomende sectoren en niches. Ze hebben over het algemeen minder bekendheid bij beleggers en minder kapitaal dan grote bedrijven.
Waarom beleggen in small caps?
Beleggen in small caps kan potentieel hogere rendementen opleveren omdat deze bedrijven sneller groeien dan grote bedrijven en minder bekend zijn bij beleggers. Omdat ze minder bekend zijn, zijn small caps vaak minder efficiënt geprijsd dan large caps en mid caps. Ook hebben kleine bedrijven vaak meer ruimte om te groeien.
Hoe vind je de beste small cap aandelen om in te beleggen?
De beste small cap aandelen vinden is een tijdrovende bezigheid. Je kunt screeners gebruiken zoals Finviz. Hier kun je op veel verschillende aspecten screenen. Je kunt de maximale market cap aangeven zodat je enkel small-caps te zien krijgt. Daarnaast kun je selecteren op sector, groei, groeiratio’s en andere belangrijke meetpunten.
Een andere manier om goede small-cap aandelen te vinden is kijken naar small-cap ETF’s. Je kunt elke holding apart bij langs gaan om te kijken of het aandeel bij jou past.
Wat zijn de voordelen van beleggen in small cap aandelen?
Enkele voordelen van beleggen in small cap aandelen zijn:
- Potentieel hogere rendementen
- Minder concurrentie van andere beleggers
- Mogelijkheid om te investeren in opkomende industrieën en innovaties
- Meer ruimte voor groei
Wat zijn de risico’s van beleggen in small cap aandelen?
Enkele risico’s van beleggen in small cap aandelen zijn:
- Hogere volatiliteit
- Lagere liquiditeit
- Vergrote kans op faillissement.
- Meestal minder sterke balans
- Mogelijk kwetsbaarder in lastigere tijden, bijvoorbeeld tijdens een Bearmarket.
Hoe kan ik het risico spreiden bij het beleggen in small cap aandelen?
Je kunt het risico spreiden door je portefeuille te diversifiëren en niet te veel in één enkel small cap bedrijf te investeren. Het kan ook helpen om te investeren in small caps uit verschillende sectoren en met verschillende groeipatronen en risicoprofielen. Een andere optie is om te investeren in small cap indexfondsen of exchange-traded funds (ETF’s).
Hoe zit het met de liquiditeit van small cap aandelen en welke invloed heeft dit op het beleggen?
Small cap aandelen hebben vaak een lagere liquiditeit dan grote bedrijven, wat betekent dat er minder handel in deze aandelen plaatsvindt en het moeilijker kan zijn om ze te kopen of verkopen. Dit kan leiden tot hogere bied-laat spreads en meer prijsvolatiliteit.
Je moet je bewust zijn van de liquiditeit van het small cap aandeel dat je wil kopen. Zorg er ook voor dat er voldoende handelsvolume is voordat je een investering doet.
Bronnenlijst
- Investopedia: What Are Small-Cap Stocks, and Are They a Good Investment?
- The Motley Fool: https://www.fool.com/investing/how-to-invest/stocks/what-is-market-cap/
- Bloomberg: The Sensational Success of Small-Cap Stocks
- MarketWatch: A small-cap fund guru explains why you need to invest in small companies: they’re the stock market’s undiscovered nuggets.