Sparen of beleggen

Sparen of beleggen – DIT is de beste optie

Sparen of beleggen, wat is de beste keuze? Een vraag die veel mensen die goed met hun geld omgaan zich afvragen. wat is nu eigenlijk de beste optie? In dit artikel vergelijken we de voor- en nadelen van sparen en beleggen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

PuntSamenvatting
Verschil tussen Sparen en BeleggenSparen biedt zekerheid en lagere risico’s, terwijl beleggen hogere rendementen mogelijk maakt met meer risico’s.
Kenmerken van SparenLage risico’s, lage rendementen, hoge toegankelijkheid, directe beschikbaarheid en over het algemeen lage kosten.
Kenmerken van BeleggenHogere risico’s, potentieel hogere rendementen, diversificatie mogelijk, langere termijnhorizon en kosten van toepassing.
Aanbevelingen voor KeuzeSparen is geschikt voor stabiliteit en korte termijn, terwijl beleggen past bij wie hogere rendementen zoekt, bereid is risico’s te nemen, en een lange-termijn doel heeft.

Sparen of Beleggen?

Sparen is een bekende en veilige manier om geld opzij te zetten. Je ontvangt rente over je spaargeld en je kunt het geld op elk moment opnemen. Maar sparen heeft ook nadelen, zoals de lage rente en inflatie die je rendement kunnen verminderen.

Beleggen biedt daarentegen de mogelijkheid om je vermogen te laten groeien en een hoger rendement te behalen dan met sparen. Maar beleggen brengt ook risico’s met zich mee, zoals volatiliteit en mogelijk verlies van kapitaal.

In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van sparen en beleggen in detail bespreken en vergelijken. Ook geven we je tips om te bepalen welke optie het beste bij jouw financiële doelen en situatie past. Het korte antwoord:

In de meeste gevallen is beleggen de betere keuze. Als je op zoek bent naar zekerheid en gemakkelijke toegang tot je geld, dan is sparen een goede optie. Als je jouw vermogen wilt laten groeien en bereid bent om risico’s te nemen, dan kan beleggen op de lange termijn een hoger rendement opleveren. Het hangt dus af van je financiële doelen en situatie welke optie het beste bij jou past.

Klaar om meer te leren over sparen vs beleggen? Lees dan snel verder!

Lees ook: Raisin Review

Het verschil tussen sparen en beleggen

Het grootste verschil tussen sparen en beleggen is het risico en het potentiële rendement. Sparen en beleggen zijn twee verschillende manieren om geld te laten groeien. Sparen is relatief veilig met een lager potentieel rendement. Vaak is dit een vast percentage, wat soms kleine percentages kan schommelen. Bij beleggen kun je hogere rendementen verwachten, afhankelijk van het type belegging waar je in investeert. Daar staat wel een hoger risico tegenover.

Hieronder een korte lijst met de grootste verschillen:

Sparen:

 • Veilig: Spaargeld valt onder het depositogarantiestelsel, wat betekent dat het tot een bepaald bedrag is gegarandeerd bij faillissement van de bank.
 • Laag rendement: De rente op spaarrekeningen is momenteel erg laag, waardoor het rendement op spaargeld ook laag is.
 • Geen diversificatie: Bij sparen kan het geld niet worden gespreid over verschillende beleggingsproducten of -markten, wat het risico kan verhogen.
 • Geen inflatiebescherming: De rente op spaarrekeningen is vaak niet hoger dan de inflatie, waardoor spaargeld in waarde kan afnemen.
 • Hoge liquiditeit: Spaargeld kan meestal op elk moment worden opgenomen zonder boete of kosten.

Beleggen:

 • Rendement: Het rendement op beleggingen kan hoger zijn dan op spaargeld, afhankelijk van de prestaties van de markt en het type beleggingen.
 • Risico: Beleggen brengt meer risico’s met zich mee dan sparen. De waarde van beleggingen kan fluctueren en er is kans op verlies van kapitaal.
 • Diversificatie: Beleggen biedt de mogelijkheid om het geld te spreiden over verschillende beleggingsproducten of -markten om het risico te verminderen.
 • Inflatiebescherming: Beleggen kan zorgen voor bescherming tegen inflatie, wat betekent dat het geld in waarde kan toenemen.
 • Liquiditeit: Beleggen kan leiden tot een langere blootstelling aan de markt en minder liquiditeit, afhankelijk van het type beleggingen. Sommige beleggingen hebben een minimumtermijn of boete voor vervroegde opnames.

Lees ook: InDelta review – Indexbeleggen tegen lage kosten

Wat is sparen?

Sparen is het opzijzetten van geld voor later gebruik. Je kunt bijvoorbeeld sparen door geld op een spaarrekening te storten. Hierbij ontvang je in de meeste gevallen rente over het gespaarde bedrag. Sparen is een veilige manier om je geld te bewaren en je vermogen te laten groeien, maar het rendement is vaak beperkt.

De geschiedenis van sparen gaat ver terug in de tijd. Al in de Middeleeuwen waren er spaarvormen waarbij mensen hun geld bijvoorbeeld bij een geldwisselaar of bankier konden bewaren. In de moderne tijd zijn spaarrekeningen bij banken een bekende en veelgebruikte manier van sparen geworden.

Er zijn verschillende redenen om te sparen. Bijvoorbeeld voor een grote aankoop zoals een auto of huis, voor onverwachte uitgaven of voor later, bijvoorbeeld voor je pensioen. Het voordeel van sparen is dat je op elk moment over je geld kunt beschikken en dat het over het algemeen veilig is. De rente op spaarrekeningen is de laatste jaren laag, waardoor het rendement beperkt is. Bovendien kan inflatie ervoor zorgen dat de waarde van je geld afneemt.

Als je meer rendement wilt behalen, is beleggen wellicht een optie. Maar beleggen brengt ook meer risico’s met zich mee. In het volgende deel van dit artikel zullen we daarom de voor- en nadelen van beleggen bespreken.

Lees ook: Distingo Bank Review – Sparen via Raisin

De definitie van sparen

Sparen is het opzij zetten van geld met als doel om een financiële buffer op te bouwen of om op termijn een specifiek doel te bereiken, zoals het kopen van een huis of het financieren van een opleiding. Bij sparen ontvang je in de regel rente over het gespaarde bedrag, waardoor je vermogen langzaam groeit.

Kenmerken van sparen

 • Laag risico: Sparen wordt over het algemeen beschouwd als een veiligere manier om je geld te laten groeien dan beleggen. Het risico dat je geld verliest, is bij sparen aanzienlijk kleiner.
 • Laag rendement: Het rendement op sparen is over het algemeen lager dan het rendement op beleggen. De rente op spaarrekeningen is momenteel historisch laag, waardoor je vermogen minder snel groeit dan bij beleggen.
 • Toegankelijkheid: Sparen is voor vrijwel iedereen toegankelijk. Je hebt er geen specifieke kennis voor nodig en je kunt vaak al met kleine bedragen beginnen.
 • Beschikbaarheid: Bij sparen kun je in principe altijd bij je geld, waardoor het een flexibele manier van vermogensopbouw is. Dit kan echter ook leiden tot verleidingen om het geld uit te geven.
 • Kosten: Bij sparen betaal je doorgaans weinig tot geen kosten, afgezien van eventuele kosten voor de spaarrekening of belastingen over de ontvangen rente.

Lees ook: Nordax Bank Review

Laag risico

Sparen wordt over het algemeen beschouwd als een veiligere manier om je geld te laten groeien dan beleggen. Dat komt omdat het risico dat je geld verliest bij sparen aanzienlijk kleiner is dan alternatieven, zoals beleggen.

Een belangrijk aspect van de veiligheid van sparen is het depositogarantiestelsel. Dit is een regeling waarbij spaartegoeden tot een bepaald bedrag per persoon per bank gegarandeerd worden door de overheid. Mocht de bank waarbij je spaart failliet gaan, dan ontvang je als spaarder je geld terug tot het gegarandeerde bedrag. Dit bedrag verschilt per land en kan variëren van enkele tienduizenden tot enkele honderdduizenden euro’s.

Laag rendement

De rentetarieven op spaarrekeningen zijn over het algemeen laag en kunnen zelfs onder de inflatie liggen. Dit betekent dat het rendement op je spaargeld in sommige gevallen niet voldoende is om de waardevermindering door inflatie te compenseren. Dit kan resulteren in een negatief reëel rendement, wat betekent dat je geld in feite minder waard wordt.

Bovendien kunnen de kosten die gepaard gaan met spaarrekeningen, zoals administratiekosten en boeterentes, het rendement verlagen. Sommige spaarrekeningen hebben bijvoorbeeld een minimum stortingsbedrag en als je dit bedrag niet haalt, moet je mogelijk boeterentes betalen. Iets wat in Nederland weinig voorkomt.

Hoewel sparen dus een relatief veilige manier is om je geld op te slaan, kan het lage rendement ervoor zorgen dat het niet de beste keuze is als je op zoek bent naar grotere winst op lange termijn.

Toegankelijkheid

In tegenstelling tot beleggen heb je voor sparen geen specifieke kennis of ervaring nodig. Iedereen kan gemakkelijk een spaarrekening openen en beginnen met sparen.

Bovendien kun je vaak al met kleine bedragen beginnen. Veel banken bieden spaarrekeningen aan zonder minimale stortingsvereisten en sommige hebben zelfs geen minimale saldo eisen. Dit maakt sparen ook toegankelijk voor mensen met een beperkt budget, zoals studenten of mensen met lage inkomens.

Het feit dat sparen toegankelijk is voor bijna iedereen, maakt het een populaire keuze voor mensen die een eenvoudige en veilige manier zoeken om hun geld te laten groeien.

Beschikbaarheid

Een ander voordeel van sparen is de beschikbaarheid van je geld. Bij sparen kun je vaak gemakkelijk en snel bij je geld komen.

Veel spaarrekeningen hebben geen opnamebeperkingen, wat betekent dat je op elk gewenst moment geld kunt opnemen zonder dat je hiervoor boetes of kosten hoeft te betalen. Sommige spaarrekeningen hebben echter wel opnamebeperkingen, zoals bijvoorbeeld een limiet op het aantal opnames per maand of een opnameperiode waarin je je geld niet kunt opnemen.

Het is ook belangrijk op te merken dat sommige spaarrekeningen de mogelijkheid bieden om je geld voor een langere periode vast te zetten om zo een hogere rente te krijgen. Dit wordt ook wel een termijndeposito genoemd. Het vastzetten van je geld kan variëren van enkele maanden tot meerdere jaren, afhankelijk van de spaarrekening en de voorwaarden die eraan verbonden zijn.

Hoewel je je geld voor een bepaalde periode vastzet, kun je vaak nog steeds bij je geld komen als je het nodig hebt, maar dit kan wel gepaard gaan met boetes of kosten. Het vastzetten van je geld kan daarom een aantrekkelijke optie zijn als je op zoek bent naar een hogere rente en bereid bent om je geld voor een bepaalde periode vast te houden. Het is echter belangrijk om de voorwaarden van de spaarrekening zorgvuldig te lezen voordat je je geld vastzet. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Over het algemeen is de beschikbaarheid van je geld bij sparen veel hoger dan bij beleggen. Bij beleggen kan het soms enige tijd duren voordat je je geld kunt opnemen. Dit kan vooral problematisch zijn als je snel bij je geld moet.

Kortom, de beschikbaarheid van je geld bij sparen maakt het een aantrekkelijke optie voor mensen die hun geld veilig willen houden en het gemakkelijk toegankelijk willen hebben.

Kosten

Een groot voordeel van sparen is dat de kosten vaak laag zijn. Bij de meeste spaarrekeningen zijn er geen kosten verbonden aan het openen of aanhouden van de rekening.

Wel kan het voorkomen dat er kosten in rekening worden gebracht wanneer je geld overmaakt naar een andere rekening of wanneer je je spaargeld vervroegd opneemt. Het is daarom belangrijk om de voorwaarden van je spaarrekening goed te bekijken voordat je deze opent.

De belastingregels van box 3, vermogensrendementsheffing, zijn veranderd. In het nieuwe stelsel is het gunstiger gemaakt voor spaarders tegenover beleggers. In het oude stelsel werd sparen even zwaar belast als beleggen, dat is veranderd. Lees hier op de site van de belastingdienst de exacte regels.

FXFlat sparen of beleggen

Wanneer is sparen een goede keuze?

Sparen (via Raisin) kan een goede keuze zijn in verschillende situaties.

Als je geld op korte termijn nodig hebt, is sparen een veilige optie.

Ook als je geen risico wilt lopen met je geld, is sparen een goede keuze.

Sparen is verder geschikt als je een vast inkomen hebt en zekerheid wilt over je financiële situatie.

Bovendien kan sparen nuttig zijn als je geld wilt opbouwen voor een specifiek doel, zoals een bruiloft of een vakantie.

Kortom, voornamelijk voor uitgaven op de korte termijn of wanneer je gaat voor stabiliteit en de veiligste optie is sparen waarschijnlijk de meest geschikte keus voor jou.

Lees ook: HoistSparen Review – Sparen via Raisin bij HoistSparen

Wat is beleggen?

Beleggen is een manier om geld te investeren met als doel om op de lange termijn een financieel rendement te behalen. Dit houdt in dat je geld investeert in bijvoorbeeld aandelen, obligaties, vastgoed of grondstoffen, in de hoop dat de waarde hiervan stijgt en je hierdoor winst maakt.

Beleggen kan op verschillende manieren en is over het algemeen niet zonder risico’s. De waarde van de beleggingen kan schommelen en het is mogelijk dat je (een deel van) je ingelegde geld verliest. Daarom is het belangrijk om je goed te informeren voordat je gaat beleggen en om te investeren in producten die passen bij je risicobereidheid en financiële doelen.

Een belangrijk kenmerk van beleggen is dat het potentieel een hoger rendement kan opleveren dan sparen. Dit gaat vaak wel gepaard met hogere risico’s. Het is daarom belangrijk om voor jezelf te bepalen of je deze risico’s wilt nemen en of beleggen past bij jouw financiële situatie en doelen.

Lees ook: Oefenen met beleggen – Leer GRATIS beleggen met een account

De definitie van beleggen

Beleggen kan worden omschreven als het investeren van geld of andere middelen met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Dit kan onder andere worden bereikt door het kopen van aandelen, obligaties, vastgoed of andere financiële instrumenten.

Kenmerken van beleggen

Beleggen kent een aantal kenmerken die belangrijk zijn om te begrijpen voordat je begint met beleggen:

 • Risico en rendement: Beleggen gaat altijd gepaard met risico’s. Hoe hoger het rendement dat je wilt behalen, hoe hoger het risico dat je bereid moet zijn te nemen.
 • Diversificatie: Het spreiden van je beleggingen over verschillende sectoren en/of beleggingscategorieën kan helpen om het risico te verminderen.
 • Tijdshorizon: Bij beleggen is het belangrijk om te kijken naar de tijdshorizon. Beleggen is meestal geen korte termijn investering, maar heeft een langere horizon nodig om rendement te behalen.
 • Kennis: Het is belangrijk om kennis te hebben van de beleggingsmarkt en de verschillende beleggingsinstrumenten voordat je begint met beleggen.
 • Kosten: Bij beleggen komen kosten kijken, zoals transactiekosten en beheerkosten. Deze kunnen het rendement van je beleggingen beïnvloeden.

Wanneer is beleggen een goede keuze?

Beleggen kan een goede keuze zijn voor mensen die op zoek zijn naar hogere rendementen op hun geld.

Als je bereid bent om risico’s te nemen met je geld, kan beleggen een slimme keuze zijn.

Beleggen is ook geschikt voor mensen met een lange-termijn doel, zoals pensioen of het kopen van een huis.

Bovendien kan beleggen nuttig zijn als je wilt profiteren van de kracht van samengestelde rente en je geld wilt laten groeien op de lange termijn.

Kortom, beleggen is een goede optie voor mensen die bereid zijn risico’s te nemen, een lange termijn doel hebben en/of op zoek zijn naar hogere rendementen op hun geld.

Lees ook: Beleggen voor beginners – De basis van beleggen

Sparen of beleggen

Als we sparen en beleggen vergelijken, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Een van de belangrijkste factoren is het rendement. Over het algemeen hebben beleggingen een hoger potentieel rendement dan spaarrekeningen, maar dit gaat gepaard met hogere risico’s. Sparen heeft meestal een vast rentepercentage, terwijl beleggingen kunnen schommelen en mogelijk verlies kunnen opleveren.

Een ander belangrijk aspect is de liquiditeit. Sparen biedt meer liquiditeit, wat betekent dat het gemakkelijker is om geld op te nemen en te gebruiken wanneer dat nodig is. Beleggingen kunnen minder liquide zijn, wat betekent dat het langer kan duren om geld op te nemen. Vooral als de markt niet gunstig is op het moment dat je geld wilt opnemen.

Kosten zijn ook een factor om rekening mee te houden. Bij sparen zijn er doorgaans geen kosten verbonden, terwijl beleggen wel kosten met zich meebrengt, zoals transactiekosten, managementkosten en belastingen. Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen bij het maken van de keuze tussen sparen en beleggen.

Naast deze factoren zijn er ook persoonlijke factoren die meespelen bij de keuze tussen sparen en beleggen. Zoals risicobereidheid en financiële doelen. Sommige mensen zijn bereid om meer risico te nemen om hogere rendementen te behalen, terwijl anderen de voorkeur geven aan een veiligere optie met minder risico’s.

Maak een financieel plan wat past bij jouw doelen en jouw situatie. Dit verschilt per persoon en kan niemand anders voor jou bepalen. Jij weet hoeveel risico je wil en kan lopen. Ook emotioneel kan dit zwaar voor je zijn. Dit wil je zoveel mogelijk beperken. Als je bijvoorbeeld slechter gaat slapen door de dagelijkse schommelingen op de beurs is beleggen misschien niet de beste keus voor jou.

Mijn keuze

Persoonlijk kies ik voor een combinatie van sparen en beleggen. Hoewel het in theorie beter is om geld wat je niet nodig hebt te beleggen, voelt dit niet altijd even goed. Aangezien ik veel passie heb in het verdiepen in de marktomstandigheden en de bedrijven individueel, beleg ik pas als ik een goede belegging zie en bouw ik deze posities langzaam uit. Hoeveel geld ik daarbij in de markt heb en hoeveel ik juist spaar, is afhankelijk van de marktomstandigheden,

Bij een dalende beurs, bijvoorbeeld een bearmarkt, zijn bedrijven goedkoper gewaardeerd en koop ik meer aandelen. Op deze momenten is mijn verhouding beleggingen/spaargeld hoger dan op momenten van enorme stijging. Op die momenten waardeer ik mijn beleggingen opnieuw en verkoop/room ik af waar dat nodig is.

Over het algemeen probeer ik zoveel mogelijk te beleggen in goede kansen die ik zie in de markt. Deze kansen onderzoek ik eerst grondig voordat ik een positie inneem. Delen van deze aandeel analyses deel ik vervolgens op de site.

Mijn beleggingsportefeuille is verdeeld bij FXFlat en DEGIRO. Voor meer informatie over deze brokers kun je onze broker reviews lezen.

Lees ook: eToro Review 2023 – Tips & Ervaringen, Copy Trading en meer

Conclusie: Sparen of beleggen

Het begrijpen van de verschillen tussen sparen en beleggen is essentieel bij het maken van deze keuze. Het is belangrijk om te begrijpen welke factoren van invloed zijn op de keuze tussen sparen en beleggen, zoals rendement, risico, liquiditeit en kosten.

Financiële planning speelt ook een belangrijke rol bij het maken van deze keuzes. Het is essentieel om financiële doelen te stellen en een plan te maken om deze doelen te bereiken. Het maken van weloverwogen keuzes en het in kaart brengen van persoonlijke financiële doelen kan helpen bij het vinden van de beste optie tussen sparen en beleggen voor dit doel.

Als afsluiting van dit artikel wil ik graag de belangrijkste punten nogmaals benadrukken. Sparen is een goede optie voor mensen die zekerheid en veiligheid zoeken voor hun geld en die het niet nodig hebben om hun geld snel te laten groeien. Beleggen is een goede optie voor mensen die bereid zijn risico’s te nemen, een lange-termijn doel hebben en op zoek zijn naar hogere rendementen op hun geld.

Bronnenlijst: