Wat is Compounden

Wat is compounden? Compound interest (compounding) uitleg

Wat is compounden? Als je bezig bent met beleggen heb je vast gehoord van compounden. Een zeer belangrijk aspect bij het beleggen, dat kan leiden tot een groot vermogen. Niet voor niets dat niemand minder dan Albert Einstein compound interest het achtste wereldwonder noemt. Waarom? Dat leggen we je hieronder uit.

Belangrijkste Punten
Exponentiële Groei: Compounden resulteert in exponentiële groei van je vermogen door rendement op rendement te verdienen.
Tijd als Cruciale Factor: Begin vroeg en laat je vermogen groeien over een langere periode voor maximale resultaten.
Focus op Rendement en Kosten: Het optimaliseren van rendement en het minimaliseren van kosten zijn bevordelijk voor compounden.

Wat is compounden?

Compounden is het maken van rendement over je rendement. Dit doe je door je rendement te herinvesteren. Zo maak je winst over je inleg én je al gemaakte rendement. Dit zorgt op termijn voor exponentiële groei. Dit wordt ook wel rente op rente effect genoemd en wordt vaak vergeleken met een rollende sneeuwbal. Hoe groter deze wordt, des te meer sneeuw er blijft kleven waardoor deze steeds groter wordt in absolute zin.

We leggen het hieronder uit aan de hand van een voorbeeld. In dit voorbeeld gaan we uit van een jaarlijks rendement van 8%. Dit is nog laag ingeschat aangezien het gemiddelde rendement van de S&P 500 10,40% was van 1957 tot 2020.

Rente op rente effect voorbeeld

Stel je legt op 1 januari € 10.000 in en daarna niks meer. Jaar 1 maak je dan een rendement van € 800,-. Een mooi rendement, máár, 10 jaar later is deze € 10.000 gegroeid tot een bedrag van € 22.196,40. Het jaar erop verdien je € 1.842,29 (8% over de € 22.196,40 die je portefeuille 10 jaar later waard is). Hoe groter het bedrag, en hoe langer de tijdsperiode, des te krachtiger dit effect wordt.
Compound interest voorbeeld compounden 1

Lees ook: FXFlat review – Tips, ervaringen & tarieven vergelijken

Rente op rente effect uitleg

Compounden wordt ook vaak rente op rente (effect) genoemd. Compound interest is vertaald naar het Nederlands ‘Samengestelde rente’.

Om verwarring te voorkomen. Compounden kent vele benamingen, zoals:

  • Compounden
  • Compounding
  • Compound interest
  • Rente op rente (effect)
  • Rendement op rendement
  • Sneeuwbal effect

Met al deze benamingen wordt vrijwel hetzelfde bedoeld.

Exponentiële groei

Groei is plat gezegd onder te verdelen in twee soorten. Lineaire groei en exponentiële groei. Lineaire groei gaat in een rechte lijn. Bijvoorbeeld wanneer je periodiek, jaarlijks of maandelijks, hetzelfde bedrag ontvangt.

Bij exponentiële groei stijgt het periodieke ontvangen bedrag. Zo stijg je niet in een rechte lijn maar in een exponentiële lijn. Een lijn die steeds scherper naar boven gaat. In onderstaande video wordt dit verder verduidelijkt.

Compounden in de praktijk met beleggen

In de praktijk gaat het anders. Het rendement (of verlies) van de markt is ieder jaar anders. Daarom wordt er vaak met gemiddeldes gerekend. Je weet van tevoren niet wat de markt gaat doen. Zo heb je toch een inschatting van wat je kunt verwachten.

Beleg nooit met geld wat je op de korte termijn nodig hebt. Als jij een bedrag waar je de huur volgende maand mee moet betalen, belegd in een aandeel, loop je het risico dat dit aandeel daalt. Op de korte termijn is de markt namelijk niet te voorspellen. Vervolgens geld uit de markt te moeten halen is nadelig voor je compounding effect.

In de praktijk wordt er vaak gewerkt met periodiek bijstorten. Dit versterkt het compounden enorm. Zie hieronder wat het bovenstaande voorbeeld doet als er maandelijks een bedrag van € 500,- wordt bijgestort.

Compound interest voorbeeld compounden 2

In 10 jaar tijd een vermogen van € 113.669,42. Hiervan is € 70.000 inleg en € 43.669,42 winst. Zoals hierboven vermeld wordt dit effect steeds krachtiger.

Stel je bent 20 jaar en begint met deze € 10.000 en legt maandelijks € 500,- in. Niet voor iedereen haalbaar, maar puur hypothetisch om je het effect te laten zien. Op je 60e zou je dan een vermogen van € 1.988.237,77 hebben verzameld. Hiervan is slechts € 250.000 eigen inleg.

Compound interest voorbeeld compounden 4

Het berekenen van rente op rente

Dankzij de ‘compound interest calculator’ (klik) kun je zelf rekenen hoe ver jouw vermogen kan groeien. Je kunt hierbij een startbedrag invoeren en mogelijke periodieke bijstortingen. Ook kun je ervoor kiezen inflatie hierin te verwerken. Zo kun je een schatting maken in welke scenario’s je met hoeveel zou eindigen.

Wat is belangrijk bij compounden?

Wat compounden zo krachtig maakt, is het effect op de lange termijn. Dat komt doordat de bedragen dan over het algemeen groter zijn. Niemand begint met enorme bedragen te beleggen. 8% rente op € 100,- is slechts € 8,-. Dit is niet erg, het opbouwen van een (groot) vermogen vergt tijd.

Tijd is daarom een van de belangrijkste factoren om maximaal te profiteren van rente op rente. De sneeuwbal moet eerst beginnen met rollen. Als de sneeuwbal onder komt, is deze uitgegroeid tot een grote sneeuwbal. Hoe hoger de berg, des te langer de sneeuwbal rolt en daardoor ook groter wordt. Dit is met je beleggingshorizon precies zo.

De tweede factor is rendement. Het verschil tussen een jaarlijks rendement van 6%, 8% of 10% is op termijn een enorm verschil. Bekijk dit verschil voor jezelf maar eens met behulp van de bovengenoemde compound calculator. Hoe je dit rendement kunt verbeteren gaan we zo kort op in.

Lees ook: De 10 Beste ETF’s uit DEGIRO kernselectie

Rendement verhogen

Compounden is een zeer effectief middel bij het beleggen. Met een lange horizon en een goede strategie kan je vermogen uitgroeien tot stevige bedragen. Het hebben van een goede strategie is daarbij essentieel. Zonder een stabiel rendement profiteer je hier namelijk een stuk minder van.

Daarom is het van belang je te focussen op een zo hoog mogelijk rendement. Een van de manieren om dit te doen is kosten laag houden. Dit kan je zo een paar procent per jaar schelen. Daarom maken wij gebruik van FXFlat voor losse aandelen. Deze broker rekent namelijk geen transactiekosten voor aandelen.

Conclusie: Compounden uitleg

Met de juiste strategie werkt compounden voor iedereen. Het effect wordt versterkt naarmate de tijd toe neemt. Toch kun je hier ook van profiteren als je korter belegd. Het rente op rente effect kan je financiële doel een stuk makkelijker maken.

Om te profiteren van dit compounding effect kun je assets kopen. Het gaat hierbij niet alleen om assets die zorgen voor cashflow zoals dividendaandelen. Als een aandeel geen dividend uitbetaald maar het kapitaal zelf investeert binnen het bedrijf zorgt dit namelijk voor hetzelfde resultaat.

Compounden kan met erg veel assets. (Dividend)aandelen, Crypto munten, distribuerende ETF’s, accumulerende ETF’s enzovoort.

Op zoek naar een goede ETF tegen lage kosten? Lees hier (klik) wat de 10 beste ETF’s zijn naar onze mening.

Het belangrijkste is dat je de sneeuwbal zo vroeg mogelijk rolt. De volgende stap is door de sneeuwbal te laten rollen en vergroten. Dit doe je door middel van je rendement te herinvesteren en eventueel extra in te leggen. Wat zeer nadelig werkt voor dit effect is het tussentijds opnemen van vermogen en dus je sneeuwbal verkleinen.

Zo bouw jij op de lange termijn een flink vermogen op.

Lees ook: Beste dividend ETF in 2023 – Top 10 Dividend ETF’s

Veelgestelde vragen

Wat doet een Compounder?

Een Compounder is een persoon of entiteit die vermogen opbouwt door herhaaldelijk winsten of inkomsten te herinvesteren om de groei te versnellen.

Hoe werkt compound trading?

Compound trading is een strategie waarbij handelaren hun winsten opnieuw beleggen in plaats van ze op te nemen, waardoor ze met een groter kapitaal kunnen handelen en potentieel hogere winsten kunnen behalen.

Wat is compound investeren?

Compound investeren is een beleggingsstrategie waarbij de opbrengsten of rente die wordt verdiend op een investering, opnieuw wordt geïnvesteerd, waardoor het oorspronkelijke kapitaal sneller groeit.

Hoe werkt rente op rente bij beleggen?

Rente op rente bij beleggen verwijst naar het fenomeen waarbij de verdiende rente zelf ook rente genereert. Hierdoor groeit het belegde kapitaal exponentieel na verloop van tijd.

Hoe werkt samengestelde interest?

Samengestelde interest is de berekening van rente waarbij de rente op een belegging wordt berekend over zowel het oorspronkelijke kapitaal als de eerder verdiende rente. Hierdoor groeit de belegging exponentieel in de loop van de tijd.

Lees ook: Welke Bank bij Raisin en waarom?

Compounden met FXFlat

Bronnen:

Investopedia: https://www.investopedia.com/terms/c/compounding.asp

britannica: https://www.britannica.com/money/what-is-compounding