WP Carey Aandelen

WP Carey Inc. REIT aandelen

In dit artikel gaan we het aandeel WP Carey bekijken. W.P. Carey is zoals de titel al vermeld een REIT, Real Estate Investment Trust. Opgericht in 1973 en heeft door de jaren heen een groot portfolio aan vastgoed opgebouwd. Ruim 1200 panden verdeeld over verschillende landen, staten, sectoren en huurders. Aandelen WP Carey kun je gunstig kopen via FXFlat.

Lees ook: Wat is een REIT?

WP Carey Aandelen

W.P. Carey richt zich vooral op de Verenigde Staten en Europa en is op 31 december 2020 als volgt verdeeld:

 • Verenigde Staten: 61,4%
 • Europa: 36,6%
 • Anders: 2%

Binnen het vastgoed is er ook veel diversificatie aangebracht. Het vastgoed kunnen we per 31 december 2020 onderverdelen in de volgende sectoren:

 • Industrieel: 24,8%
 • Warenhuizen: 21,8%
 • Kantoren: 22,5%
 • Retail: 18,1%
 • Opslag: 5%
 • Anders: 7,8%

Top 10 huurders:

HuurderOmschrijvingAantal pandenOpbrengst ($ miljoenen)Looptijd (in jaren)% van totaal
U-HaulNetto Lease opslag78393,33,3%
HellwegDoe-Het-Zelf Retail423716,23,1%
State of AndaluciaRegeringspanden Spanje703114,02,7%
Metro Cash & CarryBusiness-to-business20306,32,5%
Pendragon PLCAuto Dealers in Engeland69249,42,0%
Extra Space StorageNetto Lease opslag272023,31,7%
Advance Auto PartsDistributie18202,91,7%
Marriott InternationalNetto Lease hotels582015,21,6%
Nord Anglia EducationPrivé scholen31922,71,6%
ForterraIndustrieel271922,51,6%
Top 10412 totaal258 totaal12,6 gemiddeld21,8% Totaal

Lees ook: Wat zijn Adjusted Funds From Operation? AFFO uitleg

Als we kijken naar het portfolio van WP Carey kunnen we stellen dat dit bedrijf een ruime diversificatie heeft aangebracht. Dit is gunstig voor het risico. Veel spreiding betekent minder risico. Stel dat de grootste huurder(s) hun panden opzeggen, dan is dat voor deze REIT geen ramp. De grootste huurder bestaat uit slechts 3,3% van het totale portfolio van WP Carey. Verlies van klanten wordt ruim gecompenseerd met nieuwe huurders. Verder hebben de contracten van WP Carey langere looptijden.

Dividend van WP Carey aandelen

WP Carey aandelen staan vooral bekend om hun hoge dividend uitbetaling. Het is tenslotte een REIT. Één van de vereisten van een REIT is het voor ongeveer 90% uitbetalen van het belastbaar inkomen. De uitbetaal-ratio van dit aandeel is daarom aan de hoge kant. Op moment van schrijven is deze 91,85%.

In theorie is dit aan de hoge kant voor een dividendaandeel. Echter voor een REIT niet iets om je zorgen over te maken. Het gaat namelijk om het belastbaar inkomen. Ruimte om te groeien en dus koerswinst te behalen is dus zeker nog aanwezig. Daarboven op een dividend yield van 5,39% (op moment van schrijven) is daarom een prima rendement.

Lees ook: FXFlat review 2023 – Tips, ervaringen & tarieven vergelijken

Dividendgroei

Dividend is mooi, maar misschien nog wel belangrijker is de dividendgroei. Met een hoge dividendgroei heb je namelijk in de toekomst een aandeel met een hoge yield-on-cost. Dat houdt in dat je in verhouding naar wat je betaald hebt een hoog percentage dividend ontvangt. Het dividend van WP Carey stijgt al sinds 1998.

WP Carey dividendgroei

Klik hier voor een duidelijkere tabel

Dividend veiligheid

Dividend is een mooie extra als aandeelhouder. Het is helaas geen garantie en kan geschrapt worden in slechte tijden. Daarom is het van belang om te kijken hoe betrouwbaar het dividend van een aandeel is. Dit doen we door te kijken naar een aantal factoren.

 • Hoelang betaald een aandeel al dividend uit
 • Is het bedrijf in tijden van crisis sterk genoeg om het dividend door te betalen
 • Wat is de uitbetaling ratio (pay-out ratio)
 • Hoe sterk is de balans (kortlopende schulden tegenover kortlopende bezittingen).

Hoe lang betaald WP Carey al dividend uit

WP Carey aandelen betalen al dividend uit sinds 1998 en was daarom sterk op weg om een dividend aristocraat te worden. Een bedrijf mag zichzelf dividend aristocraat noemen na 25 jaar dividendverhoging. Ik zeg ‘was’ omdat in 2019 het dividend niet is verhoogd. Toch zou ik daar bij dit bedrijf niet wantrouwend van worden. In 2020 heeft het bedrijf het dividend gewoon weer verhoogd naar het oude niveau. WP Carey heeft daarom een redelijk goede dividendhistorie.

Is WP Carey in tijden van crisis sterk genoeg om het dividend door te betalen?

Zoals we hierboven al hebben besproken is het dividend op 2019 na elk jaar uitbetaald en verhoogd. Dat betekent ook in de crisistijden zoals de kredietcrisis in 2007, de coronacrisis in 2020 en de internetzeepbel in 2001. Wat mij betreft kunnen we stellen dat WP carey in tijden van crisis prima in staat is het dividend door te betalen.

Wat is de uitbetaling ratio van WP Carey

Zoals hierboven vermeld is de uitbetalingsratio van WP Carey ruim 90%. Voor de meeste dividendaandelen zou dit een slecht teken zijn. In dit geval niet. Simpelweg omdat het een REIT is, en een REIT verplicht is om zoveel uit te betalen. We kijken voornamelijk naar de uitbetalingsratio om twee redenen. Één van de redenen is de veiligheid van het dividend. In dit geval zit dat dus wel goed. Reden twee is wanneer een aandeel een groot percentage uitbetaald, dit ten koste gaat van innovatie en groei. Innovatie is voor een REIT niet van belang, en groei is alsnog sterk aanwezig. Dat benadrukt de koersgroei van dit aandeel.

Hoe sterk is de balans van WP Carey

Wanneer we kijken of het bedrijf er financieel goed voorstaat, beginnen we bij de current ratio. Deze geeft aan of het bedrijf in staat is de kortlopende schulden, korter dan een jaar, gedekt worden door het geld en/of bezittingen die binnen een jaar liquide gemaakt kunnen worden. Deze verhouding is bij WP Carey op moment van schrijven 1,29. Dat betekent dat de kortlopende bezittingen 1,29 x zoveel zijn als de kortlopende schulden. Wat een gezond getal is. Deze verhouding wil je het liefst zo hoog mogelijk. Om veilig te zitten wil je deze minimaal op 1 hebben.

WP Carey Inc. REIT aandelen

Risico’s

Buiten de risico’s die het dividend met zich meebrengen is het belangrijk om te kijken welke risico’s er meer zijn. Door de brede diversificatie in het portfolio van WP Carey worden veel risico’s vermeden. Het bedrijf is niet afhankelijk van een aantal grote huurders, dit is mooi verspreid.

WP Carey heeft een andere aanpak als het gaat om huurders zoeken. Veel huurders zouden bij andere verhuurders bijvoorbeeld niet in aanmerking komen. Dit is omdat WP Carey ook kleine bedrijven een kans gunt. In theorie zou je dit als risico kunnen zien. De praktijk heeft echter uitgewezen dat dit prima mogelijk is. Ook in tijden van crisis waren huurders in staat te betalen. Doordat het bij veel contracten om netto-lease gaat kan het bedrijf eerst goed onderzocht worden. Zo kan WP Carey goed inschatten of een huurder kredietwaardig is.

Als we kijken naar de bezetting van de panden is dit ook erg positief. Van 2008 tot 2020 was de bezetting op zijn dieptepunt (2010) 96,6%. Dat betekent dat slechts 3,4% leegstond op dat punt. In 2020 moesten veel verhuurders ook hun huur uitstellen doordat huurders niet op tijd konden betalen. In het vierde kwartaal van 2020 hebben 99% van de huurders van WP Carey op tijd betaald. WP Carey aandelen lijken daarom op dit gebied een veilige investering.

Lees ook: Aandelen Alibaba – De Chinese Amazon met enorme potentie

Management van WP Carey

Een andere belangrijke factor bij het onderzoeken van een bedrijf is het management. Deze is verantwoordelijk voor de keuzes van het bedrijf en is daarom cruciaal. De huidige CEO van WP Carey is Jason Fox. Jason Fox is 47 jaar en momenteel bijna 3,5 jaar CEO. Jason is werkzaam bij WP Carey sinds 2002. Hiervoor werkte hij bij Spectrem Group. Verder heeft hij twee jaar les gegeven in wiskunde en natuurkunde op The Hotchkiss School in Connecticut. Zelf is hij Magna cum laude afgestudeerd aan de universiteit van Notre Dame. Daar heeft hij ook een B.S. in Civil Engineering and Environmental Science behaald. Hij heeft zijn M.B.A. ontvangen op de Harvard Business School.

Grootste aandeelhouders van WP Carey aandelen

Er zijn een aantal fondsen die een relatief groot percentage van de aandelen bezitten. Dit is de top 5:

AandeelAandeelhouderAandelenWaarde in $
13,8%The Vanguard Group, Inc.24.794.6011,9 Miljard
7,66%BlackRock, Inc.13.754.9951,1 Miljard
3,87%State Street Global Advisors, Inc.6.944.174538,7 Miljoen
1,88%J.P. Morgan Asset Management, Inc.3.369.114261,4 Miljoen
1,7%UBS Asset Management3.051.464236,7 Miljoen

Financiële cijfers van WP Carey aandelen

Markt kapitalisatie: 13,95 Miljard
Enterprise Value: 20,1 Miljard
Price to Earnings Ratio: ~31
Forward Price to Earnings Ratio: ~37,15
Winst Marge: 35,81%
Operationele Marge (TTM): 48,65%
Omzet: 1,23 Miljard
EBITDA: 1,09 Miljard

Lees ook: Beleggen voor beginners

Conclusie

Doe altijd eigen onderzoek voordat je een aandeel aankoopt. Ik ben geen financieel adviseur en dit is geen financieel advies. Naar aanleiding van bovenstaande analyse kun je voor jezelf afwegen of WP Carey aandelen koopwaardig zijn of juist niet.

Kort samengevat kun je bij WP Carey rekenen op een dividend van dik 5%. Het dividend is redelijk veilig als we kijken naar de dividend historie. Daarbovenop heeft de koers van WP Carey de afgelopen jaren ook een prima rendement opgeleverd. Dit jaar alleen staat de koers al 13% hoger dan op 1 januari 2021.

Lees ook: Beleggen in Garageboxen – Simpel en Effectief

Bronnen

Investor Relation Page WPC

beleggen-vermogen

Beleggen / Beleggen / Beleggen / Beleggen / Beleggen / Beleggen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *