Beste beleggersboeken

De beste boeken over beleggen

Steeds meer mensen willen bewuster worden van hun geldzaken. Je financiële kennis vergroten door middel van de juiste boeken over beleggen lezen is vaak de vervolgstap. Maar wat zijn de beste boeken om te leren beleggen? Dat lees je hieronder. Een goede basis om te beginnen met beleggen.

Top 3 boeken
De intelligente belegger
Beleggen voor dummies
The Compound Effect

Beste boeken over beleggen

Beleggen word vaak gezien als iets voor rijke mensen. Of voor mensen die er de hele dag mee bezig zijn. Maar niets is minder waar. Zo kun je al met € 100 beginnen doordat bepaalde brokers weinig tot geen commissie rekenen. Ook kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om maandelijks een bedrag in een indexfonds te stoppen. Hierdoor heb je gelijk veel spreiding aangebracht en hiermee ben je weinig tot geen tijd kwijt om je beleggingen te onderzoeken en bij te houden. Wat voor jou de beste strategie is ligt aan een aantal factoren. Hier kom je achter met behulp van onderstaande boeken.

Een van de redenen waarom steeds meer mensen beginnen met beleggen is dat de rente historisch laag staat. Waarschijnlijk blijft dit ook nog wel even het geval. De lage rente in combinatie met de inflatie van circa. 2% per jaar zorgt er voor dat jouw vermogen over tijd heen daalt in koopkracht. De aandelenmarkt kent gemiddelde rendementen van rond de 6-9% als je kiest voor een simpele belegging in bijvoorbeeld een indexfonds. Beleggen begint met vergroten van onze kennis, boeken zijn hier een perfecte aanvulling voor.

Lees ook: Raisin Review

Blondjes beleggen beter

Dit boek over beleggen van Janneke Willemse, die jarenlang als freelancejournalist en presentatrice werkzaam is bij financiële nieuwszender RTL Z. Deze schrijfster is erg transparant over haar beleggingen. Haar portefeuille deelt ze namelijk al sinds 2013 op haar site blondjes beleggen beter. In 2018 won Janneke Willemse de IEX gouden stier voor beste beleggingsexpert. In 4,5 jaar tijd wist ze haar belegd vermogen te verdubbelen. Ook haar boek doet het goed en heeft als eerste beleggers boek ooit een notering gekregen in de CPNB-bestsellerlijst.

In dit boek dat uit 204 pagina’s bestaat, probeert Janneke je in 7 stappen de basis van beleggen te leren. Persoonlijk vond ik dit boek interessant om te lezen aangezien deze schrijfster wordt gezien als beleggingsexpert. Voor de beginnende belegger is dit een prima boek om op een duidelijke manier een eerste indruk te krijgen van de beleggingswereld. In dit boek ligt de focus op aandelen maar worden ook zaken als obligaties, turbo’s sprinters e.d. benoemt en de eventuele voordelen en gevaren hiervan. Het boek leest makkelijk weg doordat alles duidelijk word onderbouwd en uitgelegd. Toch is de kennis niet zeer diepgaand waardoor ik het niet aan zou raden voor gevorderde beleggers, echter voor iemand met weinig tot geen kennis van beleggen zou dit voldoende moeten zijn om in ieder geval te kunnen beginnen met verantwoorde keuzes maken met betrekking tot beleggen.

De basis van het beleggen

Een boek van 504 pagina’s geschreven door ‘Holland Invest’ met het motto ‘in alle rust bouwen aan een bovengemiddeld rendement’. De auteur is tweemaal cum laude afgestudeerd, advocaat, en enige tijd als gastdocent verbonden aan zowel de Universiteit van Amsterdam als de Business Universiteit Nyenrode. Deze auteur geeft aan als doel te hebben ‘zijn lezers te voorzien van objectieve, heldere en volledige informatie waarmee u uw vermogen zo veilig en zo goed mogelijk zelf kunt beleggen of laten beleggen’. Volgens zijn site ‘Holland Invest’. Met een voorwoord van professor dr. Jaap Koelewijn, voormalig research CEO bij de AFM, columnist voor het FD en hoogleraar Corporate Finance aan de Nyenrode Universiteit

Dit boek is helder geschreven en bevat een uitgebreid assortiment aan kennis. ‘De basis van het beleggen’ is een understatement te noemen. Volgens de achterflap is ‘de basis van het beleggen’ van belang voor iedere belegger die wil weten wat werkt, wanneer en waarom. Helder geschreven. Afwisselend serieus en verrassend, en altijd praktisch. Onderhoudend en leerzaam. Hier kan ik me volledig bij aansluiten. Ook gaat de auteur in op emotionele en psychische obstakels. Waar de gemiddelde Retail belegger helaas nog regelmatig de mist in gaat. Het is daarom belangrijk om ook hier goed op te letten als je begint met beleggen. De belangrijkste kenmerken van cash, deposito’s, obligaties, aandelen, vastgoed en alternatieve beleggingen en het beste moment om te kopen of verkopen komen aan bod.

Lees ook: FXFlat review – Tips, ervaringen & tarieven vergelijken

De intelligente belegger

‘De intelligente belegger’ is een 320 pagina’s tellend boek dat geschreven is door Benjamin Graham. Een Amerikaanse econoom en vermogensbeheerder. Benjamin Graham is een van de bekendste personen als het gaat om beleggen. Hij wordt samen met ‘David Dodd’ gezien als de grondlegger van het waarde-beleggen. Deze zelfde man was de mentor van de wel bekende Warren Buffett. Beide staan bekend om het investeren op basis van gedegen onderzoek en analyses.

Ondanks dat dit boek een klassieker is uit 1949 is het tot op heden nog steeds relevant en wordt zelfs gezien als ‘de bijbel van het investeren’. Met dit boek probeert Graham zijn lezers te behoeden van kostbare fouten, en hun vermogen te behouden en laten renderen op een verantwoorde manier. De sleutel voor succesvol beleggen is een langetermijnstrategie. Iets wat Graham je in dit boek ook duidelijk wil maken. In dit boek wordt niet voorgeschoteld wat je zou moeten kopen, maar juist aangeleerd om een effectieve manier van denken en handelen te ontwikkelen.

Beleggen voor dummies

Een boek van 352 pagina’s dat geschreven is door ‘Hans Oudshoorn’ en ‘Peter Siks’. Beide heren hebben gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en zijn beleggingstrainer voor particuliere beleggers bij Alex vermogensbank. Hans Oudshoorn is hoofddocent aan de Alex Academie, het opleidingsinstituut van de online effectenbank. Peter Siks verzorgt privé en klassikale trainingen voor alle soorten beleggers. Mensen die de eerste stap nog moeten zetten tot aan ver gevorderde beleggers. ETF’s, portefeuillemanagement, opties en de psychologische aspecten van het beleggen zijn de specialiteiten van deze auteur.

De ‘voor dummies’ boeken zijn wereldwijd bekend en de editie over beleggen kan daarom niet ontbreken. In dit boek wordt door deze twee ervaren beleggingstrainers uitgebreid ingegaan op beleggen. Maar ook vooral de emotionele valkuilen waar (beginnende) beleggers vaak over struikelen. Iets wat cruciaal is om te realiseren en in controle te hebben om op de lange termijn goede resultaten te behalen. Dit boek is zeer compleet en is geschikt voor zowel beginners als de gevorderde belegger.

Lees ook: eToro Review – Tips & Ervaringen, Copy Trading en meer

De beleggingsillusie

De beleggingsillusie is een boek van 167 pagina’s. Geschreven door ‘Marius Kerdel’ & ‘Jolmer Schukken’. Marius Kerdel is econoom en oprichter van Triple Partners. Hij heeft onder andere 5 jaar gewerkt bij Rabobank wat relevant is voor de keuze om dit boek te schrijven. Jolmer Schukken is eveneens econoom en werkzaam geweest bij Rabobank.

Veel beleggers weten niet waar ze moeten beginnen en laten daarom een externe partij voor ze beleggen, zoals een vermogensbeheerder of een bank. Echter zijn er maar weinig mensen die de markt kunnen verslaan, en is de kans dat je meer rendement behaald dan door simpelweg een index te kopen vrij klein. Zelfs voor een vermogensbeheerder of bank. Daar komt nog eens bij dat deze vermogensbeheerders en banken niet gratis voor jou aan de slag gaan. Als er rendement behaald wordt, is een deel hiervan voor hun.

In dit boek word op een beknopte, vlotte manier hier kritisch naar gekeken en uiteraard alternatieven voorgelegd wat beter werkt. In drie stappen proberen deze auteurs en voormalig Rabobank medewerkers je uit te leggen hoe ook jij je vermogen met een passend rendement kunt laten groeien. Als je op een verantwoorde manier wil gaan beleggen is dit boek een aanrader. Ook voor de ervaren belegger is het interessant om deze kijk op beheerd beleggen te lezen.

Miljonair met een gewone baan

Miljonair met een gewone baan. Een boek van Oeds-Jan Postma met 261 pagina’s. Oeds-Jan Postma is econoom en schrijver. Hiervoor werkte hij als marketingmanager. Zijn doel was om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te worden. Deze miljonair helpt nu andere mensen om verantwoord met hun geld om te gaan en geeft hier ook trainingen en presentaties over. Hij heeft gestudeerd aan de universiteit van Groningen en de Northwestern University.

De auteur wil mensen met zijn boek bewust laten worden om het geld wat ze hebben, te laten werken voor hen. In plaats van dat het op de bank staat waar het ieder jaar aan koopkracht daalt door inflatie. De basis voor het schrijven van zijn bestseller was zijn visie die naar eigen zeggen haaks staat op die van de financiële industrie. Iedereen wil wel miljonair worden, geen zorgen meer om financiële zaken. In theorie zou iedereen dit kunnen. Dus waarom deze droom niet werkelijkheid laten worden? Ook met een modaal inkomen is het mogelijk om miljonair te worden. Zonder dat je hier hard voor moet werken of extreem geluk nodig hebt. Het geheim zit hem in het bescheiden leven en slim te beleggen. De grootste vereiste voor deze prestatie is volgens de auteur: zelfdiscipline.

The Compound Effect

The Compound effect is een 208 pagina’s tellend Engels boek waarin auteur Darren Hardy je verruimende inzichten geeft. Deze Bestseller auteur en voormalig uitgever van het tijdschrift SUCCESS is momenteel mentor voor CEO’s en high performance achievers. Deze auteur word al 25 jaar beschouwd als leider in de persoonlijke groei en succes industrie. Hij heeft in zijn carrière 3 succesvolle televisie programma’s gehad met meer dan 1000 shows met bijna alle leiders van deze tijd.

In zijn boek gaat het niet specifiek om beleggen, maar ook over persoonlijke groei en hoe jij ervoor kunt zorgen dat je leven gaat zoals jij dat wil. Welke gewoontes en gedragingen van belang zijn in het dagelijks leven en wat de verschillen zijn in het denken en doen tussen arme en rijke mensen. Hoe je over het algemeen meer uit je leven haalt en hoe je jouw inkomsten drastisch kunt verhogen. Zelfs je gezondheid komt aan bod in dit boek en in welke zin dit belangrijk is om jouw leven en financiële situatie positief te beïnvloeden. Waarom hij al deze aspecten meeneemt is omdat Darren Hardy je wil laten inzien dat kleine aanpassingen in je leven op de lange termijn tot grote gevolgen kunnen leiden. Dit boek is geschikt voor mensen die meer uit het leven willen halen.

Lees ook: Zo word je financieel onafhankelijk

Met behulp van bovenstaande boeken over beleggen zou jij in staat moeten zijn om verantwoord te beginnen met beleggen. Heb jij nog een aanvulling voor onze lijst met ‘beste boeken over beleggen’, laat het hier onder weten. Wij zijn altijd op zoek naar verbeteringen om onze lezers van een zo volledig mogelijk beeld te voorzien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *