Shell aandeel

Shell Aandeel – Beleggen in energie

Het aandeel van Shell is niet meer weg te denken als Nederlandse belegger. Shell aandeel is een mooie manier om te beleggen in olie aandelen. Daarnaast timmert Shell hard aan de weg in de groene energie tak. Het is geen Royal Dutch Shell meer, maar klopt de uitspraak ‘Never Sell Shell’ nog? Dat gaan we in dit artikel voor jou op een rij zetten.

Belangrijke punten:

 • Diverse Activiteiten: Shell is een veelzijdig bedrijf dat actief is in verschillende sectoren, waaronder de winning van olie en gas, de productie van brandstoffen en chemicaliën, en de ontwikkeling van duurzame energiebronnen.
 • Wereldwijde Aanwezigheid: Het bedrijf opereert op internationale schaal en heeft activiteiten in Europa, Azië, Oceanië, Afrika, de Verenigde Staten en andere delen van Amerika. Het heeft een lange geschiedenis en is een belangrijke speler in de energiewereld.
 • Duurzaamheid en Innovatie: Shell heeft oog voor duurzaamheid en investeert in hernieuwbare energiebronnen, elektrische voertuigen en waterstofproductie. Het bedrijf blijft evolueren om tegemoet te komen aan veranderende energiebehoeften en milieubewuste consumenten.

Shell Aandeel

Dit voormalige stukje trots van Nederland is een speler die al jaren mee gaat. Zelfs meer dan 100 jaar. Hierdoor mag het bedrijf zich ‘Royal’ noemen. Voorheen was de naam dan ook ‘Royal Dutch Shell. Na het verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk is dit ‘Shell PLC’ geworden.

Een van ’s werelds grootste en meest bekende energiebedrijven. Het bedrijf is opgericht in 1907 en heeft zijn hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk. Shell is actief in verschillende sectoren van de energiesector, waaronder de exploratie en productie van olie en gas, raffinage en marketing van petroleumproducten, chemische productie en de ontwikkeling van duurzame energieoplossingen.

Shell heeft een uitgebreide geschiedenis en heeft in de loop der jaren een sterke wereldwijde aanwezigheid opgebouwd. Het bedrijf is betrokken bij grote energieprojecten over de hele wereld en heeft aanzienlijke investeringen gedaan in onderzoek en ontwikkeling om te blijven innoveren binnen de sector.

Shell staat ook bekend om zijn iconische schelpvormige logo en zijn betrokkenheid bij maatschappelijke en milieukwesties. Het bedrijf heeft in de loop der jaren verschillende initiatieven genomen om duurzamere energieoplossingen te bevorderen en heeft zich gecommitteerd aan het verminderen van zijn ecologische impact.

Shell aandelen beleggen in olie bedrijf

Het verdienmodel van Shell

Het verdienmodel van Shell is gebaseerd op een breed scala aan activiteiten binnen de energiesector. Laten we dieper ingaan op de belangrijkste elementen van dit verdienmodel:

1. Upstream Activiteiten:

 • Een essentieel onderdeel van Shells inkomstenbronnen is de upstream-sector. Hierbij houdt het bedrijf zich bezig met de exploratie en productie van olie en gas. Shell investeert in offshore- en onshore-projecten over de hele wereld. Het bedrijf zoekt naar nieuwe olie- en gasvelden en ontwikkelt bestaande bronnen.
 • Het verdienmodel omvat het winnen van ruwe olie en aardgas, die vervolgens worden verkocht op de wereldwijde energiemarkt. Shell profiteert van prijsverschillen en schommelingen in de grondstofprijzen.

2. Downstream Activiteiten:

 • Shell heeft ook een sterke aanwezigheid in de downstream-sector, waar het bedrijf zich bezighoudt met de raffinage van ruwe olie tot diverse aardolieproducten. Producten als benzine, diesel en kerosine. Deze producten worden wereldwijd verkocht onder verschillende merknamen, waaronder Shell.
 • Daarnaast exploiteert Shell een uitgebreid netwerk van tankstations,. hierdoor heeft het directe toegang tot eindgebruikers en consumenten.

3. Chemische Activiteiten:

 • Een ander belangrijk aspect van het verdienmodel van Shell is de chemische sector. Het bedrijf produceert een breed scala aan chemische producten. Waaronder plastics, smeermiddelen en industriële chemicaliën.
 • Shell profiteert van de toenemende vraag naar kunststoffen en chemicaliën in verschillende industrieën.

4. Duurzame Energie:

 • In lijn met de verschuiving naar duurzame energiebronnen, heeft Shell zich ook gericht op de ontwikkeling van hernieuwbare energieoplossingen. Het bedrijf investeert in wind- en zonne-energieprojecten en ontwikkelt technologieën voor energieopslag en waterstof.
 • Hoewel deze activiteiten momenteel een kleiner deel van het verdienmodel vormen, tonen ze Shells streven naar een meer duurzame toekomst.

5. Integratie en Diversificatie:

 • Wat Shell onderscheidt, is de integratie en diversificatie van zijn activiteiten. Door betrokken te zijn bij alle aspecten van de energieketen kan het bedrijf profiteren van synergieën en risico’s verminderen.
Beleggen in olie

Achtergrond Shell

De achtergrond van Shell omvat een rijke geschiedenis en een aanzienlijke invloed op de wereldwijde energiesector.

1. Oprichting en Vroege Jaren:

 • Shell vond zijn oorsprong in het jaar 1907 na een fusie tussen de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij en de Shell Transport and Trading Company uit het Verenigd Koninkrijk. Deze samensmelting creëerde een van ’s werelds grootste energieconglomeraten.
 • De oprichting van Shell was een reactie op de groeiende vraag naar aardolieproducten in de vroege 20e eeuw. Vooral voor transport en industriële toepassingen.

2. Wereldoorlogen en Expansie:

 • Shell speelde een belangrijke rol tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het produceerde brandstoffen voor militaire voertuigen en vliegtuigen.
 • Na de oorlogen breidde Shell zijn wereldwijde aanwezigheid uit, met activiteiten in talloze landen en het opzetten van raffinaderijen, tankstations en verkoopnetwerken.

3. Invloed in de Energiesector:

 • Shell heeft zich gevestigd als een van ’s werelds toonaangevende energiebedrijven. Het heeft activiteiten in elke fase van de energieketen, van exploratie en productie tot raffinage en marketing.
 • Het bedrijf heeft invloed gehad op de ontwikkeling van de energiesector en heeft actief deelgenomen aan grote energieprojecten over de hele wereld.

4. Duurzaamheid en Milieubetrokkenheid:

 • In de moderne tijd heeft Shell zich geconfronteerd gezien met toenemende druk en uitdagingen met betrekking tot milieubewustzijn en duurzaamheid. Het bedrijf heeft stappen gezet om zijn ecologische voetafdruk te verminderen en te investeren in hernieuwbare energiebronnen.

5. Maatschappelijke Betrokkenheid:

 • Shell is betrokken bij verschillende maatschappelijke initiatieven en projecten. Van educatie en gezondheidszorg tot gemeenschapsontwikkeling in gebieden waar het actief is.

6. Iconisch Logo en Merkimago:

 • Het schelpvormige logo van Shell is wereldwijd herkenbaar en heeft bijgedragen aan het merkimago van betrouwbaarheid en kwaliteit.

Lees ook: AEX samenstelling – Welke bedrijven zitten in de AEX?

Het koersverloop van Shell aandelen

Het koersverloop van Shell aandeel is volatiel te noemen. Dit komt doordat Shell niet alleen afhankelijk is van de prestaties van het bedrijf, maar ook van de actuele prijs van grondstoffen zoals olie.

1. Aandelen historie:

 • Shell heeft een lange geschiedenis van notering op beurzen over de hele wereld. Het begon zijn beursnotering in het begin van de 20e eeuw en heeft sindsdien aandelen uitgegeven aan investeerders over de hele wereld.

2. Invloed van Olieprijzen:

 • Een van de meest significante factoren die het koersverloop van Shell beïnvloeden, zijn de schommelingen in de prijs van ruwe olie. Als energiebedrijf is Shell gevoelig voor veranderingen in de olieprijzen. Dit komt doordat de olieprijs direct van invloed is op hun inkomsten en winstgevendheid.
 • Wanneer de olieprijzen stijgen, kunnen de aandelenkoersen van Shell stijgen. Een daling van de olieprijzen kan de koersen onder druk zetten.

3. Economische Cycli:

 • Het koersverloop van Shell wordt ook beïnvloed door economische cycli en wereldwijde economische omstandigheden. In tijden van economische groei kan de vraag naar energie toenemen, wat gunstig kan zijn voor Shell. In periodes van economische neergang kan de vraag afnemen, wat druk kan uitoefenen op de aandelenkoersen.

4. Bedrijfsprestaties:

 • De financiële resultaten en strategische beslissingen van Shell hebben een directe invloed op het koersverloop. Positieve winstrapporten en groeiplannen kunnen investeerders vertrouwen geven. Dit terwijl tegenvallende resultaten de koersen kunnen doen dalen.

5. Duurzaamheid en Milieufactoren:

 • Het groeiende belang van duurzaamheid en milieubewustzijn kan ook van invloed zijn op het koersverloop van Shell. Beleggers letten steeds meer op de inspanningen van het bedrijf op het gebied van milieubescherming en de overgang naar hernieuwbare energiebronnen.

6. Geopolitieke Factoren:

 • Geopolitieke gebeurtenissen kunnen onzekerheid veroorzaken en het koersverloop van Shell beïnvloeden. Conflicten in olieproducerende regio’s of veranderingen in internationale handelsovereenkomsten bijvoorbeeld.

Lees ook: AEX Index Koers Grafiek 5, 10, 20 & 30 jaar

aandelen kopen op FXFlat

De waardering van Shell aandeel

Het bepalen van de juiste waardering voor de aandelen van Shell is een cruciale stap. Het is een complex proces dat afhankelijk is van verschillende financiële en economische factoren.

De P/E-ratio is een veelgebruikte maatstaf om te bepalen of een aandeel al dan niet over- of ondergewaardeerd is. Het vergelijkt de huidige aandelenkoers van Shell met de winst per aandeel (WPA). Voor een bedrijf als Shell is dit een lastige aanpak door de cyclische bedrijfsstuctuur.

Hieronder de historische koersverloop met daaronder de netto winst per aandeel en de koers/winst verhouding.

Waardering Shell Aandelen

Daarnaast kijken veel (dividend)beleggers naar het dividendrendement. Het huidige dividendrendement te vergelijken met het gemiddelde dividendrendement kan je een indicatie geven van de waardering van het aandeel. Ook dat is in de situatie van Shell lastig. Dit komt doordat de dividendbetalingen niet gelijk blijven of geleidelijk verhoogd.

Lees ook: Wat is de AEX? AEX index uitleg

Het dividend van Shell aandeel

Dividend uitkeringen zijn een belangrijk onderdeel van het totale rendement van Shell. Door de jaren heen heeft het bedrijf daardoor ook dividend beleggers aangetrokken.

De dividendbetalingen zijn zoals hieronder te zien is niet stabiel. Doordat het businessmodel van Shell pieken en dalen kent door de prijs van de commodies waar ze van afhankelijk zijn. Hierdoor maakt het bedrijf het ene jaar een stuk meer winst dan een ander jaar. Dit zie je terug in de uitbetalingen van het dividend.

Dividend historie Shell

Waar koop je Shell aandelen?

Om Shell aandelen te kopen heb je een account nodig bij een broker.

Een van de verstandige keuzes voor beleggers is FXFlat. Hier is waarom FXFlat als een goede optie kan worden beschouwd:

 • FXFlat is een bekende online broker met aanzienlijke ervaring in het faciliteren van de handel in aandelen en andere financiële instrumenten. Ze hebben een solide staat van dienst in het leveren van handelsdiensten aan beleggers. Ze scoren op Trustpilot een 4,3/5 wat voor een (aandelen)bank zeer hoog is.
 • Met FXFlat heb je toegang tot een breed scala aan internationale markten, waaronder de markt voor Shell aandelen. Dit biedt beleggers de mogelijkheid om wereldwijd te diversifiëren.
 • FXFlat biedt beleggers een gebruiksvriendelijk handelsplatform dat gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken is, zelfs voor beginners. Dit maakt het eenvoudig om Shell aandelen te kopen en te verkopen.
 • FXFlat biedt klanten ondersteuning en educatieve middelen, wat nuttig kan zijn voor beleggers die hun kennis willen vergroten voordat ze beginnen met handelen in aandelen.

Lees ook: FXFlat review – Tips, ervaringen & tarieven vergelijken

Conclusie: Shell aandeel kopen of niet?

In dit artikel hebben we een blik geworpen op Shell aandelen. We hebben de diversiteit van de activiteiten van Shell besproken. Van de winning van olie en gas tot de productie van chemische stoffen en de inzet voor duurzame energiebronnen. Deze diversiteit heeft Shell tot een vooraanstaande speler in de wereld van energie en petrochemie gemaakt.

We hebben ook aandacht besteed aan de lange geschiedenis en wereldwijde aanwezigheid van Shell, die teruggaat tot 1907 en zich uitstrekt over verschillende continenten. Het bedrijf heeft zich bewezen als een betrouwbare en consistente beleggingsoptie.

Bovendien hebben we de rol van het dividend en de dividendhistorie van Shell belicht, wat beleggers kunnen helpen bij het nemen van weloverwogen investeringsbeslissingen.

Tot slot hebben we gekeken naar de opties om Shell aandeel te kopen en hebben we FXFlat benoemd als een solide keuze. Een broker die wij persoonlijk gebruiken en goede ervaringen mee hebben.

Om zo transparant mogelijk te zijn willen wij melden dat de schrijver géén aandelen van Shell bezit op het moment van schrijven.

OnderwerpUitleg
Wat Shell DoetShell zoekt naar en haalt olie en gas uit de grond. Ze maken ook brandstoffen en andere producten uit olie en gas. Daarnaast hebben ze pijpleidingen en installaties om gas te transporteren.
Handel in EnergieShell koopt en verkoopt verschillende soorten energie, waaronder aardgas, vloeibaar aardgas (LNG), en elektriciteit. Ze verkopen LNG als brandstof voor vrachtwagens en bussen.
Chemische StoffenShell produceert chemicaliën die worden gebruikt in industriële producten. Ze maken ook basischemicaliën zoals ethyleen en propyleen.
Duurzame EnergieShell wekt elektriciteit op met wind- en zonne-energie, produceert waterstof en biedt elektrische voertuig laadstations aan.
Geschiedenis en LocatieShell werd opgericht in 1907 en heeft zijn hoofdkantoor in Londen, Verenigd Koninkrijk.

Veelgestelde vragen

Is Shell aandeel koopwaardig?

Of Shell aandeel koopwaardig is, hangt af van jouw individuele beleggingsdoelen en risicobereidheid. Het is raadzaam om jouw financiële situatie te evalueren en, indien nodig, advies in te winnen bij een financieel adviseur voordat je besluit aandelen van Shell te kopen.

Wie heeft aandelen Shell?

Aandelen van Shell worden gehouden door een divers scala aan beleggers, waaronder individuele beleggers, institutionele investeerders, pensioenfondsen en andere financiële entiteiten.

Wie is de eigenaar van Shell aandeel?

Shell is een beursgenoteerd bedrijf, wat betekent dat het eigendom verdeeld is over aandeelhouders. Er is geen enkele individuele eigenaar, maar eerder vele aandeelhouders met verschillende belangen.

Wat is de toekomst van Shell?

De toekomst van Shell wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de ontwikkeling van duurzame energiebronnen, economische omstandigheden en energievraag. Het bedrijf streeft naar een duurzame toekomst door te investeren in hernieuwbare energie en emissiereductie.

Hoeveel dividend krijg je bij Shell?

Het dividendbedrag dat je bij Shell ontvangt, kan variëren en is afhankelijk van de financiële prestaties en het dividendbeleid van het bedrijf. Beleggers kunnen het actuele dividendrendement controleren om een idee te krijgen van het rendement op hun investering.

Bronnen

https://www.macrotrends.net/stocks/charts/SHEL/shell/pe-ratio: Shell statistieken, koerswinstverhouding / dividendrendementen

https://www.shell.com/investors/investor-presentations.html: Shell algemene feiten en informatie

https://finance.yahoo.com/quote/SHEL/: Shell waardering en algemene informatie