Raisin Veilig

Raisin Veilig? Diepte onderzoek

Vraag je je af of Raisin veilig is? Dan ben je niet de enige. Raisin is partner van banken die een stuk meer rente uitkeren dan de Nederlandse (en Belgische) grootbanken.

Reden genoeg om verder te kijken, maar zijn Raisin en zijn partners betrouwbaar en veilig? Daar gaan we je in dit artikel antwoord op geven, maar het korte antwoord is: Ja, Raisin is veilig.

Raisin Veilig?

Overweeg je om geld te sparen via Raisin, maar twijfel je aan de veiligheid van dit platform? Wij zochten het voor je uit en zijn positief verrast. Veel mensen zijn voorzichtig als het gaat om het kiezen van een financieel platform. Dat is niet meer dan terecht.

Gelukkig zijn er verschillende redenen waarom Raisin als veilig kan worden beschouwd. Hier zijn enkele belangrijke punten:

  • Strikte regelgeving en licenties. Raisin opereert onder toezicht van gerenommeerde regelgevende instanties en beschikt over de nodige licenties om zijn diensten aan te bieden, wat een extra laag van vertrouwen biedt aan gebruikers.
  • Veiligheidsmaatregelen. Het platform implementeert geavanceerde technologieën en protocollen om de veiligheid van gebruikersgegevens en fondsen te waarborgen, waardoor het risico op fraude en cyberaanvallen wordt geminimaliseerd.
  • Positieve klantbeoordelingen. Raisin heeft over het algemeen positieve feedback van klanten ontvangen, wat getuigt van de tevredenheid en het vertrouwen van gebruikers in het platform.
  • Kredietwaardige partnerbanken. Raisin heeft ruim tien partnerbanken waarbij je kunt sparen. Stuk voor stuk betrouwbare banken (Dit kun je lezen in onze individuele bank reviews). Daarbij vallen de meeste banken onder een betrouwbaar en veilig depositogarantiestelsel mocht het wél mis gaan met de bank zelf.

Lees ook: Raisin Bank Betrouwbaar en Veilig? Lees onze ervaringen

Wat als het mis gaat?

Raisin is al sinds 2016 (voorheen bekend als Savedo) aanwezig in Nederland en biedt depositorekeningen aan van diverse Europese spaarbanken. De selectie van banken waarmee Raisin samenwerkt, wordt nauwkeurig gemaakt. Uiteraard kan er dan in het ergste geval nog iets misgaan. Alle partnerbanken bij Raisin vallen onder een Europees depositogarantiestelsel.

Bij faillisement valt je geld onder één van de Europese depositogarantiestelsels. Hieronder een voorbeeld van Distingo Bank. In dat geval val je onder het Franse depositogarantiestelsel.

DepositogarantiestelselFrankrijk (Fonds de Garantie des Dépôts et de Résolution, FGDR)
Beschermingslimiet€ 100.000 per rekeninghouder per bank
Uitbetalingstermijn7 werkdagen
UitbetalingsvalutaEuro
Uitvoerende instantieFGDR
Methode van uitbetalingGirale betaling

Europees depositogarantieselsel

Onderstaand zie je hoe dit is geregeld met wederom Frankrijk als voorbeeld. Op de site van Raisin kun je eenvoudig per bank bekijken onder welk depositogarantiestelsel de bank valt. Inclusief S&P rating die aangeeft hoe kredietwaardig/betrouwbaar het land is.

Volgens de EU-Richtlijn 2014/49/EU wordt spaargeld tot € 100.000 per rekeninghouder per bank gegarandeerd door het Franse wettelijke depositogarantiestelsel.

Dit betekent dat als een bank failliet gaat, je tot dit bedrag beschermd bent en je geld terug kunt krijgen. Het maakt niet uit of je in Frankrijk woont of ergens anders. Het Fonds de Garantie des Dépôts et de Résolution is verantwoordelijk voor het beheer en de uitvoering van dit depositogarantiestelsel.

Lees ook: Hoe werkt Raisin?

Identificatie bij Raisin

Na je aanmelding bij Raisin, krijg je meteen toegang tot je persoonlijke Raisin-account. Hier organiseer je je identificatie, die verloopt via een videogesprek. Dit gesprek, vaak in het Engels, kan je voeren via de Raisin app op je telefoon of via je computer met webcam, in de online omgeving van Raisin. Zorg dat je een geldig identiteitsbewijs (Paspoort of ID-kaart) bij de hand hebt. Het gesprek duurt zo’n 5 minuten en soms kan je kiezen voor een andere taal.

Vervolgens moet je een adresbewijs uploaden in je Raisin-account. Kies voor een document waarop je volledige naam en adres staan, zoals een bankafschrift, brief van de Belastingdienst of energierekening. Dit document mag niet ouder zijn dan 3 maanden.

Na het voltooien van deze stappen, bekijkt Raisin je gegevens. Als alles klopt, opent Raisin binnen enkele werkdagen je Raisin-rekening. Vanaf dan kan je een spaarrekening of deposito openen en geld overmaken naar een bank die aangesloten is bij Raisin.

Lees ook: Aanmeldproces bij Raisin

Bronbelasting

Een ander belangrijk punt bij sparen in het buitenland is de bronbelasting. Bij sparen bij buitenlandse banken kunnen Nederlanders soms te maken krijgen met bronbelasting. Dit betekent dat het land waar je spaart belasting inhoudt op je rendement.

Voordat je een deposito of spaarrekening opent via de Raisin app, wordt altijd aangegeven of er bronbelasting van toepassing is in dat land. Als dit het geval is, is het vaak mogelijk om (deels) vrijstelling aan te vragen. Bovendien kun je de betaalde bronbelasting in Nederland laten verrekenen met je belastingaangifte. Zo betaal je nooit dubbel.

Persoonlijk kiezen wij voor partnerbanken die geen bronbelasting heffen om administratieve afhandeling gemakkelijk te houden.

Lees ook: Welke Bank bij Raisin en waarom?

Raisin Trustpilot

Onze ervaring met Raisin is tot dusver erg positief. Om je een completer beeld te geven vinden wij het belangrijk ook de mening en ervaringen van anderen te delen. Hieronder zie je de klantscore bij Trustpilot van Raisin op moment van schrijven.

Raisin scoort naar ons mening gigantisch goed hierop in vergelijking met andere partijen. Vaak valt op dat banken zeer slechte reviews scoren. Raisin is zelf geen bank, maar indirect kan het wel zo worden gezien. Dat meer dan 85% 4 of 5 sterren geeft is daarom bijzonder goed.

Lees ook: Klarna Bank Betrouwbaar?

Raisin Trustpilot Ervaringen & Meningen

Raisin ervaringen

Laten we dieper ingaan op de ervaringen van verschillende klanten. De positieve, maar ook zeker de negatieve punten belichten voor een compleet beeld van deze partij.

Raisin Trustpilot Ervaring 1

De meest recente ervaring (op moment van schrijven) zie je hierboven en is positief. Verder kaart deze enkele positieve punten aan.

Hieronder zie je de meest recente negatieve opmerking op Trustpilot over Raisin.

Raisin Trustpilot ervaring 2

Naar ons mening niet gegrond, maar wij kunnen enkel uit persoonlijke ervaring spreken. Het is mogelijk om Nederlands via de servicedesk te spreken, maar er is niet op elk moment iemand beschikbaar. Daardoor moet je het soms in het Engels of Duits doen, of op een later moment weer proberen.

Daarnaast hebben wij nog geen problemen ondervonden met de acties van Raisin. Bij ons werkte alles keurig zoals het moest. Vaak slaat de klant een cruciale stap over waardoor het niet werkt. Dit staat duidelijk aangegeven in de voorwaarden zoals wij ook bespraken in onze Raisin Actie.

Lees ook: Raisin Review

Conclusie: Raisin Veilig?

De vraag naar de veiligheid van Raisin is begrijpelijk, gezien de interesse in de hogere rentetarieven die het biedt in vergelijking met traditionele Nederlandse en Belgische banken. Maar is Raisin, samen met zijn partnerbanken, wel betrouwbaar en veilig? In dit artikel hebben we deze vraag onderzocht en het korte antwoord is: ja, Raisin is veilig.

Raisin opereert onder strikte regelgeving en beschikt over de benodigde licenties om zijn diensten aan te bieden. Het platform neemt ook geavanceerde veiligheidsmaatregelen om de gegevens en fondsen van gebruikers te beschermen tegen fraude en cyberaanvallen. Bovendien tonen positieve klantbeoordelingen aan dat gebruikers tevreden zijn met het platform.