Unilever aandeel kopen - Beleggen in voedsel

Unilever aandeel kopen – Beleggen in voedsel

Unilever aandeel kopen een goede keuze? Over die vraag hopen we je in dit artikel meer duidelijkheid te geven. Dit Nederlandse-Britse multinational-conglomeraat is opgericht in 1930 en uitgegroeid tot een van de meest prominente spelers in de wereldwijde consumptiegoederenindustrie. Ze hebben een erg diverse portefeuille aan goederen die ze verkopen. Waarschijnlijk liggen er genoeg producten van Unilever bij jou in de kast.

Belangrijke punten in dit artikel:

 1. Uitgebreid Merkportfolio:
  • Unilever bezit een breed scala aan wereldberoemde merken in diverse consumentensectoren, wat hun concurrentiepositie versterkt.
 2. Toewijding aan Innovatie:
  • Unilever investeert aanzienlijk in onderzoek en ontwikkeling (R&D) om voortdurend nieuwe producten te introduceren en aan de veranderende behoeften van consumenten te voldoen.
 3. Wereldwijd Distributienetwerk:
  • Het bedrijf heeft een uitgebreid wereldwijd distributienetwerk, waardoor ze hun producten efficiënt kunnen leveren aan miljoenen verkooppunten over de hele wereld.
 4. Ervaren Managementteam:
  • Het managementteam van Unilever, onder leiding van CEO Hein Schumacher, heeft aanzienlijke ervaring in de consumentengoederenindustrie, wat vertrouwen geeft in hun vermogen om het bedrijf te leiden.

Lees ook: FXFlat Demo Account Tutorial

Wat is Unilever?

Unilever is een wereldwijde gigant in consumptiegoederen die opgericht is in 1930. Het bedrijf richt zich op voedsel, persoonlijke verzorgingsproducten en huishoudelijke artikelen. De portfolio van Unilever kent Iconische merken. Deze merken zijn niet alleen wereldberoemd, maar ook buitengewoon populair. Hieronder een klein overzicht van een aantal bekende merken uit de portfolio van Unilever.

ProductcategorieënVoorbeelden van Merken
VoedingsmiddelenKnorr, Hellmann’s, Lipton
Persoonlijke verzorgingDove, Rexona, Lux, Lifebuoy
IJs en bevroren dessertsBen & Jerry’s, Magnum
Schoonmaak- en huishoudproductenOmo, Cif, Sunlight
DrankenPure Leaf, T2, PG Tips
HaarverzorgingSunsilk, Tresemmé
HuidverzorgingVaseline, Ponds

Wat Unilever onderscheidt, is hun sterke inzet voor duurzaamheid. Ze hebben zich ten doel gesteld om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn en willen tegen 2039 al hun merken aan strenge duurzaamheidscriteria laten voldoen. Hieruit blijkt hun sterke toewijding aan de planeet en de samenleving.

In essentie is Unilever veel meer dan zomaar een bedrijf. Ze zijn een wereldwijd conglomeraat dat voortdurend streeft naar innovatie en duurzame groei. Hun merken en producten zijn een integraal onderdeel van het dagelijks leven van mensen overal ter wereld. Hun voortdurende streven naar duurzaamheid maakt hen tot een toonaangevende speler in de moderne zakelijke arena.

De visie van Unilever

Zoals het in de 20-F Filing staat: “Onze visie is om de wereldwijde leider te zijn op het gebied van duurzame bedrijfsvoering. We zullen laten zien hoe ons doelgerichte, toekomstbestendige bedrijfsmodel superieure prestaties bevordert, doorlopend financiële resultaten opleverend in de top derde van onze branche.”

Verder ligt de focus op het behalen van onderstaande doelen.

Strategische DoelenActiepunten
Ontwikkel de portfolio in snelgroeiende sectorenHygiëne – Huidverzorging – Prestige schoonheid – Functionele voeding – Plantaardige voedingsmiddelen
Winnen met hun merken als een kracht voor het goede, gedreven door doel en innovatieVerbetering van de gezondheid van de planeet – Verbetering van de gezondheid, het zelfvertrouwen en het welzijn van mensen – Bijdragen aan een rechtvaardigere en meer sociaal inclusieve wereld – Uitblinken in gedifferentieerde wetenschap en technologie
Versnellen in de Verenigde Staten, India, China en andere belangrijke groeimarktenUitbreiding in de Verenigde Staten, India en China – Profiteer van de sterke positie in opkomende markten
Leiden in de kanalen van de toekomstVersnel pure-play en omnichannel e-commerce – Ontwikkel e-business-naar-business (eB2B) bedrijfsplatforms – Bereik leiderschap in categorieën door inzicht in shoppers
Bouwen van een organisatie met een duidelijk doel en een cultuur van groei– Benut capaciteit door flexibiliteit en digitale transformatie – Wees een baken voor diversiteit, inclusie en waarden-gebaseerd leiderschap – Bouw capaciteit op door middel van levenslang leren

Het businessmodel van Unilever

 • Klantinzichten

Ze volgen veranderende klantgevoelens via hun 37 People Data Centers over de hele wereld. Waarbij ze ‘sociale luisteren’ combineren met traditioneel klantenonderzoek.

 • Innovatie

Hun marketing- en R&D-teams gebruiken deze inzichten plus de beste ideeën en denkwijzen van specialisten buiten Unilever om hun merken en producten te ontwikkelen.

 • Inkoop

Elk jaar kopen ze grondstoffen en verpakkingsmaterialen ter waarde van €21 miljard om hun producten te maken, en daarnaast €14 miljard aan diensten (inclusief media) om hun bedrijf draaiende te houden.

 • Productie

Hun fabrieken en externe producenten maken materialen tot de producten die ze verkopen.

Logistiek

Een wereldwijd netwerk van logistieke magazijnen levert hun producten aan miljoenen verkooppunten.

 • Marketing

Ze behoren wereldwijd tot de grootste adverteerders, gebaseerd op mediabestedingen. Hun doelgerichte en inclusieve merken verbinden zich met klanten.

 • Verkoop

Ze gebruiken veel kanalen om hun merken beschikbaar te maken voor klanten in ongeveer 190 landen, waar en wanneer dan ook.

 • De consument

3,4 miljard mensen gebruiken hun producten elke dag wanneer ze winkelen.

Dit is kort uitgelegd hoe het businessmodel van Unilever er uitziet.

De geschiedenis van Unilever

Unilever vindt zijn oorsprong in een samenwerking tussen twee vooraanstaande bedrijven. Namelijk Lever Brothers, opgericht door William Hesketh Lever in 1885, en Margarine Unie, opgericht in 1927. Deze twee bedrijven bundelden hun krachten om de basis te leggen voor wat nu een van ’s werelds grootste multinationale ondernemingen is.

Lever Brothers begon als een fabrikant van huishoudelijke zeep en groeide snel uit tot een toonaangevend bedrijf in de zeep- en wasmiddelensector. Het was een van de pioniers in de marketing en advertentie van consumentenproducten. Het introduceerde merken als Sunlight, Lifebuoy en Lux.

Margarine Unie was gespecialiseerd in de productie van margarine. Het bedrijf was actief op internationaal niveau en had belangen in margarinefabrieken over de hele wereld.

In 1930 fuseerden deze twee bedrijven tot Unilever. Deze fusie creëerde een zwaardgewicht in de consumentengoederenindustrie en legde de basis voor het diverse portfolio van merken en producten waar Unilever vandaag de dag bekend om staat.

Gedurende de jaren heeft Unilever een continue groei doorgemaakt en zijn activiteiten uitgebreid naar verschillende sectoren. Sectoren als voedingsmiddelen, persoonlijke verzorging en huishoudelijke producten.

Vandaag de dag is Unilever een wereldwijd opererende onderneming met activiteiten in meer dan 190 landen. Het blijft een leider in de consumentengoederenindustrie en streeft ernaar producten te leveren die het leven van mensen over de hele wereld verbeteren.

Lees ook: FXFlat review – Tips, ervaringen & tarieven vergelijken

Unilever aandeel kopen bij FXFlat

De Moat van Unilever

Het hebben van een ‘moat‘ is als bedrijf tegenwoordig erg belangrijk. Het geeft je voordelen ten opzichte van concurrenten. Unilever heeft een zekere mate van een moat of concurrentievoordeel. Dit voordeel is gebaseerd op verschillende factoren:

 • Merkportfolio: Unilever bezit een uitgebreid portfolio van wereldwijd erkende merken in verschillende sectoren, waaronder voedingsmiddelen, persoonlijke verzorging, en huishoudelijke producten. Deze merken staan bekend om hun hoge kwaliteit
 • Innovatie: Unilever investeert aanzienlijk in onderzoek en ontwikkeling (R&D) om nieuwe producten en technologieën te creëren. Dit stelt hen in staat om voortdurend nieuwe producten te introduceren en aan de veranderende behoeften van consumenten te voldoen. Hun vele datacenters geven Unilever hier een voordeel in ten opzichte van concurrenten.
 • Distributienetwerk: Het bedrijf heeft een uitgebreid wereldwijd distributienetwerk. Hierdoor kunnen ze hun producten efficiënt leveren aan miljoenen verkooppunten over de hele wereld.
 • Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen: Unilever’s toewijding aan duurzaamheid en milieubewuste praktijken heeft hun merkimago versterkt en consumenten aangetrokken die waarde hechten aan duurzame producten.
 • Schaalvoordelen: Als een van ’s werelds grootste multinationale ondernemingen heeft Unilever schaalvoordelen bij inkoop, productie en marketing. Hierdoor kunnen ze efficiënter opereren dan (kleinere) concurrenten.

Lees ook: Wat Is ROE? Return On Equity Betekenis & Definitie

Aandeelhouders van Unilever aandelen

Het aantal aandelen in handen van ‘insiders’ is relatief laag. Als potentiële belegger wil je dit het liefst zo hoog mogelijk zien. Toch is het niet vreemd dat ‘slechts ‘ 3,06% in handen is van insiders voor een bedrijf van deze grote. Daarnaast is de CEO vaak een groot aandeelhouder bij bedrijven. Meestal is dit omdat de CEO ook de oprichter van het bedrijf is. In geval van Unilever is dit anders. De CEO is pas in 2023 aangesteld als Chief Executive Officer bij Unilever.

WegingAandeelhouder
3,06%Aandeel in handen van alle insiders
50,10%Aandeel in handen van instituten
51,68%Aandeel van het vrij verhandelbare deel in handen van instituten
933Aantal instellingen met aandelen in bezit

Verder is ongeveer de helft van de vrij verhandelbare aandelen in handen van instituten. Hieronder zie je de grootste institutionele aandeelhouders.

Top Mutual Fund HoudersAantal AandelenDatum van Rapportage% van Uitstaande AandelenWaarde in EUR
Vanguard International Stock Index-Total Intl Stock Indx33.518.87731 juli 20231,34%1.536.170.194
Vanguard Tax Managed Fund-Vanguard Developed Markets Index Fund19.862.40630 juni 20230,79%910.294.103
iShares Core MSCI EAFE ETF13.796.94631 augustus 20230,55%632.314.060
First Eagle Global Fund12.894.40431 juli 20230,52%590.950.558
iShares MSCI Eafe ETF7.900.44230 september 20230,32%362.077.271
Price (T.Rowe) Overseas Stock Fund7.074.16331 juli 20230,28%324.208.903
Fidelity International Index Fund6.637.60331 mei 20230,27%304.201.357
Artisan International Value Fund6.579.31530 juni 20230,26%301.530.018
Vanguard International Stock Index-Vanguard European Stock Index5.406.04231 juli 20230,22%247.758.914
First Eagle Overseas Fund5.122.57531 juli 20230,20%234.767.621

Management

Een belangrijk aspect van een bedrijf is het management. Het management is verantwoordelijk voor de richting die een bedrijf op gaat. De visie, de ideeën en de uitvoering begint hier. Een goed management is daarom cruciaal.

De CEO: Hein Schumacher

Hein werd in juli 2023 benoemd tot Chief Executive Officer. Als CEO van Unilever is Hein verantwoordelijk voor het leiden van een van ‘s werelds grootste en geografisch meest diverse bedrijven in consumentenproducten. Met vestigingen in 190 landen die dagelijks 3,4 miljard mensen van dienst zijn geen simpele klus.

Van januari 2018 tot mei 2023 was Schumacher CEO van Koninklijke FrieslandCampina. FrieslandCampina is een bedrijf van 11 miljard euro dat producten verkoopt in meer dan 100 landen. Vóór zijn benoeming tot CEO was Hein gedurende drie jaar Chief Financial Officer van Koninklijke FrieslandCampina.

Gedurende die tijd heeft Hein aanzienlijke veranderingen in de portfolio en organisatie doorgevoerd als onderdeel van de transformatie naar een meer doelgericht, groeigedreven en duurzaam bedrijf.

Voordat Hein bij FrieslandCampina begon, werkte hij meer dan tien jaar bij H.J. Heinz. In 2008 kreeg hij de functie van Chief Strategy Officer en vervolgens ging hij naar Heinz China als President en CEO. In 2013 werd hij Executive Vice President van de Asia Pacific Zone bij Kraft Heinz. Daar stond hij aan het roer van een succesvolle transformatie van het bedrijf, wat regio’s als China, Indonesië, India, Japan en Oceanië omvatte.

De CFO: Graeme Pitkethly

Graeme begon bij Unilever in 2002 en had eerder de rol van Uitvoerend Vice President en Algemeen Directeur van Unilever in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Voordat hij deze functie bekleedde, had hij verschillende belangrijke financiële en zakelijke posities binnen Unilever. Hij was onder andere Senior Vice President van Financiën voor Mondiale Markten, wereldwijd verantwoordelijke voor fusies en overnames. Ook was hij hoofd van de afdeling Treasury, Pensioenen en Belastingen.

Graeme brengt veel ervaring met zich mee, zowel vanuit Unilever als vanuit zijn eerdere loopbaan in de telecommunicatie-industrie en bij PricewaterhouseCoopers.

Graeme is een Registeraccountant en heeft een bachelordiploma in Toegepaste Chemie van de Universiteit van Strathclyde. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. In zijn vrije tijd gaat hij graag skiën en golfen. Hij heeft een passie voor bluesmuziek en speelt gitaar, zij het met bescheiden vaardigheden. Daarnaast vervult Graeme in persoonlijke hoedanigheid de rol van Vicevoorzitter van de Taakgroep van de Financial Stability Board voor Klimaatgerelateerde Financiële Verslaglegging (“TCFD”).

Daarnaast is Graeme een niet-uitvoerend directeur en voorzitter van het Auditcomité bij Pearson Plc.

JaarPositie
April 2019Benoemd tot Niet-uitvoerend Directeur van Pearson Plc
2016Vicevoorzitter van de Taakgroep van de Financial Stability Board voor Klimaatgerelateerde Financiële Verslaglegging (“TCFD”)
2015Benoemd tot Chief Financial Officer van Unilever en lid van het Unilever Leiderschapsteam
2014EVP en Voorzitter, Unilever UK & Ireland
2011SVP Financiën – Mondiale Markten
2010Groepstreasurer
2009Hoofd Fusies & Overnames
2006Chief Financial Officer, Unilever Indonesië
2002Hoofd Financiën, Unilever Groep
1996Vice President, Bedrijfsontwikkeling; Vice President, Financiën, FLAG Telecom
1987Managing Consultant, PwC

De waardering van Unilever aandeel

Hieronder een aantal belangrijke zaken omtrend de waardering van Unilever om mee te nemen in je analyse.

StatistiekWaarde
Trailing PE (Koers/winstverhouding)14,06
Forward PE (Voorwaartse koers/winstverhouding)17,76
EPS Schatting 20232,36
Ondernemingswaarde Ebitda13,49
Prijs-tot-Boekwaarde (Price-to-Book)6,08
Prijs tot Verkoop (Price to Sales)2,13
Ondernemingswaarde tot Verkoop (Enterprise Value Sales)2,62
Gemiddeld Koersdoel Analisten51,42

Lees ook: Enterprise Value Volledige uitleg & betekenis

De risico’s van Unilever

Zoals elke belegging kent Unilever een aantal risico’s waar je rekening mee dient te houden. Net als andere aandelen kun je te maken krijgen met volatiliteit op de markt en een aantal andere factoren. Los daarvan kent Unilever een aantal specifieke risico’s die we kort willen benoemen.

RisicoOmschrijving
Intense ConcurrentieUnilever opereert in een zeer concurrerende markt, wat druk kan uitoefenen op de prijzen en marges van het bedrijf. Concurrenten innoveren voortdurend, waardoor de marktpositie van Unilever kan worden bedreigd. Unilever heeft concurrentie van andere A-merk leveranciers maar ook van B-merk leveranciers, voornamelijk in slechtere economische tijden.
Strikte RegelgevingDe bedrijfsactiviteiten van Unilever worden geconfronteerd met strenge regelgeving, met name in sectoren zoals voedselproductie en persoonlijke verzorging. Niet-naleving van deze voorschriften kan leiden tot boetes en reputatieschade. Wijzigingen in de regelgeving en belastingen kunnen de kostenstructuur en winstgevendheid beïnvloeden.
Afhankelijkheid van de Supply ChainUnilever is sterk afhankelijk van een efficiënte toeleveringsketen. Onderbrekingen in deze keten, zoals logistieke problemen of geopolitieke onrust, kunnen de productie en levering van producten verstoren. Dat leidt tot verlies van omzet en klanten.
Reproduceerbaarheid van ProductenSommige producten van Unilever zijn niet uniek en kunnen door concurrenten worden nagemaakt en onder een andere merknaam worden verkocht. Dit vergroot het risico van prijsconcurrentie en verminderde merkonderscheiding.
DistributieafhankelijkheidUnilever vertrouwt sterk op externe distributiekanalen om haar producten bij consumenten te krijgen. Problemen met deze distributiepartners, zoals logistieke complicaties, kunnen leiden tot vertragingen in leveringen en omzetverlies. Bovendien kunnen veranderingen in de detailhandelssector en de opkomst van e-commerce de distributiestrategieën van Unilever beïnvloeden.

De concurrenten van Unilever

Unilever opereert in een sector met veel concurrentie. Hieronder werpen we een korte blik op de grootste concurrenten van Unilever op dit moment.

Concurrenten
Procter & Gamble
Nestlé
Coca-Cola
PepsiCo
Colgate-Palmolive
 • Procter & Gamble (P&G): P&G is een van de belangrijkste concurrenten van Unilever in de wereld van consumentenproducten. Ze zijn bekend van merken zoals Pampers, Tide en Gillette en concurreren op gebieden zoals persoonlijke verzorging en huishoudelijke producten.
 • Nestlé: Nestlé is een internationaal voedingsmiddelenbedrijf en een concurrent van Unilever in categorieën zoals voeding en dranken. Ze hebben een breed scala aan merken, waaronder KitKat, Nescafé en Maggi.
 • Coca-Cola: Coca-Cola is wereldberoemd vanwege zijn frisdrankproducten en is een concurrent van Unilever in de drankenindustrie. Naast Coca-Cola hebben ze merken zoals Sprite en Fanta.
 • PepsiCo: PepsiCo is een andere grote speler in de frisdrank- en voedingsindustrie en concurreert met Unilever in verschillende categorieën. Bijvoorbeeld snacks, dranken en voedingsmiddelen. Bekende merken zijn onder andere Pepsi, Lay’s en Quaker.
 • Colgate-Palmolive: Colgate-Palmolive is een concurrent van Unilever in de sector van persoonlijke verzorging en hygiëneproducten. Ze staan bekend om merken zoals Colgate-tandpasta, Palmolive en Ajax.

Dividend Unilever aandeel

Unilever is een bedrijf dat historisch gezien bekend staat om zijn consistente dividenduitkeringen aan aandeelhouders. Het bedrijf keert doorgaans zijn dividend uit in vier kwartaalbetalingen per jaar. Unilever staat bekend om zijn stabiele koers en relatief hoge dividend rendement. Gemiddeld ligt de dividend yield op rond de 3-4%.

Zoals je in onderstaande grafiek kunt zien schommelen de dividend betalingen. Waar de meeste dividend aandelen bekend zijn om hun jaarlijkse verhogingen, zit hier bij het aandeel van Unilever iets meer variatie in. Dit kan negatief beschouwd worden door dividendbeleggers die hierdoor besluiten niet in Unilever te beleggen.

Dividend historie aandelen Unilever aandeel

Dividend historie Unilever

DividendperiodeDividend per gewoon aandeel (£)Dividend per gewoon aandeel (€)Betaaldatum
Q3 2023£0,3715€0,42688 december 2023
Ex-dividend datum: 16 november 2023
Record datum: 17 november 2023
Q2 2023£0,3700€0,426831 augustus 2023
Q1 2023£0,3783€0,426815 juni 2023
Q4 2022£0,3812€0,426821 maart 2023
Q3 2022£0,3722€0,42689 december 2022
Q2 2022£0,3633€0,42681 september 2022
Q1 2022£0,3590€0,426816 juni 2022
Q4 2021£0,3602€0,426822 maart 2022
Q3 2021£0,3598€0,42681 december 2021
Q2 2021£0,3693€0,42688 september 2021
Q1 2021£0,3710€0,426810 juni 2021
Q4 2020£0,3760€0,426817 maart 2021

Unilever aandeel kopen

Wanneer je van plan bent om het aandeel Unilever aan te schaffen heb je een online broker nodig. Zorg ervoor dat je een platform kiest dat de mogelijkheid biedt om Unilever aandelen te verhandelen. Persoonlijk maken wij gebruik van FXFlat.

 • 1. Identiteitsverificatie

Bij het aanmaken van jouw beleggingsrekening zal je moeten zorgen voor de verificatie van je identiteit. Dit houdt onder andere in dat je identificatiedocumenten en persoonlijke gegevens moet verstrekken.

 • 2. Stort geld

Zodra jouw beleggingsrekening actief is, dien je geld in te leggen om aandelen aan te schaffen. Deze inleg kan gedaan worden door geld over te schrijven van jouw bankrekening naar jouw beleggingsrekening.

 • 3. Onderzoek het bedrijf

Voorafgaand aan je investering is het verstandig om een diepgaand onderzoek naar Unilever uit te voeren. Dit houdt in dat je hun bedrijfsmodel, financiële resultaten en de algemene marktomstandigheden grondig begrijpt. Het is van cruciaal belang dat je goed geïnformeerd bent over het bedrijf waarin je wilt investeren. Hiervoor kun je de ‘Investor Relations’ pagina van het bedrijf raadplegen.

 • 4. Plaats je order

Zodra je gereed bent om te investeren, heb je de mogelijkheid om een order te plaatsen voor de aanschaf van Unilever aandelen. Je hebt de keuze uit diverse typen orders, zoals marktorders of limietorders, afhankelijk van je specifieke beleggingsstrategie.

Lees ook: Beste Broker in Nederland

Unilever aandeel kopen bij FXFlat

Conclusie: Unilever aandeel

Unilever is een gevestigde speler in de wereld van consumptiegoederen en heeft een uitgebreid portfolio van wereldwijd erkende merken in voedingsmiddelen, persoonlijke verzorging en huishoudelijke producten.

Het bedrijf heeft enkele concurrentievoordelen. Een uitgebreid distributienetwerk, schaalvoordelen en een sterke merkportfolio zijn een paar. Dit maakt Unilever een robuuste speler in de markt.

Het dividendbeleid van Unilever heeft historisch gezien consistentie laten zien, met regelmatige uitkeringen aan aandeelhouders. Het dividendrendement ligt gemiddeld tussen de 3-4%. Toch willen de uitbetalingen wel eens schommelen. De historie van de dividendbetalingen van Unilever leren dat het niet ieder jaar omhoog gaat.

Bij het overwegen van het kopen van Unilever-aandelen moet je rekening houden met enkele risico’s. Bijvoorbeeld de intense concurrentie en strikte regelgeving in de sector. Daarnaast kan de variabiliteit in dividenduitkeringen voor sommige beleggers een punt van zorg zijn.

Het managementteam van Unilever heeft aanzienlijke ervaring en staat onder leiding van CEO Hein Schumacher, die een trackrecord heeft in de consumentengoederenindustrie.

Tot slot willen wij graag vermelden dat we op moment van schrijven geen positie in Unilever hebben.

Veelgestelde vragen

Hieronder een aantal veelgestelde vragen met betrekking tot Unilever aandelen

Is Unilever een goed aandeel?

Unilever is een multinational met een gevarieerde geschiedenis op de beurs. De koers van Unilever kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals economische omstandigheden, markttrends en de financiële prestaties van het bedrijf. Of Unilever een goed aandeel is hangt af van verschillende factoren. Je beleggingsdoelen, risicotolerantie en de huidige situatie op de markt. Het is raadzaam om gedegen onderzoek te doen en wellicht advies in te winnen bij een financieel adviseur voordat je investeert.

Waarom zakt de koers van Unilever?

De koers van Unilever kan dalen om verschillende redenen. Economische neergang, tegenvallende bedrijfsresultaten, of veranderingen in de marktvraag kunnen bijdragen aan een daling van de koers. Beleggers reageren op deze factoren en kunnen besluiten hun aandelen te verkopen, wat de koers verder kan drukken. Het is essentieel om te begrijpen dat de aandelenmarkt volatiel is. Koersschommelingen zijn normaal.

Waarom investeren in Unilever?

Het investeren in Unilever kan aantrekkelijk zijn om meerdere redenen. Ten eerste heeft Unilever een wereldwijde aanwezigheid en een divers productportfolio. Dit kan de stabiliteit van het bedrijf bevorderen en kansen bieden voor langetermijninvesteringen. Bovendien keert Unilever vaak dividend uit, wat aantrekkelijk kan zijn voor beleggers op zoek naar inkomsten.

Wie is de eigenaar van Unilever?

Unilever is een beursgenoteerd bedrijf, wat betekent dat de eigenaren de aandeelhouders van het bedrijf zijn. Deze aandeelhouders bezitten aandelen in Unilever, wat hen een financieel belang in het bedrijf geeft. Unilever heeft talloze aandeelhouders over de hele wereld, variërend van individuele beleggers tot institutionele investeerders zoals pensioenfondsen en beleggingsmaatschappijen. De eigendom van het bedrijf wordt verdeeld over deze aandeelhouders op basis van het aantal aandelen dat ze bezitten.

Bronnen

https://www.unilever.com/files/92ui5egz/production/5e5eba8c5179bfcad19c3775a7f58db428bcaf91.pdf: Unilever 20-F Filing

https://finance.yahoo.com/quote/UNA.AS?p=UNA.AS&.tsrc=fin-srch: Yahoo Finance aandeelhouders en financiële ratio’s

https://www.macrotrends.net/stocks/charts/UL/unilever/dividend-yield-history: Dividend historie en andere financiële ratio’s.