ASML aandelen

ASML aandelen kopen – Beleggen in ASML of niet?

ASML aandelen kopen net als veel andere beleggers? ASML heeft wereldwijd de aandacht getrokken met zijn baanbrekende innovaties. Het bedrijf is een fenomeen in de techindustrie en heeft beleggers gefascineerd. In dit artikel gaan we kijken naar het bedrijf en of het mogelijk een goede investering is. Hier alvast een kleine blik op wat algemene informatie over ASML.

BedrijfsnaamASML Holding N.V.
Opgericht1984
HoofdkantoorVeldhoven, Nederland
BeursnoteringNASDAQ (ASML) en Euronext Amsterdam
SectorHalfgeleiderindustrie
KernactiviteitProductie van lithografiemachines voor halfgeleiderfabricage
Aantal WerknemersMeer dan 39.000
Belangrijkste Producten/DienstenEUV-lithografiemachines, DUV-lithografiemachines, optische systemen en componenten
MarktpositieMarktleider in lithografiemachines voor halfgeleiders
InnovatieBekend om geavanceerde Extreme Ultraviolet (EUV) technologie
Belangrijkste ConcurrentenNikon, Canon, Ultratech (ASML heeft een dominante marktpositie)
Recente PrestatiesSterke groei in omzet en winst in recente jaren, toenemende vraag naar geavanceerde chipproductie

Wat is ASML?

ASML (Advanced Semiconductor Materials Lithography) is een toonaangevend Nederlands technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van lithografiemachines voor de halfgeleiderindustrie. Het bedrijf werd opgericht in 1984 en heeft zijn hoofdkantoor in Veldhoven. ASML staat genoteerd aan zowel de NASDAQ-beurs als de Euronext Amsterdam.

Kernactiviteit van ASML:

De kernactiviteit van ASML is het ontwikkelen en vervaardigen van lithografiemachines die cruciaal zijn voor de productie van halfgeleiders. Deze machines spelen een essentiële rol in het proces van het overbrengen van patronen op siliciumwafers, wat de basis vormt voor de productie van microchips.

ASML staat bekend om zijn geavanceerde lithografietechnologie, met name de Extreme Ultraviolet (EUV) technologie, die ultrakleine patronen kan produceren met een ongeëvenaarde precisie.

Marktleider en Innovatie:

ASML is wereldwijd erkend als marktleider in de productie van lithografiemachines. Het bedrijf staat bekend om zijn voortdurende innovatie en technologische doorbraken. De EUV-technologie heeft ASML in de voorhoede van geavanceerde halfgeleiderfabricage geplaatst. Deze technologie maakt gebruik van extreem ultraviolet licht om uiterst kleine structuren op siliciumwafers te belichten.

Belang van ASML:

ASML speelt een cruciale rol in de halfgeleiderindustrie, die op haar beurt de ruggengraat vormt van de moderne technologische wereld. Het vermogen van ASML om steeds kleinere en complexere microchips te produceren, draagt bij aan de ontwikkeling van geavanceerde elektronica, van smartphones en computers tot datacenters en zelfrijdende auto’s.

ASML is een technologisch juweel dat niet alleen de Nederlandse trots vertegenwoordigt, maar ook een wereldwijde impact heeft op de halfgeleiderindustrie en de vooruitgang van technologie in het algemeen.

Lees ook: Raisin Review – Ervaringen en betrouwbaar?

De visie van ASML

Bij ASML geloven ze dat microchips een cruciale rol spelen in het oplossen van enkele van ’s werelds grootste problemen. Of het nu gaat om kunstmatige intelligentie, het internet der dingen, duurzame energie, gezondheid, transport, milieu, digitale inclusie of voedselzekerheid. Microchips zijn de drijvende kracht achter deze technologische oplossingen.

Het management van ASML streeft ernaar om de potentie van mensen en de samenleving te ontsluiten door technologie tot nieuwe grenzen te brengen. Hoewel de samenleving in de loop der jaren grote vooruitgang heeft geboekt, blijven er belangrijke uitdagingen voor de toekomst. ASML is vastbesloten om gelijke tred te houden met hun klanten en hun intellect en middelen in te zetten om voortdurend nieuwe manieren te vinden om de samenleving te verbeteren.

Samen met hun partners biedt ASML toonaangevende patroonoplossingen die de vooruitgang van microchips stimuleren. De langetermijngroei van de halfgeleiderindustrie is gebaseerd op het principe dat energie, kosten en tijd voor elektronische berekeningen kunnen worden verminderd door transistors op microchips te verkleinen.

Lithografie is essentieel om dit mogelijk te maken. Dankzij hun voortdurende investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn ze de innovatieleider en een toegewijde leverancier van lithografieoplossingen voor ’s werelds belangrijkste chipfabrikanten geworden.

Lees ook: FXFlat review – Tips, ervaringen & tarieven vergelijken

Het businessmodel van ASML

Het businessmodel van ASML is gebaseerd op zijn cruciale rol in de halfgeleiderindustrie en de technologische vooruitgang die het mogelijk maakt. Het bedrijf heeft een unieke positie als leverancier van lithografiemachines.

Kernaspecten van het Businessmodel:

 • Lithografiemachines: ASML ontwikkelt en produceert geavanceerde lithografiemachines die worden gebruikt in halfgeleiderfabrieken over de hele wereld. Deze machines variëren van deep ultraviolet (DUV) tot Extreme Ultraviolet (EUV) lithografiesystemen en spelen een cruciale rol bij het overbrengen van complexe patronen op siliciumwafers.

 • Technologische Innovatie: Het businessmodel van ASML is sterk gericht op voortdurende technologische innovatie. Het bedrijf investeert aanzienlijke middelen in onderzoek en ontwikkeling om lithografietechnologieën te verbeteren en nieuwe doorbraken te realiseren, met name op het gebied van EUV-technologie.
 • Verkoop en Ondersteuning: ASML verkoopt niet alleen lithografiemachines, maar biedt ook uitgebreide ondersteuning en diensten aan zijn klanten. Dit omvat installatie, training, onderhoud en upgrades van bestaande systemen.
 • Marktleiderschap: ASML handhaaft zijn positie als marktleider in de lithografie-industrie. Het bedrijf heeft een aanzienlijk marktaandeel en werkt nauw samen met toonaangevende halfgeleiderfabrikanten over de hele wereld.
 • Klantgerichtheid: Het businessmodel van ASML is sterk gericht op klantgerichtheid. Het bedrijf begrijpt de unieke behoeften van klanten en past zijn machines en diensten aan om aan die behoeften te voldoen.
 • Duurzaamheid: ASML houdt rekening met duurzaamheid in zijn businessmodel. Het bedrijf streeft ernaar om energie-efficiënte systemen te ontwikkelen en zet zich in voor milieuvriendelijke productieprocessen.
FXFlat aandelenbroker

De geschiedenis van ASML

ASML heeft een opmerkelijke reis doorgemaakt sinds de oprichting in 1984. Het bedrijf is uitgegroeid tot een wereldleider in lithografiemachines voor de halfgeleiderindustrie. Hier is een kort overzicht van de geschiedenis van ASML:

1984 – Oprichting van ASML:

 • ASML werd opgericht in Veldhoven als een gezamenlijke onderneming tussen Advanced Semiconductor Materials International (ASMI) en Koninklijke Philips Electronics. De focus lag vooral op de ontwikkeling van lithografiemachines.

1985 – Eerste Lithografiemachine:

 • In 1985 bracht ASML zijn eerste lithografie machine op de markt, de PAS 2000. Deze machine was een doorbraak en legde de basis voor toekomstige ontwikkelingen.

1990 – Beursgang:

 • ASML ging in 1995 naar de beurs op zowel de NASDAQ-beurs in de Verenigde Staten als de Euronext Amsterdam.

2000 – EUV-Technologie:

 • ASML kondigde de ontwikkeling van Extreme Ultraviolet (EUV) lithografietechnologie aan. EUV zou later cruciaal worden voor de productie van microchips met ultrahoge precisie.

2010 – Marktleiderschap:

 • ASML consolideerde zijn positie als marktleider in de productie van lithografiemachines. Het bedrijf werkte nauw samen met belangrijke halfgeleiderfabrikanten over de hele wereld.

2020 – Verdergaande Innovatie:

 • ASML is blijven innoveren en heeft geavanceerde EUV-technologie op de markt gebracht. Hierdoor werd de productie van kleinere en complexere microchips mogelijk.

Toekomstige Ontwikkelingen:

 • Met voortdurende investeringen in onderzoek en ontwikkeling en een sterke focus op innovatie, zal ASML waarschijnlijk blijven bijdragen aan de technologische vooruitgang en de productie van geavanceerde microchips die de kern vormen van onze moderne samenleving.

Wat maakt ASML zo bijzonder?

ASML is geen gewoon technologiebedrijf; het is een onmisbare speler in de wereld van halfgeleiders en micro-elektronica. Verscheidene aspecten maken ASML bijzonder en verklaren zijn unieke positie in de industrie:

Aspecten die ASML Bijzonder Maken
1. Technologische Innovatie
– Voortdurende investeringen in onderzoek en ontwikkeling.
– Ontwikkeling van de Extreme Ultraviolet (EUV) lithografietechnologie.
2. Monopoliepositie
– Dominant marktaandeel in de lithografiemarkt.
3. Nauwe Samenwerking met Klanten
– Klantgerichte benadering en begrip van behoeften van toonaangevende fabrikanten.
4. Impact op de Technologische Vooruitgang
– Mogelijkheid om geavanceerde microchips te produceren.
– Bijdrage aan doorbraken in kunstmatige intelligentie, mobiele technologie en medische apparaten.
5. Duurzaamheid en Verantwoord Ondernemen
– Inzet voor energie-efficiënte technologieën.
– Streven naar verantwoord ondernemen en milieubewustzijn.

De Moat van ASML

Een ander belangrijk aspect binnen het beleggen is het vinden van bedrijven met een moat. Dit zijn bedrijven met een competitief voordeel wat hen onderscheid van concurrenten. Een moat kan erg veel voordeel opleveren en leiden tot hogere marges.

Microchips die in vrijwel alle technologieën van vandaag zijn ingebed, spelen een cruciale rol in ons dagelijks leven. Het produceren van zelfs de eenvoudigste chip is een complex proces dat slechts enkele bedrijven wereldwijd beheersen. Dit proces omvat meerdere stappen en kan maanden in beslag nemen. Het resultaat is een mondiale industrie die bestaat uit gespecialiseerde chipontwerpers, leveranciers van apparatuur en infrastructuur, en de chipfabrikanten zelf.

Als fabrikant van lithografie-apparatuur is ASML een onmisbaar onderdeel van deze industrie. Hun systemen spelen een essentiële rol in het vervaardigen van de patronen op silicium wafers die in de fabrieken van de grootste chipproducenten ter wereld te vinden zijn. Samenwerking en innovatie zijn van vitaal belang in deze complexe keten van leveranciers en apparatuur. ASML werkt samen met academici, klanten en toeleveranciers om innovatieve oplossingen te realiseren.

ASML ontwikkelt hun technologie in nauwe samenwerking met hun klanten. Hierdoor kunnen ze bouwen aan wat de klanten in de toekomst nodig hebben. Ze werken ook intensief samen met leveranciers, waarbij sommigen zelfs co-investeerders zijn.

ASML bouwt en deelt expertise via een uitgebreid netwerk van technologiepartners, waaronder universiteiten en onderzoeksinstituten. Hun R&D-afdeling bestaat uit meer dan 14.000 experts. Ze blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling. ASML streeft naar nieuwe ideeën, technologische oplossingen en innovaties om de uitdagingen van klanten en de zich ontwikkelende halfgeleiderindustrie aan te gaan. Ze blijven toegewijd aan het verbeteren van hun lithografiesystemen. Het doel is om technologische innovaties te ontdekken en te implementeren om de voortgang van hun klanten in de halfgeleiderindustrie te ondersteunen.

Beleggen in ASML

Beleggen in ASML kan een mooie manier zijn om te profiteren van de prestaties van dit stukje Nederlandse trots. Om te bepalen of ASML een goede belegging is dienen we naar een aantal factoren te kijken. De waardering is hier cruciaal in, daar komen we zo op terug.

Naast de populaire lithografiemachines van ASML hebben ze nog meerdere divisies. Manufacturing, Customer Support, Sourcing and Supply Chain en Support Functions zijn afdelingen waar ook flink in is geinvesteerd. Deze divisies kunnen bijdragen aan verdere technologische ontwikkelingen en innovaties. Dat kan op zijn beurt weer leiden tot flinke groei.

Om een indruk te krijgen van hoe ASML er fundamenteel voorstaat kijken we naar een aantal belangrijke punten.

ASML Kwartaalresultaten Q2 2023Cijfers
Netto-omzet (Q2)€ 6,9 miljard
Brutomarge (Q2)51,3%
Nettowinst (Q2)€ 1,9 miljard
Kwartaalboekingen (Q2)€ 4,5 miljard (waarvan € 1,6 miljard EUV)
Verwachte Netto-omzet (Q3 2023)Tussen € 6,5 miljard en € 7,0 miljard
Verwachte Brutomarge (Q3 2023)Ongeveer 50%
Verwachte Netto-omzetgroei in 2023Naar verwachting rond 30% in vergelijking met 2022

Om als bedrijf in tijden als deze een netto-omzetgroei van rond de 30% Jaar-op-jaar te realiseren is erg knap. Op het eerste gezicht lijkt het bedrijf fundamenteel aantrekkelijk.

Vervolgens kijken we naar de waardering voordat we het bedrijf verder onderzoeken.

De waardering van ASML aandelen

Een goed bedrijf maakt nog geen goede belegging. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de waardering van een bedrijf om te bepalen of het een goede belegging kan zijn.

Hieronder zie je de historische koers beweging, Winst per aandeel en de verhouding tussen deze twee. Belangrijk hierbij is dat dit om de aandelen van de Nasdaq gaat. De prijs die je hieronder ziet, is dus uitgedrukt in Amerikaanse dollars.

ASML waardering koers winst verhouding

Puur op basis van de koers / winst verhouding lijkt ASML niet per definitie goedkoop.

Hieronder zien we de omzet per aandeel. Daaronder zien we de koers / omzet verhouding van ASML

ASML koers omzet verhouding waardering

We zien dat de winst per aandeel en de omzet per aandeel flink gegroeid is door de jaren heen. Dit samen met het historische koersverloop maakt dat ASML in het verleden een goede belegging is geweest. Om te bepalen of ASML op dit moment een goede belegging kan zijn is veel meer onderzoek nodig. Omzetgroei, marges en een hoop andere factoren spelen hier een rol in.

Hoeveel dividend keert ASML uit?

ASML heeft historisch gezien aandeelhouderswaarde gecreëerd op verschillende manieren. Het aandeel heeft een flinke koersstijging ondergaan, daarnaast koopt het bedrijf regelmatig eigen aandelen in. Hierdoor worden jouw aandelen ASML meer waard. Ook door dividenduitkeringen zijn aandeelhouders in het verleden beloond. Hier is een overzicht van recente dividendbetalingen:

EX-DIVIDENDSOORT DIVIDENDBEDRAGBETAALBAAR
01-08-20231-e kwartaaldividend 2023€ 1,4510-08-2023
28-04-20234-e kwartaaldividend 2022€ 1,6910-05-2023
06-02-20233-e kwartaaldividend 2022€ 1,3715-02-2023
03-11-20222-e kwartaaldividend 2022€ 1,3714-11-2022
04-08-20221-e kwartaaldividend 2022€ 1,3712-08-2022
03-05-2022slotdividend 2021€ 3,7012-05-2022
02-11-2021interim-dividend 2021€ 1,8012-11-2021
03-05-2021slotdividend 2020€ 1,5512-05-2021
02-11-2020interim-dividend 2020€ 1,2013-11-2020

Over een langere horizon zie je hieronder de dividend historie van ASML. De bovenste lijn zijn de dividenduitbetalingen, de onderste lijn is de lijn van de dividend yield. Deze vertegenwoordigd de verhouding tussen de koers en de dividenduitbetaling.

ASML dividend en payout ratio historie

Het dividendrendement van ASML ten opzichte van de koers valt nu relatief mee. Het dividend groeit daarentegen wel gestaag door. Hierdoor kan de Yield On Cost flink groeien over tijd. Je kunt er daarom bijna van uit gaan dat naast koersgroei, ook een leuk dividendrendement te behalen valt op de lange termijn.

ASML aandelen kopen

Om ASML aandelen te kopen, moet je een beleggingsrekening openen bij een geregistreerde effectenmakelaar of een online broker. Zorg ervoor dat je een platform kiest dat de mogelijkheid biedt om ASML-aandelen te verhandelen. Persoonlijk maken wij gebruik van FXFlat.

 • 1. Identiteitsverificatie

Bij het openen van je beleggingsrekening zul je waarschijnlijk worden gevraagd om je identiteit te verifiëren. Dit kan onder meer het verstrekken van identificatiedocumenten en persoonlijke informatie omvatten.

 • 2. Geld storten

Nadat je beleggingsrekening is geopend, moet je geld storten om ASML-aandelen te kopen. Dit kun je doen door geld over te maken van je bankrekening naar je beleggingsrekening.

 • 3. Onderzoek ASML

Voordat je investeert, is het verstandig om grondig onderzoek te doen naar ASML. Dit omvat het begrijpen van hun bedrijfsmodel, financiële prestaties en de algemene marktomstandigheden. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over het bedrijf waarin je wilt investeren. Hiervoor kun je de ‘Investor Relations’ pagina van het bedrijf gebruiken.

 • 4. Plaats een bestelling

Zodra je klaar bent om te investeren, kun je een bestelling plaatsen om ASML aandelen te kopen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten orders, zoals marktorders of limietorders, afhankelijk van je beleggingsstrategie.

Lees ook: Beste Broker in Nederland

Conclusie: ASML aandelen kopen?

In dit artikel hebben we gekeken naar ASML aandelen. ASML is een Nederlands technologiebedrijf dat zich specialiseert in lithografiemachines voor de halfgeleiderindustrie. We hebben enkele belangrijke punten over ASML besproken, waaronder de bedrijfsinformatie, kernactiviteiten, marktleiderschap en innovatie. Daarnaast gekeken naar de visie en het businessmodel van ASML. Ook hebben we de geschiedenis van ASML en de aspecten die het bedrijf bijzonder maken behandeld, inclusief de “moat” van ASML.

Daarnaast hebben we gekeken naar de financiële prestaties van ASML, met informatie over de netto-omzet, brutowinst, nettowinst en verwachte groei. We hebben ook de waardering van ASML-aandelen en het dividendbeleid van het bedrijf besproken.

Voor beleggers die geïnteresseerd zijn in ASML aandelen, hebben we de stappen voor het kopen van deze aandelen beschreven.

FXFlat aandelenbroker

Veelgestelde vragen

Is ASML een goed aandeel?

Of ASML een goed aandeel is, hangt af van verschillende factoren, waaronder je beleggingsdoelstellingen en risicobereidheid. ASML is een toonaangevend bedrijf in de halfgeleiderindustrie en heeft sterke financiële prestaties laten zien. Het heeft historisch gezien groei en waarde gecreëerd voor aandeelhouders. Het kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die op zoek zijn naar blootstelling aan de technologiesector.

Wat is het aandeel ASML waard?

De waarde van een ASML-aandeel wordt bepaald door de huidige marktprijs op de beurs. Deze prijs kan fluctueren op basis van vraag en aanbod, economische omstandigheden en bedrijfsprestaties. Beleggers kunnen fundamentele analyse en waarderingsmethoden gebruiken om te beoordelen of het aandeel op een bepaald moment als over- of ondergewaardeerd wordt beschouwd.

Hoe vaak keert ASML dividend uit?

ASML keert doorgaans dividend uit op kwartaalbasis. Het bedrijf heeft een geschiedenis van het betalen van dividend aan aandeelhouders als onderdeel van de beloning voor hun investeringen.

Wie is de eigenaar van ASML?

ASML Holding N.V. is een beursgenoteerd bedrijf, wat betekent dat het eigendom is van de aandeelhouders die de aandelen van het bedrijf bezitten. Deze aandeelhouders kunnen bestaan uit individuele beleggers, institutionele investeerders en andere entiteiten die aandelen in ASML hebben.

Bronnen

https://www.asml.com/en/news/press-releases/2023/q2-2023-financial-results: ASML Q2 resultaten kwartaalcijfers.

https://portalvhds1fxb0jchzgjph.blob.core.windows.net/press-releases-attachments/1489651/Annual%20and%20transition%20report%20of%20foreign%20private%20issuers%20%5BSections%2013%20or%2015%28d%29%5D.pdf: 20-F van ASML