Dividend lekkage

Wat is Dividendlekkage? Zó voorkom je dat

Dividendlekkage is een bekend probleem bij dividend en/of ETF beleggers. Door deze dividendlekkage behaal jij minder rendement. Kort samengevat betekent het dit:

Dividendlekkage is het deel van de dividendbelasting wat je niet terug kunt vorderen bij je belastingaangifte. Dividend wordt in de meeste landen belast, in veel gevallen kun je dit terugvorderen. Wanneer dit niet mogelijk is spreken we van dividendlekkage.

Wat is dividendlekkage?

Dividendlekkage is een term die wordt gebruikt om het verlies van dividendinkomsten te beschrijven als gevolg van belastingen die worden geheven op dividenduitkeringen aan buitenlandse investeerders.

Het komt voor wanneer een land waarin een bedrijf is gevestigd belasting heft op dividenden die aan buitenlandse investeerders worden uitbetaald, waardoor een deel van het dividendinkomen verloren gaat.

Dividendlekkage kan een aanzienlijke impact hebben op het rendement van beleggingen en kan leiden tot lagere totale opbrengsten voor investeerders. Wees je daarom bewust van de mogelijkheden om dit te voorkomen.

Lees ook: Raisin Review – Ervaringen en betrouwbaar?

Wat is de oorzaak van dividendlekkage?

De oorzaak is dat andere landen belasting heffen over dividend dat bedrijven uitbetalen. Nederland is een land waar de dividendbelasting relatief laag is, namelijk 15%. In landen zoals de Verenigde Staten en België is het 30%. Zweden hanteert zelfs een tarief van 35%.

Met de meeste landen heeft Nederland een belastingverdrag. Hierdoor betaal je in veel gevallen maar 15%. Deze 15% kun je meestal terugvorderen bij je belastingaangifte. Wanneer Nederland geen belastingverdrag heeft met een land van een bedrijf waarvan jij dividend ontvangt, betaal je meestal meer. Dit is ook niet terug te vorderen via je belastingaangifte. In zulke gevallen spreken we van dividendlekkage.

Bij aandelen kun je eenvoudig selecteren welke aandelen ongunstig zijn om als dividendbelegger in te investeren. Maar bij veel ETF’s komt ook dividendlekkage voor.

Lees ook: Wat is een ETF

Belastingtarieven van andere landen

LandDividendbelastingTarief voor NederlandersTermijn teruggaaf
Australië15%15%3 Jaar
België30%15%3 Jaar
Canada25%15%3 Jaar
China10%10%3 Jaar
Duitsland26,375%15%4 Jaar
Frankrijk12,8%15%3 Jaar
Noorwegen25%15%5 Jaar
Spanje19%15%4 Jaar
Verenigd Koninkrijk0%10%6 Jaar
Verenigde Staten30%15%3 Jaar
Zweden30%15%5 Jaar
Zwitserland35%15%5 Jaar
Deze tarieven zijn van toepassing op moment van schrijven. In de toekomst kunnen deze wijzigen.

Hoe voorkom je dividendlekkage?

Een erg handige oplossing tegen dividendlekkage is het W8-BEN formulier. Dit is een formulier waarmee je verklaard dat je niet belastingplichtig bent in de Verenigde Staten. Hierdoor betaal je over bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen maar 15%, terwijl Amerikanen hier de volle 30% over betalen.

Dit formulier hoef je vaak niet zelf in te vullen. Brokers zoals DEGIRO vullen dit voor je in.

Dit kun je gemakkelijk checken door in te loggen in de app, vervolgens klik je op je account en ga je naar Belastinginformatie. Daar staat vervolgens het W8-BEN formulier en staat aangegeven of deze toegewezen is of niet.

Lees ook: FXFlat Review – Tips, Ervaringen & Tarieven Vergelijken

Dividendlekkage op ETF’s voorkomen

Bij erg veel ETF’s is er sprake van dividendlekkage, zelfs bij de populairste en meest gekozen ETF, VWRL. Je zou bijna kunnen stellen dat het binnen ETF’s onvermijdelijk is. Toch is hier een oplossing voor. Veel mensen kiezen tegenwoordig niet meer voor een distribuerende ETF, maar voor een accumulerende ETF.

Lees ook: Accumulerende ETF en distribuerende ETF – Wat is het verschil

Bepaalde Aandelen/ETF’s vermijden om dividendlekkage te voorkomen?

Dividendlekkage is negatief voor je rendement. Je kunt er dus voor kiezen om niet in handelsinstrumenten te beleggen waarbij dividendlekkage voorkomt. Toch is het lekkage vaak maar een klein percentage. Wanneer een aandeel goed presteert kan het alsnog een goede keus zijn om in zulke aandelen, ETF’s of andere instrumenten te beleggen.

Dit is een persoonlijke afweging die je moet maken voor jezelf. Vaak gaat het maar om een halve procent dividendlekkage. Toch kan dit na een aantal jaar voor een stuk minder resultaat zorgen. Het rente op rente effect zorgt hier voor.

Voorbeeld: € 10.000 belegd tegen 8% jaarlijks rendement levert na 40 jaar € 242.733,86 op
Deze zelfde € 10.000 belegd tegen 7,5% jaarlijks rendement levert na 40 jaar € 198.988,89 op.

Het gaat in theorie maar om een half procent per jaar, maar je ziet dat dit op de lange termijn een enorm verschil in vermogen oplevert.

970x250

Conclusie

Dividendlekkage kun je voorkomen, maar de vraag is of dat het waard is. Als een bedrijf een goed rendement behaald is die dividendlekkage waarschijnlijk te verwaarlozen. Toch heb je bij bovenstaand voorbeeld kunnen zien wat het effect van een klein bedrag minder op lange termijn kan zijn.

Bij ETF’s is het een ander verhaal. Wereldwijde ETF’s of een ETF die de Amerikaanse markt volgt, heeft in het verleden goede rendementen behaald. Hierbij heb je wel dividendlekkage, maar behaal je waarschijnlijk een goed rendement. Bekijk per ETF en aandeel hoeveel rendement er is behaald en hoeveel het dividendlekkage bedraagt. Maak vervolgens zelf de keuze of het een goede investering kan zijn.

Bronnen

Lawinsider: Dividend Leakage definition

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *