Aandelen Emissie

Aandelen emissie – Wat is het en wat zijn de gevolgen

Wat is een aandelen emissie? Een beursgenoteerd bedrijf kan er voor kiezen extra aandelen uit te geven. Dit noemen we een aandelenemissie. Wat dit precies inhoudt voor jou als belegger leggen we hieronder uit.

Bij een aandelenemissie gaat een onderneming (extra) aandelen uitgeven. Deze aandelen worden uitgegeven op de beurs. Wanneer dit voor het eerst gebeurt noemen we het een beursgang. Het bedrijf gaat dan (meestal) via een IPO, Initial public offering, naar de beurs en is vanaf dan beursgenoteerd. Vanaf dat moment is het voor iedereen toegankelijk geld te investeren in het bedrijf. Het kan ook voorkomen dat een bedrijf al beursgenoteerd is en nogmaals aandelen uitgeeft.

Wat is een aandelen emissie?

Wanneer een bedrijf al beursgenoteerd is en extra aandelen uitgeeft is dat als belegger op korte termijn nadelig. Dat komt omdat je in verhouding minder van het bedrijf bezit dan voor de uitgifte. Er vindt namelijk verwatering van aandelen plaats wanneer er extra aandelen bijkomen. Om dit kort uit te leggen het volgende voorbeeld

Bedrijf A heeft 100 aandelen uitstaan. Jij als aandeelhouder bezit hier 10 van, je bezit dus 10% van het bedrijf. Als er vervolgens voor wordt gekozen om 100 meer aandelen uit te geven, zijn er in totaal 200 aandelen. Na de extra uitgifte bezit je nog maar 5% van het bedrijf.

Daarom zie je vaak gebeuren dat de prijs fors daalt bij een extra uitgifte. Afhankelijk van hoeveel verwatering plaatsvind.

Waarom een aandelen emissie uitvoeren?

Extra aandelen uitgeven is voor de aandeelhouders dus (op korte termijn) nadelig. Waarom kiest een bedrijf er dan voor om een aandelen emissie te doen? Heel simpel, om vermogen te verkrijgen. Je ziet dat het vaak de wat nieuwere bedrijven zijn die extra aandelen uitgeven. Dat komt omdat er voor wordt gekozen zo snel mogelijk te groeien.

Snelle groei kan ook door middel van leningen of gemaakte winst te herinvesteren. Vaak gaat het dan niet snel genoeg omdat er nog weinig winst wordt gemaakt. Extra aandelen uitgeven is dan vaak de volgende optie. Op de lange termijn kan dit voor aandeelhouders gunstig zijn. Het is hierbij wel cruciaal dat het vrij gemaakte kapitaal goed wordt besteed.

Voorbeeld

Neem als voorbeeld het Nederlandse ‘Just Eat Takeaway’, beter bekend als ‘Thuisbezorgd’. Een bedrijf in de voedsel bezorging branche. Er is daar veel concurrentie waardoor het cruciaal is om zo snel mogelijk uit te groeien. Naamsbekendheid is in die sector erg belangrijk. Het bedrijf heeft in het verleden vaak gekozen voor een aandelenemissie. Het vrijgegeven kapitaal kon worden gebruikt om acties te doen. Deze tactiek kent een verhoogd risico, maar wanneer goed toegepast kan het op de lange termijn voor een monopolie positie zorgen. Als het goed uitpakt heb je als aandeelhouder dus baat bij deze extra uitgifte.

Lees ook: Just Eat Takeaway aandeel – Thuisbezorgd fundamentele analyse

Wanneer mag een bedrijf een aandelen emissie uitvoeren?

Voor een aandelen emissie moet nog wel voldoende ruimte zijn binnen het maatschappelijk kapitaal. Is dat niet het geval is er een statutenwijziging nodig. Verder is een emissiebesluit benodigd. Kort samengevat kan een bedrijf niet zomaar extra aandelen uitgeven.

970x250

Positieve gevolgen

  • Creëren van vermogen
  • Media-aandacht
  • Geeft interne aandeelhouders de kans tot verkoop van eigen aandelen

Creëren van vermogen
Het eerste positieve gevolg spreekt voor zich en is hierboven al toegelicht. De onderneming creëert extra vermogen wat gebruikt kan worden voor onder andere investeringen.

Media-aandacht
Bij een uitgave van (extra) aandelen wordt in de meeste gevallen geschreven door de media. Dit is gratis publiciteit voor een bedrijf.

Geeft interne aandeelhouders kans tot verkoop van eigen aandelen.
Interne aandeelhouders zoals bijvoorbeeld de oprichter van een bedrijf hebben vaak aandelen in bezit. Dit zijn niet altijd beursgenoteerde aandelen en daarom niet op de beurs verhandelbaar. Bij een aandelen emissie kan er ook voor worden gekozen deze aandelen op de markt te brengen. Hierdoor krijgen interne aandeelhouders de kans hun aandelen van de hand te doen.

Negatieve gevolgen

  • Verhoogde druk van aandeelhouders
  • Koersdaling op korte termijn
  • Zware eisen
  • Extra kosten

Verhoogde druk van aandeelhouders
Omdat aandeelhouders vaak niet op een uitgifte van extra aandelen zitten te wachten. Dit is (zeker op korte termijn) nadelig voor de koers. Daarom komt er meer druk bij het management door deze keuze. Om aandeelhouders tevreden te houden kan de focus daarom op korte termijn doelstellingen worden gericht. Dat kan voor de lange termijn een slechte keus zijn.

Koersdaling op korte termijn
In bijna alle gevallen zakt de koers (fors) na aankondiging van een aandelen emissie. Ten eerste omdat er verwatering plaats zal vinden waardoor je minder van het bedrijf bezit. Daarboven op kan een onverwachte extra uitgifte leiden tot wantrouwen in het management. Hierdoor zullen meer mensen verkopen wat de koers extra drukt.

Zware eisen
Toezichthouders stellen zware eisen aan beursgenoteerde bedrijven. Om een aandelenemissie te (mogen) doen moet een bedrijf aan veel eisen voldoen. Een forse administratieve klus en veel rapportages is het gevolg.

Extra kosten
Bovengenoemd punt (zware eisen) leidt tot veel extra kosten. Al deze extra administratieve verplichtingen en rapportages moeten worden opgevangen door (extra) personeel. Dit kost een onderneming veel tijd en geld. Iets wat kleine ondernemingen vaak niet in overvloed hebben.

Bronnen

Wikipedia: Stock Dilution

Investopedia: The Dangers of Share Dilution

ig.com: What is share dilution and how does it affect you?