ETF betekenis index volger exchange traded fund

ETF betekenis – exchange traded fund uitleg

ETF staat voor exchange traded fund. Dit betekent letterlijk vertaald ‘beurs verhandeld fonds’.

Een ander woord voor ETF is tracker, of index tracker als het gaat om een ETF die een index volgt. Tracker betekent vertaald ‘volger’. Dat is ook precies wat het doet. Een tracker volgt een bepaalde onderliggende waarde. Het doel van een tracker is om beleggers hetzelfde rendement te bieden als de gevolgde index.

Lees ook: Wat is een ETF?

970x250

Exchange traded fund

Zoals de naam al aangeeft is dit handelsproduct verhandelbaar op een exchange. Net als aandelen is een ETF gedurende de hele dag verhandelbaar. Tijden zijn per beurs verschillend.

ETF’s bieden met de koop van een enkel product de mogelijkheid tot brede spreiding. Dit vaak tegen erg lage kosten. Je kunt een ETF kopen die een index volgt, een bepaalde sector of zelfs wereldwijd gespreid is. Hierdoor hoef je niet zelf al deze losse aandelen aan te schaffen. Naast het feit dat dit veel gemak biedt, bespaar je hierdoor veel transactiekosten. Bij losse aandelen betaal je aan- en verkoopkosten, maar ook beurskosten voor elke beurs.

ETF of beleggingsfonds

Twee beleggingsinstrumenten die veel op elkaar lijken. Toch zijn er een paar duidelijke onderscheidingen. Een ETF volgt een onderliggende waarde/index zo nauwkeurig mogelijk. Een beleggingsfonds probeert deze zelfde onderliggende waarde/index te verslaan. Het resultaat valt dus lager of hoger uit bij een beleggingsfonds.

De ervaring leert ons dat een onderliggende waarde/index vaak niet te verslaan is. Het resultaat van een beleggingsfonds valt daarom vaak tegen. Bovendien hebben ETF’s vaak erg lage kosten. Beleggingsfondsen worden actief beheerd en hebben daarom hogere kosten. De keuze tussen deze twee mogelijkheden is daarom niet zo lastig.

Meer weten over het verschil tussen een ETF en beleggingsfondsen? Lees het hier.

Varianten ETF

We kunnen onderscheid maken tussen drie ETF varianten. Geheel fysiek, gedeeltelijk fysiek en synthetisch.

Een geheel fysieke ETF koopt de onderliggende waarde. Op die manier volg je nauwkeurig de gewenste onderliggende waarde. Deze vorm is daarom het meest accuraat. Transparantie en eenvoud zijn de achterliggende gedachte bij deze vorm. De keerzijde hierbij is dat de kosten vaak hoger liggen. Die worden vervolgens doorberekend naar de belegger wat zorgt voor minder rendement.

Met een gedeeltelijk fysieke ETF worden niet alle onderliggende producten aangeschaft. Bij kleine trackers die een kleine index volgen van bijvoorbeeld 30 aandelen is een exacte replica vrij simpel. Bij een tracker van een index met 1600 verschillende beleggingsproducten is dit iets complexer. Niet alle producten zijn even liquide waardoor het vrij inefficiënt kan zijn om alle onderliggende effecten aan te schaffen.

In deze gevallen maken ETF aanbieders gebruik van geoptimaliseerde steekproefbenadering. Hierbij belegt de ETF aanbieder in een geselecteerde deelverzameling van de indexcomponenten. Van deze deelverzameling wordt hetzelfde resultaat verwacht als de onderliggende waarde. Het doel is hetzelfde. Namelijk de onderliggende waarde zo nauwkeurig mogelijk volgen. Deze methode wijkt af van de geheel fysieke ETF doordat niet alle producten 1 op 1 worden aangeschaft.

Tot slot de synthetische ETF. Bepaalde onderliggende producten zijn soms lastig te bezitten. Bijvoorbeeld bepaalde grondstoffen of exotische aandelen. Hiervoor gebruikt een synthetische ETF derivaten. Derivaten heb je in verschillende vormen. Opties, Futures, CFD’s etc. Aan deze methode kleeft een stuk meer risico dan de vorige twee. De onderliggende waarde wordt namelijk niet bezit.

Voordelen van een ETF

  • Relatief veilig
  • Lage kosten
  • Makkelijk te begrijpen
  • Bespaard veel tijd tegenover losse aandelen
  • Breed gespreid met één aankoop mogelijk
  • Vaak bovengemiddeld rendement (tegenover beleggers die losse aandelen kopen)

Nadelen van een ETF

  • Geen bovengemiddeld rendement
  • Samenstelling uit verhouding
  • ETF ‘bubbel’ (speculatie)

Bovenstaande voor- en nadelen leggen we je hier verder uit.

Conclusie

Ik hoop dat je nu weet wat een ETF is. Kort samengevat: Een ETF/tracker ’trackt’ (volgt) een onderliggende waarde of index. Het doel is om deze onderliggende waarde zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Er zijn veel verschillende soorten ETF’s. Van bepaalde sectors tot bepaalde landen tot wereldwijd. Met één aankoop vaak breed gespreid tegen lage kosten.

Bronnen

Wikipedia: Exchange-traded fund

Fidelity: ETFs 101