ARK ETF's kopen in Nederland en België mogelijk

ARK ETF’s kopen in Nederland en België mogelijk

De ETF’s van ARK Invest zijn razend populair. Vrijwel iedere belegger heeft er wel van gehoord. ARK Invest is een vermogensbeheerder uit de Verenigde Staten. Onder leiding van de bekende Cathie Wood. Is dit de nieuwe Warren Buffet of heeft ze puur geluk gehad? Daar verschillen de meningen nogal over. De afgelopen jaren deed Cathie Wood het erg goed met onder andere Tesla in de portefeuille. Dit heeft haar vrij bekend gemaakt.

De ARK ETF’s zijn niet beschikbaar in Europa, maar met behulp van CFD’s is het toch mogelijk indirect hier in te beleggen als Nederlander of Belg. Deze ETF’s focussen zich op disruptieve innovatie. Disruptieve innovatie is innovatie die onze huidige werkwijzen significant veranderen of overbodig maken.

De laatste tijd gaat het echter iets minder met de ETF’s. De ETF’s bevatten zeer hoog gewaardeerde aandelen. Tenminste, dat was het geval. Veel aandelen zijn enorm gedaald waardoor de ARK ETF’s het laatste jaar onder druk kwamen te staan. Waar een jaar terug iedereen vol lof over Cathie en haar ETF’s sprak, is er nu sprake van veel negativiteit. Wellicht dat de recente afstraffing van de onderliggende aandelen nu juist voor een koopkans hebben gezorgd.

ARK ETF’s kopen in Nederland en België mogelijk?

​De echte ARK ETF’s zijn alleen beschikbaar voor Amerikanen. Hierdoor is er geen enkele broker die je als Europeaan kunt gebruiken die de ETF’s aanbied. Daar heeft eToro iets op bedacht. Door met een CFD constructie te werken kun je (indirect) investeren in deze ARK ETF’s. 

Je hebt dan niet de echte ETF in bezit, maar een constructie met behulp van een ‘Contract For Difference’ (CFD). Hier kleven wel een aantal nadelen aan. Die gaan we hieronder bespreken om jou een goed beeld te geven van de situatie. Zo kun jij voor jezelf bepalen of het voor jou interessant is.

Direct deze ARK ETF constructie kopen? Maak een account aan bij eToro en type in de zoekbalk ‘ARK’. Alle vijf ARK ETF opties zullen worden getoond. 

Wat is ARK Invest?

Voordat we overgaan tot de exacte manier om deze ETF’s aan te schaffen, gaan we kijken naar ARK Invest zelf. Als je puur en alleen wilt weten hoe je ze aanschaft, kun je dit stuk overslaan.

ARK Invest is een vermogensbeheerder die in de Verenigde Staten is gevestigd. Het is een relatief nieuwe speler in de markt. ARK werd opgericht in 2014 door Cathie wood. ARK staat voor ‘Active Research Knowledge. Met behulp van haar 40 jaar ervaring heeft ze een aantal ETF’s opgericht met een specifiek doel. Daar komen we zo op terug. ARK is gevestigd in St Petersburg, Florida. In februari 2021 had ARK Invest maar liefst 50 miljard dollar in beheer. 

Voordat Cathie Wood ARK Invest oprichtte, heeft ze voor verschillende vermogensbeheerders gewerkt. In 2014 besloot ze dat het tijd werd om voor haar zelf te beginnen. Op die manier kon ze namelijk haar eigen ETF’s oprichten. Zo kon ze zich uitsluitend op disruptieve innovatie richten, en de investeringsmogelijkheden die het creëert.

Vrij kort daarna investeerde ARK in Tesla. Vandaag de dag geen vreemde actie. Toendertijd stond Tesla er heel anders voor. Tesla werd door veel mensen als ‘bijna failliet’ beschouwd. Cathie werd daarom voor gek verklaard om hier in te investeren. Hier hebben ze door de jaren heen veel winst op behaald. Dit is één van de redenen waarom Cathie Wood met haar ARK Invest zo populair is geworden.

ARK Invest strategie

Vrij kort daarna investeerde ARK in Tesla. Vandaag de dag geen vreemde actie. Toendertijd stond Tesla er heel anders voor. Tesla werd door veel mensen als ‘bijna failliet’ beschouwd. Cathie werd daarom voor gek verklaard om hier in te investeren. Hier hebben ze door de jaren heen veel winst op behaald. Dit is één van de redenen waarom Cathie Wood met haar ARK invest zo populair is geworden.
​Investering strategie van ARK invest 

​ARK Invest focust zich op het investeren in disruptieve technologieën. Dit zijn technologieën die onze huidige werkwijzen significant veranderen of overbodig maken. ARK Invest richt zich met name op kunstmatige intelligentie, DNA sequentie, gen bewerking, robotica, elektrische en autonome voertuigen, energieopslag, fintech, 3D-printen en blockchain technologie.

De focus van deze innovatieve ETF’s ligt vooral op het ‘voorspellen’ van de volgende grote doorbraak. 

ARK investeert in aandelen waar ze van verwachten dat die in 5 jaar zullen verdubbelen. De ‘ARK Innovation’ ETF behaalde van 2014 tot 2021 een gemiddeld rendement van 39%. Dit is zeer indrukwekkend en ver boven het marktgemiddelde.

*Let op: 68% van de CFD gebruikers verliest geld

De ARK ETF’s kopen in Nederland en België

Zoals we al vermeld hebben is het dus niet mogelijk om de echte ETF’s aan te schaffen. Door de CFD methode van eToro is het wel mogelijk indirect te beleggen in de ARK ETF’s. We gaan je nu vertellen hoe je dat kunt doen.

Allereerst heb je een account nodig bij eToro.

Momenteel zijn er vijf ARK ETF’s beschikbaar via deze methode. 

De 5 beschikbare ETF’s

ARKKARK Innovation ETF
ARKFARK Fintech Innovation ETF
ARKWARK Next Generation Innovation ETF
ARKGARK Genomic Revolution ETF
ARKQARK Autonomous Technologies ETF

Door middel van de CFD methode schaf je deze vervolgens aan. Hierdoor profiteer je net zoveel van koersstijgingen en merk je evenveel van koersdalingen.

Wees je wel bewust van de gevaren die CFD’s met zich meebrengen. Zo’n CFD, Contract For Difference, is namelijk niets meer of minder dan een contract tussen jou en je broker. In dit geval eToro. Hierdoor ben je blootgesteld aan een extra risico. In geval van faillissement van je broker raak je hoogstwaarschijnlijk je positie kwijt. Het valt daarom niet aan te raden een te groot deel van je geld hierin te investeren. Aandelen en ETF’s staan op naam en raak je in geval van faillissement niet kwijt. 

Voor CFD’s werkt dit anders. Nu scheelt het dat eToro een vrij grote internationale broker is met miljoenen klanten. De kans op faillissement is daarom relatief klein. Je kunt in onze eToro review meer lezen over de veiligheid en betrouwbaarheid van eToro.

Verder werkt een CFD prijstechnisch vrijwel hetzelfde als de daadwerkelijke ETF’s. Stijgen de onderliggende aandelen, dan stijgt de ETF, en daarmee de CFD mee. Dalen de onderliggende aandelen, dan daalt de ETF, en daarmee de CFD ook.

Lees ook: FXFlat review – Tips, ervaringen & tarieven vergelijken

ETF’s onder beheer van ARK Invest

ETF TickerBeheerSinds
Disruptive Innovation ETFARKKActief2014
Next Generation Internet ETFARKWActief2014
Genomic Revolution ETFARKGActief2014
Autonomous Technology & Robotics ETFARKQActief2014
Fintech Innovation ETFARKFActief2019
Space Exploration & Innovation ETFARKXActief2021
The 3D Printing ETFPRNTPassief2016
Israel Innovative Technology ETFIZRLPassief2017
Transparency ETFCTRUPassief2021

Niet alle bovenstaande ETF’s zijn te verhandelen via deze methode. De grootste en bekendste ETF’s gelukkig wel. Die gaan we hieronder behandelen.

ARK ETF's kopen in Nederland en België mogelijk FXFlat

ARKK – ARK Disruptieve Innovatie ETF

ARKK is momenteel de grootste ETF die ARK Invest aanbied. Deze ETF bevat een combinatie van de beste aandelen uit alle ETF’s samengevoegd. De meeste spreiding vind je daardoor in deze tracker. Zoals de naam al aangeeft focust deze ETF zich op disruptieve innovatie.

Na de enorme daling staat deze ETF op een marktkapitalisatie van ongeveer 12,5 miljard dollar ongeveer. De ISIN is US00214Q1040. De jaarlijkse kosten van deze ETF zijn relatief hoog, namelijk 0,75%. Dit komt grotendeels doordat de ETF actief wordt beheerd. Actief beheerde ETF’s hebben over het algemeen hogere jaarlijkse kosten.

ARK streeft er naar tussen de 35 en 55 bedrijven op te nemen in deze index


Tesla, Teladoc Health, Roku, Zoom video en Block (voormalig Square) zijn de 5 zwaarst wegende aandelen in deze tracker. 

Bron

ARKF – ARK Fintech Innovation ETF

ARKF is de ARK ETF die zich richt op financiële technologie bedrijven. Of beter gezegd de innovatie binnen deze sector.

Specifiek berichten die zich richten op:

 • Transactie innovatie
 • Blockchain technologie
 • Risicotransformatie
 • Frictieloze financieringsplatforms
 • Klantgerichte platforms
 • Nieuwe tussenpersonen

Ook deze ETF rekent 0,75% jaarlijkse kosten. Dit wordt volledig gebruikt voor de managementvergoeding. ARK streeft er naar tussen de 35 en 55 bedrijven op te nemen in deze index


Block, Coinbase, Shopify, Twilio en Uipath zijn de 5 zwaarst wegende aandelen in deze tracker. 

Bron

ARKW – ARK Next Generation Innovation ETF

ARKW is de ARK ETF die zich richt op de volgende generatie internet technologie.

Bedrijven binnen de ARKW zijn gericht op en zullen naar verwachting profiteren van het verschuiven van de basis van technologische infrastructuur naar de cloud, waardoor mobiele, nieuwe en lokale diensten mogelijk worden, zoals bedrijven die afhankelijk zijn van of profiteren van het toegenomen gebruik van gedeelde technologie, infrastructuur en diensten, op internet gebaseerde producten en diensten, nieuwe betaalmethoden, big data, het internet der dingen, en sociale distributie en media. Deze bedrijven kunnen ontwikkelen, produceren of mogelijk maken:

 • Cloud computing en cyberbeveiliging
 • E-commerce
 • Big data en kunstmatige intelligentie (AI)
 • Mobiele technologie en internet der dingen
 • Sociale platforms
 • Blockchain & P2P

Deze ETF rekent 0,83% jaarlijkse kosten. Dit wordt voor 0,75% gebruikt voor de managementvergoeding. De resterende 0,08% kosten vallen onder ‘verkregen kosten van het fonds’. ARK streeft er naar tussen de 35 en 55 bedrijven op te nemen in deze index

Coinbase, Tesla, Grayscale Bitcoin Trust BTC, Block en Roku zijn de 5 zwaarst wegende aandelen in deze tracker.

Bron

ARKG – ARK Genomic Revolution ETF

ARKG is de ARK ETF die zich richt op het uitbreiden en verbeteren van de kwaliteit van het menselijk en ander leven door technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen en vorderingen op het gebied van genomics in hun bedrijf op te nemen.

ARK Genomic Revolution ETF zal geconcentreerd zijn in emittenten in elke bedrijfstak of groep van industrieën in de gezondheidszorg, inclusief emittenten die hun belangrijkste bedrijfsactiviteiten in de biotechnologie-industrie hebben. De bedrijven die in ARKG worden gehouden, kunnen leiders, mogelijk makers of begunstigden zijn van technologieën, waaronder:

 • CRISPR
 • Gerichte therapieën
 • Bio-informatica
 • Moleculaire diagnostiek
 • Stamcellen
 • Landbouw biologie

Deze ETF rekent 0,75% jaarlijkse kosten. Dit wordt volledig gebruikt voor de managementvergoeding. ARK streeft er naar tussen de 40 en 60 bedrijven op te nemen in deze index

Exact Sciences, Teladoc, Ionis Pharmaceuticals, Fate Therapeutics en Signify Health zijn de 5 zwaarst wegende aandelen in deze tracker.

Bron

ARKQ – ARK Autonomous Technologies ETF

ARKQ is de ARK ETF die zich richt op de automatisering van technologieën.

Bedrijven binnen ARKQ zijn gericht op en zullen naar verwachting aanzienlijk profiteren van de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten, technologische verbeteringen en vorderingen in wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot onder andere energie, automatisering en productie, materialen, kunstmatige intelligentie en transport. Deze bedrijven kunnen ontwikkelen, produceren of mogelijk maken:

 • Autonoom vervoer
 • Robotica en automatisering
 • 3D Printing
 • Energieopslag
 • Ruimteonderzoek

Deze ETF rekent 0,75% jaarlijkse kosten. Dit wordt volledig gebruikt voor de managementvergoeding. ARK streeft er naar tussen de 30 en 50 bedrijven op te nemen in deze index

Tesla, Kratos Defense & Security, Trimble, Uipath en Aerovironment zijn de 5 zwaarst wegende aandelen in deze tracker.

Bron

ARK ETF's kopen in Nederland en België mogelijk FXFlat

Conclusie

De laatste jaren heeft ARK het enorm goed gedaan, met uitzondering van vorig jaar. Of ARK in staat is na deze correctie weer opnieuw zulke prestaties neer te zetten de komende jaren moeten we afwachten. Één ding is zeker; de strategie van ARK Invest is interessant en het bekijken waard.

Helaas is het momenteel nog niet mogelijk de echte ARK ETF’s te kopen als Europeaan. Dankzij eToro is het gelukkig wel mogelijk hetzelfde resultaat te creëren. Met behulp van de CFD methode kun je indirect investeren in de vijf populairste ARK ETF’s.

*Let op: 68% van de CFD gebruikers verliest geld

Oefenen zonder geld

Wil je zo weinig mogelijk risico lopen? Eerst kijken hoe het platform en de verschillende producten werken voordat je hier geld in stopt? Dat is mogelijk! Je kunt eenvoudig een demo account openen bij eToro. Hiermee kun je oefenen zonder je eigen geld in te zetten.

Het aanmaken van zo’n oefen account is zeer eenvoudig. Binnen enkele minuten kun je aan de slag. Het platform is verder het zelfde als wanneer je met je eigen geld investeert.

 • 100% Gratis
 • $ 100.000 Dollar fictief geld om mee te oefenen
 • Gebruiksvriendelijk platform

Lees ook: Oefenen met beleggen