Wat is marktkapitalisatie? Market Cap uitleg & Betekenis

Wat is marktkapitalisatie? Een veelgestelde vraag binnen de financiële wereld. Marktkapitalisatie wordt ook wel market cap, marktwaarde of beurswaarde genoemd. Het korte antwoord op deze vraag is als volgt.

De marktkapitalisatie wordt gebruikt om de waarde van een beursgenoteerd bedrijf te meten. Het vertegenwoordigt de totale waarde van alle uitstaande aandelen van een bedrijf. Je berekent de marktkapitalisatie door de prijs per aandeel te vermenigvuldigen met het totaal aantal uitstaande aandelen.

Belangrijke punten in dit artikel:
– Marktkapitalisatie wordt berekend door het aantal uitstaande aandelen van een bedrijf te vermenigvuldigen met de huidige marktprijs per aandeel.
– Het is een maatstaf voor de totale waarde van een bedrijf op de beurs en wordt vaak gebruikt om bedrijven te rangschikken op basis van grootte.
– Marktkapitalisatie kan in verschillende categorieën worden ingedeeld, zoals large-cap, mid-cap en small-cap. Dit is afhankelijk van de totale waarde van het bedrijf.

Wat is marktkapitalisatie?

Marktkapitalisatie is een term die je helpt de waarde van een beursgenoteerd bedrijf te begrijpen. Het is een simpele berekening: je neemt de huidige prijs van één aandeel van dat bedrijf en vermenigvuldigt die met het totale aantal uitstaande aandelen. Dit levert een bedrag op dat de totale waarde van dat bedrijf vertegenwoordigt.9876

Waarom is dit belangrijk voor jou? Als belegger of investeerder kun je hiermee inschatten hoe groot en sterk een bedrijf is in vergelijking met andere bedrijven. Grotere bedrijven zijn meestal stabieler, wat gunstig kan zijn. Kleinere bedrijven zijn vaak volatieler, maar ook riskanter.

De marktkapitalisatie is geen vast gegeven. Het kan voortdurend veranderen door schommelingen in aandelenprijzen en het aantal beschikbare aandelen.

In de financiële wereld maken we onderscheid tussen verschillende groottes. In de tabel hieronder zie je hoe deze verdeling er uit ziet.

BenamingBeurswaarde
Microkapitalisatie / Micro capMinder dan € 250 miljoen
Kleine kapitalisatie / Small capTussen € 250 miljoen en € 2 miljard
Middelgrote kapitalisatie / Mid CapTussen € 2 miljard en € 10 miljard
Grote kapitalisatie / Large CapTussen € 10 miljard en € 200 miljard
Megakapitalisatie / Mega CapMeer dan € 200 miljard

Houd er rekening mee dat deze grenzen en categorieën kunnen variëren afhankelijk van de context en de financiële markt. Voor Amerikaanse bedrijven gelden dezelfde bedragen, maar dan in Amerikaanse dollars.

Lees ook: FXFlat review – Tips, ervaringen & tarieven vergelijken

Hoe bereken je de marktkapitalisatie?

Je berekent de marktkapitalisatie van een bedrijf door de volgende eenvoudige formule toe te passen:

Marktkapitalisatie = Huidige prijs per aandeel x Totaal aantal uitstaande aandelen

Hier is een stapsgewijze uitleg:

 • 1. Zoek de actuele prijs van één aandeel van het betreffende bedrijf. Je kunt deze informatie vinden op financiële websites, beursplatforms of in financiële nieuwsbronnen.
 • 2. Vind het totale aantal uitstaande aandelen van dat bedrijf. Dit cijfer kun je meestal opzoeken op financiële websites, in jaarverslagen of bij de beurs waar het bedrijf genoteerd staat.
 • 3. Vermenigvuldig de huidige prijs per aandeel met het totale aantal uitstaande aandelen. Dit resultaat geeft de marktkapitalisatie van het bedrijf weer.
Huidige Prijs per Aandeel (in €)Totaal Aantal Uitstaande AandelenMarktkapitalisatie (in €)
252.000.00050.000.000
501.500.00075.000.000
105.000.00050.000.000

Wat heb je aan deze informatie?

De informatie over marktkapitalisatie is nuttig om verschillende redenen:

 • Beleggingsbeslissingen: Je gebruikt marktkapitalisatie om bedrijven te categoriseren en te beoordelen welke investeringen passen bij jouw risicobereidheid en rendementsverwachtingen. Misschien geef je de voorkeur aan large-cap bedrijven vanwege hun stabiliteit. Wanneer je op zoek bent naar groeipotentieel kun je in small-cap of mid-cap bedrijven beleggen.
 • Portefeuillespreiding: Je kunt marktkapitalisatie gebruiken om jouw beleggingsportefeuille te diversifiëren. Door te investeren in bedrijven met verschillende marktkapitalisaties kun je jouw risico spreiden en profiteren van verschillende marktomstandigheden.
 • Bedrijfsevaluatie: Als belegger of analist helpt marktkapitalisatie je om de relatieve waarde en grootte van een bedrijf te beoordelen. Het kan je helpen bij het vergelijken van bedrijven binnen dezelfde sector of industrie.
 • Sectoranalyse: Je gebruikt marktkapitalisatie in sectoranalyses om de dominantie van grote bedrijven in een bepaalde sector te begrijpen. Het kan je inzicht geven in welke bedrijven de markt domineren en welke meer nicheposities innemen.
 • Beleggingsstrategieën: Marktkapitalisatie kan bepalend zijn voor jouw beleggingsstrategieën, zoals waardebeleggen of groeibeleggen. Misschien richt je je op ondergewaardeerde large-cap bedrijven als waardebelegger. Terwijl je als groeibelegger op zoek bent naar small-cap of mid-cap bedrijven met aanzienlijk groeipotentieel.

Lees ook: Beste Small Cap ETF – Top 10 smallcap ETF’s

Beurswaarde Categorieën

In grote lijnen wordt er gebruik gemaakt van onderstaande categorieën binnen de market cap.

CategorieMarktkapitalisatie GrootteAanvullende Informatie
Micro-capMinder dan $ 50 miljoen (optioneel)Doorgaans jonge bedrijven met hoger risico
Small-capTussen $ 50 miljoen en $ 300 miljoen (optioneel)Significant groeipotentieel
Mid-capTussen $ 300 miljoen en $ 2 miljardGroeipotentieel met gematigd risico
Large-capTussen $ 2 miljard en $ 10 miljardGevestigde en stabiele bedrijven
Mega-cap$ 10 miljard of hogerTopspelers in de industrie
 • Micro cap: Micro-cap bedrijven hebben een zeer kleine marktkapitalisatie, meestal minder dan $ 50 miljoen. Ze zijn doorgaans jonge bedrijven met aanzienlijk groeipotentieel. Dit gaat vaak samen met een hoger risico vanwege hun beperkte middelen en stabiliteit.
 • Small cap: Small-cap bedrijven hebben een marktkapitalisatie tussen $ 50 miljoen en $ 300 miljoen. Ze worden gezien als bedrijven met aanzienlijk groeipotentieel, maar met iets minder risico dan micro-cap bedrijven. Dit komt doordat ze meestal wat meer gevestigd zijn.
 • Mid cap: Mid-cap bedrijven hebben een marktkapitalisatie tussen $ 300 miljoen en $ 2 miljard. Deze bedrijven bevinden zich meestal in een groeifase en bieden een goede balans tussen groeipotentieel en stabiliteit.
 • Large cap: Large-cap bedrijven hebben een marktkapitalisatie tussen $ 2 miljard en $ 10 miljard. Ze zijn gevestigde en stabiele bedrijven, meestal met de financiële middelen om economische schommelingen te doorstaan. Ze worden over het algemeen als minder volatiel beschouwd.
 • Mega cap: In sommige gevallen worden bedrijven met een marktkapitalisatie boven de $ 200 miljard gecategoriseerd als mega-cap. Dit zijn de grootste en meest invloedrijke bedrijven in de markt, vaak de topspelers in hun industrie. Ze zijn zeer stabiel en hebben aanzienlijke middelen tot hun beschikking.

Lees ook: 10 grootste bedrijven ter wereld naar marktkapitalisatie

Wat heeft invloed op de marktwaarde?

De marktwaarde (marktkapitalisatie) van een bedrijf wordt direct beïnvloed door twee belangrijke factoren:

 • Aandelenkoers: De marktprijs van elk afzonderlijk aandeel van het bedrijf. Deze prijs kan dagelijks variëren op basis van vraag en aanbod, bedrijfsnieuws, kwartaalcijfers en andere factoren. Een hogere aandelenkoers resulteert in een grotere marktwaarde voor het bedrijf, terwijl een lagere aandelenkoers de marktwaarde verlaagt.
 • Aantal uitstaande aandelen: Dit is het totale aantal aandelen dat het bedrijf heeft uitgegeven en dat beschikbaar is voor handel op de markt. Het aantal uitstaande aandelen is een directe factor die de marktwaarde beïnvloedt. Als het bedrijf meer aandelen uitgeeft, zal de marktwaarde groter zijn, zelfs als de aandelenkoers gelijk blijft.

Samengevoegd bepalen de aandelenkoers en het aantal uitstaande aandelen de marktwaarde van een bedrijf. Dit is een dynamische meting die continu verandert op basis van de prestaties van het bedrijf en de interacties op de financiële markten. Beleggers houden voortdurend rekening met deze twee directe factoren bij het evalueren van de marktwaarde en het nemen van beleggingsbeslissingen.

Conclusie

In dit artikel hebben we uitgelegd wat marktkapitalisatie is en waarom het belangrijk is in de financiële wereld. Marktkapitalisatie is een eenvoudige berekening die de totale waarde van een beursgenoteerd bedrijf vertegenwoordigt. Dit doe je door de huidige prijs per aandeel te vermenigvuldigen met het totaal aantal uitstaande aandelen. Dit cijfer helpt beleggers om bedrijven te categoriseren en beleggingsbeslissingen te nemen op basis van de grootte en stabiliteit van een onderneming.

De marktkapitalisatie kan variëren van micro-cap tot mega-cap, afhankelijk van de totale waarde van het bedrijf. Micro-cap bedrijven zijn doorgaans jong en riskanter, terwijl large-cap bedrijven als gevestigd en stabiel worden beschouwd. Deze categorisatie helpt beleggers om hun portefeuilles te diversifiëren en de juiste investeringsstrategie te kiezen.

De marktwaarde van een bedrijf wordt beïnvloed door twee belangrijke factoren: de aandelenkoers en het aantal uitstaande aandelen. Beleggers houden deze factoren voortdurend in de gaten om de marktwaarde van een bedrijf te beoordelen en weloverwogen investeringsbeslissingen te nemen.

Bronnen

https://www.investopedia.com/terms/m/marketcapitalization.asp: Market Capitalization: How Is It Calculated and What Does It Tell Investors?

https://www.sec.gov/opa/data/market-structure/marketstructuredownloadshtml-by_decile_and_quartile: U.S. Securities and Exchange Commission. “Summary Metrics by Decile and Quartile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *