Beleggen voor Beginners

Beleggen voor beginners – De basis van beleggen

Beleggen voor beginners is nog nooit zo makkelijk geweest. Toch lijkt het in het begin lastig, zoveel keuzes. Daar helpen we je graag mee! Je zult zien dat je met relatief weinig kennis en tijd een goed rendement kunt behalen. Zo kun je bijvoorbeeld een ETF kopen. Zo’n indexfonds zorgt met één aankoop voor veel spreiding. Gemiddeld heeft dit de afgelopen decennia 6-10% per jaar aan rendement opgeleverd. Hoe dit te realiseren is en nog veel meer lees je hier onder.

Belangrijkste punten in dit artikel
Begrijp wat beleggen is en hoe het werkt.
Leer over de mogelijke risico’s en hoe deze te beheersen.
Ontdek de verschillende beleggingsmogelijkheden, zoals aandelen en obligaties.
Pas diversificatie toe om je portefeuille te beschermen en rendement te optimaliseren.
Stel een beleggingsplan op dat past bij jouw doelen en risicotolerantie.

Beleggen voor beginners

Beleggen is een vorm van investeren van je geld (in een bedrijf). Met deze investering verwacht je dat deze in de toekomst in waarde zal toenemen. De meest voorkomende investeringen zijn in aandelen, maar je kunt ook investeren in obligaties of vastgoed. Als je investeert in deze dingen, moet je er rekening mee houden dat de waarde hiervan schommelt. Zo kan jouw investering al in korte tijd een stuk meer of minder waard zijn. Deze schommelingen noemen we ook wel ‘volatiliteit‘.

Wees je hier bewust van voordat je begint. Natuurlijk is het fijn als een belegging gelijk in waarde stijgt na aankoop. Andersom is ook mogelijk, direct na aankoop kan een belegging (flink) dalen. De volatiliteit van een belegging is grotendeels afhankelijk van wat voor belegging het is. Zo schommelt de koers van een aandeel een stuk meer dan die van een obligatie. Binnen de aandelen schommelt een groeiaandeel op zijn beurt weer een stuk meer dan een Blue chip- of dividendaandeel.

Lees ook: FXFlat review – Tips, ervaringen & tarieven vergelijken

Waarom beginnen met beleggen?

Als je ergens voor wilt sparen kun je ervoor kiezen dat op een spaarrekening te doen. Met de alsmaar dalende rente is dit helaas een stuk minder gunstig geworden. Tegenwoordig betaal je soms zelfs negatieve rente op je spaargeld. Hoogtijd om naar een goed alternatief te zoeken. Als we kijken naar de rendementen in het verleden, zien we bij beleggen een gemiddeld rendement van 6-10% per jaar. Hierbij word uitgegaan van de markt. Ook wel bekend als de S&P 500. Dit is een indexfonds die de 500 grootste Amerikaanse bedrijven vertegenwoordigt.

Wees je er wel van bewust dat op korte termijn de koers kan zakken. Daarom word het aangeraden geld dat je op korte termijn nodig hebt niet te beleggen. Daarnaast is het verstandig niet alles te beleggen, maar minimaal een spaarbuffer achter de hand te houden. Deze kan gebruikt worden wanneer de auto naar de garage moet of de wasmachine stuk gaat.

Beleggen in aandelen

Een aandeel is een waardepapier waarmee je een stukje eigendom in handen hebt van een bedrijf. Je koopt dus een deel van een bedrijf. Hiermee profiteer je van koers- stijgingen en/of dalingen. Bepaalde bedrijven betalen ook dividend uit aan de aandeelhouders. Dividend is een stukje winstuitkering. Je krijgt dan een deel van de winst uitbetaald als dividend. Een reden om te investeren in een aandeel is de mogelijkheid tot vermogensgroei.

Vermogensgroei

Beleggers kiezen voor aandelen om winst te maken. Aandelen hebben in het verleden een relatief hoog rendement gemaakt. Dit hogere rendement gaat samen met een hoger risico. Risico doordat aandelen grotere koersschommelingen laten zien. Koersschommelingen als gevolg van slechte kwartaalcijfers bijvoorbeeld. Dat is een fundamentele factor. Echter spelen er ook andere factoren een rol in deze schommelingen. Als er onzekerheid heerst door een pandemie of een presidentsverkiezing in de Verenigde Staten, kan dit op korte termijn zorgen voor volatiliteit.

Liquiditeit

Een andere reden om te investeren in aandelen. Aandelen zijn zeer liquide. Dat betekent dat ze snel om te wisselen zijn naar geld. Zodra jij een aandeel wil verkopen klik je op de verkoop knop. Bij de meeste aandelen word je aandeel dan direct verkocht als je kiest voor een markt-order. Bij hele kleine bedrijven met weinig volume kan het iets langer duren. Dat komt doordat er minder in gehandeld word.

Voordelen van aandelen

  • Winstpotentieel door koersstijgingen
  • Zeer liquide
  • Makkelijk te spreiden
  • Eventueel dividenduitkeringen
  • Op lange termijn hoger rendement dan spaarproducten

Nadelen van aandelen

  • Verlies potentieel door koersdalingen
  • Geen voorspelbaar en solide rendement
  • Risico (op faillissement)

Beleggen in een indexfonds

Naast het kopen van losse aandelen, kun je er ook voor kiezen te beleggen in een indexfonds. Een indexfonds, ook wel bekend als ETF (Exchange-traded-fund) of tracker, is een product dat een index volgt. Hierdoor kun je met slechts één aankoop profiteren van ruime spreiding en lage kosten. Kort samengevat koop je met een index een klein deel van veel aandelen bij elkaar. Hierdoor is de prijs een stuk stabieler. Bepaalde brokers zoals DEGIRO maken het zelfs mogelijk een index te kopen zonder transactiekosten. Dit komt doordat DEGIRO gebruik maakt van de kernselectie. Hierdoor kun je maandelijks kostenvrij een index kopen of verkopen.

De VWRL (Vanguard All World) ETF zit in de kernselectie van DEGIRO. Hierdoor betaal je dus maandelijks geen transactiekosten. Verder heeft deze ETF slechts 0,22% lopende kosten. Met een ETF als deze ben je gespreid over de hele wereld. Belegd in duizenden bedrijven over de hele wereld.

FXFLAT beginners broker

Voordelen van een indexfonds

  • Makkelijk te begrijpen
  • Breed gespreid
  • Relatief stabiel
  • ‘Voorspelbaar’ rendement

Lees ook: Voordelen ETF’s – Wat is het voordeel van ETF beleggen?

Nadelen van een indexfonds

  • Je zal geen enorme rendementen behalen (lees: uitschieters, zoals een individueel aandeel dat het erg goed doet)
  • Ongelijke verdeling, per ETF verschillend (Amerikaanse bedrijven wegen bijvoorbeeld harder mee dan bedrijven uit andere landen)
  • Je belegt ook in slechte aandelen (Doordat je de gehele markt koopt, koop je ook de slechtere bedrijven.)

Lees ook: Nadelen ETF – De nadelen van ETF beleggen

Beleggen in obligaties

In tegenstelling tot een aandeel word je met een obligatie niet deels eigenaar. Je leent geld uit aan een onderneming of overheid. In ruil hiervoor krijg je rente, ook wel coupon(rente) genoemd. Meestal heeft een obligatie een duidelijke einddatum waarop je het geleende bedrag terugkrijgt. In die tussentijd moet je het doen met de rente, of in geval dat je het geld snel nodig hebt, kun je ervoor kiezen je obligatie door te verkopen.

Natuurlijk wil je zo weinig mogelijk risico lopen wanneer je geld uitleent. Daarom is het belangrijk dat je kijkt naar de kredietwaardigheid van de instelling. De meeste obligatieleningen hebben een rating. Deze rating is een indicatie van de kredietwaardigheid van de uitgever van de lening. Met andere woorden, deze rating geeft aan hoe groot de kans is om je bedrag terug te krijgen. In het algemeen zijn obligaties vrij betrouwbare investeringen. Laag risico met relatief laag rendement.

Het rendement van obligaties

Coupon rente
Zoals hierboven genoemd krijg je rente voor je obligatie. Meestal wordt dit periodiek uitgekeerd. Hoe hoog deze rente is ligt aan het risico dat je wilt lopen. Obligaties met een veiligere rating (dus hogere kredietwaardigheid van de instelling) bieden een lagere rente aan, omdat je geld minder risico loopt.

Obligaties van bijvoorbeeld de Nederlandse overheid zijn relatief veilig. Zulke obligaties zijn een prima manier om geld veilig aan het werk te zetten. Tegenwoordig zijn spaarrentes die banken geven zo laag dat deze investering aantrekkelijker word.

Een obligatie kan een vaste of variabele couponrente hebben. Bij een obligatie met vaste couponrente is de rente bij uitgifte al bekend. Bij obligaties met een variabele rente wordt deze periodiek berekend. Bijvoorbeeld bij obligaties die afhankelijk zijn van de hoogte van de Euribor.

Koersrendement
Naast Coupon rente kun je ook rendement maken op de koers van een obligatie. De beurswaarde van de obligatie schommelt namelijk ook. Dit heeft te maken met een aantal factoren. De marktrente, de kredietwaardigheid van de uitgever en de vraag en aanbod. Zo zal een obligatie stijgen in beurswaarde wanneer de marktrente daalt.

Hoe koop je beleggingen?

Aandelen, obligaties, indexfondsen, wat je ook aan wilt schaffen. Het begint bij een broker. Zelfs vastgoed kun je aanschaffen via een broker. Via zo genoemde REIT-aandelen, wat staat voor ‘Real Estate Investment Trust’. Maar wat is een broker?

Broker is een Engelse term voor het begrip beurshandelaar. Dit is een platform waarop je kunt handelen in onder andere effecten, goederen, aandelen, obligaties en indexfondsen.

Welke broker voor jou het best is hangt af van een aantal factoren. Zo is het verstandig om van tevoren te kijken waarin je wilt beleggen of handelen. De ene broker is goedkoper voor het aanschaffen en bewaren van aandelen. De ander is weer voordeliger voor handelaren die veel transacties maken. Over het algemeen is eToro een van de goedkoopste Nederlandse brokers.

Lees ook: Wat is een broker? Aandelen broker uitleg

Beginnersfouten bij beleggen

De meeste beginners maken in het begin fouten. Dat is ook logisch, want je bent niet gelijk een expert. Daarom hebben we hieronder een lijst samengesteld met veel voorkomende fouten. Hierdoor ben jij je bewust van deze fouten en voorkom je ze sneller.

Beginnen zonder plan

Vaak wordt er zomaar ergens begonnen met willekeurige aandelen kopen zonder concreet plan. Het is verstandig van tevoren te besluiten waarvoor je belegd. Beleg je om over 10 jaar die mooie droomauto te rijden? Of ben je nog jong en hoop je over 20 jaar genoeg vermogen te hebben opgebouwd om er van te kunnen leven? Wat je doel ook is, bij beleggen heb je een langetermijnvisie nodig. Want de beurs kent ook slechte jaren. Zet je jouw geld 10 jaar opzij in een wereldwijd indexfonds, dan is de kans vrij groot dat je een leuk rendement behaald. Zet je jouw geld een jaar opzij in datzelfde indexfonds, dan loop je het risico dat jouw vermogen (tijdelijk) minder waard is geworden.

Na het hebben nagedacht over jouw doel, is het tijd om te kijken hoe je dat doel gaat realiseren. Zo kun je als jonge belegger die belegd voor zijn pensioen meer risico nemen dan wanneer je 60 bent en over een paar jaar van dat geld wil gaan leven. Hou je van een beetje risico met de kans op hogere rendementen? Dan zouden groeiaandelen, en eventueel penny stocks iets voor je kunnen zijn. Die laatste gaat samen met een hoop risico, weet wat je doet voordat je hier aan begint. Wanneer je voor een veiligere optie wil gaan, zijn de Blue-Chip en/of dividendaandelen wellicht meer jouw ding.

Beleggen met geld wat je niet kunt missen

Klinkt vanzelfsprekend toch? Helaas zien we het toch vaak gebeuren. Mensen die met goede bedoelingen beginnen met beleggen, maar dit doen zonder eerst een spaarbuffer op te bouwen. Wanneer dan de wasmachine dan kapot gaat, ben je genoodzaakt aandelen te verkopen om een nieuwe wasmachine te kopen. Dat is iets wat je wilt voorkomen. Aandelen kunnen op korte termijn dalen, als je dan net op de bodem jouw aandelen moet verkopen is dat zonde van je geld. Bouw daarom eerst een spaarpotje op voor incidentele gevallen zoals een kapotte wasmachine.

Keuzes maken op basis van emotie

Waarschijnlijk de meest voorkomende fout onder beleggers. Zelfs gevorderde beleggers maken deze fout. Als de markt bijvoorbeeld een tijd lang daalt, ben jij dan sterk genoeg om jouw aandelen te behouden? Als we kijken naar het verleden zijn momenten van paniek juist de momenten om bij te kopen. Terwijl we vaak geneigd zijn bij te kopen wanneer alles lange tijd stijgt.

Er zijn veel onderzoeken gedaan of je de markt kunt timen, en we kunnen concluderen dat dit niet het geval is. Dus wanneer jij denkt dat de markt nu wel erg gestegen is en binnenkort vast gaat dalen. Denk twee keer na voordat je alles verkoopt, met de gedachte over een maand deze aandelen goedkoper terug te kunnen kopen. In de meeste gevallen stijgt de markt verder waardoor je rendement mist.

Hetzelfde wanneer de markt daalt, verkopen met de gedachte ‘het zal nog wel verder dalen’ pakt vaak niet goed uit. Na een tijd van dalende markten zijn de daaropvolgende dagen meestal de beste dagen. Enorme rendementen in een paar dagen, je zult deze dagen maar net missen doordat je de markt probeert te timen.

Om dit te voorkomen is het verstandig te beginnen met kleine bedragen. Op die manier ben je niet emotioneel te veel betrokken bij je beleggingen. Een andere manier om dit te voorkomen is om goed te weten wat je koopt. Als jij aandelen van een bedrijf koopt waar je grondig onderzoek naar hebt gedaan, raak je niet zo snel in paniek. Als je een bedrijf hebt gekocht zonder goed onderzoek te doen ben je eerder geneigd te ‘panic-sellen’.

Beleggen met geleend geld

Je hoort vaak ‘Beleg alleen met geld wat je kunt missen’, en geleend geld kun je natuurlijk niet missen. De geldverstrekker heeft na verloop van tijd zijn geld weer nodig. Genoeg mensen die met geleend geld beleggen maken hier leuke (extra) rendementen op. Het gemiddelde rendement is niet voor niets 6-10% per jaar afhankelijk van wat je koopt. Marge betaal je meestal rond de 3% voor. In theorie is het dus niet onverstandig om met geleend geld te beleggen.

In de praktijk pakt het helaas soms anders uit. Doordat je met geleend geld belegd ben je eerder geneigd emotioneel te reageren. Maar het kan ook misgaan zonder dat je hier invloed op hebt. Als je op een verkeerd moment maximaal bijleent en de markt daalt flink, kan het zijn dat je een ‘margin call’ krijgt. Dit betekent dat je aandelen teveel zijn gedaald waardoor je bij moet storten, gebeurd dit niet kan de geldverstrekker posities voor jou sluiten (met flink verlies) om zijn eigen geleende geld veilig te stellen. Met geleend geld kan je dus ook een hoop gaan kosten. Probeer dit als beginner zeker te vermijden.

Investeren in producten die je niet begrijpt

Rendement is leuk, maar meer rendement is nog leuker. Veel mensen zijn op zoek naar ‘een snelle manier om geld te verdienen’. Een manier om dit te doen is een hefboom gebruiken. Dit is ook een manier van investeren met geleend geld. Bij een hefboom van 5 gaat jouw winst/verlies ook keer 5. Op deze manier kun je dus een stuk sneller geld verdienen, maar let op. Deze manier van investeren gaat andersom ook 5 keer zo snel. Met een flinke hefboom kun je binnen enkele minuten duizenden euro’s verdienen of verliezen.

Er zijn verschillende manieren om hier met verstand van te profiteren. Zo kun je aan de hand van de koers een technische analyse doen. Met zo’n technische analyse kun je ongeveer uitrekenen wanneer een koers omhoog of omlaag gaat. Dit is echter een schatting en hoeft zeker niet te gebeuren. Als volgens jouw technische analyse de koers bij een bepaald bedrag zou moeten dalen, maar net op dat moment komt er heel goed nieuws uit voor dat bedrijf, Dan kan de koers zomaar de andere kant op schieten. Deze manier van investeren is zeker niet aan te raden voor beginners en kost veel tijd om te leren.

Te veel transacties maken

Beleggen doe je voor de lange termijn. Toch kun je als beginner bij een stijging van bijvoorbeeld 10 procent al snel geneigd zijn winst te nemen. Winst nemen kan geen verkeerde beslissing zijn, maar doe dit niet te vaak en te snel. Transactiekosten bij een goedkope broker als DEGIRO zijn niet erg hoog. Maar zelfs bij een broker met zulke goedkope kosten telt alles flink op na verloop van tijd. Dit kan je op de lange termijn flink rendement kosten.

Kijk ook uit met te kleine posities. Als je op DEGIRO op de Nederlandse beurs een aandeel ‘Royal Dutch Shell’ koopt voor -/+ € 15,- betaal je hier € 2.- transactiekosten voor. Dat is 13,33% wat je kwijt bent om het aandeel aan te schaffen. Het aandeel moet dus 13,33% stijgen wil je überhaupt winst maken. Dit is erg veel, maar in werkelijkheid is het zelfs nog meer. Bij verkoop betaal je namelijk weer die € 2,- transactiekosten. 26,66% stijging voordat je quitte staat is erg veel en kan erg lang duren. Koop je 20 aandelen shell á € 15,- ben je € 300,- kwijt + € 2,09 transactiekosten. Procentueel is dit maar 0,70 wat al een stuk beter is.

CORUM vastgoed beleggen beginners

Te weinig spreiden

Als je precies weet wat je koopt is spreiding niet nodig. Echte beleggingsexperts zoals ‘Warren Buffett’ zijn bijvoorbeeld geen fan van spreiding. Hij noemt dit zelfs ‘Bescherming tegen onwetendheid’. Voor beginners is het wel aan te raden om spreiding aan te brengen. Spreiden kan op veel manieren, je kunt spreiding aanbrengen in landen en sectoren, maar ook tussen aandelen en obligaties.

Als het in Nederland erg slecht gaat en Nederlandse aandelen dalen, kun je de klap opvangen met bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen die op dat moment wel goed gaan. Wanneer de olie sector slecht gaat en jouw aandelen Shell dalen, kunnen andere sectoren zoals vastgoed bedrijven het wel erg goed doen.

Om met één aankoop gelijk veel spreiding aan te brengen kun je een wereldwijde ETF kopen. Je hebt dan een mandje met heel veel aandelen bij elkaar aangekocht. Hierdoor krijg je een gemiddeld rendement van al deze bedrijven bij elkaar. Je koopt dus goede aandelen, maar ook slechte. Hierdoor loop je een stuk minder risico. Als je als beginner losse aandelen koopt waar je geen verstand van hebt kun je veel geld verliezen.

Veelgestelde vragen

Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van geld om een potentieel rendement te behalen, meestal in financiële activa zoals aandelen, obligaties en fondsen.

Waarom zou ik moeten beleggen?

Beleggen biedt de mogelijkheid om je vermogen te laten groeien en kan op de lange termijn hogere rendementen opleveren dan spaarrekeningen.

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Beleggen brengt risico’s met zich mee, zoals koersschommelingen en mogelijk verlies van kapitaal. Het is belangrijk om jezelf hier bewust van te zijn.

Hoeveel geld heb ik nodig om te beginnen met beleggen?

Het bedrag dat je nodig hebt om te beginnen met beleggen kan variëren, maar in het algemeen kun je al met kleine bedragen starten, afhankelijk van het beleggingsinstrument.

Wat zijn aandelen en hoe werkt aandelenbelegging?

Aandelen vertegenwoordigen eigendom in een bedrijf. Door aandelen te kopen, word je mede-eigenaar van het bedrijf en kun je profiteren van koersstijgingen en dividenduitkeringen.

Wat zijn obligaties en hoe werkt obligatiebelegging?

Obligaties zijn leningen aan overheden of bedrijven. Als obligatiehouder ontvang je rente op je investering, en op de vervaldatum wordt het geleende bedrag terugbetaald.

Wat is diversificatie?

Diversificatie betekent het spreiden van je beleggingen over verschillende activa om het risico te verminderen. Het helpt je om niet al je eieren in één mand te leggen.

Moet ik een beleggingsplan hebben?

Ja, een beleggingsplan is essentieel. Het helpt je je doelen te bepalen, je risicobereidheid te begrijpen en een strategie te ontwikkelen om consistent en verstandig te beleggen.

Bronnen

Investopedia.com: How to Invest in Stocks: A Beginner’s Guide

Time.com: 9 Best Investments for Beginners

Nerdwallet.com: How to Start Investing in 2023: A 5-Step Guide for Beginners

Beleggen voor beginners: Beleggen

Beleggen de basis: Beleggen

De basis voor beginnende beleggers: Beleggen

Linkpleintje: Zakelijk

Zoeklink: Beleggen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *