Beleggen investeren starten

Heb je spaargeld op je rekening staan, maar wil je dit geld aan het werk zetten omdat de spaarrente vrijwel niets oplevert of zelfs negatief is? De gedachte dat het bedrag wat nu op je rekening staat over een x aantal jaar door inflatie een stuk minder waard is geworden. Een probleem dat jaren terug werd gecompenseerd door de spaarrente. Tijd om daar iets aan te doen, maar wat? Beleggen!

In dit artikel gaan we hier dieper op in en leggen we onder andere uit wat aandelen, ETF’s (Trackers), obligaties etc. zijn en waar je deze producten kunt aanschaffen. Maar ook hoe je bepaald wat je nu precies aan moet schaffen, en waarom. Kortom, alles over beleggen.

Waar moet ik eigenlijk in beleggen?

Er zijn enorm veel ‘assets’ om in te investeren. Denk aan goud, zilver of andere metalen, maar ook crypto-currency of vastgoed is helemaal in tegenwoordig. De investering die we vandaag gaan bespreken zijn aandelen. Iets wat vaak word gezien als voor alleen rijke mensen. Maar niets is minder waar! Tegenwoordig is de drempel om te gaan beleggen een stuk lager. Je ziet veel reclames voorbij komen over brokers. Dit zijn bedrijven waar jij aandelen bij kunt kopen en bewaren. Ook zijn er brokers die erg lage of zelfs géén transactiekosten hebben voor bepaalde producten. Hierdoor is het mogelijk om al met hele kleine bedragen te beginnen. Verderop in dit artikel gaan we dieper in op de verschillende brokers, maar eerst naar de basis.

Beleggen, is het iets voor jou? Vaak hoor je dat mensen helemaal geen tijd en zin hebben om naast hun werk nog een paar uur zich te gaan verdiepen in aandelen, wat best begrijpelijk is. Er gaat veel tijd zitten in het goed onderzoeken van aandelen, maar je kunt er ook voor kiezen om een tracker (ETF) aan te kopen. In tegenstelling tot aandelen is dit een keuze die een stuk minder lang duurt om te maken. Een ETF (exchange-traded Fund) is namelijk een index. Dat houdt in dat je niet één specifiek aandeel koopt, maar veel aandelen bij elkaar. Bijvoorbeeld de meest bekende index in Nederland, de AEX. Dit is een ETF van de 25 grootste bedrijven in Nederland. Ook de S&P 500 en de Nasdaq zijn erg bekende indexen. De laatste 2 komen uit Amerika.

Beleggen in exchange-traded funds

Waarom zou je kiezen voor een ETF? Dit is voor beginners een goede eerste stap om zich verder te verdiepen in de beleggers wereld. Door het aanschaffen van een ETF heb je gelijk erg veel spreiding doordat je in veel aandelen tegelijk investeert. Zo zit je met een ‘All World ETF’ verspreid over vrijwel de hele wereld. Door deze spreiding loop je een stuk minder risico. Dit maakt het een stuk veiligere keuze dan in losse aandelen investeren zonder de nodige kennis.

Je weet ook ongeveer waar je aan toe bent. Over de afgelopen honderd jaar had de S&P 500 bijvoorbeeld gemiddeld 8.3% rendement per jaar exclusief dividend, en 10,9% inclusief dividend (wat dividend precies is komen we zo op terug). Dat ligt fors hoger dan de gemiddelde spaarrente, vanzelfsprekend dat je voor een alternatief zoekt voor je bankrekening dus. Als je eenmaal een keuze gemaakt hebt in wat voor ETF(s) je gaat beleggen kun je maandelijks een bedrag inleggen en heb je er verder geen werk van.

Dividend

Dividend is een winstuitkering van een onderneming aan de aandeelhouders. Niet elk bedrijf geeft dividend. Meestal gebeurd dit pas als een bedrijf al een flink aantal jaar goede winsten draait en er na het investeren in groei nog genoeg overblijft om aandeelhouders tevreden te houden. Zo zijn er ‘dividendbeleggers’ die beleggen in zulke bedrijven om het dividend. Om zo ook in slechte tijden, wanneer de koers van het aandeel daalt, te profiteren van het aandeel door middel van dividend. Wat weer gebruikt kan worden om te herbeleggen en op die manier het portfolio te laten groeien.

Herbeleg je dividend

Voor een dividendbelegger is het belangrijk om het dividend te herbeleggen om zo maximaal gebruik te maken van ‘Compound interest’ (komen we zo op terug). Door op deze manier te beleggen is het mogelijk om je inkomen te vergroten. Mocht je een aandelenportefeuille hebben van € 500.000 met een gemiddeld dividend van 4% kun je (500.000*0,04=) 20.000 per jaar verwachten. Dat komt neer op ruim € 1666 per maand. Nu hoor ik je denken, een half miljoen heb je niet zomaar liggen natuurlijk. Dat klopt, daarom is het van belang om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen.

Echter is dividend geen garantie of verplichting. Het kan daarom zijn dat een bedrijf dit schrapt in moeilijke tijden. Zoals shell die het dividend heeft verlaagd door de getroffen olie prijs. Dit kun je vaak merken in de koers die als gevolg van deze verlaging mee zakt. Om dit risico te verkleinen kun je het best investeren in bedrijven die al jaren achter elkaar dividend uitbetalen. Of zelfs jaarlijks verhogen. Op ‘Seeking Alpha’ kun je de (dividend) historie van een aandeel bekijken.

Hier zie je als voorbeeld het aandeel ‘Johnson & Johnson’. Het huidige dividend is relatief laag, maar dat wordt goedgemaakt door de ‘Growth Rate’ van 6,32% op jaarbasis. Zoals je kunt zien verhoogd dit bedrijf het dividend al 58 jaar. Dat is een prachtige prestatie en daarom wordt dit bedrijf gezien als een veilig dividend aandeel. Ook een pay-out verhouding van 50,66% is erg mooi om te zien als dividendbelegger. Dit houd in dat 50,66% van de winst word uitgekeerd als dividend. En dat er dus nog 49,34% overblijft om door te groeien en het dividend te verhogen over de jaren.

Rente op Rente

Rente op rente, ook wel compound interest genoemd, of zelfs ‘het achtste wereldwonder’ door niemand minder dan Albert Einstein. Als je je geld belegd krijg je hier rendement overheen. Dit rendement kun je opnemen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit te herinvesteren. Vervolgens krijg je over die rente ook weer rente. Zo begint het balletje te rollen en groeit over de jaren uit tot steeds meer. Om dit te illustreren en beter te begrijpen een voorbeeld hiervan:

Laten we zeggen dat je begint met een bedrag van €10.000, en laten we voor het gemak uitgaan van een gemiddeld rendement van 4% per jaar. dan krijg je het eerste jaar (10.000*0,04=) €400 rendement, herinvesteer je dit dan heb je volgend jaar (10.400*0,04=) €416 rendement, dit lijkt op het eerste oog wel mee te vallen, maar als je zo jaren doorgaat brengt dit een enorm effect te weeg. Zeker als je maandelijks een bepaald bedrag blijft investeren. Als je begint met €10.000 en maandelijks €500 investeert kom je over 30 jaar uit op een bedrag van €381.316,43 (4,074% rendement), waarvan €190.000 inleg is en je dus €191.316,43 winst hebt behaald.

Brokers

Broker is Engels voor beurshandelaar en is een belangrijker onderdeel van het beleggen, zeker als startende belegger waar het meestal gaat om kleinere bedragen waardoor transactiekosten procentueel duur uitkunnen vallen. Dit is de plek waar jij je aandelen koopt en een overzicht hiervan, er zijn veel verschillende brokers en per stuk bieden ze verschillende services aan. Hier een kleine omschrijving per broker.

degiro review broker

DEGIRO: De meest bekende broker is DEGIRO. Persoonlijk heb ik het grootste deel van mijn portefeuille hier ook op staan. Deze broker is actief sinds 2013 en is inmiddels één van de grootsten in Europa. Ze staan voor gebruiksvriendelijkheid en goedkoop. Wat zo zijn vruchten heeft afgeworpen want ze hebben al verschillende (internationale) awards gewonnen. In 2020 zijn ze overgenomen door het Duitse Flatex. Dit is een bank die een bankvergunning heeft, hierdoor valt het geld wat je op DEGIRO hebt staan onder het depositogarantiestelsel. Dit beschermt jou tegen een eventueel faillissement van een bank, hierdoor ben je beschermd tot een bedrag van € 100.000.

Een nadeel aan DEGIRO is dat ze soms technische storingen hebben, waardoor een koers afwijkt, maar aangezien dit niet vaak voorkomt en ze (een van de) goedkoopste zijn is mijn keus destijds uitgegaan naar deze broker. Ze maken ook gebruik van de kernselectie, dit houdt in dat je bepaalde producten 1 x per maand gratis kunt aan- of verkopen (of vaker bij hogere bedragen). Persoonlijk maak ik hier gebruik van voor mijn maandelijkse ETF aankopen.

Maak hier een account aan voor DEGIRO

Trading 212

Trading212: Een andere broker die het goed doet is Trading212, ik heb hier persoonlijk ook sinds kort een account om mijn assortiment te vergroten. Trading212 staat vooral bekend om zijn fractionele aandelen, hierdoor is het mogelijk om te beleggen in dure aandelen zonder daar de volledige prijs voor te betalen. Een aandeel ‘Amazon’ kost bijvoorbeeld een paar duizend euro. Voor de startende belegger een groot bedrag. Je kunt er dus voor kiezen om een deel van een aandeel te kopen (een fractie) met de optie ‘fractionele aandelen’.

Verder staan ze er om bekend dat ze geen transactiekosten hebben op aandelen. Dat lijkt op het eerste gezicht inderdaad zo, maar doordat ze gebruik maken van grotere bied- en laatkoersen pakken ze hier een (kleine) marge op. Er moet natuurlijk wel een businessmodel achter zitten want het gaat tenslotte niet om een liefdadigheids- bedrijf. Verder kun je gebruik maken van een ‘oefen geld’ account waarbij je met fictief geld kunt oefenen. Tenslotte hebben ze een systeem waarbij je een verdeling kunt maken hoeveel procent je in een bepaald aandeel wil. Zo kun je als het ware je eigen ETF maken en het systeem koopt, verkoopt en balanceert dit voor je.

Maak hier een account aan voor Trading212

Lynx

Lynx: Een iets duurdere variant (waar ik zelf nog geen account heb). Een professionele broker voor de meer gevorderde beleggers. Ze staan onder toezicht van de Nederlandse Bank en de Autoriteit Financiële Markten. Een sterke kant van Lynx is de uitgebreide educatie die wordt aangeboden. Zo zijn er regelmatig masterclasses en video’s die gepubliceerd worden. Een paar minpunten van Lynx zijn de inactiviteits- fee & de minimale inleg (van € 3000) waardoor de drempel voor beginnende beleggers een stuk hoger ligt. Voordeel is wel dat het aanbod vaak goed up-to-date is waardoor je eerder de mogelijkheid hebt om ‘nieuwe’ aandelen te bemachtigen dan bij sommige andere brokers. Lynx heeft momenteel een leden stop.

Voor zover een beknopte versie om een indicatie te krijgen hoe je kunt beginnen met beleggen, ik hoop dat je hier iets van geleerd hebt. Mochten er vragen zijn, stel ze gerust hieronder!

Deze pagina wordt niet geïndexeerd door zoekmachines.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *