aandelen kopen broker beleggen

Hoe koop je aandelen – Met deze kennis goed voorbereid

Je wil graag beleggen in aandelen. Dat is een verstandige keus, maar waar begin je? In dit artikel behandelen we de nodige kennis zodat jij goed van start kan gaan. Je zult zien dat je met relatief weinig kennis en tijd een goed rendement kunt behalen. We focussen ons in dit artikel op aandelen en waar je dezen kunt kopen. Voor een breder beeld raden we onderstaand artikel aan

Lees ook: Beleggen voor beginners

Aandelen kopen is tegenwoordig erg makkelijk. Met behulp van een online broker kunt u met een druk op de knop een aandeel kopen of verkopen. De meeste brokers hebben een app waar u uw aandelen op kunt bewaren. Hierop plaatst u gemakkelijk orders en kunt u gebruik maken van een stop loss, stoplimiet order, marktorder en limietorder.

Aandelen of andere beleggingen kopen?

Er zijn veel beleggingsinstrumenten waarin je kunt beleggen. Zo heb je niet alleen aandelen, maar ook bijvoorbeeld ETF’s, beleggingsfondsen, obligaties, vastgoed, grondstoffen, crypto en Forex/valuta. Deze verschillende beleggingsvormen kennen zo hen eigen volatiliteit, rendement en risico. Onderstaande grafiek geeft je een indicatie van wat je kunt verwachten.

Alternatieven

AandelenETF’sObligatiesVastgoedCryptoBeleggingsfondsValutaGrondstoffen
VolatiliteitGemiddeldLaagZeer laagLaagZeer hoogLaagLaagGemiddeld
Gemiddeld rendement7-8%5-10%5%3-6%0-55%5-10%1%4%
RisicoGemiddeldLaagZeer laagGemiddeldZeer hoogLaagLaagGemiddeld

Dit is een ruime indicatie en absoluut geen garantie. Binnen de verschillende categorieën heb je namelijk ook diversiteit. Zo zijn groeiaandelen en dividendaandelen qua volatiliteit, risico en rendement totaal verschillend. Om maar niet te spreken over penny stocks met een lage market cap. Hou daar rekening mee. Crypto is moeilijk aan te geven hoeveel gemiddeld rendement je mag verwachten, hiervoor bestaat het simpelweg nog niet lang genoeg. De meningen over crypto verschillen enorm, de één ziet het als de toekomst waar de ander het ziet als een tijdelijke hype. Hier kun je meer lezen over crypto.

Keuze

We beperken ons in dit artikel over aandelen en zullen daarom niet in detail treden over de alternatieve beleggingen. Nadat je kennis hebt opgedaan over de verschillende mogelijkheden is het van belang om te beslissen of aandelen bij jou passen. Uiteraard is het ook mogelijk een portefeuille op te bouwen met meerdere beleggingen. Veel beleggers spreiden hun vermogen. Dat kan met alleen aandelen en ETF’s, maar ook met crypto erbij, of obligaties. Wat bij jouw mogelijkheden en doel past.

Wanneer je jong bent en nog niet veel financiële plichten hebt, zou je eventueel meer risico kunnen nemen. Ben je van plan binnenkort met pensioen te gaan is het wellicht verstandig risico af te bouwen. Dat kun je doen door investeringen met een hoger risico af te bouwen. Dit vermogen kun je vervolgens in veiligere opties zoals obligaties stoppen.

970x250

Beleggingsplan om aandelen te kopen

Veel beleggers starten zonder plan. Zonder plan weet je niet waar je naar toe werkt, wat kan zorgen voor ondoordachte beslissingen. Een andere valkuil is een korte termijn visie. Het gemiddeld jaarlijkse rendement is geen garantie. Als je over een jaar iets wil kopen en hoopt met aandelen dat bedrag bij elkaar te kunnen verdienen zou dat zeer nadelig uit kunnen pakken. Op korte termijn kan de koers namelijk dalen, de kans is vrij groot dat dit op lange termijn bijtrekt. Het zou onverstandig zijn om net in die slechte tijd jouw aandelen te moeten verkopen omdat je het geld nodig hebt op dat moment.

Doen:

 • Beleggen voor de lange termijn
 • Beleggen met geld wat je kunt missen
 • Eerst een spaarpotje opbouwen voor onverwachte kosten
 • Vooraf een doelstelling hebben
 • Vooraf een beleggingsplan opstellen
 • Risico spreiden

Niet doen:

 • Beleggen met geld wat je op korte termijn nodig hebt
 • Beleggen met de intentie om snel rijk te worden
 • Keuzes maken op basis van emotie
 • Beleggen met geleend geld
 • Investeren zonder voldoende kennis
 • Te veel transacties maken
 • Te weinig spreiden

Voorbeeld 1

Persoon 1 wil over 10 jaar zijn huis verbouwen. Naar schatting gaat dit € 50.000 kosten. Maandelijks kan hij € 300 hiervoor missen. Hij berekent dat hij met een rendement van 7% per jaar na 10 jaar genoeg heeft. Nu weet hij dat obligaties afvallen omdat obligaties niet genoeg rendement opleveren. Hij kiest ervoor om € 300 per maand in een wereldwijde ETF te beleggen om over 10 jaar hoogstwaarschijnlijk genoeg te hebben voor zijn verbouwing.

Voorbeeld 2

Persoon 2 wil graag zijn inkomsten uitbreiden. Het liefst een passief inkomen. € 1000 per maand extra lijkt hem een mooi doel om maandelijks meer te kunnen consumeren. Hij heeft gehoord van dividendaandelen en na zich te hebben verdiept gaat hij aan de slag. Over 10 jaar wil hij dit graag realiseren. Hij koopt aandelen met een mooie dividendgroei. Na schatting hebben deze aandelen na 10 jaar een ‘dividend yield’ van 4% en is zijn vermogen gegroeid naar € 300.000. 4% hiervan is € 12.000 op jaarbasis is € 1000 per maand.

Kennis opdoen

Nadat je hebt gekeken welke vorm van beleggen bij jou past, en hier een plan bij gemaakt hebt, is het tijd om je te verdiepen in de nodige kennis. Er zijn online veel platformen waar je gratis informatie kunt vinden. Als je gaat voor ETF’s scheelt dat veel benodigde kennis. Het is hierbij minder belangrijk om te kijken naar de intrinsieke waarde, de winstmarges, omzet, groei e.d. van individuele bedrijven.

Toch is het aan te raden voordat je hier een definitieve keuze in maakt alle opties bij langs te gaan. Veel online brokers geven wel het een en ander weer aan financiële cijfers van een bedrijf. Maar hoe weet jij waar je op moet letten? Er zijn veel verschillende beleggingsboeken waar je veel van kunt leren. Alles overzichtelijk op een rijtje en in een logische volgorde. Door tijd te investeren in de juiste kennis kun je een hoop geld besparen. Als beginner zul je ongetwijfeld fouten maken.

Aandelen kopen

De volgende stap is het aanschaffen van beleggingen. Hiervoor heb je een broker nodig. Bij een broker kun je beleggingsinstrumenten kopen, bewaren en managen. Van aandelen tot obligaties, veel brokers bieden ook contracten, ETF’s, sprinters, turbo’s en dergelijke aan. Zeker als beginner is het verstandig om het te beperken tot obligaties, aandelen en/of ETF’s. De volatiliteit en risico ligt bij deze producten in het algemeen lager.

Aandelen kopen wij bij FXFlat. Lage kosten en een groot aanbod zijn enkele voordelen die voor ons de doorslag hebben gegeven. Lees er alles over in in onze FXFlat Review.

Bronnen

Nerdwallet: How to Buy Stocks

TheMotleyFool: A Beginner’s Guide to Buying Stock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *