Hoe koop je aandelen

Hoe koop je Aandelen? Volledige Uitleg

Hoe koop je aandelen? Een vraag die veel mensen die willen beginnen met beleggen stellen. Met de juiste info een eenvoudige klus.

Hoe koop je Aandelen?

Het kopen van aandelen kan eenvoudiger zijn dan je denkt. Hier is een beknopte handleiding om je op weg te helpen.

 • 1. Leer de Basis Voordat je begint met het kopen van aandelen, is het belangrijk om de basisprincipes te begrijpen. Wat zijn aandelen precies? Waarom zijn ze waardevol? Informatie over waarderingen, rendementen die je kunt verwachten en verschillende beleggingsproducten is een verstandige basis.
 • 2. Open een Effectenrekening Om aandelen te kopen, heb je een effectenrekening nodig. Dit is een soort bankrekening die specifiek is ontworpen voor het kopen en verkopen van beleggingen zoals aandelen. Je kunt een effectenrekening openen bij een bank of een online makelaar. Dit noem je ook wel een broker.
 • 3. Stel je Beleggingsdoelen Vast Voordat je aandelen koopt, is het belangrijk om je beleggingsdoelen vast te stellen. Wil je bijvoorbeeld investeren voor de lange termijn om vermogen op te bouwen? Of ben je meer geïnteresseerd in kortetermijnhandel om snel winst te maken? Je beleggingsdoelen zullen bepalen welke strategie het beste bij je past.
 • 4. Doe Onderzoek Voordat je aandelen koopt, is het essentieel om grondig onderzoek te doen naar de bedrijven waarin je geïnteresseerd bent. Bekijk hun financiële prestaties, bedrijfsmodel, marktpositie en toekomstperspectieven. Hoe beter je het bedrijf begrijpt, hoe beter je investeringsbeslissingen zullen zijn.
 • 5. Plaats een Kooporder Zodra je een effectenrekening hebt geopend, je beleggingsdoelen hebt vastgesteld en onderzoek hebt gedaan naar potentiële investeringen, ben je klaar om aandelen te kopen. Log in op je effectenrekening. Zoek vervolgens het gewenste aandeel en plaats een kooporder. Dit kan meestal eenvoudig online worden gedaan.

Lees ook: Beste broker Nederland

Aandelen of andere beleggingen kopen?

Er zijn veel beleggingsinstrumenten waarin je kunt beleggen. Zo heb je niet alleen aandelen, maar ook bijvoorbeeld ETF’s, beleggingsfondsen, obligaties, vastgoed, grondstoffen, crypto en Forex/valuta. Deze verschillende beleggingsvormen kennen zo hen eigen volatiliteit, rendement en risico. Onderstaande grafiek geeft je een indicatie van wat je kunt verwachten.

AandelenETF’sObligatiesVastgoedCryptoBeleggingsfondsValutaGrondstoffen
VolatiliteitGemiddeldLaagZeer laagLaagZeer hoogLaagLaagGemiddeld
Gemiddeld rendement7-8%5-10%5%3-6%0-55%5-10%1%4%
RisicoGemiddeldLaagZeer laagGemiddeldZeer hoogLaagLaagGemiddeld

Stappen om Aandelen te Kopen

Wil je weten hoe je aandelen kunt kopen? Volg deze eenvoudige stappen:

 • Stap 1: Open een effectenrekening. De eerste stap om aandelen te kopen, is het openen van een effectenrekening. Dit is een speciale rekening die je nodig hebt om te kunnen handelen op de beurs. Je kunt een effectenrekening openen bij een bank of een online makelaar.
 • Stap 2: Bepaal het bedrag dat je wilt investeren. Voordat je aandelen koopt, is het belangrijk om te bepalen hoeveel geld je wilt investeren. Dit bedrag kan variëren afhankelijk van je beleggingsdoelen, risicotolerantie en financiële situatie. Zorg ervoor dat je alleen geld investeert dat je kunt missen.
 • Stap 3: Plaats een kooporder. Je hebt een effectenrekening geopend en het investeringsbedrag bepaald. Nu ben je klaar om aandelen te kopen. Log in op je effectenrekening, zoek het gewenste aandeel en plaats een kooporder. Dit kan meestal eenvoudig online worden gedaan door het invullen van het aantal aandelen dat je wilt kopen en de prijs waartegen je ze wilt kopen.

Lees ook: FXFlat Review

Beleggingsplan om aandelen te kopen

Hieronder enkele dingen je wel en vooral niet moet doen in dit proces.

Doen:

 • Beleggen voor de lange termijn
 • Beleggen met geld wat je kunt missen
 • Eerst een spaarpotje opbouwen voor onverwachte kosten
 • Vooraf een doelstelling hebben
 • Vooraf een beleggingsplan opstellen
 • Risico spreiden

Niet doen:

 • Beleggen met geld wat je op korte termijn nodig hebt
 • Beleggen met de intentie om snel rijk te worden
 • Keuzes maken op basis van emotie
 • Beleggen met geleend geld
 • Investeren zonder voldoende kennis
 • Te veel transacties maken
 • Te weinig spreiden

Conclusie

Het kopen van aandelen is een belangrijke stap in je financiële reis. Volg de stappen: open een effectenrekening, bepaal je investeringsbedrag, kies een betrouwbare effectenmakelaar en plaats een kooporder.

Persoonlijk kiezen wij voor FXFlat. Hier kun je gratis een account aanmaken via deze affiliate link. Dit betekent dat wij hier een vergoeding voor krijgen. FXFlat is slechts een van de brokers die je kunt kiezen. Er is een groot aantal andere aanbieders waar je voor kunt kiezen. Vergelijk ze, en kijk wat het beste bij jou past.

Persoonlijk hechten wij veel waarde aan de laagste kosten, om zo het beste te profiteren van het compound effect. Voor andere beleggers is het overzichtelijkste platform een belangrijke eis. Daar scoort DEGIRO bijvoorbeeld weer hoger in.

Bronnen

Nerdwallet: How to Buy Stocks

TheMotleyFool: A Beginner’s Guide to Buying Stock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *