De belangstelling van beleggers voor ETF's is de laatste tijd sterk toegenomen. Dat komt doordat deze vorm van beleggen vele voordelen kent. Welke voordelen dit zijn en nog veel meer lees je hieronder. Eerst terug naar de hoofdvraag. Wat is een ETF?
Inhoudsopgave
Wat is een ETF?
Exchange Traded Fund (ETF), ook wel tracker genoemd, is een passief beleggingsinstrument die een index volgt. Zo kun je met één aankoop een gehele markt volgen. Dit kan variëren van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven (S&P 500), de 25 grootste Nederlandse bedrijven (AEX) tot aan een valuta of grondstof. Het doel van zo'n ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van de onderliggende beursindex, met behulp van een identieke verhouding.
Lees ook: Beleggen voor beginners
Voordelen van ETF's
- Relatief veilig
- Lage kosten
- Makkelijk te begrijpen
- Bespaard veel tijd tegenover losse aandelen
- Breed gespreid met één aankoop mogelijk
- Vaak bovengemiddeld rendement (tegenover mensen die losse aandelen kopen)
Lees ook: Wat is een CFD? Contract For Difference uitleg
Wat zijn de voordelen van een ETF
Bovenstaand een aantal voordelen die een ETF biedt. Die gaan we hieronder kort toelichten zodat je begrijpt wat ermee bedoeld wordt.
Relatief veilig
Beleggen veilig? Daar verschillen de meningen over. Dat is een discussie voor een andere keer. Maar wanneer je besluit te beleggen zijn ETF's in vergelijking met andere beleggingsinstrumenten redelijk veilig te noemen. Beleggen kent vele risico's, zoals concentratierisico wanneer je met een groot deel van je vermogen in één bedrijf of asset zit. Als het dan slecht gaat met dat ene bedrijf of asset verlies je gelijk een hoop geld. Met ETF's heb je veel spreiding, hierdoor ontstaat een balans tussen de goede en minder goede bedrijven. Een bekende uitspraak is 'Waarom zoeken naar die speld in de hooiberg, als je simpelweg (met een ETF) de hele hooiberg kunt kopen'.
Tussen verschillende ETF's zit ook een wereld van verschil wat betreft spreiding en dus veiligheid. Zo heb je ETF's voor bepaalde sectoren zoals groene energie, maar ook ETF's met willekeurige aandelen uit veel verschillende landen. Uiteraard is de laatste variant een stuk veiliger dan een ETF die bedrijven volgt uit een specifieke sector.
Lage kosten
Beleggen kent vele kosten. Zo heb je onder andere jaarlijks beurskosten, transactiekosten, spread kosten etc. Bij ETF's heb je uiteraard ook kosten. Maar, wanneer je verstandig te werk gaat heb je zeer lage kosten wat je jaarlijks een aardig rendement bespaard. Dat lijkt op jaarbasis misschien weinig uit te maken, door compound interest telt dit door de jaren heen aardig op. Over het algemeen zijn de kosten van ETF's al een stuk lager dan andere beleggingsinstrumenten. Toch hebben we een manier gevonden om nóg effectiever te beleggen om zoveel mogelijk rendement te behalen en behouden.
Beleggen in ETF's zonder beurskosten en zelfs zonder transactiekosten. Hoe dit mogelijk is? DEGIRO! De Amsterdamse beurskosten zijn op deze Nederlandse broker namelijk gratis. Daarboven op komt nog de kernselectie. Dit is een grote selectie van ETF's die je maandelijks gratis kunt aanschaffen. Hierdoor betaal je geen beurskosten én geen transactiekosten. De lopende kosten van deze ETF's zijn over het algemeen ook nog eens zeer laag. Zo behoudt je grotendeels al je rendement en profiteer je maximaal van het rente op rente effect.
Lees ook: AEX Index Koers Grafiek 5, 10, 20 & 30 jaar
Makkelijk te begrijpen
ETF's zijn makkelijk te begrijpen. Bij aandelen heb je zo veel dingen waar je op moet letten. Op papier kan een bedrijf er nog zo mooi voor staan, maar hoe goed ken je het bedrijf, het businessmodel, de sector? Dit zijn vrij belangrijke punten die bij veel aandelen moeilijk te begrijpen zijn. Dat probleem heb je met ETF's niet. Je zoekt een goede ETF uit met weinig kosten en relatief veel groeipotentie en stopt daar periodiek geld in. Veel lastiger wordt het niet, ideaal voor veel mensen die geen zin hebben in uren studie of er simpelweg geen tijd voor hebben.
Bespaard veel tijd tegenover losse aandelen
Losse aandelen waarderen is een erg tijdrovende taak. Om in te schatten hoeveel groeipotentie een bedrijf heeft moet je het een en ander weten over het bedrijf en de sector. Na urenlang of misschien wel dagenlang onderzoek te hebben gedaan naar een bedrijf kom je er achter dat het toch geen goede aankoop is. Tijd om het volgende aandeel te onderzoeken. Niet iedereen heeft daar veel zin in. Veel 'beleggers' slaan dit gedeelte daarom over en kopen bedrijven waar ze een goed gevoel bij hebben zonder goed onderzoek te hebben gedaan. Maar wat doe je wanneer de koers van dit aandeel vervolgens aardig onderuit gaat? Veel mensen raken in paniek omdat ze het bedrijf niet goed genoeg kennen en verkopen in paniek.
Deze ellende kun je voorkomen door over te stappen op ETF's. Wanneer je net begint is het verstandig je te verdiepen in een aantal goede ETF's. Vervolgens maak je een keuze en schaf je één of meer aan. Nadat je dit proces hebt afgerond kun je simpelweg iedere maand jouw gekozen ETF's bijkopen en verder heb je er geen drukte van. Je lift als het ware mee op de algemene economische groei en profiteer op die manier van een stabiel rendement.
Breed gespreid met één aankoop mogelijk
Breed gespreid met één aankoop, dat is mogelijk met ETF's. Hoe breed gespreid je bent verschild per ETF. Zoals hierboven al kort vermeld stond heb je ETF's die een sector volgen, maar ook wereld ETF's. Met de laatste variant ben je breed gespreid en sluit je een hoop risico's uit.
Ook ETF's die een bepaalde sector volgen nemen een hoop risico weg. Heb jij veel vertrouwen in de game sector? 'VanEck Vectors VideoGaming&eSports UCITS ETF USD A' uit de kernselectie van DEGIRO biedt je de kans om een hoop kwalitatieve bedrijven in die sector met één aankoop aan te schaffen. Zo beleg je met deze ETF in NVIDIA, SEA LTD, Tencent holdings, AMD, Nintendo, Activision Blizzard, EA en nog veel meer.
Vaak bovengemiddeld rendement
De S&P 500 wordt gezien als 'de markt'. Wanneer mensen het hebben over 'de markt verslaan' bedoelen ze meer rendement behalen dan deze index. Vele studies en onderzoeken hebben aangetoond dat de markt verslaan zeer lastig is. Wanneer je jarenlang belegd lukt het je vast een paar jaar om deze index te verslaan. Helaas is het vrijwel onmogelijk om jaar op jaar deze prestatie te leveren. In praktijk verliezen veel beleggers van de markt, vooral beginners maken daarom weinig kans.
Als je de markt niet kunt verslaan, waarom koop je dan niet simpelweg de markt? Door de S&P 500 ETF te kopen, koop je als het ware de markt. De S&P 500 vertegenwoordigd de 500 grootste Amerikaanse bedrijven qua marktkapitalisatie.
Wat zijn de nadelen van een ETF
- Geen bovengemiddeld rendement
- Samenstelling uit verhouding
- ETF 'bubbel'
Ook deze punten zullen we nader toelichten om je ook een duidelijk beeld te geven van de keerzijde van ETF's. Uiteraard zijn er ook nadelen die van belang zijn om te weten voordat je hieraan begint.
Geen bovengemiddeld rendement
Vrij voor de hand liggend, maar wanneer je de markt koopt ben je niet meer in staat 'de markt te verslaan'. Maar hiertegenover staat wel dat je de markt ook niet 'underperformed'. Zoals hierboven aangegeven lukt het vrijwel niemand om structureel een beter rendement dan de markt te halen. Dit nadeel is dus eigenlijk een voordeel. Onder aan de streep haal je namelijk meer rendement dan wanneer je zelf aandelen zou kopen. Zeker als beginner.
Samenstelling uit verhouding
Dit kan bij sommige ETF's wel een probleem vormen. Het is daarom van belang om vooraf goed onderzoek te doen hoe de ETF is onderverdeeld. Om een voorbeeld te noemen: Veel All world ETF's zijn verdeeld over de gehele wereld. Toch zie je vaak dat 50% of meer bestaat uit bedrijven uit de US. Amerika heeft ook de grootste economie op moment van spreken, daarom is het niet raar dat het grootste deel uit Amerika komt. Toch is het wel van belang dat je het hiermee eens bent en bewust van bent. Wil je dit niet? Dan is het verstandig verder te kijken voor een andere ETF of eventueel een 'Emerging Markets' ETF als aanvulling zodat je zelf de verhouding veranderd.
Een ander probleem met de verhouding van een ETF kan zitten in de grootte van bedrijven. Het ene bedrijf kan 5% van de ETF bevatten terwijl een ander bedrijf misschien 0,01% meetelt. Zo kan de top 10 van een ETF vrijwel de hele ETF 'sturen'. Als dit het geval is moet je wel genoeg vertrouwen hebben in deze top 10. Elke ETF heeft een lijst met de verdeling die je op internet kunt vinden. Wil je dit voorkomen? Ga dan voor veel spreiding.
Een heel bekende ETF in Nederland is de VWRL ETF. Dit is opnieuw een ETF van DEGIRO. Verdeeld over de hele wereld waar de grootste holding 3,6% uitmaakt van de ETF. Dit valt relatief mee. Lees hier meer over deze veel gekozen ETF.
ETF 'bubbel'
Een van de nadelen van ETF's is dat er mogelijk een ETF bubbel plaatsvind. Wat hiermee bedoeld word? Michael Burry, bekend van 'The big short', is vaak sceptisch over de markt. Dit keer ziet hij een potentieel gevaar in ETF's. Doordat mensen massaal een ETF kopen stijgen de aandelen in die index. Hierdoor stijgt de prijs 'te ver' waardoor de onderliggende fundamentele waarde niet overeenkomt met de koersprijzen. Hierdoor stijgen aandelen van bedrijven in een index buiten proportie, en kleine bedrijven die niet opgenomen zijn in een ETF blijven achter. Althans, dat is de theorie.
Of we daadwerkelijk in een ETF 'bubbel' zitten is voor nu speculatief. Om je te beschermen tegen dit gevaar is het verstandig de grootste holdings van een ETF alsnog te analyseren. Of op zijn minst kijken naar de waardering van deze aandelen. Aangezien het in de meeste gevallen gaat om large caps kun je eenvoudig kijken wat voor P/E ratio deze bedrijven hebben. Zo heb je in 5 minuten een redelijk beeld hoe 'overgewaardeerd' deze bedrijven zijn zonder veel tijd kwijt te zijn.
ETF's bezitten slechts 5% van het handelsvolume en onderzoek van de ank of International Settlements heeft aangetoond dat slechts 15% van de aandelen in Amerika zijn opgenomen in indexfondsen of ETF's. Of we echt in een ETF bubbel zitten valt dus te bezien.
Het verschil tussen een ETF en beleggingsfonds
Deze twee beleggingsinstrumenten hebben het een en ander met elkaar gemeen. Zo heb je met één aankoop een bepaalde onderliggende waarde in handen. Het grote verschil tussen een ETF en beleggingsfonds is de manier van handelen.
Een beleggingsfonds handelt actief om een beter resultaat te realiseren dan de onderliggende markt. Dit probeert het fonds met behulp van een fonds manager. Deze is verantwoordelijk voor aan- en verkopen binnen het fonds. Uiteraard is dit geen garantie dat er ook daadwerkelijk meer rendement behaald word.
Een ETF wordt van tevoren samengesteld in een bepaalde verhouding. Na die tijd vinden er geen actieve aan- en verkopen plaats. Een ETF heeft ook geen manager. Dit bij elkaar zorgt voor een stuk minder kosten. De manager van een beleggingsfonds moet uiteraard betaald worden. Ook transactiekosten zijn niet gratis. Deze kosten worden allemaal door berekend aan het fonds. De belegger betaald uiteindelijk deze kosten, wat ten koste gaat van jouw rendement.
Kortom, het grote verschil tussen een ETF en beleggingsfonds: Je koopt een ETF die de AEX volgt, wanneer de AEX vervolgens 10% stijgt is jouw ETF ook 10% gestegen. Bij aanschaf van een beleggingsfonds die de AEX volgt kan jouw rendement meer of minder dan 10% zijn gestegen, afhankelijk van hoe goed het fonds gehandeld heeft.
Volgens Warren Buffet (één van de meest bekende beleggers en oprichter van Berkshire Hathaway) is het voor 99% van de beleggers beter om in ETF's te investeren. Hij is hier zo zeker van, dat hij een aantal jaar terug een weddenschap aanging met een aantal fondsbeheerders. Als de fondsbeheerders in staat waren 10 jaar lang de markt (een ETF) te verslaan, zouden de fondsbeheerders 1 miljoen dollar krijgen. Als het hun niet zou lukken, kreeg Buffet 1 miljoen dollar van hen. 10 jaar Later won Warren Buffet.
Bronnen
Investopedia: Exchange-Traded-Fund (ETF) Explanation With Pros and Cons
Charlesschwab: What is an ETF?