Beleggen in China

Beleggen in China – Profiteren van enorme groei

China wordt door veel mensen gezien als een risico, en dat klopt. Beleggen is nooit zonder risico, maar beleggen in China kent relatief gezien een nog groter risico. Dat betekent niet dat het geen kansen bied. De afgelopen periode zijn Chinese aandelen hard afgestraft. Enorm sterke bedrijven met behoorlijke groei die momenteel erg ondergewaardeerd zijn. Tenminste, als de angst bij beleggers in de toekomst afneemt.

We gaan in dit artikel kijken of het verstandig is om in China te investeren. De risico’s, de potentie, de Chinese economie en de overheid. Vervolgens gaan we kijken welke beleggingen interessant kunnen zijn.

Lees ook: FXFlat review – Tips, ervaringen & tarieven vergelijken

Beleggen in China

China biedt volgens velen, ondanks de risico’s, enorme potentie voor mooie rendementen. Maar we willen benadrukken dat China een verhoogd risico kent om in te beleggen. Daarom gaan we eerst de risico’s bij langs.

Het grootste risico is de Chinese overheid. Deze bemoeit zich de laatste tijd vaak met bedrijven die beursgenoteerd zijn. Niet alleen bedrijven, zelfs hele sectoren zijn hier soms de dupe van. Zo hebben ze laatst besloten de educatie sector non-profit te maken. Dat houdt in dat deze bedrijven niet als doel mogen hebben om winst te maken. In principe een prima keuze die we in Nederland zelf ook hanteren. De keerzijde is dat veel educatieve bedrijven in China beursgenoteerd zijn. Bepaalde aandelen zagen hun koers een vrije val maken hierdoor.

Verder is de Chinese overheid tegen monopolie posities. Die maken het voor kleine bedrijven te lastig om mee te concurreren. Zo is het bedrijf Alibaba al eens op de vingers getikt. Dat zag je flink terug in de koers, de boete viel echter mee wat beleggers geruststelde. Een enorme geldboete was namelijk de straf. Voor een bedrijf als Alibaba een meevaller. Beleggers hadden al rekening gehouden met beperkingen binnen de bedrijfsvoering. Na bekendmaking van de straf steeg de koers juist.

Om risico te minderen is het belangrijk om te kijken waar de Chinese overheid naar streeft. Ze hebben een vijfjarenplan gedeeld waar ze in grote lijnen naar toe willen werken. Zo werd duidelijk dat China nog onafhankelijker wil worden. Technologische ontwikkelingen en verdere groei zijn ook prioriteit. Een ander belangrijk punt is dat de middenklasse moet worden verbeterd volgens de Chinese regering. De recente verandering binnen de educatie sector moet daar aan bijdragen. Door deze non-profit te maken is het toegankelijker voor meer Chinese inwoners om goed onderwijs te volgen. Dat leidt op de lange termijn tot een betere en welvarendere middenklasse. Als laatste punt hebben ze aangegeven in 2060 klimaatneutraal te willen zijn.

Amerikaanse invloed

Amerika oefent ook druk uit op China. Bijvoorbeeld toen Trump nog aan de macht was, verbood hij Amerikanen om aandelen van een aantal bedrijven uit China te kopen. Ook werd er gedreigd bepaalde Chinese beleggingsproducten van de Amerikaanse beurs te halen. Zo’n de-listing is van grote invloed op de koers van deze bedrijven. Een redelijk risico dus. Beleggen in deze Chinese bedrijven blijft wel mogelijk. Helaas via de beurs van Hongkong. Het volume is daar veel lager, en veel Amerikaanse fondsen investeren daar ook niet in. Kortom, slecht nieuws als dit daadwerkelijk zou gebeuren.

Waardering van Chinese bedrijven

Risico genoeg dus, maar des te meer potentie naar onze mening. Door de bovengenoemde gebeurtenissen zijn de koersen erg zwaar afgestraft. Grote kans dat de markt te heftig heeft gereageerd. De waardering van Chinese bedrijven is daardoor nu erg aantrekkelijk. Als voorbeeld:

Alibaba, ook wel de Chinese Amazon genoemd, staat gewaardeerd tegen 20 x de winst. Met een marktkapitalisatie van nog geen 500 miljard

Amazon zelf staat gewaardeerd tegen 60 x de winst. Dat met een marktkapitalisatie van 1757 Miljard.

Zo zijn er veel meer bedrijven die erg goed gewaardeerd staan. Puur door de keuze om educatie non-profit te maken zijn beleggers angstig geworden. Veel Chinese aandelen die hier geen last van hebben gehad zijn daardoor toch 20-30% gedaald. Wanneer de angst weg ebt kunnen deze bedrijven dus naar schatting al 20-30% stijgen puur door sentiment. De fundamentele waarde van bedrijven is namelijk niet altijd aangetast.

Lees ook: Aandelen Alibaba – De Chinese Amazon met enorme potentie

Chinese economie

Nog een grote reden om te beleggen in Chinese aandelen is de groei. De Chinese economie is momenteel de op 1 na grootste. Amerika is de grootste. Tenminste, op dit moment. China groeit veel sneller en zal naar verwachting binnenkort de grootste economie hebben. Ongeveer 70% bestaat uit lokale Chinese bedrijven. Deze bedrijven zijn genoteerd aan de binnenlandse beurzen van China. Tot voor kort onbereikbaar voor buitenlandse beleggers.

Het wordt ook steeds toegankelijker om als buitenlandse belegger in China te investeren. Waar dit eerst slecht mogelijk was komen daar nu steeds meer mogelijkheden. Steeds meer Chinese bedrijven die op de Amerikaanse beurs genoteerd staan bijvoorbeeld. 

Lees ook: AEHR Test Systems Aandeel Analyse

Kansen

Een los aandeel waar wij veel potentie in zien is Alibaba. Alibaba hebben we een tijdje geleden behandeld in dit artikel. Alibaba is vooral bekend om hun e-commerce gedeelte, onder andere AliExpress. Verder is Alibaba actief in de ‘Cloud Computing’, Digitale media & Entertainment.

De veiligere variant om te profiteren van de Chinese groei is een ETF. Namelijk de iShares China Large Cap UCITS ETF USD (Dist). Deze ETF hebben we uitgebreid behandeld in dit artikel. Deze ETF bevat 50 grote gevestigde Chinese bedrijven, waaronder Alibaba, Meituan, Tencent en JD.com.