Beleggersfouten

Beleggersfouten – Vermijd ze en verhoog je rendement

Vermijd deze beleggersfouten om je financiële schade te besparen. Deze beleggersfouten worden vooral gemaakt door beginnende beleggers. Toch zijn er een aantal waar zelfs ervaren beleggers nog wel eens last van hebben.

Beleggersfouten

Hieronder een hele lijst met fouten om te voorkomen. Door je bewust te worden van deze fouten voordat je ze zelf maakt bespaar je een hoop rendement.

Hype aandelen kopen

Veel nieuwe beleggers investeren in hype-aandelen. Dit zijn vaak (innovatieve) aandelen waar veel van verwacht wordt. Veel toekomstige potentie is al ingeprijsd waardoor de waardering vaak erg hoog is. Je ziet vooral bij beginners dat ze investeren in bedrijven die ze aanspreken. Vaak word er niet naar de waardering gekeken, omdat ze hier weinig verstand van hebben. Een voorbeeld hiervan is Virgin-Galactic. Ticker: SPCE. Een marktkapitalisatie van ruim 11 miljard. De omzet van 2020 bedroeg $ 238.000 en een winst van -$644.890.000.

Handelen met emotie

Het is van belang te beleggen met doordachte keuzes op basis van cijfers en dergelijke. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je een aandeel koopt en deze vervolgens sterk daalt kun je gaan twijfelen. Was het wel zo’n goede belegging? Zou het aandeel verder gaan dalen? Kan ik nu niet beter verkopen? Vooral beginnende beleggers hebben hier last van. Wanneer je goed onderzoek hebt gedaan en weet waar je in belegd heb je hier veel minder last van. Je ziet het dan eerder als een kans om bij te kopen tegen een lagere prijs.

Kennis niet uitbreiden

Beleggen brengt veel vragen met zich mee. Het is daarom aan te raden je te verdiepen in het vak. Voor beginners is het verstandig om de basis te leren door middel van bijvoorbeeld beleggingsboeken. Maar ook ervaren beleggers lezen regelmatig zulke boeken. Deze boeken zijn vaak geschreven door professionele beleggers met een goede historie. Op deze manier leer je nieuwe inzichten en beleggingsstrategieën. Het verbreden van je kennis is in dit vakgebied een verstandige keus. Investeringen in jezelf zijn de beste investeringen.

Lees ook: De beste boeken over beleggen

Vertrouwen op andermans onderzoek

Aandelen kopen op basis van iemand anders zijn onderzoek is een grote fout. Tegenwoordig zie je veel Youtubers die aandelen behandelen en een korte analyse hierover delen. Veel beginnende beleggers kopen een aandeel op basis van zulke video’s zonder zelf verder onderzoek te doen. Zulke video’s kun je zeker gebruiken om te kijken of een aandeel iets voor je is, maar doe altijd eigen onderzoek. Kopen zonder eigen onderzoek zorgt ervoor dat je zelf niet goed weet wat je bezit. Hierdoor zul je hoogstwaarschijnlijk minder vertrouwen hebben in het bedrijf. Bij een daling zal je eerder geneigd (met verlies) te verkopen. Voorkom deze fout door te weten wat je bezit, en vooral ook waarom.

Aandelen kopen met een hoog dividend

Deze ‘fout’ hoeft geen fout te zijn. Dit is per persoonlijke situatie verschillend. Wanneer je bijna met pensioen gaat is het bijvoorbeeld niet onverstandig voor dividendaandelen te gaan met een hoog dividend. Voor de jongere beleggers onder ons die hopelijk nog jaren kunnen beleggen zit het anders. Uiteraard is een hoog dividend op het eerste gezicht gunstig. De keerzijde is dat deze aandelen vaak een hoge uitbetaal ratio hebben en weinig (dividend) groei hebben.

Een hoge uitbetaal ratio betekent dat er weinig geld overblijft om te herinvesteren binnen het bedrijf. Als je nog jaren de tijd hebt is de groei van het dividend en de eventuele koerswinst veel waardevoller. Op die manier maak je meer rendement en heb je in de toekomst een veel hogere ‘Yield on cost’.

Te weinig diversificatie

Wanneer je maar een paar aandelen bezit heb je weinig diversificatie. Helemaal als die bedrijven ook nog eens in dezelfde sector actief zijn. Als je goed weet wat je doet en veel verstand hebt van de sector hoeft dat geen probleem te zijn. Niet alle professionele beleggers zijn voorstander van diversificatie. Wees je er wel bewust van dat je hierdoor wel een stuk meer risico loopt. Wanneer er slecht nieuws komt over een bepaald aspect waar die sector afhankelijk van is kan dat negatieve gevolgen hebben.

Voorbeeld: De elektrische voertuigen sector is redelijk gehypet en afhankelijk van ‘chips’. Bij nieuws over een chiptekort kan dat leiden tot een daling van alle aandelen die hier mee te maken hebben. De hoge waardering van deze sector kan een versterkend effect hebben op deze daling.

Te veel diversificatie

Om de vorige ‘fout’ te verhelpen maken veel, vaak beginnende beleggers, de fout aandelen te kopen om maar meer te spreiden. Aandelen kopen met die reden is vaak niet verstandig. Veel losse aandelen kopen kan ook leiden tot veel transactiekosten. Je kunt er ook voor kiezen om een breed gespreide ETF te kopen voor extra spreiding. Vaak tegen lage of zelfs geen kosten.

DEGIRO heeft bijvoorbeeld de kernselectie. Één keer per maand kun je een gratis aan- of verkoop doen binnen deze selectie. Transacties boven de € 1000 zijn altijd gratis. Hierdoor kun je beleggen met extreem lage kosten.

Gedaalde aandelen kopen

Een veel gemaakte beleggersfout is het kopen van gedaalde aandelen. Dit is pas een fout wanneer je deze aandelen koopt met als enige reden dat ze (veel) zijn gedaald. Vaak wordt er gedacht dat aandelen wel weer terug gaan naar de oude koers. Dit is een verkeerde gedachte. Aandelen dalen niet zomaar. Zoek uit waarom het aandeel is gedaald voordat je hier in investeert.

Het kan kansen opleveren. Als het slechte nieuws meevalt en een aandeel te zwaar wordt afgestraft kun je hier winst op maken. Dit heeft dan meer met handelen dan met beleggen te maken. De belangrijkste les met betrekking tot deze fout is: Kijk eerst waarom het aandeel is gedaald, kijk daarna pas of dit een kans biedt.

De markt timen

Beginnende beleggers denken de markt te kunnen timen. Wanneer de markt hoog staat verwachten ze een daling en verkopen ze aandelen. Er zijn veel onderzoeken naar gedaan of de markt valt te timen. De conclusie was elke keer hetzelfde: Nee. De markt valt niet te timen. Het proberen te timen van de markt leidt vaak tot mislopend rendement. Een bekende uitspraak van Warren Buffet geldt daarom ook ‘Time in the market beats timing the market. Letterlijk vertaald betekend het ‘Tijd in de markt verslaat het timen van de markt. Met andere woorden, investeer je geld en laat het staan ongeacht wat je verwacht wat de koers gaat doen. Je koopt beleggingen ten slotte voor de lange termijn. Koersschommelingen op korte termijn zouden niet relevant moeten zijn.

Traden zien als beleggen

Weer een fout die vooral bij de beginnende beleggers voorkomt. Dat beleggen iets is wat je voor de lange termijn moet doen voor het beste resultaat is bij de meeste beleggers wel bekend. Wanneer je een beginnende belegger vraagt wat hij of zij ziet als lange termijn krijg je erg uiteenlopende antwoorden. Vijf maanden is voor sommige beleggers lange termijn. Ze verkopen aandelen op wekelijkse basis om er weer andere aandelen voor te kopen.

Niet alleen zorgt deze methode voor een stuk meer transactiekosten, je bent niet meer bezig met beleggen. Als je doel is om te ’traden’ is er niets mis mee. Maar wanneer je voor de lange termijn een aandelen portfolio op wil bouwen is dit niet de manier. Doe onderzoek naar de aandelen die jou interesseren, schaf ze aan en volg de ontwikkelingen.

De verkeerde broker kiezen

Wanneer je besluit te beleggen is het van belang om te kiezen voor een goede broker. Er zijn veel verschillende brokers en iedere broker heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Wat bij jou past is afhankelijk van waar jij de meeste waarde aan hecht. Er zijn brokers met een duidelijk overzicht, veel extra tools en een duidelijke resultatenbalans. Sommige brokers bieden extra nieuws en gegevens over de verschillende bedrijven aan.

Vaak zijn dit dingen die je zelf ook kunt vinden of bijhouden in een bestand. Persoonlijk zou ik daarom kiezen voor een broker die zo goedkoop mogelijk is. Op die manier blijft er het meeste rendement over. Maar welke kies je? Niet alle brokers zijn even transparant over de kosten. Bepaalde kosten worden vaak niet benoemd en verwerkt in de koers waar je ongemerkt wel voor betaald.

970x250

Keuzes maken op basis van financieel nieuws

Dagelijks komen er honderden artikelen uit over hoe de markt er voorstaat. ‘De x aantal redenen waarom de markt binnenkort gaat crashen’ of ‘x redenen waarom de markt binnenkort omhoog gaat’. Hou je niet teveel bezig met dit soort nieuws en ga er vooral geen beslissingen door nemen. Het komt voor dat een bepaalde uitgever op een en dezelfde dag een artikel maakt over waarom de markt omlaag zou gaan, en een artikel waarom het omhoog zou gaan.

Het doel van de schrijvers is om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Keuzes baseren op dit soort nieuws is onbegonnen werk. De ene dag raden ze aan alles te verkopen om vervolgens de volgende dag te zeggen dat alles gaat stijgen. Kortom: ruis waar je niets aan hebt.

Beleggen met geleend geld

Beleg alleen met geld wat je daadwerkelijk kunt missen. Wie kan er nu geld missen dat niet van jou is? Wanneer de markt omhoog gaat is het leuk om te profiteren van het extra rendement. Je weet helaas nooit wanneer de markt omslaat en gaat dalen. Wanneer jij je geleende geld terug moet betalen op een ongunstig moment kan dat voor veel extra verlies zorgen. Dit kan nare gevolgen hebben, begin er daarom niet aan.

Transactiekosten onderschatten

Deze fout heeft onder andere te maken met hoe vaak je aan- en verkopen doet en welke broker je gebruikt. Transactiekosten kunnen flink oplopen en op de lange termijn voor een stuk lager rendement zorgen. Pas daarom op met het aantal transacties en kies voor een broker met lage transactiekosten.

Wanneer je niet veel geld kan of wil beleggen is het verstandig om te kijken naar opties die gratis zijn. Zoals de hierboven besproken kernselectie van DEGIRO. Wil je toch voor aandelen gaan, kun je er ook voor kiezen om je maandelijkse bedrag op te sparen en per kwartaal in te leggen bijvoorbeeld. Hierdoor bespaar je (minimaal) 2 transacties.

Conclusie:

In dit artikel hebben we enkele veelvoorkomende beleggersfouten besproken die kunnen leiden tot lagere rendementen en zelfs verliezen op lange termijn.

Door deze fouten te vermijden en te investeren op basis van een gedegen plan en strategie, kun je jouw kansen op succes aanzienlijk vergroten. Het is belangrijk om geduldig te blijven, de markt te begrijpen en je emoties onder controle te houden. Houd deze tips in gedachten en werk aan het opbouwen van een solide portefeuille. Op die manier kun je het maximale uit jouw beleggingen halen en je financiële doelen bereiken.

Bronnen

cnbc: Here are the 7 biggest investing mistakes you want to avoid, according to financial experts

Thebalancemoney: 10 Common Stock Investing Mistakes To Avoid

Investopedia: Avoid These 8 Common Investing Mistakes