Inflatie vermogen beschermen verliest waarde

Inflatie – Je vermogen beschermen tegen inflatie

Een vermogen opbouwen is belangrijk. Een vermogen behouden en laten groeien is nog belangrijker. Door inflatie worden de euro’s en dollars die we gebruiken steeds minder waard. Zeker nu er massaal geld word bijgedrukt is de angst voor inflatie of zelfs hyperinflatie groot. Tijd om te kijken hoe we ons vermogen hier tegen kunnen beschermen.

Effect op beleggingen

Wanneer de angst voor inflatie hoog is krijgen aandelen het zwaar te verduren. Vooral groeiaandelen worden gedupeerd. De reden hiervoor is dat inflatie vaak wordt gevolgd door een stijgende rente. Hogere rente betekent minder kunnen lenen waardoor er minder geld kan worden geïnvesteerd. Hierdoor groeien bedrijven minder snel. Bovendien leidt het tot hogere lonen. Hierdoor worden de bedrijfskosten ook hoger. Dit wordt ingeprijsd wat leidt tot een dalende koers.

Het effect op obligaties is ook niet positief. Obligaties die zijn uitgegeven wanneer de rente laag stond hebben zelf vaak ook een laag percentage rendement. Met een hogere rente worden nieuwe obligaties ook uitgegeven met een hogere uitbetaling. Oudere obligaties dalen daarom vaak in koers wanneer de rente stijgt.

Grondstoffen doen het in deze tijden het best. Hierdoor doen voedings- en drankenconcerns het juist slechter. Die moeten deze kosten doorberekenen wat niet altijd even goed lukt.

970x250

Spaargeld

Alhoewel de rente laag is, is het niet onverstandig om geld op je rekening te hebben wanneer inflatie snel stijgt. Dit heeft twee redenen. Door inflatie dalen de beleggingsproducten. Als gevolg stijgt de rente waardoor je meer rendement over je spaargeld zult ontvangen in de toekomst.

Lees ook: Aandelen kopen – met deze kennis goed voorbereid

Hoe te reageren op inflatie

In theorie zou je dus het best je geld uit de markt kunnen halen voordat de inflatie toeslaat. In praktijk gaat het anders. Het is namelijk een raadsel wanneer de inflatie toeslaat. Wanneer de angst hier voor hoog is, zit dit meestal in de prijzen verwerkt. Het beste is om te kijken naar aandelen die hun prijzen makkelijk kunnen opschalen met de inflatie. Bedrijven die onmisbaar zijn en een product hebben waar andere bedrijven niet zonder kunnen. Bepaalde software bedrijven bijvoorbeeld.

Wanneer je een hogere inflatie verwacht terwijl dit nog niet ingeprijsd is kun je er voor kiezen je portfolio deels uit te schalen. Het vrijgemaakte geld kun je gebruiken wanneer de markt inderdaad last krijgt van een daling hierdoor. Wanneer het meevalt en de aandelen stijgen profiteer je alsnog van het overgebleven deel van je portfolio. Met deze strategie kies je voor een tussen oplossing. Wanneer inflatie toeslaat ben jij voorbereid om hier van te profiteren. Stijgen de beleggingen alsnog mis je rendement door de uit geschaalde beleggingen, maar neem je wel een stuk minder risico.

Hoe bereid jij jouw portfolio voor op inflatie? Laat het hier onder weten in de opmerkingen.