Contract For Difference uitleg

Wat is een CFD? Contract For Difference uitleg

Wat is een CFD? CFD’s zijn een populair beleggingsinstrument voor veel (beginnende) beleggers. Je kunt met een relatief kleine inleg een hoop geld verdienen. Tenminste, als het instrument doet waar jij op hoopt. In ddit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over deze CFD’s. Het korte antwoord is als volgt:

CFD staat voor ‘Contract For Difference’ en is een financieel product waarmee je kunt speculeren wat de koers van een onderliggend product in de toekomst gaat doen. Het is een contract wat je aangaat tegen de tussenpartij, ook wel broker genoemd. Je kunt hiermee speculeren op zowel een dalende, als een stijgende koers. Simpel gezegd verdien je geld als het onderliggende product in de richting beweegt waarop jij speculeert met dit product.

Voordelen van CFD’sNadelen van CFD’s
Hefboomwerking voor potentiël hogere winstenHefboomwerking vergroot risico’s
Diversificatie over verschillende activaVerlies kan het ingelegde bedrag overstijgen
Flexibiliteit om zowel long als short te gaanRisico van aanzienlijke marktvolatiliteit
Lage kapitaalvereisten voor instappenFinancieringskosten bij overnacht posities
Toegang tot wereldwijde financiële marktenComplexiteit vereist educatie en kennis

Wat is een Contract For Difference? (CFD)

Een Contract for Difference (CFD) is een financieel instrument dat beleggers de mogelijkheid biedt om te profiteren van de prijsbewegingen van verschillende activa. Dit kunnen aandelen, indices, grondstoffen, en valuta zijn. Dit kan zonder daadwerkelijk de onderliggende activa te bezitten. In wezen is een CFD een contract tussen een belegger en een CFD-provider, meestal een online broker.

Het basisidee achter een CFD is eenvoudig: wanneer je een CFD opent, speculeer je op de prijsbeweging van het gekozen activum. Als je denkt dat de prijs zal stijgen, ga je long (kopen), en als je denkt dat de prijs zal dalen, ga je short (verkopen). Het verschil tussen de koopprijs en de verkoopprijs van het CFD vertegenwoordigt je winst of verlies.

Een van de belangrijkste kenmerken van CFD’s is het gebruik van hefboomwerking (leverage). Dit betekent dat je slechts een fractie van de totale waarde van het activum als marge hoeft in te leggen om een CFD-positie te openen. Hierdoor kunnen beleggers met een relatief klein kapitaal toegang krijgen tot grotere marktposities. Hierdoor is de potentiële winst hoger. De keerzijde is dat het risico hierdoor ook groter is.

Het is van belang dat je bewust bent wat de risico’s zijn van deze producten voordat je hier in investeert. We gaan verderop in dit artikel dieper op alle risico’s en nadelen in.

Uitleg CFD

 • Long en Short Posities: Bij het handelen in CFD’s kun je twee hoofdposities innemen: long (kopen) en short (verkopen). Als je een long-positie inneemt, speculeer je dat de prijs van het onderliggende activum zal stijgen. In een short-positie speculeer je op een prijsdaling.
 • Hefboomwerking: Een van de aantrekkelijke aspecten van CFD-handel is het gebruik van hefboomwerking. Met een kleine marge-inleg kun je controle krijgen over een veel grotere positie. Hoewel dit potentiële winsten kan vergroten, vergroot het ook de potentiële verliezen, dus het is van cruciaal belang om de risico’s te begrijpen.
 • Prijsschommelingen: De winst of het verlies in CFD-handel is gebaseerd op de prijsbeweging van het onderliggende activum. Als de prijs in de richting van je positie beweegt (long of short), maak je winst. Beweegt de prijs tegen je positie in, maak je verlies.
 • Geen fysieke bezittingen: Belangrijk om te onthouden is dat je met CFD’s geen daadwerkelijke eigendom verwerft van het onderliggende activum. In plaats daarvan profiteer je van prijsveranderingen.
 • Kosten en provisies: CFD-handel brengt kosten met zich mee, zoals spreads (het verschil tussen koop- en verkoopprijzen) en, in sommige gevallen, financieringskosten voor het aanhouden van posities ’s nachts.
 • Risico’s: CFD’s brengen aanzienlijke risico’s met zich mee, vooral vanwege de hefboomwerking. Het is mogelijk om meer geld te verliezen dan je aanvankelijke investering.
Contract For Difference CFD uitleg

Voordelen van Contract For Difference

Hefboomwerking:

Een opvallend voordeel van CFD’s is de mogelijkheid om te handelen met hefboomwerking. Dit betekent dat je met een relatief kleine investering controle kunt krijgen over een veel grotere positie. Dit vergroot het potentiële rendement op je investering. Hefboomwerking kan handelaren de kans bieden om aanzienlijke winsten te behalen met een kleine inleg.

Diversificatie van Portefeuille:

CFD’s stellen beleggers in staat om te diversifiëren over verschillende financiële activa. Of je nu geïnteresseerd bent in aandelen, indices, grondstoffen of valuta, je kunt ze allemaal verhandelen via CFD’s vanuit één handelsaccount. Deze diversificatiemogelijkheid kan helpen bij het spreiden van risico’s en het optimaliseren van je beleggingsportefeuille.

Flexibiliteit in Marktrichting:

Een ander voordeel van CFD’s is dat ze de flexibiliteit bieden om zowel long- als shortposities in te nemen. Dit betekent dat je kunt profiteren van zowel stijgende als dalende markten. Terwijl traditionele aandelen alleen winst opleveren als de prijs stijgt, kunnen CFD’s winstgevend zijn, ongeacht de marktrichting, mits je de juiste voorspelling doet.

Lage Instapkosten:

Het openen van een CFD-positie vereist meestal slechts een kleine fractie van het totale handelsvolume als marge. Dit betekent dat je met een bescheiden kapitaal kunt beginnen. Lage instapkosten maken CFD’s toegankelijk voor beginnende beleggers en diegenen die willen experimenteren met verschillende handelsstrategieën.

Toegang tot Internationale Markten:

Met CFD’s kun je toegang krijgen tot wereldwijde financiële markten zonder fysiek aanwezig te hoeven zijn op die markten. Dit opent de deuren naar internationale beleggingsmogelijkheden en stelt je in staat om te profiteren van gebeurtenissen over de hele wereld.

Lees ook: Wat zijn ETF’s? Beleggen in ETF’s

Nadelen van een CFD

Natuurlijk, hier zijn enkele van de nadelen of risico’s die gepaard gaan met het handelen in CFD’s:

Hoge Hefboomwerking:

Een van de meest voor de hand liggende nadelen van CFD’s is de hoge hefboomwerking die ze bieden. Hoewel hefboomwerking kan leiden tot aanzienlijke winsten, kan het ook leiden tot aanzienlijke verliezen. Het gebruik van hefboomwerking vergroot het risico, en zelfs kleine marktbewegingen kunnen leiden tot aanzienlijke verliezen.

Verlies Kan Groter Zijn dan de Inleg:

Een zorgwekkend aspect van CFD-handel is dat het mogelijk is om meer geld te verliezen dan je oorspronkelijk hebt ingelegd. Dit komt omdat je handelt met hefboomwerking, wat betekent dat je de volledige waarde van de positie controleert, terwijl je slechts een fractie van die waarde hebt ingelegd als marge. Als de markt tegen je positie ingaat, kunnen de verliezen snel oplopen.

Dit verschilt per broker, lees je dus goed in hoe dit bij jouw broker zit.

Risico van Grote Volatiliteit:

Financiële markten kunnen volatiel zijn, wat betekent dat de prijzen snel en onvoorspelbaar kunnen bewegen. Dit kan resulteren in aanzienlijke schommelingen in de waarde van CFD-posities. Beleggers moeten voorbereid zijn op deze volatiliteit en overwegen om stop-loss orders te gebruiken om verliezen te beperken.

Financieringskosten:

Bij het aanhouden van CFD-posities ’s nachts kunnen financieringskosten in rekening worden gebracht. Deze kosten kunnen de winst verminderen of verliezen vergroten. Vooral als je posities gedurende langere tijd open laat staan. Het is belangrijk om deze kosten in je handelsstrategie op te nemen.

Complexiteit en Kennisvereisten:

CFD’s kunnen complex zijn, vooral voor beginners. Het vereist een goed begrip van de markten en financiële instrumenten om succesvol te handelen in CFD’s. Het is essentieel om te investeren in educatie en onderzoek voordat je begint.

Lees ook: FXFlat review – Tips, ervaringen & tarieven vergelijken

FXFlat CFD broker Contract For Difference

Hefboomwerking uitleg

Hefboomwerking is het proces waarbij je slechts een klein deel van jouw kapitaal inzet om controle te krijgen over een veel grotere positie in een financieel activum.

Bij hefboomwerking leen je effectief geld van jouw broker om een positie te openen die groter is dan jouw eigen beschikbare kapitaal op jouw handelsrekening. Dit geleende bedrag staat bekend als de “marge.” Het gebruik van hefboomwerking geeft jou de kans om potentiële winsten te vergroten, omdat je profiteert van de volledige waarde van de positie.

Om dit concept beter te begrijpen, laten we een eenvoudig voorbeeld bekijken:

Stel je voor dat je €1.000 aan kapitaal hebt en je wilt handelen met een hefboom van 10:1. Met deze hefboom kun je een positie openen ter waarde van €10.000, ondanks dat je slechts €1.000 inlegt. Als de prijs van het onderliggende activum met 5% stijgt, kun je een winst van €500 maken, wat gelijk is aan 50% van jouw eigen kapitaal.

Houd echter in gedachten dat hefboomwerking niet alleen winsten vergroot, maar ook risico’s met zich meebrengt. Als de prijsbeweging tegen jouw positie ingaat, kunnen de verliezen snel oplopen en zelfs groter zijn dan het oorspronkelijke kapitaal dat je hebt ingelegd.

Daarom is het cruciaal om hefboomwerking verstandig te gebruiken, risicobeheersmaatregelen toe te passen en een goed begrip te hebben van hoe het jouw handelsresultaten kan beïnvloeden.

Wat is een CFD - Hefboomwerking uitleg

Marge uitleg

Marge is het bedrag aan geld dat je inlegt om een positie te openen en te behouden bij jouw broker. Het wordt vaak uitgedrukt als een percentage van de totale waarde van de positie. Dit geld fungeert als een soort borg of garantie voor de broker, om eventuele verliezen te dekken die je zou kunnen lijden.

Hier is een eenvoudig voorbeeld om dit te verduidelijken:

Stel je voor dat je geïnteresseerd bent in het kopen van een CFD-positie ter waarde van €10.000 in aandelen, en jouw broker vereist een marge van 10%. Dit betekent dat je slechts €1.000 als marge moet inleggen om deze positie te openen. De overige €9.000 wordt geleend van de broker. Jouw €1.000 fungeert als de borg om eventuele verliezen te dekken.

Het gebruik van marge is wat hefboomwerking mogelijk maakt. Met een kleine hoeveelheid kapitaal kun je controle krijgen over een veel grotere positie. Als de marktprijs tegen jouw positie ingaat, kan de broker jouw marge aanspreken om eventuele verliezen te dekken. Als de verliezen jouw marge overtreffen, kan dit leiden tot een zogenaamde “margin call,” waarbij je mogelijk meer geld moet storten om jouw positie open te houden. Doe je dit niet riskeer je het risico dat de broker jouw positie sluit.

vHet begrijpen van marge en hoe het werkt, is essentieel bij CFD-handel, vooral als je hefboomwerking gebruikt. Het is belangrijk om bewust te zijn van de margevereisten van jouw broker en te zorgen voor voldoende kapitaal om jouw posities te beheren en eventuele margin calls te voorkomen. Marge is een belangrijk onderdeel van risicobeheer bij het handelen in financiële markten.

Margin-Call uitleg

Een margin call treedt op wanneer de waarde van jouw handelspositie is gedaald tot een niveau waarop deze niet langer voldoet aan de vereiste marge die jouw broker heeft ingesteld. Dit kan gebeuren als de marktprijs tegen jouw positie ingaat en de verliezen zich opstapelen. In wezen is een margin call een verzoek van jouw broker om aanvullend kapitaal toe te voegen aan jouw handelsaccount om de margevereisten te herstellen.

Hier is een scenario om dit te verduidelijken:

Stel dat je een CFD-positie hebt geopend met een initiële marge van €1.000. Je gebruikt hefboomwerking om een positie te beheren die €10.000 waard is. Als de marktprijs plotseling daalt en jouw positieverlies €1.500 bedraagt, zal jouw handelsaccount niet langer de vereiste marge van €1.000 dekken.

Op dat moment zal jouw broker hoogstwaarschijnlijk een margin call uitvaardigen. Dit betekent dat je wordt gevraagd om extra kapitaal toe te voegen aan jouw account om de marge op het vereiste niveau te brengen. Als je niet reageert op de margin call, kan jouw broker besluiten om jouw positie automatisch te sluiten om verdere verliezen te voorkomen.

Een margin call is een belangrijk mechanisme om jou te beschermen tegen onbeperkte verliezen bij het handelen met marge. Hoewel het jouw kapitaal kan beschermen, is het ook belangrijk om te beseffen dat het toevoegen van meer geld aan jouw account om een margin call te dekken, ook financiële verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Het is cruciaal om jouw risico’s goed te beheren, realistische stop-loss orders te gebruiken en te begrijpen hoe marge en margin calls werken voordat je begint met handelen in financiële markten.

CFD aanbod

Als belegger in CFD’s (Contract for Difference), is het van groot belang om te begrijpen wat het CFD-aanbod precies inhoudt. Dit verwijst naar de verscheidenheid aan financiële activa waarin je kunt handelen met behulp van CFD’s. Het aanbod kan sterk variëren tussen verschillende CFD-brokers, maar doorgaans omvat het de volgende categorieën van financiële instrumenten:

 • Aandelen: Je kunt CFD’s gebruiken om te handelen in individuele aandelen van bedrijven, zowel nationaal als internationaal. Dit geeft je de mogelijkheid om te profiteren van prijsbewegingen in de aandelenmarkt zonder de aandelen daadwerkelijk te bezitten.
 • Indices: CFD’s stellen je in staat om te speculeren op de prestaties van beursindices, zoals de S&P 500, de FTSE 100 of de DAX 30. Hiermee kun je profiteren van de algemene markttrends.
 • Grondstoffen: CFD’s bieden toegang tot de grondstoffenmarkt, waaronder goud, olie, zilver en andere grondstoffen. Dit opent de mogelijkheid om te handelen in de prijsbewegingen van fysieke grondstoffen zonder daadwerkelijk deze grondstoffen te hoeven opslaan.
 • Valuta (Forex): De Forex-markt is beschikbaar via CFD’s, waardoor je valutaparen zoals EUR/USD, GBP/JPY, en meer kunt verhandelen. Dit is handig voor beleggers die geïnteresseerd zijn in valutahandel.
 • Cryptocurrencies: Sommige CFD-brokers bieden ook de mogelijkheid om te handelen in cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum en Ripple. Dit maakt het gemakkelijk om te profiteren van de volatiliteit van digitale valuta’s.

Het CFD-aanbod kan per broker verschillen, zowel in termen van beschikbare activa als de hefboomwerking en kosten die ermee gemoeid zijn.

Conclusie: Wat is een CFD?

In dit artikel hebben we CFD’s besproken, inclusief hun werking, voordelen en nadelen, evenals de begrippen marge, margin call en het beschikbare CFD-aanbod. CFD’s bieden kansen, maar brengen ook risico’s met zich mee. Voorafgaand aan CFD-handel is gedegen onderzoek en een diepgaand begrip van deze financiële instrumenten cruciaal voor het nemen van weloverwogen en verstandige beleggingsbeslissingen.

Het is belangrijk om te beseffen dat CFD’s niet geschikt zijn voor alle beleggers en dat hefboomwerking aanzienlijke verliezen kan veroorzaken. Het beheer van risico’s en het investeren van tijd in educatie zijn essentieel voor diegenen die ervoor kiezen om met CFD’s te handelen.

Veelgestelde vragen

Wat is een CFD broker?

Een CFD broker is een financiële tussenpersoon die contracten voor verschil (CFD’s) aanbiedt aan handelaren. FXFlat is een voorbeeld van zo’n broker.

Verschil CFD en aandeel

CFD’s verschillen van aandelen doordat ze geen eigenaarschap van het onderliggende activum vertegenwoordigen, maar speculeren op prijsbewegingen.

Hoe werkt hefboom cfd?

Hefboomwerking in CFD’s stelt handelaren in staat om met een kleinere investering grotere posities in te nemen, waardoor winsten en verliezen kunnen worden vergroot. Dit werkt door een marge te gebruiken om de positie te financieren.

Bronnen

https://www.investopedia.com/articles/stocks/09/trade-a-cfd.asp: Contract for Differences (CFDs) Overview and Examples

https://en.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference: Contract for difference