Beste Small Cap ETF

Beste Small Cap ETF – Top 10 smallcap ETF’s

De beste small cap ETF vind je met behulp van dit artikel. Wil je je beleggingsportefeuille versterken en je rendement vergroten? Dan zijn Small Cap ETF’s iets voor jou. In dit artikel ontdek je waarom deze investeringen een must zijn voor elke belegger. We bespreken de voordelen, risico’s en delen onze topkeuzes.

Small-cap ETF’s zijn ETF’s met uitsluitend ‘small cap’ bedrijven in de portefeuille. Per definitie spreken we van een small-cap als een bedrijf een marktkapitalisatie (beurswaarde) van tussen de € 300 miljoen en € 2 miljard.

Wat is de beste small cap ETF?

Natuurlijk willen we graag weten wat de beste small cap ETF is. Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig, want de “beste” ETF kan variëren afhankelijk van je doelen, risicobereidheid en beleggingsstrategie. Laten we enkele van de topkeuzes bekijken die op dit moment de aandacht trekken in de wereld van Small Cap ETF’s.

ETF NaamISINTicker
iShares MSCI World Small Cap ETFIE00BF4RFH31WSML
SPDR Russell 2000 US ETFIE00BJ38QD84ZPRR
SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted ETFIE00BSPLC413ZPRV
iShares S&P SmallCap 600 UCITS ETFIE00B2QWCY14ISP6
iShares STOXX Europe Small 200 ETFDE000A0D8QZ7EXSE
SPDR MSCI Emerging Markets Small Cap ETFIE00B48X4842SPYX
AScX IndexNL0000249142ASCX
Vanguard Small Cap ValueUS9229086114VBR
Vanguard Small Cap GrowthUS9229085959VBK
Vanguard FTSE All-World ex-US Small CapUS9220427184VSS

Wat is een small cap ETF?

Een belangrijke vraag is wat een small cap ETF nu exact inhoudt. Een Small Cap ETF is een beleggingsfonds dat is ontworpen om beleggers blootstelling te geven aan Small Cap aandelen.

Small Cap aandelen vertegenwoordigen een segment van de aandelenmarkt dat bestaat uit bedrijven met een kleine marktkapitalisatie. Hier zijn enkele kenmerken van Small Cap aandelen die je moet begrijpen:

 • Marktkapitalisatie

Marktkapitalisatie is simpelweg de totale waarde van een bedrijf op de beurs. Small Cap aandelen worden doorgaans gedefinieerd als die met een marktkapitalisatie tussen de $ 300 miljoen en $ 2 miljard. Deze bedrijven zijn kleiner in omvang in vergelijking met Large Cap– en Mid Cap bedrijven.

 • Groeipotentieel

Een van de aantrekkelijke aspecten van Small Cap aandelen is hun potentieel voor groei. Kleine bedrijven hebben vaak meer ruimte om te groeien dan gevestigde grotere bedrijven. Ze kunnen nieuwe markten betreden, innovatieve producten ontwikkelen en snel reageren op veranderende marktomstandigheden.

 • Volatiliteit

Hoewel Small Cap aandelen aantrekkelijk groeipotentieel bieden, zijn ze vaak volatieler dan Large Cap aandelen. Dit betekent dat hun prijzen meer schommelen en dat beleggers te maken kunnen krijgen met grotere koersschommelingen. Dit kan zowel kansen als risico’s met zich meebrengen.

Lees ook: Wat zijn ETF’s? Beleggen in ETF’s

Waarom is een Small Cap ETF interessant?

Deze beleggingsinstrumenten bieden verschillende voordelen en kansen. In onderstaande tabel hebben we de belangrijkste redenen samengevat waarom een Small Cap ETF interessant kan zijn. Hiermee kun je een weloverwogen beslissing nemen over hoe deze ETF’s in jouw beleggingsstrategie passen.

RedenWaarom een Small Cap ETF interessant is
GroeipotentieelSmall Cap aandelen bieden groeipotentieel voor beleggers. Kleine bedrijven hebben vaak meer mogelijkheden om te groeien dan gevestigde ondernemingen. Investeringen in Small Cap ETF’s kunnen resulteren in aantrekkelijke rendementen op lange termijn.
DiversificatieToevoeging van Small Cap ETF’s aan je portefeuille kan diversificatie bieden. Door in verschillende segmenten van de markt te beleggen, zoals Small Cap, Large Cap en internationale aandelen, kun je het risico spreiden en de stabiliteit van je portefeuille vergroten.
Kansen in Ondervertegenwoordigde MarktenSommige Small Cap aandelen bevinden zich in nichemarkten of opkomende sectoren die door beleggers vaak over het hoofd worden gezien. Hierdoor kun je toegang krijgen tot unieke investeringsmogelijkheden die mogelijk niet beschikbaar zijn in de Large Cap markt.
LiquiditeitSmall Cap ETF’s combineren de voordelen van aandelen en beleggingsfondsen. Ze worden op de beurs verhandeld zoals aandelen, waardoor ze zeer liquide zijn. Dit betekent dat je gemakkelijk kunt kopen of verkopen, zelfs tijdens de handelsuren.
KostenbeheersingETF’s staan bekend om hun lage kostenratio’s in vergelijking met traditionele beleggingsfondsen. Dit betekent dat je minder geld verliest aan beheerskosten, waardoor er meer overblijft voor je beleggingen.
Passieve BeleggingsstrategieDe meeste Small Cap ETF’s volgen een passieve beleggingsstrategie, wat betekent dat ze een bepaalde index proberen te repliceren. Dit kan leiden tot lagere transactiekosten en biedt beleggers een eenvoudige manier om te profiteren van marktgroei.

Waar koop je de beste Small Cap ETF?

Nu je hebt besloten om in Small Cap ETF’s te investeren, is de volgende stap het vinden van een betrouwbaar platform om ze te kopen. Hiervoor heb je een broker nodig. Een van de opties die je kunt overwegen is FXFlat, een bekende broker met een solide reputatie. Hier zijn enkele stappen om de beste Small Cap ETF’s te kopen bij FXFlat:

 • Open Gratis een (oefen) Account (bij FXFlat)

Als je nog geen account hebt bij FXFlat, moet je er een openen. Dit is meestal een eenvoudig proces waarbij je persoonlijke informatie moet verstrekken en de vereiste documenten moet indienen.

 • Stort Geld op je Account

Om Small Cap ETF’s te kopen, moet je geld storten op je account. Dit kan meestal via verschillende betaalmethoden, zoals bankoverschrijvingen, iDeal of creditcards.

 • Zoek de Beste Small Cap ETF’s

Gebruik het handelsplatform om te zoeken naar de beste Small Cap ETF’s die beschikbaar zijn. Je kunt filters instellen om ETF’s te vinden die passen bij je beleggingsdoelen en risicobereidheid. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met de lijst in dit artikel.

 • Plaats een Order

Zodra je de ETF hebt gevonden die je wilt kopen, plaats je een order via het handelsplatform. Hier kun je kiezen tussen verschillende ordertypes afhankelijk van je voorkeuren.

Lees ook: Beste broker Nederland

Beste Small Cap ETF bij FXFlat

De beste small cap ETF’s

Tijd om dieper in de verschillende small cap ETF’s te duiken. Hierbij zetten we de belangrijkste zaken op een rij. In de tabel hieronder geven we bijvoorbeeld de kosten en de replicatie weer.

De replicatie houdt in of het bedrijf de effecten fysiek aanhoudt, in dat geval spreken we van een fysieke ETF. Dit vermindert de kans op tracking error en bijkomende risico’s. Een ETF uitgever kan er ook voor kiezen synthetische replicatie toe te passen. In dat geval hoeven effecten niet fysiek aangeschaft te worden. Dan kan de ETF ook worden weerspiegeld met behulp van derivaten zoals swaps.

ETF NaamTickerKostenReplicatie
iShares MSCI World Small Cap ETFWSML0,35%Fysiek
SPDR Russell 2000 US ETFZPRR0,30%Fysiek
SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted ETFZPRV0,30%Fysiek
iShares S&P SmallCap 600 UCITS ETFISP60,40%Fysiek
iShares STOXX Europe Small 200 ETFEXSE0,20%Fysiek
SPDR MSCI Emerging Markets Small Cap ETFSPYX0,55%Fysiek
AScX IndexASCX0,20%Fysiek
Vanguard Small Cap ValueVBR0,07%Fysiek
Vanguard Small Cap GrowthVBK0,07%Fysiek
Vanguard FTSE All-World ex-US Small CapVSS0,07%Fysiek

Lees ook: Raisin Review

iShares MSCI World Small Cap ETF

Ticker: WSML
ISIN: IE00BF4RFH31
Kosten: 0,35%

Deze ETF is geïntroduceerd op 27 maart 2018 en volgt de MSCI World Small Cap Index.

De kosten bedragen 0,35% en er vindt uitlenen van effecten plaats. Hier wordt een rendement van 0,10% mee behaald op jaarbasis.

Het dividend wordt herbelegd wat dit een accumulerende ETF maakt. De herweging vind plaats per kwartaal. Dit is wanneer de uitgever posities toevoegd, uitbreid, gedeeltelijk verkoopt of compleet verkoopt.

De ETF omvat zo’n 3400 verschillende bedrijven wat een enorme diversificatie met zich meebrengt. Qua sectoren is de ETF ook goed gespreid. De geografische spreiding is iets minder met de Verenigde Staten die flink de grootste is.

De top 10 van de ETF ziet er moment van schrijven als volgt uit:

TickerNaamSectorMarktwaardeWeging (%)
VRTVERTIV HOLDINGS CLASS AIndustrieUSD 5.753.2680,19
FLEXFLEX LTDITUSD 5.416.6060,18
SAIASAIA INCIndustrieUSD 5.074.2760,17
REXRREXFORD INDUSTRIAL REALTY REIT INCVastgoedUSD 4.878.5490,16
RNRRENAISSANCERE HOLDING LTDFinanciële waardenUSD 4.851.5940,16
PSTGPURE STORAGE INC CLASS AITUSD 4.808.6160,16
CASYCASEYS GENERAL STORES INCBasis-consumentengoederenUSD 4.686.4610,16
LECOLINCOLN ELECTRIC HOLDINGS INCIndustrieUSD 4.649.2360,16
WSMWILLIAMS SONOMA INCLuxe-consumentengoederenUSD 4.645.8720,16
SRPTSAREPTA THERAPEUTICS INCGezondheidszorgUSD 4.635.6770,16

Geografische spreiding op moment van schrijven:

LandWeging (%)
Verenigde Staten59,24
Japan12,21
Verenigd Koninkrijk5,28
Canada3,83
Australië3,49
Zweden1,86
Duitsland1,74
Zwitserland1,62
Frankrijk1,37
Italië1,27
Israël1,07
Liquide middelen en/of derivaten0,94

Spreiding per sector op moment van schrijven:

SectorWeging (%)
Industrie19,82
Financiële waarden14,43
Luxe-consumentengoederen12,72
IT10,78
Gezondheidszorg9,97
Vastgoed8,13
Materialen7,23
Energie5,47
Basis-consumentengoederen4,95
Communicatie2,96
Nutsbedrijven2,58
Liquide middelen en/of derivaten0,94

Bron

SPDR Russell 2000 US ETF

Ticker: ZPRR
ISIN: IE00BJ38QD84
Kosten: 0,30%

De SPDR Russell 2000 US Small Cap UCITS ETF heeft als doel de Russell 2000®-index te volgen. Deze index traceert 2000 Amerikaanse small-cap bedrijven.

Met een TER (totale kostenratio) van 0,30% per jaar is de SPDR Russell 2000 US Small Cap UCITS ETF de voordeligste en grootste ETF die de Russell 2000®-index volgt. Deze ETF bootst de indexprestaties na door een selectie van de meest relevante indexbestanddelen te kopen. De ETF accumuleert en herinvesteert de dividenden.

Deze ETF werd gelanceerd op 30 juni 2014 en heeft Ierland als domicilie.

De top 10 van de ETF ziet er moment van schrijven als volgt uit:

PositiesPortefeuille % WegingMarktwaarde USD
Super Micro Computer Inc0,5310.443.137
Chart Industries Inc0,326.276.419
ChampionX Corp0,305.914.321
Matador Resources Co0,305.834.570
Onto Innovation Inc0,295.754.884
SPS Commerce Inc0,295.726.476
Simpson Manufacturing Co Inc0,295.720.207
e.l.f. Beauty Inc0,295.690.994
Light & Wonder Inc Ordinary Shares0,285.589.856
Commercial Metals Co0,285.546.648

Geografische spreiding op moment van schrijven:

LandWeging (%)
Verenigde Staten97,95
Brazilië0,38
Canada0,25
Israel0,17
Noorwegen0,14
Ierland0,14
China0,12
Verenigd Koninkrijk0,12
Taiwan0,09
Chili0,07

Spreiding per sector op moment van schrijven:

SectorWeging (%)
Grondstoffen4,70
Cyclische consumentengoederen10,51
Financiële diensten13,84
Vastgoed7,31
Communicatiediensten2,29
Energie7,55
Industrie15,61
Technologie15,89
Defensieve consumentengoederen4,11
Gezondheidszorg15,34
Nutsbedrijven2,85

Bron

SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted ETF

Ticker: ZPRV
ISIN: IE00BSPLC413
Kosten: 0,30%

De SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted UCITS ETF streeft ernaar de MSCI USA Small Cap Value Weighted-index te volgen. De MSCI USA Small Cap Value Weighted-index volgt kleine Amerikaanse aandelen die worden gewogen op basis van vier fundamentele boekhoudkundige variabelen: omzet, winst, kaswinst en boekwaarde.

De TER (totale kostenratio) van de ETF bedraagt 0,30% per jaar. De SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted UCITS ETF is de enige ETF die de MSCI USA Small Cap Value Weighted-index volgt. De ETF bootst de prestaties van de onderliggende index na door middel van een steekproeftechniek (het kopen van een selectie van de meest relevante indexbestanddelen). De dividenden in de ETF worden opgepot en herbelegd in de ETF.

De ETF werd gelanceerd op 18 februari 2015 en is gevestigd in Ierland.

De top 10 van de ETF ziet er moment van schrijven als volgt uit:

PositiesPortefeuille %Marktwaarde USD
Jackson Financial Inc0,943.744.434
United States Steel Corp0,853.389.028
Plains GP Holdings LP Class A0,612.448.458
Jabil Inc0,582.307.508
Lithia Motors Inc Class A0,542.146.899
Telephone and Data Systems Inc0,481.926.385
Lumen Technologies Inc Ordinary Shares0,481.914.820
PBF Energy Inc Class A0,461.832.743
Unum Group0,451.780.137
Flex Ltd0,451.775.389

Geografische spreiding op moment van schrijven:

LandWeging (%)
Verenigde Staten98,23
Mexico0,46
Zweden0,19
Verenigd Koninkrijk0,15
Canada0,11
Chili0,11
China0,07
Zwitserland0,04
Duitsland0,03
Ierland0,03

Spreiding per sector op moment van schrijven:

SectorWeging (%)
Grondstoffen5,07
Cyclische consumentengoederen16,65
Financiële diensten24,43
Vastgoed7,81
Communicatiediensten3,72
Energie6,67
Industrie14,70
Technologie8,99
Defensieve consumentengoederen4,30
Gezondheidszorg5,84
Nutsbedrijven1,80

Bron

iShares S&P SmallCap 600 UCITS ETF

Ticker: ISP6
ISIN: IE00B2QWCY14
Kosten: 0,40%

Het fonds streeft ernaar het rendement te volgen van een index die bestaat uit 600 Amerikaanse ondernemingen met een kleine kapitalisatie. Wat deze ETF onderscheid is de concentratie op de Verenigde Staten. Het fonds is geintroduceerd op 9 mei 2008.

Dit is een distribuerende ETF. Dat betekent dat het ontvangen dividend wordt uigekeerd aan jou als aandeelhouder. Aangezien dit niet de focus is van het fonds en small caps over het algemeen niet (veel) dividend uitkeren is dit geen groot aantal. Toch is het voor een Small Cap ETF relatief veel. In het verleden betaalde het fonds namelijk ruim een procent uit.

De dividend uitbetalingen vinden halfjaarijks plaats. Herweging van het fonds gebeurd elk kwartaal.

De top 10 van de ETF ziet er moment van schrijven als volgt uit:

TickerBedrijfSectorMarktwaardeWeging (%)
ONTOONTO INNOVATION INCITUSD 7.426.2390,66
RMBSRAMBUS INCITUSD 7.304.5750,65
FNFABRINETITUSD 7.223.6370,64
SPSCSPS COMMERCE INCITUSD 7.109.3000,63
AITAPPLIED INDUSTRIAL TECHNOLOGIES INIndustrieUSD 6.989.1450,62
FIXCOMFORT SYSTEMS USA INCIndustrieUSD 6.934.3900,62
ELFELF BEAUTY INCBasis-consumentengoederenUSD 6.304.5450,56
ACLSAXCELIS TECHNOLOGIES INCITUSD 6.191.1790,55
ATIATI INCMaterialenUSD 6.010.0540,54
ENSGENSIGN GROUP INCGezondheidszorgUSD 5.973.6020,53

Geografische spreiding op moment van schrijven:

LandWeging (%)
Verenigde Staten100

Spreiding per sector op moment van schrijven:

SectorWeging (%)
Financiële waarden17,98
Industrie17,29
Luxe-consumentengoederen13,65
IT13,29
Gezondheidszorg9,88
Vastgoed7,65
Materialen5,14
Basis-consumentengoederen5,03
Energie5,02
Communicatie2,87
Nutsbedrijven1,86
Liquide middelen en/of derivaten0,36

Bron

iShares STOXX Europe Small 200 ETF

Ticker: EXSE
ISIN: DE000A0D8QZ7
Kosten: 0,20%

De iShares STOXX Europe Small 200 UCITS ETF (DE) volgt de STOXX® Europe Small 200-index. Deze index omvat de 200 kleinste bedrijven van de STOXX® Europe 600-index.

De ETF heeft een kostenratio van 0,20% per jaar. Dividenden worden ten minste jaarlijks aan investeerders uitgekeerd en maximaal 4 keer per jaar. Dit is afhankelijk van de uitbetaling van de onderliggende aandelen. In het verleden bood deze ETF zelfs een ruime 2,5% aan dividend aan zijn aandeelhouders.

Dit fonds is opgericht in Duitsland op 4 april 2005. Deze ETF onderscheid zich voornamelijk in de geografische spreiding. Waar veel Small Cap ETF’s op de VS zijn gericht, is deze gericht op Europese bedrijven.

De top 10 van de ETF ziet er moment van schrijven als volgt uit:

TickerBedrijfSectorMarktwaardeWeging (%)
SCRSCORFinanciële waardenEUR 3.231.4740,85
IPNIPSEN SAGezondheidszorgEUR 3.171.4560,83
SOISOITEC SAITEUR 2.901.8980,76
SPIESPIE SAIndustrieEUR 2.894.1030,76
GTTGAZTRANSPORT & TECHNIGAZ SAEnergieEUR 2.876.5250,76
PEOBANK PEKAO SAFinanciële waardenEUR 2.845.4230,75
HIKHIKMA PHARMACEUTICALS PLCGezondheidszorgEUR 2.812.3940,74
SECU BSECURITAS BIndustrieEUR 2.800.3010,74
BKTBANKINTER SAFinanciële waardenEUR 2.796.8950,74
GAWGAMES WORKSHOP GROUP PLCLuxe-consumentengoederenEUR 2.775.9850,73

Geografische spreiding op moment van schrijven:

LandWeging (%)
Verenigd Koninkrijk20,11
Frankrijk13,59
Zweden13,19
Duitsland10,55
Zwitserland7,48
Italië5,96
Denemarken5,33
Noorwegen4,82
België3,70
Nederland3,66
Spanje3,56
Polen3,32
Finland1,69
Oostenrijk1,63
Liquide middelen en/of derivaten0,83
Overig0,56

Spreiding per sector op moment van schrijven:

SectorWeging (%)
Industrie19,98
Financiële waarden16,63
Luxe-consumentengoederen12,45
Materialen9,64
Gezondheidszorg8,55
Vastgoed7,64
Basis-consumentengoederen6,36
IT6,16
Communicatie4,88
Nutsbedrijven3,88
Energie2,99
Liquide middelen en/of derivaten0,83

Bron

SPDR MSCI Emerging Markets Small Cap ETF

Ticker: SPYX
ISIN: IE00B48X4842
Kosten: 0,55%


De SPDR MSCI Emerging Markets Small Cap UCITS ETF volgt de MSCI Emerging Markets Small Cap index. Deze index bevat kleine aandelen uit opkomende markten wereldwijd.

De ETF heeft een TER (totale kostenratio) van 0,55% per jaar. Dit maakt het de meest betaalbare ETF die de MSCI Emerging Markets Small Cap index volgt. De ETF bereikt dit door een samplingsmethode, waarbij een selectie van de belangrijkste indexbestanddelen wordt gekocht om de prestaties van de index na te bootsen. De dividenden in de ETF worden opgeteld en opnieuw geïnvesteerd.

eze ETF werd voor het eerst gelanceerd op 13 mei 2011 en heeft zijn thuisbasis in Ierland.

Lees ook: Beste Opkomende Markten ETF – Top 8 Emerging Markets ETF’s

De top 10 van de ETF ziet er moment van schrijven als volgt uit:

PositiesWeging (%)Sector
Ecopro Co Ltd1,64Grondstoffen
Gigabyte Technology Co Ltd0,49Technologie
Alchip Technologies Ltd0,43Technologie
REC Ltd0,34Financiële diensten
Elite Material Co Ltd0,33Technologie
Chroma Ate Inc0,33Technologie
Supreme Industries Ltd0,33Industrie
Grupo Aeroportuario del Centro Norte SAB de CV Class B0,31Industrie
Persistent Systems Ltd0,30Technologie
IDFC First Bank Ltd0,30Financiële diensten

Geografische spreiding op moment van schrijven:

LandWeging (%)
India25,67
Taiwan20,03
Zuid-Korea15,46
China6,97
Brazilië5,00
Thailand3,35
Zuid-Afrika2,71
Maleisië2,41
Mexico2,38
Indonesië2,16

Spreiding per sector op moment van schrijven:

SectorWeging (%)
Grondstoffen13,20
Cyclische consumentengoederen10,88
Financiële diensten11,01
Vastgoed6,02
Communicatiediensten4,12
Energie1,81
Industrie17,90
Technologie17,76
Defensieve consumentengoederen5,67
Gezondheidszorg8,83
Nutsbedrijven2,80

Bron

AScX Index

Ticker: ASCX
ISIN: NL0000249142
Kosten: 0,20%

De AScX index is een index die de performance volgt van 25 small cap bedrijven in Nederland. De index wordt beheerd door Euronext Amsterdam.

De AScX index is een prijsgewogen index. Dit betekent dat de waarde van de index wordt bepaald door de prijs van de aandelen van de bedrijven in de index. De bedrijven met de hoogste beurswaarde hebben de grootste invloed op de waarde van de index.

De samenstelling van de AScX index wordt jaarlijks herzien. De bedrijven met de hoogste beurswaarde worden toegevoegd aan de index, terwijl de bedrijven met de laagste beurswaarde worden verwijderd.

Dit is de enigste index op deze lijst die uitsluitend Nederlandse bedrijven trackt. Over het algemeen gezien is dit geen populaire index. Toch kan het als Nederlander een mooie aanvulling zijn op je beleggingsportefeuille. Bijvoorbeeld wanneer je meer blootstelling naar de Nederlandse aandelenmarkt wil.

De top 10 van de ETF ziet er moment van schrijven als volgt uit:

BedrijfSectorGewicht (%)
PHARMING GROUPHealth Care9,90
MAJOREL GROUPIndustrials8,04
POSTNLIndustrials7,65
BAM GROEP KONIndustrials6,92
ACOMOConsumer Staples6,83
WERELDHAVEReal Estate6,34
TOMTOMTechnology5,96
NSI N.V.Real Estate5,19
ORDINATechnology5,02
SLIGRO FOOD GROUPConsumer Staples4,41

Geografische spreiding op moment van schrijven:

LandGewicht (%)
Nederland100

Spreiding per sector op moment van schrijven:

SectorWeging (%)
Industrie39,5
Vastgoed15,1
Gezondheidszorg14,5
Consumenten goederen13,1
Technologie7,5
Consumer Discretionary6
Energie2,4
Basismaterialen1,9

Bron

Vanguard Small Cap Value

Ticker: VBR
ISIN: US9229086114
Kosten: 0,07%

De Vanguard Small Cap Value is een erg mooie ETF voor de waarde belegger. Een nadeel is dat deze ETF niet op elke broker verhandelbaar is. Voor deze distribuerende variant is er ook een accumulerende die iets toegankelijker is.

De ZPRV is ook een small-cap value weighted ETF. Helaas heeft deze accumulerende variant van SPDR een kostenratio van 0,30%. Daarbij zijn de opgenomen bedrijven ook verschillend.

Terug naar de VBR ETF. Deze distribuerende small cap ETF keert een dividend uit van rond de 2,40% op jaarbasis. Het jaarlijks rendement daarnaast is erg netjes zoals te zien is op de bron pagina onder de tabelen.

Kortom, een ETF met lage kosten, een mooi dividend rendement en een keurig algemeen rendement over de afgelopen jaren. Dit maakt deze ETF een van de geschiktere keuzes voor de lange termijn wat ons betreft.

De top 10 van de ETF ziet er moment van schrijven als volgt uit:

TickerBedrijfWeging (%)Marktwaarde
BLDRBuilders FirstSource Inc.0,68 %$334.407.560
BGBunge Ltd.0,63 %$309.656.183
IEXIDEX Corp.0,62 %$307.642.282
RSReliance Steel & Aluminum Co.0,61 %$301.323.828
ATOAtmos Energy Corp.0,57 %$279.458.516
BAHBooz Allen Hamilton Holding Corp. Class A0,55 %$269.569.022
JBLJabil Inc.0,53 %$259.494.949
FCNCAFirst Citizens BancShares Inc./NC Class A0,50 %$247.943.783
APAAPA Corp.0,49 %$243.302.794
CSLCarlisle Cos. Inc.0,49 %$241.091.234

Geografische spreiding op moment van schrijven:

LandWeging (%)
Verenigde Staten99,20
Latijns Amerika0,42
Groot Brittanië0,35
Eurozone0,02
Canada0,01

Spreiding per sector op moment van schrijven:

SectorWeging (%)
Basismaterialen5,20%
Consumentengoederen15,60%
Consumentenproducten3,50%
Energie5,20%
Financiën20,60%
Gezondheidszorg6,00%
Industrie24,10%
Onroerend goed8,50%
Technologie6,20%
Telecommunicatie0,80%
Nutsbedrijven4,30%

Bron

Vanguard Small Cap Growth

Ticker: VBK
ISIN: US9229085959
Kosten: 0,07%

Een andere Small Cap ETF van Vanguard met ongekend lage kostenratio. Helaas is ook deze ETF lastig verkrijgbaar op de meeste gangbare brokers zoals DEGIRO.

Het streeft naar het volgen van de prestaties van de CRSP US Small Cap Growth Index. Dit fonds richt zich op small-cap groei-aandelen en maakt gebruik van een passief beheerde, volledige replicatiestrategie. Het fonds blijft volledig geïnvesteerd, en de lage kosten minimaliseren de nettotrackingfout.

Het fonds omvat zo’n 650 bedrijven uit voornamelijk de Verenigde Staten.

Het Vanguard Small-Cap Growth ETF streeft ernaar de investeringsprestaties van de CRSP US Small Cap Growth Index te volgen, een onbeheerde benchmark die de groeiaandelen van kleine Amerikaanse bedrijven vertegenwoordigt.

Het fonds probeert de doelindex te repliceren door al zijn activa te beleggen in de aandelen die de index vormen, waarbij elk aandeel in ongeveer dezelfde verhouding wordt gehouden als zijn gewicht in de index.

De top 10 van de ETF ziet er moment van schrijven als volgt uit:

TickerHoldingsWeging (%)Marktwaarde
FICOFair Isaac Corp.1,02 %$319.420.679
TRGPTarga Resources Corp.0,93 %$289.918.594
PTCPTC Inc.0,83 %$258.979.170
ENTGEntegris Inc.0,72 %$225.510.163
EXASExact Sciences Corp.0,72 %$224.529.198
AXONAxon Enterprise Inc.0,71 %$222.306.357
DECKDeckers Outdoor Corp.0,66 %$207.453.544
VRTVertiv Holdings Co. Class A0,64 %$200.614.609
FWONKLiberty Media Corp-Liberty Formula One0,64 %$200.449.176
LSCCLattice Semiconductor Corp.0,64 %$199.150.840

Geografische spreiding op moment van schrijven:

LandWeging (%)
Azië Ontwikkeld0,1
Azië Opkomend0,3
Canada0,0
Eurozone0,1
Midden-Oosten0,1
Verenigde Staten99,4

Spreiding per sector op moment van schrijven:

SectorWeging (%)
Basismaterialen2,00%
Consumentengoederen15,20%
Consumentenproducten3,50%
Energie6,60%
Financiën4,10%
Gezondheidszorg18,00%
Industrie20,00%
Onroerend goed5,70%
Technologie21,70%
Telecommunicatie1,80%
Nutsbedrijven1,40%

Bron

Vanguard FTSE All-World ex-US Small Cap

Ticker: VSS
ISIN: US9220427184
Kosten: 0,07%

Als derde pareltje van Vanguard hebben we de Small Cap ETF met bedrijven overal ter wereld, behalve uit de Verenigde Staten. Dit kan een mooie aanvulling zijn voor elke beleggingsportefeuille. De meeste portefeuilles zijn zwaar gewogen in de Verenigde Staten. Met een ETF als deze kun je een mooie spreiding aanbrengen.

Ook deze ETF is lastig via de reguliere brokers aan te schaffen. Wij maken voornamelijk gebruik van FXFlat en DEGIRO. Op DEGIRO zijn de fondsen helaas niet verhandelbaar. Als alternatief zou je losse posities uit deze fondsen kunnen onderzoeken en verhandelen.

Het fonds hanteert een indexbeleggingsbenadering die is ontworpen om de prestaties van de FTSE Global Small Cap ex US Index te volgen.

In de geografische spreiding hebben we de regio’s benoemd. Er zijn maar liefst 47 landen opgenomen in dit fonds. Je kunt ze bekijken via de bron onder de tabel. Daarnaast zijn er zo’n 3300 aandelen opgenomen.

De top 10 van de ETF ziet er moment van schrijven als volgt uit:

TickerBedrijvenWeging (%)Marktwaarde
086520Ecopro Co. Ltd.0,63 %$71.154.890
WSPWSP Global Inc.0,58 %$65.448.635
CCOCameco Corp.0,56 %$63.351.613
FMFirst Quantum Minerals Ltd.0,51 %$58.557.042
TFIITFI International Inc.0,39 %$43.975.274
RBARB Global Inc.0,39 %$43.875.370
OTEXOpen Text Corp.0,37 %$42.178.521
EMAEmera Inc.0,35 %$39.616.719
ARXARC Resources Ltd.0,32 %$36.808.999
STNStantec Inc.0,26 %$29.130.426

Geografische spreiding op moment van schrijven:

RegioWeging (%)
Opkomende Markten26,40%
Europa31,80%
Pacific25,30%
Midden-Oosten0,70%
Noord-Amerika15,80%

Spreiding per sector op moment van schrijven:

Sector% Aandelen
Basismaterialen11,18%
Cyclische consumentenproducten12,41%
Financiële dienstverlening10,39%
Vastgoed8,90%
Communicatiediensten2,96%
Energie4,83%
Industrie20,31%
Technologie14,88%
Defensieve consumptiegoederen4,01%
Gezondheidszorg6,81%
Nutsbedrijven3,32%

Bron

Beste Small Cap ETF bij FXFlat

Conclusie

De beste small cap ETF vinden kan een belangrijke stap zijn om je beleggingsportefeuille te versterken en je rendement te vergroten. In dit artikel hebben we de voordelen, risico’s en enkele topkeuzes besproken.

 • De keuze voor de beste small cap ETF hangt af van je beleggingsdoelen, risicobereidheid en beleggingsstrategie. Het is essentieel om te overwegen welke index de ETF volgt en welke bedrijven in de portefeuille zijn opgenomen.

 • Small cap ETF’s bieden voordelen zoals groeipotentieel, diversificatie, toegang tot ondervertegenwoordigde markten, liquiditeit, kostenbeheersing en een passieve beleggingsstrategie.

 • Bij het kopen van small cap ETF’s kun je overwegen om een betrouwbare broker zoals FXFlat te gebruiken. Zorg ervoor dat je een account opent, geld stort, en de ETF’s kiest die het beste bij je beleggingsstrategie passen.

 • Enkele topkeuzes voor small cap ETF’s zijn de iShares MSCI World Small Cap ETF (WSML), SPDR Russell 2000 US ETF (ZPRR), SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted ETF (ZPRV), iShares S&P SmallCap 600 UCITS ETF (ISP6), iShares STOXX Europe Small 200 ETF (EXSE), SPDR MSCI Emerging Markets Small Cap ETF (SPYX), AScX Index (ASCX), en Vanguard Small Cap Value (VBR). Deze ETF’s hebben verschillende focusgebieden en geografische spreiding, dus kies degene die het beste bij je beleggingsdoelen past.