dividend aandelen uitleg

Dividend aandelen – Groei- en hoog dividend aandelen

Dividendaandelen zijn aandelen die dividend uitkeren. Vaak kopen beleggers dividendaandelen om een passief inkomen op te bouwen. Dividend zorgt namelijk voor een passieve cashflow. Het enige wat je hoeft te doen om dividend te ontvangen is de aandelen bezitten.

Natuurlijk komt er veel meer bij kijken dan deze simpele uitleg. Alles wat je moet weten met betrekking tot dividendaandelen leggen we je uit.

Dividend aandelen uitleg

Dividend is een winstuitkering van een bedrijf aan zijn aandeelhouders. Dat kan op twee manieren. Je hebt stockdividend, dividend dat wordt uitgekeerd in aandelen, en je hebt cashdividend. Dividend in de vorm van geld. Die laatste is het meest gebruikelijk.

Wanneer ontvang je dividend?

Je ontvangt dividend wanneer je een dividendaandeel bezit op de ex-dividend datum. Dit is een vooraf vastgestelde datum waarop je het aandeel moet bezitten om recht te hebben op het dividend. Het aandeel kopen precies op de ex-dividend datum heeft geen zin. Je zult dan geen dividend ontvangen. Je zou na de ex-dividend datum het aandeel kunnen verkopen en alsnog het dividend ontvangen.

Nu zal bij veel mensen de vraag omhoog komen ‘Kan ik niet heel makkelijk winst maken door het aandeel voor de ex-dividend datum aan te schaffen en vervolgens weer verkopen?’. Het antwoord is simpel: Nee, dat heeft geen zin. Het uitgekeerde bedrag wordt namelijk in mindering gebracht op de koersprijs.

Waarom dividendaandelen

Er zijn veel verschillende soorten aandelen. Van groeiaandelen, cyclische aandelen tot aan penny stocks. Waarom zou je kiezen voor dividend aandelen? Dividendaandelen hebben een paar voordelen tegenover andere aandelen.

Stabiliteit
Dividendaandelen hebben een veel stabielere koers dan bijvoorbeeld groeiaandelen. Hierdoor zal je aandelenportfolio in tijden van zwaar weer beter stand houden. Hierdoor zul je hoogstwaarschijnlijk minder harde dalingen ervaren dan wanneer je groeiaandelen bezit.

Cashflow
Dividendaandelen zijn een manier van passief inkomen. Je creëert een cashflow. Hierdoor hoef je geen aandelen te verkopen om geld te krijgen van je aandelen. Vooral in een dalende aandelenmarkt is dit zeer handig. Je wilt namelijk profiteren van dalende prijzen door middel van het bijkopen van nieuwe aandelen. Hiervoor heb je geld nodig. Heb je geen geld meer staan om bij te kopen kun je rekenen op je dividendinkomsten. Dit in tegenstelling tot andere aandelen zoals groeiaandelen.

Zijn dividendaandelen iets voor jou?

Het beleggen in dividendaandelen kan een goed rendement opleveren. Je zou er in theorie de markt mee kunnen verslaan. Uiteraard afhankelijk van welke aandelen je koopt. Zoek je een gemiddeld rendement met relatief weinig volatiliteit, dan zijn dividendaandelen een prima keus. Ben je op zoek naar een passief inkomen? Dan zijn dividendaandelen helemaal jouw ding.

Verwacht je op korte termijn een hoog rendement of misschien zelfs een verdubbeling van je vermogen? Dan moet je wellicht verder zoeken. Voor enorme rendementen ben je bij dividendaandelen op het verkeerde adres. Bedrijven die dividend uitkeren doen dit vaak met de reden dat de groei potentie verminderd. Om toch aandeelhouders aan te trekken keren ze dividend uit. Hier zitten natuurlijk genoeg uitzonderingen bij. Je hebt genoeg dividendaandelen die nog genoeg koersgroei potentie hebben én dividend uitkeren. Geheel afhankelijk van welke aandelen jij uitkiest. Hier zo meteen meer over.

Groei dividend aandelen of hoog dividend aandelen?

Binnen de dividendaandelen kunnen we het onderscheid maken tussen groeidividend aandelen en hoog dividend aandelen. Het verschil is vrij groot, net als de reden om te beleggen in de een of de ander of een mix van beide.

Hoog dividend aandelen

Hoog dividend aandelen zijn dividendaandelen die een hoog percentage dividend uitbetalen. Deze bedrijven zijn meestal jaren oud en hebben een lange historie van dividendbetalingen. De koers van dit soort aandelen is stabiel en is de meeste groei vaak uit. Een betrouwbaar en hoog dividend compenseert de lage koersgroei.

Groei dividend aandelen

Groei dividendaandelen keren vaak een stuk lager percentage dividend uit. Meestal keren deze bedrijven minder lang dividend uit maar groeit het dividend een stuk sneller. Hierdoor zou je op de lange termijn een hogere ‘yield on cost’ kunnen realiseren dan met een hoog dividend aandeel.

Yield on Cost betekent hoeveel dividend je ontvangt in verhouding met de prijs die je voor het aandeel hebt betaald.

Wanneer kiezen voor hoog dividend aandelen?

Beleggen in hoog dividend aandelen is geschikt voor mensen die willen leven van hun passieve inkomsten op korte termijn. Beleggers die niet de tijd of het geduld hebben om het dividend te laten groeien.

Wanneer kiezen voor groei dividend aandelen?

Beleggen in groei dividend aandelen is geschikt voor mensen met een lange termijn horizon. Die niet op korte termijn afhankelijk zijn van deze inkomsten bron. Op deze manier kun je op de lange termijn een hoog dividend ontvangen voor een lage aankoopprijs.

Risico’s van dividend aandelen

Te hoge uitbetalingsratio
Let bij dit soort bedrijven op de uitbetaling ratio (pay-out ratio). Deze ratio geeft aan hoeveel procent van de winst wordt uitgekeerd als dividend. Deze moet niet te hoog zijn, omdat anders weinig geld overblijft voor groei (van het dividend). Bovendien zou een ratio boven de 100% kunnen betekenen dat het bedrijf geld moet lenen om dividend te blijven uitbetalen. Een goede reden om in zo’n bedrijf niet te investeren. Het dividend is dan waarschijnlijk niet houdbaar. Grote kans dat het management kiest voor een verlaging van het dividend. Iets wat je als aandeelhouder niet graag ziet.

Schrappen van dividend
Een bedrijf is niet verplicht dividend uit te betalen en kan er daarom elk moment voor kiezen hier mee te stoppen. Nu is dit een maatregel die een bedrijf niet zomaar zal nemen. Vaak is hier een goede reden voor. Dit kan zijn dat het dividend niet houdbaar is zoals hierboven besproken is. Dit kun je vaak zien aankomen door te letten op bijvoorbeeld de uitbetaling ratio. Een andere reden om het dividend te verlagen of helemaal te schrappen kan zijn wanneer een management besluit te innoveren.

Lees ook: eToro Review – Tips & Ervaringen, Copy Trading en meer

Veilige dividend aandelen

Nu je weet dat dividend aandelen niet zonder risico zijn is het van belang te kijken om zo weinig mogelijk risico te lopen. Er zijn genoeg aandelen die een relatief veilig en betrouwbaar dividend uitkeren. Bedrijven die bijvoorbeeld niet hoeven te innoveren en een prima uitbetaling ratio hebben.

De dividendhistorie van een bedrijf is een goede indicator hoe veilig het dividend van een bedrijf is. Bedrijven streven er namelijk naar om de naam ‘dividend aristocraat’ of zelfs ‘dividend king’ te ontvangen.

Dividend aristocraat
Deze naam ontvangt een bedrijf in Europa wanneer deze het dividend tien jaar opvolgend verhoogd. In Amerika ontvangen bedrijven deze naam pas na 25 jaar het dividend te hebben verhoogd.

Dividend King
Deze naam ontvangt een bedrijf na 50 jaar opeenvolgend het dividend te hebben verhoogd. Wanneer een bedrijf zo lang het dividend uitbetaald én verhoogd geeft dit veel zekerheid aan aandeelhouders. Het bedrijf heeft dan bewezen in goede en slechte tijden in staat te zijn dividend te betalen.

Zoek aandelen met een houdbare schuld. Het Amerikaanse AT&T heeft recent haar dividend ingekort om de enorme schuld sneller af te kunnen lossen. Een (te) hoge schuld is daarom iets wat je niet wilt zien bij (dividend) aandelen.

970x250

Bronnen

TheMotleyFool: How to Invest in Dividend Stocks: A Guide to Dividend Investing

Investopedia: Is Dividend Investing a Good Strategy?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *