Micro Cap

Wat Is Een Micro Cap? Micro Caps aandelen uitleg

Wat Is Een Micro Cap? Micro cap aandelen vertegenwoordigen kleine aandelen van bedrijven die minder bekend zijn dan de grote spelers zoals Apple of Google.

Belangrijkste punten
1. Een micro-cap is een aandeel met een marktkapitalisatie tussen de € 50 miljoen en € 300 miljoen.
2. Micro-cap aandelen hebben doorgaans een grotere volatiliteit en zijn risicovoller dan grotere aandelen.
3. Er is beperkte informatie beschikbaar over micro caps, waardoor grondig onderzoek uiterst belangrijk is om frauduleuze aandelen en andere mogelijke valkuilen te vermijden.
4. Een ander nadeel van micro caps is een beperkte liquiditeit, vanwege het gebrek aan analistendekking en institutionele kopers.

Wat is een Micro Cap?

Een micro cap, ook wel bekend als een microkapitaalaandeel, verwijst naar aandelen van een bedrijf met een relatief kleine marktkapitalisatie. Micro caps hebben een marktkapitalisatie (beurswaarde) van tussen de € 50 miljoen en de € 300 miljoen. Vanaf € 300 miljoen (tot € 2 miljard) noemen we small caps.

AspectMicro Caps
DefinitieAandelen van bedrijven met een relatief kleine marktkapitalisatie, ook bekend als microkapitaalaandelen.
Marktkapitalisatie€ 50 miljoen tot € 300 miljoen
OnderscheidVanaf € 300 miljoen (tot € 2 miljard) worden bedrijven small caps genoemd. Onder de € 50 miljoen nano caps.
KenmerkenKleine omvang, beperkte middelen, vaak lage zichtbaarheid op de markt.
Risico’s en kansenMogelijk hogere groeipotentie, maar ook meer risico vanwege volatiliteit en beperkte liquiditeit.

Waarom investeren in micro caps?

Potentiële voordelen van beleggen in micro caps:

 • Hoog groeipotentieel: Micro caps hebben vaak meer groeimogelijkheden dan grotere bedrijven, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor beleggers die op zoek zijn naar rendement.
 • Hoge marktvolatiliteit: Vanwege hun kleinere omvang kunnen micro caps meer fluctueren op de beurs. Zo kan het zijn dat doorslaggevend nieuws of cruciale samenwerkingen met grotere namen zorgen voor enorme koerssprongen.
 • Ontdekking van verborgen juweeltjes: Micro caps kunnen onder de radar blijven van institutionele beleggers en analisten. Hierdoor zijn er mogelijkheden om ondergewaardeerde of over het hoofd geziene investeringen te vinden.

Lees ook: Raisin Review – Ervaringen en betrouwbaar?

Risico’s en uitdagingen van investeren in een Micro Cap

Micro Caps hebben over het algemeen een hoger risico dan de small caps, mid caps en large caps. Het is verstandig om niet alleen te positieve kant te belichten, maar ook naar de risico’s te kijken.

 • Hoge volatiliteit: Micro caps kunnen sterke prijsschommelingen vertonen als gevolg van hun beperkte liquiditeit en hogere risicoprofiel. Dit kan een voordeel zijn zoals hierboven benoemd. Natuurlijk werkt dit ook de andere kant op, zo kan de koers ook flink naar beneden gaan in korte tijd.
 • Liquiditeitsproblemen: Het kan moeilijker zijn om aandelen van micro caps te kopen of verkopen vanwege de lage handelsvolumes. Dit kan leiden tot lagere prijzen bij verkoop en hogere spreads over het algemeen. Let ook goed op de beurs waar je de aandelen koopt.
 • Bedrijfsrisico’s: Kleine bedrijven hebben vaak beperkte middelen en kunnen kwetsbaar zijn voor zakelijke uitdagingen. Uitdagingen zoals concurrentie, operationele problemen en financiële tegenvallers.

Lees ook: FXFlat Review – Tips, Ervaringen & Tarieven Vergelijken

Belangrijk bij beleggen in Micro Caps

Belangrijke overwegingen voor beleggers:

AspectBeschrijving
Geduld en langetermijnvisieBeleggen in micro caps vereist vaak geduld en een langetermijnvisie, omdat het tijd kan kosten voordat het groeipotentieel van deze bedrijven wordt gerealiseerd.
Grondig onderzoekHet is essentieel om grondig onderzoek te doen naar micro cap-aandelen voordat je hierin gaat investeren. Het evalueren van het bedrijfsmodel, managementteam, financiële gezondheid en groeiperspectieven bijvoorbeeld.
DiversificatieGezien de hogere risico’s die gepaard gaan met micro caps, is het belangrijk om te diversifiëren door investeringen te spreiden over verschillende bedrijven en sectoren om het risico te verminderen.

Hoe vind je micro caps om in te investeren?

Het identificeren van geschikte micro caps om in te investeren vereist een grondige aanpak en een goed begrip van de markt. Hier zijn enkele strategieën en tips om micro caps te vinden:

 • Screeningshulpmiddelen: Gebruik screeningshulpmiddelen op financiële websites of beleggingsplatforms om micro caps te filteren op basis van criteria. Zoals marktkapitalisatie, sector, groeipotentieel en financiële gezondheid.
 • Onderzoek kleine bedrijven: Besteed tijd aan het onderzoeken van kleine bedrijven in opkomende industrieën of nichemarkten. Deze bedrijven hebben mogelijk het potentieel om te groeien tot micro caps of zelfs groter.
 • Netwerken en conferenties: Neem deel aan investeerdersconferenties, netwerkevenementen en branchebijeenkomsten waar kleine en opkomende bedrijven zich presenteren. Dit kan een waardevolle gelegenheid zijn om potentiële micro caps te ontdekken en direct contact te leggen met het managementteam.
 • Volg investeringsblogs en nieuwsbronnen: Lees investeringsblogs, financiële nieuwswebsites en nieuwsbrieven die gericht zijn op kleine en micro cap-aandelen. Deze bronnen kunnen waardevolle inzichten bieden en potentiële investeringskansen aan het licht brengen.
 • Raadpleeg professionele adviseurs: Overweeg om professionele adviseurs, zoals financiële analisten of beleggingsadviseurs, te raadplegen die gespecialiseerd zijn in micro cap-beleggingen. Zij kunnen waardevol advies en aanbevelingen bieden op basis van hun expertise en ervaring.

Voorbeelden van succesvolle Micro Caps

Er zijn tal van voorbeelden van succesvolle micro caps. Bedrijven die klein begonnen en uitgegroeid zijn tot gevestigde namen.

VoorbeeldTickerBeschrijving
NetflixNFLXVan DVD-verhuur tot wereldwijde streamingdienst.
ShopifySHOPPlatform voor online winkels voor kleine bedrijven.
TwilioTWLOCloudcommunicatieplatform voor ontwikkelaars.
RokuROKUStreamingapparaten en smart TV-platform.
PelotonPTONInteractieve fitnessapparatuur en -abonnementen.
ZoomInfoZIAanbieder van zakelijke informatie en analyses.
DatadogDDOGMonitoring- en analyseplatform voor cloudapplicaties.
Teladoc HealthTDOCTelemedicine- en virtuele zorgdiensten.
PinterestPINSSociaal mediaplatform voor visuele ontdekkingen.
The Trade DeskTTDPlatform voor programmatic advertising.

Bronnen

https://www.investopedia.com/terms/m/microcapstock.asp: Micro-Cap: Definition in Stock Investing, Risks Vs. Larger Caps