Scalpen Uitleg

Scalpen – Wat is het en hoe werkt het

Scalpen is een populaire strategie binnen het traden. Bij scalpen probeert de handelaar winst te maken door een positie te openen en binnen zeer korte tijd weer te sluiten. Deze tijd kan variëren van enkele seconden tot enkele minuten. Het doel hierbij is om in een korte tijd een kleine winst te behalen. Scalpers zijn van mening dat op korte termijn de koers beter te voorspellen is. Door middel van hefbomen of grote inleg kan de winst hoog oplopen.

Wanneer de tijd tussen de aan- en verkoop van de positie langer is noemen we dit daghandel. Beter bekend als ‘daytraden’. Bij posities langer dan een dag tot zelfs maanden noemen we swing traden.

Lees ook: Wat is een CFD? Contract For Difference uitleg

Wat is scalpen?

Scalpen is een handelsstrategie die zich richt op het profiteren van kleine prijsbewegingen op de financiële markten. Bij deze aanpak kopen en verkopen traders activa zoals aandelen, cryptocurrencies of valuta’s met als doel snel winst te maken. Wat scalpen onderscheidt van andere handelsstrategieën, is de zeer korte tijdsduur van elke transactie. Scalpers houden posities vaak maar enkele minuten of zelfs seconden vast.

Deze strategie vereist een combinatie van snelle besluitvorming, scherpe analytische vaardigheden en een diepgaand begrip van de markt. Scalpers vertrouwen sterk op technische analyse, waarbij ze grafieken en indicatoren gebruiken om potentieel winstgevende instap- en uitstappunten te identificeren. Ze moeten ook in staat zijn om marktvolatiliteit te benutten en snel te reageren op veranderende omstandigheden.

Hoewel scalpen potentieel winstgevend kan zijn, brengt het ook risico’s met zich mee. Omdat transacties zo kort zijn, kunnen kleine fouten snel leiden tot verliezen. Scalpers moeten daarom zeer discipline en nauwkeurigheid handhaven in hun handelsbenadering. Het is belangrijk op te merken dat scalpen niet geschikt is voor alle traders, en het vereist vaak veel oefening en ervaring om succesvol te zijn in deze veeleisende handelsstijl.

970x250

Hoe begin je met scalpen?

Scalpen is een handelsstrategie op de financiële markten waarbij je profiteert van kleine prijsbewegingen gedurende een korte periode. Hier is hoe het werkt:

  1. Kies een financieel instrument: Als scalper moet je een financieel instrument selecteren om te verhandelen. Dit kan een valutapaar, aandelen, grondstoffen of zelfs cryptocurrencies zijn.
  2. Korte transacties: Scalpers richten zich meestal op het openen van korte transacties, vaak slechts enkele minuten of zelfs seconden. Ze proberen te profiteren van kleine prijsschommelingen.
  3. Gebruik van technische analyse: Scalpers vertrouwen sterk op technische analyse. Ze bestuderen grafieken en indicatoren om potentiële instap- en uitstappunten te identificeren.
  4. Strakke stop-loss en take-profit orders: Het beheren van risico is cruciaal bij scalpen. Scalpers plaatsen strakke stop-loss en take-profit orders om hun verliezen te beperken en winsten te beschermen.
  5. Snel handelen: Scalpers moeten snel handelen en zijn vaak constant bezig met het openen en sluiten van transacties. Dit vereist aandacht en snelle besluitvorming.
  6. Lage winst per transactie: Scalpers streven meestal naar kleine winsten per transactie, maar deze kunnen zich opstapelen als ze meerdere transacties per dag uitvoeren.
  7. Handelsplatform: Het kiezen van het juiste handelsplatform is essentieel voor scalpers, omdat het snelheid en betrouwbaarheid moet bieden.
  8. Emotiebeheersing: Omdat scalping vaak hectisch is, is het cruciaal om emoties onder controle te houden en rationele beslissingen te nemen.
  9. Constante monitoring: Scalpers moeten de markten voortdurend in de gaten houden en bereid zijn om onmiddellijk actie te ondernemen als dat nodig is.
  10. Oefening en geduld: Succesvol scalpen vereist oefening en geduld om de juiste vaardigheden te ontwikkelen en winstgevend te worden.

Voordelen van scalpen

Weinig exposure risico
Exposure risico is het risico wat je loopt wanneer je aandelen of andere beleggingsinstrumenten lang aanhoudt. De kans dat er een gebeurtenis ontstaat die grote negatieve gevolgen heeft op jouw beleggingen wordt groter naarmate je die langer aanhoudt. Doordat je steeds zeer kort in de markt actief bent maak je hier weinig kans op.

Grote kans op succes
De kans op een succesvol gesloten positie is vrij groot. Door volatiele beleggingsinstrumenten uit te zoeken met een duidelijk patroon. Volg simpelweg het patroon en je zit in het merendeel van de keren juist.

Vaker mogelijkheden
Doordat er op kleinere tijdframes veel meer volatiliteit is, zijn er veel meer mogelijke scalp posities.

Flitshandel

Scalpen word wel gezien als het menselijke ‘high frequency trading’. Ook wel flitshandel genoemd. Het echte high frequency trading word namelijk alleen door computers gedaan. Deze vorm van handel is zó snel dat het voor mensen onmogelijk is. Het gaat hier namelijk om aan- en verkoop binnen milliseconden.

Dit gebeurd alleen door professionele partijen zoals het beursgenoteerde bedrijf ‘Flowtraders’ doet.

Lees ook: FXFlat review 2023 – Tips, ervaringen & tarieven vergelijken

Wat je moet weten over scalpen

Het klinkt zo mooi, winst maken op posities binnen enkele minuten of zelfs seconden. Onderschat het niet. Ook dit is een vorm van beurs handelen die veel discipline en oefening vereist.

Bij scalpen verdwijnen de kansen net zo snel als dat ze zich voordoen. Het vereist daarom volledige aandacht en snel handelen.

Bedenk voordat je hier aan begint dus goed of het iets voor jou is. Scalpen kan veel stress opleveren en kan veel tijd in bezit nemen voordat je het onder de knie hebt. Oefen eerst met fictief geld of jouw strategie werkt. Lees hier 4 scalp strategieën en probeer ze zelf uit

Bronnen

Investopedia: Scalping: Small Quick Profits Can Add Up

Wikipedia: Scalping