scalpen traden investeren winst

Scalpen – Wat is het en hoe werkt het

Scalpen is een populaire strategie binnen het traden. Bij scalpen probeert de handelaar winst te maken door een positie te openen en binnen zeer korte tijd weer te sluiten. Deze tijd kan variëren van enkele seconden tot enkele minuten. Het doel hierbij is om in een korte tijd een kleine winst te behalen. Scalpers zijn van mening dat op korte termijn de koers beter te voorspellen is. Dat hierbij de winst percentueel klein is maakt niet uit. Door middel van hefbomen of grote inleg kan de winst hoog oplopen.

Wanneer de tijd tussen de aan- en verkoop van de positie langer is noemen we dit daghandel. Beter bekend als ‘daytraden’. Bij posities langer dan een dag tot zelfs maanden noemen we swing traden.

Hoe werkt scalpen?

Er zijn verschillende strategieën binnen het scalpen. Wat ze grotendeels gemeen hebben is dat er een trend word gezocht. Met het idee dat deze trend doorzet, of de kans hierop in ieder geval groot is. De kans op winst is daarom groot. Het winstpercentage daarentegen klein. Als je maar genoeg winstgevende posities sluit, kun je vanzelf een mooie winst realiseren.

970x250

Voordelen van scalpen

Weinig exposure risico
Exposure risico is het risico wat je loopt wanneer je aandelen of andere beleggingsinstrumenten lang aanhoudt. De kans dat er een gebeurtenis ontstaat die grote negatieve gevolgen heeft op jouw beleggingen wordt groter naarmate je die langer aanhoudt. Doordat je steeds zeer kort in de markt actief bent maak je hier weinig kans op.

Grote kans op succes
De kans op een succesvol gesloten positie is vrij groot. Door volatiele beleggingsinstrumenten uit te zoeken met een duidelijk patroon. Volg simpelweg het patroon en je zit in het merendeel van de keren juist.

Vaker mogelijkheden
Doordat er op kleinere tijdframes veel meer volatiliteit is, zijn er veel meer mogelijke scalp posities.

Flitshandel

Scalpen word wel gezien als het menselijke ‘high frequency trading’. Ook wel flitshandel genoemd. Het echte high frequency trading word namelijk alleen door computers gedaan. Deze vorm van handel is zó snel dat het voor mensen onmogelijk is. Het gaat hier namelijk om aan- en verkoop binnen milliseconden.

Dit gebeurd alleen door professionele partijen zoals het beursgenoteerde bedrijf ‘Flowtraders’ doet.

Lees ook: FXFlat review 2023 – Tips, ervaringen & tarieven vergelijken

Wat je moet weten over scalpen

Het klinkt zo mooi, winst maken op posities binnen enkele minuten of zelfs seconden. Onderschat het niet. Ook dit is een vorm van beurs handelen die veel discipline en oefening vereist.

Bij scalpen verdwijnen de kansen net zo snel als dat ze zich voordoen. Het vereist daarom volledige aandacht en snel handelen.

Bedenk voordat je hier aan begint dus goed of het iets voor jou is. Scalpen kan veel stress opleveren en kan veel tijd in bezit nemen voordat je het onder de knie hebt. Oefen eerst met fictief geld of jouw strategie werkt. Lees hier 4 scalp strategieën en probeer ze zelf uit

Bronnen

Investopedia: Scalping: Small Quick Profits Can Add Up

Wikipedia: Scalping