Wat is DCA - Dollar Cost Avaraging Uitleg

Wat is DCA? Dollar Cost Avaraging Uitleg

Wat is DCA? DCA staat voor Dollar Cost Avaraging. Ook wel bekend als ‘periodiek gespreid beleggen‘. Met DCA investeer je regelmatig een vast bedrag, ongeacht wat de markt doet.

Dollar Cost Averaging (DCA) is een beleggingsmethode. Je belegt regelmatig een vast bedrag, ongeacht marktprijzen. Zo creëer je een gemiddelde prijs na verloop van tijd. Hierbij hoef je de markt niet perfect te timen en verminder je het risico. Je kunt ervoor kiezen om elke keer hetzelfde bedrag in een bepaalde valuta te investeren, of een vast aantal aandelen te kopen.

Belangrijkste Punten DCA
DCA is een slimme en eenvoudige beleggingsstrategie.
Het betekent consistent investeren, ongeacht marktschommelingen.
Met DCA verminder je risico’s en bouw je gestaag aan je portefeuille.

Wat is Dollar Cost Avaraging?

DCA staat voor “Dollar Cost Averaging” en is een beleggingsstrategie waarbij je op regelmatige basis een vast bedrag investeert. Ongeacht de prijs van het financiële instrument.

Je kunt deze werkwijze maandelijks, per kwartaal of jaarlijks hanteren. Net wat voor jou handig uitkomt. Op maandelijkse basis is het meestvoorkomend.

Door consistent dezelfde hoeveelheid geld te beleggen, koop je meer eenheden wanneer de prijzen laag zijn en minder eenheden wanneer de prijzen hoog zijn. Dit kan helpen om de impact van marktschommelingen te verminderen en het risico te spreiden over verschillende marktomstandigheden.

DCA is gericht op het verminderen van het effect van marktvolatiliteit op de gemiddelde aankoopprijs van je investeringen. Het is een strategie die vaak wordt gebruikt om op de lange termijn vermogen op te bouwen.

Dit is een tegenovergestelde methode als de Lump Sum beleggingsmethode. Hierbij leg je eenmalig een groot bedrag in zonder dit te spreiden over verloop van tijd.

Lees ook: FXFlat Demo Account Tutorial

Hoe werkt DCA?

Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn binnen DCA.

 • Stapsgewijze Investering: DCA draait om consistentie. Beleggers investeren op vaste tijdstippen een vooraf bepaald bedrag, ongeacht de huidige marktomstandigheden. Dit bevordert een gestage groei van de portefeuille.
 • Volatiliteit Afvlakken: Een van de hoofddoelen van DCA is het verminderen van de impact van marktvolatiliteit. Door regelmatig te investeren, koop je automatisch meer eenheden wanneer de prijzen laag zijn en minder wanneer ze hoog zijn. Hierdoor verminder je het risico van eenmalige grote investeringen.
 • Spreiding van Kostenbasis: DCA verspreidt niet alleen de investering in de tijd, maar ook de kostenbasis. Dit maakt het bouwen van een langetermijnportefeuille toegankelijker, omdat je niet afhankelijk bent van het vinden van het perfecte instapmoment.
 • Discipline in Beleggen: Door een vast bedrag op regelmatige basis te investeren, helpt DCA beleggers discipline te behouden. Het voorkomt impulsieve reacties op marktschommelingen en zorgt voor een consistente aanpak.
 • Gemiddelde Aankoopprijs Benutten: Het kernidee achter DCA is het opbouwen van een groter aantal eenheden van een financieel instrument in de loop van de tijd, waardoor je profiteert van de gemiddelde aankoopprijs. Dit is vooral waardevol in tijden van marktvolatiliteit.

Hoe bereken je DCA?

Dollar Cost Averaging (DCA) berekenen is een eenvoudig proces dat de volgende stappen omvat:

 • Bepaal het Vaste Bedrag: Beslis hoeveel je op regelmatige basis wilt investeren. Dit kan bijvoorbeeld maandelijks of wekelijks zijn.
 • Kies de Tijdsperiode: Bepaal de tijdsperiode waarin je wilt investeren. Dit kan variëren van enkele maanden tot jaren, afhankelijk van je langetermijndoelen.
 • Bereken het Aantal Eenheden: Voor elke investeringsperiode bereken je het aantal eenheden dat je kunt kopen met het vaste bedrag. Gebaseerd op de actuele koers van het financiële instrument.
 • Cumulatieve Aantal Eenheiden: Houd een cumulatieve telling bij van het aantal eenheden dat je hebt verworven na elke investeringsperiode.
 • Gemiddelde Aankoopprijs: Na de gekozen periode bereken je het gemiddelde van al je aankoopprijzen. Dit doe je door de totale investering te delen door het cumulatieve aantal eenheden.

De formule voor het berekenen van het gemiddelde aankoopprijs per eenheid is:

Gemiddelde Aankoopprijs = Totaal geïnvesteerd vermogen / Totale positie

Voorbeeld van Dollar Cost Avaraging

Hieronder een voorbeeld van hoe DCA er in de praktijk uit kan zien. Zo heb je een beter beeld van wat je kunt verwachten van deze beleggingsmethode. In dit voorbeeld gaan we uit van een situatie waarbij je ook fractionele aandelen kunt kopen.

MaandKoers per Aandeel (€)Investering (€)Aantal Gekochte AandelenTotaal Aantal Aandelen
12010055
2151006,6711,67
325100415,67
4181005,5621,23
5221004,5525,78
620100530,78
7241004,1734,95
8171005,8840,83
9231004,3545,18
10211004,7649,94

Gemiddelde Aankoopprijs: (1000) / 49,94 = € 20,02 per aandeel.

Deze tabel illustreert een voorbeeld van Dollar Cost Averaging (DCA) gedurende tien opeenvolgende maanden. Hier is hoe je het kunt begrijpen:

 • Koers per Aandeel (€): De prijs van een bepaald aandeel op een gegeven moment.
 • Investering (€): Het vaste bedrag dat elke maand wordt geïnvesteerd, in dit geval € 100.
 • Aantal Gekochte Aandelen: Het aantal aandelen dat wordt gekocht met de maandelijkse investering, berekend als Investering / Koers per Aandeel.
 • Totaal Aantal Aandelen: De cumulatieve som van alle gekochte aandelen na elke maand.
 • Gemiddelde Aankoopprijs: Dit is de totale investering gedeeld door het totale aantal aandelen na tien maanden. In dit voorbeeld komt het gemiddelde uit op € 20,02 per aandeel.

Voordelen van DCA

De Dollar Cost Avaraging methode kent verschillende voordelen. Hieronder staan ze kort voor je samengevat.

Voordeel
Risicospreiding: Vermijd het timing risico door investeringen te spreiden over verschillende tijdsperioden.
Discipline in Beleggen: Bevordert consistentie en discipline, minimaliseert emotionele reacties op marktschommelingen.
Gemiddelde Aankoopprijs: Realiseer een gemiddelde aankoopprijs over een langere periode, profiteer van marktschommelingen.
Toegankelijkheid voor Alle Beleggers: Maakt beleggen haalbaar voor zowel beginnende als ervaren beleggers, ongeacht hun kapitaal en ervaring.
Minder Afhankelijk van Markt Timing: Elimineert de noodzaak om het perfecte instapmoment te vinden, vermindert stress.
Langere Termijnvoordelen: Krachtig op de lange termijn, gestage opbouw van vermogen en profiteren van investeringsgroei over de jaren.

Nadelen van DCA

Zoals bij alles zijn er niet enkel voordelen. Deze beleggingsmethode kent ook een aantal nadelen.

Nadeel
Missen van Opportuniteiten: Risico op het missen van gunstige instapmomenten tijdens perioden van lage marktprijzen.
Niet Geschikt voor Alle Activa: Effectiviteit van DCA kan variëren afhankelijk van het type financieel instrument.
Beperkte Impact bij Sterke Dalingen: Biedt beperkte bescherming in tijden van aanzienlijke marktdalingen, kan niet volledig verlies voorkomen.
Kosten van Transacties: Transactiekosten bij elke investeringsronde kunnen een aanzienlijk deel van de investering uitmaken, vooral bij kleinere bedragen.
Gematigde Korte-Termijnresultaten: Prestaties van DCA zijn meer gericht op de lange termijn, mogelijk minder opvallend in korte termijnperiodes.
Niet Immuniteit tegen Marktvolatiliteit: Hoewel het de impact van volatiliteit kan verminderen, biedt DCA geen volledige bescherming tegen marktschommelingen en verliezen.

De risico’s van DCA

Los van deze nadelen kleven er ook risico’s aan periodiek beleggen.

Het grootste risico is dat je de waardering buiten beschouwing laat. Doordat je plan is om elke maand voor een bepaald bedrag in te leggen kun je elke keer te duur kopen. Als de markt een hoge waardering heeft voor langere tijd koop je duur in. Dit kan zelfs jaren aanhouden en vervolgens pas flink dalen. Op de middellange termijn kan dit zeker een risico vormen.

Dit geldt niet alleen voor de bredere markt. Hier zou je met ETF beleggen last van kunnen hebben. Ook met losse aandelen waarbij je deze methode toepast kan dit gebeuren. Wees hiervan bewust.

De valkuilen van periodiek beleggen

Een veelvoorkomende valkuil bij de periodiek beleggen methode is het niet houden aan je strategie. In theorie is het een prima beleggingsmethode die voor veel mensen goed kan werken. In praktijk valt het tegen om dit consequent uit te voeren.

De eerste maanden is meestal geen probleem. Daarna kan het idee verwateren waardoor er in de praktijk niet wordt aangekocht op de gewenste momenten. Niet omdat het vertrouwen in het plan is verdwenen, maar doordat het in praktijk lastig is dit vol te houden.

Een goede strategie met duidelijk plan is daarom cruciaal om deze methode tot een succes te brengen. Hieronder bespreken we hoe je dit het beste aan kunt pakken.

De oplossing om DCA tot een succes te maken

Om de Dollar Cost Averaging (DCA) methode succesvol vol te houden, is het van belang enkele fundamentele principes toe te passen. Allereerst is het cruciaal om een realistisch investeringsbedrag te bepalen. Kies een maandelijks bedrag dat financieel haalbaar is op lange termijn en consistent bijdraagt aan je beleggingsdoelen. Het is essentieel dat dit bedrag duurzaam is.

Een tweede sleutelfactor is het automatiseren van je investeringen. Door automatische betalingen in te stellen, behoud je discipline en voorkom je dat je handmatig moet investeren, wat het risico op vergeten of uitstellen vermindert.

Daarnaast is het instellen van een vast schema voor je investeringen belangrijk. Kies bijvoorbeeld een vaste dag in de maand waarop je investeert. Deze regelmaat creëert structuur en vergemakkelijkt het volgen van de strategie.

Belangrijk is ook om de langetermijnvisie van DCA vast te houden. Herinner jezelf eraan dat deze strategie gericht is op het behalen van langetermijnresultaten, en laat je niet te veel beïnvloeden door korte-termijnmarktvolatiliteit of snelle veranderingen.

Hoewel het monitoren van de prestaties van je portefeuille noodzakelijk is, is het van belang niet te overdrijven in het micromanagen ervan. DCA werkt het beste wanneer het wordt toegepast met een langetermijnvisie en niet beïnvloed wordt door de dagelijkse marktschommelingen.

Is DCA de beste strategie?

De vraag of Dollar Cost Averaging (DCA) de beste strategie is, hangt af van verschillende factoren en is niet eenduidig te beantwoorden. DCA heeft zijn voordelen, zoals risicospreiding, discipline in beleggen en het gemiddeld aankopen van activa over de tijd. Het is met name geschikt voor beleggers met een langetermijnvisie en die niet willen proberen de markt te timen.

Het is belangrijk om te erkennen dat DCA niet vrij is van nadelen en risico’s. Het kan gunstige instapmomenten missen, is mogelijk niet geschikt voor alle soorten activa, en heeft beperkte impact bij sterke marktdalingen.

Uit onderzoeken komen vaak naar voren dat Lump Sum tot betere resultaten leidt dan Dollar cost Avaraging. Daarnaast wint DCA het vaak van ‘het proberen timen van de markt’.

Het structureel blijven investeren en je consequent aan je plan houden is het belangrijkste. Kies daarom voor de methode die het beste bij jou past en vol te houden is. Lump Sum kan bijvoorbeeld erg stressvol zijn. Het kiezen voor DCA is daarom geen gekke keuze. Dit kan je gemoedsrust bieden wat belangrijker kan zijn dan financieel profijt.

Hoe begin je met periodiek beleggen?

Je kunt direct beginnen met periodiek beleggen. Onderstaande stappen kunnen je op weg helpen.

 • 1. Stel Duidelijke Doelen: Bepaal je financiële doelen en beleggingsdoelstellingen. Dit kan bijvoorbeeld het opbouwen van vermogen voor pensionering, een huis kopen of financiële onafhankelijkheid zijn.
 • 2. Analyseer Je Financiële Situatie: Bekijk je huidige financiële situatie. Neem inkomsten, uitgaven en eventuele schulden hierin mee. Zorg ervoor dat je periodieke beleggingen in lijn zijn met je budget.
 • 3. Kies een Geschikt Beleggingsplatform: Selecteer een betrouwbaar beleggingsplatform dat past bij je behoeften en ervaringsniveau. Er zijn verschillende online brokers en beleggingsapps beschikbaar.
 • 4. Bepaal de Frequentie en het Bedrag: Beslis hoe vaak je wilt beleggen (bijvoorbeeld maandelijks) en het bedrag dat je periodiek wilt investeren. Dit kan variëren op basis van je financiële mogelijkheden.
 • 5. Selecteer Beleggingen: Kies beleggingen die overeenkomen met je risicotolerantie en doelstellingen. Dit kan aandelen, obligaties, ETF’s of een combinatie daarvan omvatten.
 • 6. Automatiseer Je Beleggingen: Stel automatische overboekingen in van je bankrekening naar je beleggingsaccount. Dit helpt je consistent te blijven, zelfs als je vergeet handmatig te beleggen.
 • 7. Houd Rekening met Diversificatie: Verdeel je beleggingen over verschillende activaklassen om risico’s te spreiden. Diversificatie kan helpen de impact van schommelingen in de markt te verminderen.
 • 8. Wees Geduldig en Blijf Disciplinair: Periodiek beleggen is gericht op de lange termijn. Houd geduldig vast aan je strategie en vermijd impulsieve beslissingen gebaseerd op korte-termijnmarktvolatiliteit.

Lees ook: Beste broker Nederland in 2023

Conclusie

Dollar Cost Averaging (DCA) is een slimme beleggingsstrategie. Je investeert regelmatig een vast bedrag, ongeacht marktschommelingen. Zo bouw je gestaag aan je portefeuille. Met DCA verminder je risico’s en benut je een gemiddelde aankoopprijs. Belangrijk zijn de stapsgewijze investering, het afvlakken van volatiliteit, en de spreiding van kostenbasis.

DCA is geschikt voor beleggers met een langetermijnvisie. Het vergt discipline en het vermijden van impulsieve reacties op marktbewegingen. Bedenk dat DCA niet zonder risico’s is. Het missen van opportuniteiten en beperkte bescherming bij sterke dalingen zijn mogelijke nadelen. Kies een strategie die bij je past en houd deze consistent vast.

Een van de hoofddoelen van DCA is het afvlakken van volatiliteit. Door consistent te investeren, koop je automatisch meer eenheden wanneer de prijzen laag zijn en minder wanneer ze hoog zijn. Hierdoor vermindert het risico van grote investeringen op een enkel moment.

Veelgestelde vragen

Waar staat DCA voor?

DCA staat voor “Dollar Cost Averaging,” wat in het Nederlands vertaald kan worden als “Gemiddeld Periodiek Inleggen.”

Wat is DCA in crypto?

DCA in crypto houdt in dat je regelmatig een vast bedrag investeert, ongeacht de koers. Door periodiek aan te kopen, koop je zowel bij lage als hoge koersen, wat het gemiddelde aankoopbedrag stabiliseert.

Waarom DCA?

DCA vermindert de impact van volatiliteit op je investeringen. Het helpt risico’s te spreiden en voorkomt dat je probeert de markt te timen, wat vaak lastig is.

Hoe werkt periodiek beleggen?

Bij periodiek beleggen investeer je op regelmatige basis een vast bedrag. Dit kan maandelijks of op een andere frequentie zijn. Het doel is om consistent te blijven investeren, ongeacht de marktomstandigheden, om zo het risico te verminderen en het potentieel voor rendement te vergroten.

Bronnen

https://www.investopedia.com/terms/d/dollarcostaveraging.asp: Dollar-Cost Averaging (DCA) Explained With Examples and Considerations

https://corporatefinanceinstitute.com/resources/wealth-management/dollar-cost-averaging-dca/: Dollar-Cost Averaging (DCA)