AEX Index Koers Grafiek 5, 10, 20 & 30 jaar

AEX Index Koers Grafiek 5, 10, 20 & 30 jaar

In dit artikel vind je de AEX index koers in een grafiek van verschillende jaren. Zo blikken we terug op de resultaten van de AEX de afgelopen jaren. Door te kijken naar de historische koers actie van deze index kunnen we een inschatting maken wat de toekomst mogelijk te bieden heeft.

Op deze manier kunnen we ook keuzes maken of de AEX een goede beleggingskeuze is. Wellicht dat een S&P 500 of een andere index beter bij jou past. Belangrijk om te onthouden is dat de koers van de AEX de dividenden niet meeneemt. Veel indexen geven de koers aan met herbelegd dividend. Dit is bij de AEX index niet het geval.

Belangrijkste Punten
AEX-index: weerspiegelt prestaties van top 25 bedrijven op Amsterdamse beurs
AEX-koers neemt geen dividend mee, in tegenstelling tot de meeste indices
Grafieken illustreren compound effect en belang van consistent beleggen

AEX index koers in een grafiek

De AEX-indexkoers wordt vaak in een lijngrafiek weergegeven, waarbij de tijd op de horizontale as staat en de waarde van de index op de verticale as. Zo’n grafiek toont de historische prestaties van de AEX-index. Hierdoor kun je trends en schommelingen in de waarde ervan over een bepaalde periode zien.

Door naar zo’n grafiek te kijken, kun je zien hoe de AEX-index zich in de loop van de tijd heeft gedragen. Hierdoor kun je mogelijke patronen of trends analyseren. Doordat de grafiek stijgende en dalende lijnen vertoont die de veranderingen in de waarde van de AEX-index weerspiegelen. Deze veranderingen worden beïnvloed door diverse factoren, waaronder economische omstandigheden, bedrijfsprestaties en wereldwijde gebeurtenissen.

Het gebruik van grafieken maakt het mogelijk om op een eenvoudige manier te zien hoe de AEX-index zich heeft ontwikkeld. Dit biedt inzicht in historische prestaties en kan helpen bij het voorspellen van mogelijke toekomstige bewegingen op basis van eerdere patronen of trends.

We willen nogmaals benadrukken dat de koers van de AEX exclusief dividend is. In tegenstelling tot de S&P 500 index of andere bekende indices.

Lees ook: Gemiddeld Rendement op Aandelen in de S&P 500

Wat is de AEX index?

Laten we beginnen met wat de AEX index is. De AEX index staat voor Amsterdam Exchange Index. Dit is de belangrijkste aandelenindex van Nederland. Deze index vertegenwoordigt de prestaties van de 25 grootste en meest verhandelde bedrijven aan de Euronext Amsterdam-beurs.

De AEX index wordt berekend op basis van de marktkapitalisatie van deze bedrijven en weerspiegelt de algemene trends en ontwikkelingen op de Nederlandse financiële markten.

Het is een belangrijke indicator voor beleggers en wordt vaak gebruikt om de prestaties van de Nederlandse economie en de financiële gezondheid van de deelnemende bedrijven te meten. De AEX index wordt regelmatig bijgewerkt om ervoor te zorgen dat deze een actueel beeld geeft van de Nederlandse financiële markten.

Het werd opgericht in 1983 en is sindsdien een belangrijk instrument geweest voor zowel beleggers als financiële analisten.

AEX index grafiek 5 jaar

Hieronder zie je de grafiek van de AEX van 2018 t/m 2023. Dit is de grafiek exclusief dividend rendement.

De afgelopen 5 jaar zijn flink volatiel geweest voor de AEX index. De meest opvallende prijsbeweging is die van de ‘Corona crash’ in 2020. Een periode van flinke groei werd abrupt verstoord door de paniek die de pandemie met zich mee bracht. Zoals te zien is houden beleggers niet van onzekerheden. Toen er meer bekend werd over het virus en de situatie eromheen zag je de koers weer flink omhoog gaan.

Qua rendement heeft de AEX index de afgelopen 5 jaar prima gepresteerd. In deze tijd wist de AEX een cumulatieve koerswinst van ongeveer 48% te behalen bovenop de dividendbetalingen. Onder de AEX 5 jaar grafiek zien we de AEX GR grafiek. Dit is de AEX index waar dividend herbelegd wordt.

AEX index grafiek 5 jaar

AEX GR index 5 jaar grafiek

Hieronder zien we dezelfde grafiek als hierboven, namelijk die van de AEX van de afgelopen 5 jaar. Het verschil is dat onderstaande grafiek aantoont wat de koers doet wanneer je het dividend herinvesteert.

In de 5 jaar grafiek van de AEX GR index zien we een cumulatief rendement van ongeveer 69%. Zo zie je hoe krachtig het compound effect is wanneer je dividenden herbelegd.

AEX GR index koers 5 jaar grafiek

AEX index grafiek 10 jaar

Hieronder zien we de prestaties van de AEX van de afgelopen 10 jaar. Dit is van 2013 t/m 2023 om precies te zijn.

Zonder dividend was deze periode ongeveer goed voor zo’n 92% rendement. Als we op jaarbasis kijken is dit iets minder dan die van de afgelopen 5 jaar. Daaruit kunnen we opmaken dat 2013 t/m 2017 niet erg bijzonder waren qua koersverloop. Een prima rendement, maar geen spectaculaire resultaten.

AEX index grafiek 10 jaar

AEX GR index 10 jaar grafiek

Wederom de grafiek van dezelfde periode (2013 t/m 2023) van de AEX inclusief dividend.

Hier komt het compound effect nóg meer tot zijn recht. In deze periode behaalde de AEX GR een rendement van ongeveer 160%.

AEX GR index 10 jaar grafiek

AEX index koers grafiek 20 jaar

Als we kijken naar de afgelopen 20 jaar is er een stuk meer gebeurd op de beurs. Hieronder zie je de grafiek van 2003 t/m 2023.

Hier zien we onder andere het koersverloop van de beruchte ‘financiële crisis‘ in 2008. Deze staat ook wel bekend als de ‘huizenmarkt bubbel‘.

De financiële crisis van 2008 was een wereldwijde ineenstorting van financiële systemen en markten. Het begon in de Verenigde Staten door een overmatige blootstelling aan riskante hypotheekleningen, die leidden tot een ineenstorting van de huizenmarkt.

Banken leenden te veel geld uit zonder voldoende waarborgen, waardoor het systeem kwetsbaar werd. Toen de huizenmarkt instortte, werden veel leningen waardeloos, wat leidde tot enorme verliezen bij banken en investeerders.

Dit leidde tot een wereldwijde recessie die grote gevolgen had voor de economieën over de hele wereld. Overheden en centrale banken moesten ingrijpen om het financiële systeem te stabiliseren en economische schade te beperken.

Desalniettemin wist de AEX in deze periode (2003 t/m 2023) een rendement van rond de 126% te behalen. Mocht je op 7 maart 2003 hebben gekocht dan is dit maar liefst 210% aan rendement.

AEX index koers grafiek 20 jaar

Voor de AEX GR index is er geen informatie over deze zelfde periode beschikbaar.

Conclusie

De AEX-index, die de prestaties van de top 25 bedrijven op de Amsterdamse beurs weerspiegelt, is een belangrijke graadmeter voor beleggers en analisten. Door zijn historische koers te analyseren, krijg je inzicht in het gedrag en de trends van deze index.

In de afgelopen 5 jaar vertoonde de AEX volatiliteit, vooral tijdens de ‘Corona crash’ in 2020. De koers daalde sterk door de pandemie, maar herstelde snel zodra er meer duidelijkheid kwam. Ondanks deze schommelingen behaalde de AEX een rendement van ongeveer 48%, zonder herbelegd dividend. Met herbelegde dividenden steeg dit tot ongeveer 69%.

Over de afgelopen 10 jaar was het rendement zonder dividend ongeveer 92%, met dividendherinvestering steeg dit tot ongeveer 160%. En als je terugkijkt naar de afgelopen 20 jaar, zie je de effecten van de financiële crisis in 2008. Ondanks deze crisis behaalde de AEX een rendement van ongeveer 126%, wat zelfs 210% rendement opleverde voor aankopen op 7 maart 2003.

De grafieken laten zien hoe het compound effect werkt, vooral met herbelegd dividend. Het illustreert niet alleen historische prestaties, maar toont ook de kracht van consistent beleggen.

Bronnen

https://live.euronext.com/nl/product/indices/NL0000000107-XAMS#chart: AEX grafieken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *