Verschil Accumulerende ETF en distribuerende ETF - wat is het verschil

Accumulerende ETF en distribuerende ETF – wat is het verschil

Verschil accumulerende en distribuerende ETF. Beleggen in ETF’s is een zeer efficiënte manier van beleggen. Veel spreiding en een goed rendement tegen lage kosten en relatief zeer weinig tijd.

Dan heb je de keuze uit ETF’s die dividendaandelen bevatten of ETF’s zonder. Heb je een ETF met dividend aandelen, dan heb je vervolgens de keuze tussen een accumulerende ETF en een distribuerende ETF. Grote kans dat je van beide varianten nog nooit gehoord hebt. Geen zorgen. Wij leggen je alles uit wat je moet weten over beide soorten ETF en wat het verschil is. Lang verhaal kort:

Een distribuerende ETF betaald dividend uit aan de aandeelhouders, hier betaal je dividendbelasting over. Een accumulerende ETF keert geen dividend uit maar herinvesteert dit binnen de ETF. Hierdoor betaal je er geen dividendbelasting over.

Dit is de korte uitleg, maar er komt meer bij kijken. Zo is het onder andere afhankelijk van je nationaliteit en beleggingsplan. Hieronder gaan we er dieper op in.

Lees ook: Wat zijn ETF’s? Beleggen in ETF’s

Verschil Accumulerende ETF en distribuerende ETF

Het belangrijkste verschil tussen een accumulerende ETF en een distribuerende ETF ligt in de manier waarop ze omgaan met ontvangen inkomsten uit de onderliggende effecten.

AspectAccumulerende ETFDistribuerende ETF
HerbeleggingOntvangen dividenden of rente worden automatisch toegevoegd aan de waarde van de ETF. Dit leidt tot een geleidelijke groei van de belegging.Beleggers kunnen ervoor kiezen om de ontvangen uitkeringen te herinvesteren om hun beleggingsportefeuille te laten groeien.
InkomstenbronBeleggers genereren geen directe inkomsten uit de ETF, maar profiteren van de groei van de waarde van hun belegging.Beleggers ontvangen periodiek uitkeringen, die ze kunnen gebruiken als een bron van inkomsten of herinvesteren.
BelastingimplicatiesBeleggers betalen belastingen over ontvangen inkomsten, zelfs als deze automatisch worden herbelegd.Beleggers betalen belastingen over de periodieke uitkeringen die ze ontvangen.
Voorkeur van beleggerGeschikt voor beleggers die op lange termijn willen beleggen en de voorkeur geven aan een geleidelijke groei van hun belegging.Kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die regelmatige inkomsten willen genereren uit hun beleggingen.

Wat is een distribuerende ETF?

Een distribuerende ETF is een ETF (Exchange Traded Fund) die het dividend uitkeert aan zijn aandeelhouders. Koop jij een distribuerende ETF, dan heb je eens in de zoveel tijd recht op dividend. Wanneer een ETF dividend uitkeert is net als bij aandelen verschillend per ETF. Dit kan per maand zijn, maar ook per kwartaal of zelfs per jaar. Hoeveel dividend een ETF uitkeert en hoe vaak kun je terugvinden op de site van de uitgever van de ETF.

Voordelen

  • Cashflow
  • Stabiliteit
  • Voordeel in een dalende markt

Cashflow

Voordeel één is cashflow. Dit houdt simpelweg in dat je door deze investering een periodiek terugkomende cashflow genereert. Hierdoor ben je niet afhankelijk van alleen koerswinst, maar kun je ook rekenen op dividend inkomsten.

Stabiliteit

Verzekerd van dividend ben je bij dividendaandelen nooit. Een bedrijf kan er altijd voor kiezen het dividend te schrappen in bijvoorbeeld slechte tijden of wanneer een bedrijf kiest voor renovatie. Bij een ETF die dividend uitkeert heb je een stuk meer zekerheid en stabiliteit. Er zullen ongetwijfeld bedrijven zijn die dividend schrappen. Dit wordt echter gecompenseerd door bedrijven die beginnen met dividend uitkeren of het huidige dividend verhogen.

Voordeel in een dalende markt

Voordeel drie heeft indirect te maken met voordeel één. Doordat je ook in slechte tijden deze cashflow hebt kun je het verkregen dividend herinvesteren in assets die er op dat moment goed voorstaan. Waar je bij een accumulerende ETF niet kunt kiezen waar je het dividend in (her)investeert heb je die keuze bij een distribuerende ETF wel.

Lees ook: De Beste AI ETF Kopen – Top 9 Artificial Intelligence ETF’s

ETF voordelen nadelen

Nadelen

  • Dividendbelasting
  • Minder rendement

Dividendbelasting

Een belangrijke factor in de keuze tussen beide varianten is de belasting. In Nederland betalen we 15% dividendbelasting. Nederlandse dividendbelasting kun je als aftrekpost verrekenen met je aangifte inkomstenbelasting in box 1. Buitenlandse dividendbelasting kun je verrekenen met je vermogensrendementsheffing over je vermogen in box 3. Bij bepaalde landen is er een dividendbelasting van 30% van toepassing. Bij Amerikaanse aandelen kun je dit voorkomen door het W8 formulier bij je broker in te vullen.

Als Belg heb je zelfs een dividendbelasting van 30%. Sinds 2018 kan een Belgische belastingplichtige deze roerende voorheffing op een eerste schijf van € 800 terugvorderen via de personenbelasting. Voor grote bedragen is het voor Belgen minder aantrekkelijk om voor een distribuerende ETF te kiezen.

Lees ook: FXFlat Review – Tips, Ervaringen & Tarieven Vergelijken

Minder rendement

Doordat je als Nederlander de (meeste) dividendbelasting terugkrijgt maak je hierbij evenveel rendement. Maar ook dan maak je minder rendement ten opzichte van een accumulerende ETF die dezelfde index volgt. Dat heeft te maken met twee factoren. Ten eerste maak je minder gebruik van het ‘rente op rente’ effect, ook wel bekend als ‘compound interest’. Het rente op rente effect is wat Albert Einstein het achtste wereldwonder heeft genoemd. Het houd in dat je rendement ontvangt op je al gemaakte rendement, in dit geval het dividend.

Ten tweede heb je te maken met extra kosten ten opzichte van een accumulerende ETF. Wanneer je ervoor kiest het ontvangen dividend te herinvesteren heb je namelijk transactiekosten. Dit kun je voorkomen door een goede broker te kiezen. Zo maakt DEGIRO gebruik van de kernselectie. Hierdoor kun je bepaalde ETF’s eenmalig per maand gratis aan- of verkopen.

Lees ook: Wat is een distribuerende ETF? Distribuerende tracker uitleg

Wat is een accumulerende ETF?

Een accumulerende ETF is een ETF (Exchange Traded Fund) die het dividend herinvesteert. Deze ETF keert dus geen dividend uit aan zijn aandeelhouders. Het dividend wat de aandelen die zijn opgenomen in de ETF uitkeert wordt rechtstreeks terug in de ETF belegd. Je ontvangt dus indirect wel dividend. Dit wordt in tegenstelling tot een distribuerende ETF niet op jouw beleggingsrekening gestort.

Voordelen

  • Belastingvoordeel
  • Maximaal profiteren van het rente op rente effect
  • Meer rendement

Lees ook: Wat is een ETF

Belastingvoordeel

Waar je bij een distribuerende ETF dividend ontvangt en hier dus dividendbelasting over betaald, heb je deze belasting niet bij een accumulerende ETF. Doordat de uitgever van de ETF het ontvangen dividend direct herinvesteert binnen de ETF hoef je hier geen belasting over te betalen.

Maximaal profiteren van rente op rente effect

Doordat het dividend direct wordt geherinvesteerd maak je beter gebruik van compounden. Het geherinvesteerde bedrag kan direct bijdraaien aan de groei van toekomstige rendementen.

Meer rendement

De accumulerende ETF behaald in het algemeen meer rendement dan de distribuerende variant. Dat komt simpelweg door twee factoren. Ten eerste het hierboven genoemde voordeel. Het rente op rente effect. Ten tweede hebben we de dividendbelasting en transactiekosten. Dividendbelasting kun je in sommige gevallen terug ontvangen bij je belastingaangifte. Transactiekosten kun je ook voorkomen. Door bijvoorbeeld uit de kernselectie van DEGIRO te kopen zonder transactiekosten. Feit blijft dat je minder ‘compound interest’ hebt waardoor je met een accumulerende ETF waarschijnlijk meer rendement zult behalen.

ETF voordelen nadelen

Nadelen

  • Geen cashflow
  • Nadeel in dalende markt

Geen cashflow

Een distribuerende ETF keert dividend uit. Hier genereer je dus een cashflow mee. Deze cashflow heb je met een accumulerende ETF niet. Wanneer jij graag wil leven van inkomsten uit jouw beleggingen en dus niet voor maximale vermogensgroei gaat, kan een ETF die dividend uitkeert een betere keuze zijn.

Nadeel in dalende markt

Nadeel ten opzichte van de distribuerende ETF in een dalende markt is dat je afhankelijk bent van koerswinst. Koerswinst is geen zekerheid en de koers kan in slechte gevallen een (paar) jaar dalen. Bij de distribuerende variant heb je dan in ieder geval het dividendrendement wat je jaarlijks ontvangt. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken om te sterk gedaalde aandelen te kopen. Dit voordeel heb je met een accumulerende ETF niet.

Lees ook: Wat is een accumulerende ETF? Accumulerende tracker uitleg

Welke ETF is beter?

Nu je een beeld hebt wat beide varianten inhouden kun je voor jezelf bepalen welke ETF voor jou beter is. In het algemeen zul je waarschijnlijk meer rendement behalen met de accumulerende ETF. Welke variant voor jou beter is hangt af van jouw persoonlijke situatie en voorkeur.

Conclusie

De accumulerende ETF herbelegd het dividend, waar de distribuerende ETF het dividend uitkeert aan de houder van de ETF. Dat is het enige verschil tussen accumulerende en distribuerende ETF.

Bronnen

Investingreviews: Accumulating vs Distributing ETF

thepoorswiss: Distributing Funds vs Accumulating Funds: Which is better?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *