Beleggen als student

Beleggen als student – Zo beleg je als student het best

De interesse naar beleggen groeit, ook onder studenten. Dat is erg positief. Vroeg beginnen met beleggen kan namelijk enorm positieve gevolgen hebben op jouw financiële toekomst. Het is daarbij wel belangrijk om te weten wat je doet. Daarom behandelen we in dit artikel alles wat je als student moet weten om verantwoord te kunnen beleggen.

Beleggen als student

Voordeel van Beleggen als StudentNadeel van Beleggen als Student
Potentieel voor groeiend kapitaal: Beleggen biedt de kans om je geld te laten groeien en een solide financiële basis op te bouwen.Risico op verlies: Beleggen houdt altijd risico’s in. Jouw kapitaal kan in waarde dalen, wat tot verlies kan leiden.
Financiële educatie: Beleggen als student kan je een waardevolle ervaring en inzicht in financiële markten opleveren.Beperkte financiële middelen: Als student heb je mogelijk beperkte financiële middelen om te beleggen, wat jouw investeringsmogelijkheden kan beperken.
Diversificatie: Beleggen stelt je in staat om jouw portefeuille te diversifiëren en risico’s te spreiden over verschillende activa.Tijdsbesteding: Het beheren van beleggingen kan tijdrovend zijn, wat kan interfereren met studie en andere verplichtingen.
Langetermijndoelen: Beleggen kan je helpen bij het opbouwen van vermogen voor toekomstige doelen zoals een huis kopen of met pensioen gaan.Liquiditeitsbeperkingen: Belegd geld kan niet direct beschikbaar zijn in geval van onverwachte uitgaven of noodgevallen.
Mogelijkheid tot passief inkomen: Dividenduitkeringen en rente uit beleggingen kunnen een bron van passief inkomen zijn.Emotionele stress: Beleggen kan stress veroorzaken, vooral als de markten volatiel zijn, wat invloed kan hebben op uw welzijn.
Leerervaring: Beleggen biedt de kans om te leren over economie, marktanalyses en financiële planning.Geen garantie op winst: Er is geen zekerheid dat je winst gaat maken met jouw beleggingen; rendementen kunnen variëren.

Waarom als student al beleggen

Om in je studententijd al te beginnen met beleggen heeft veel voordelen. Je denkt misschien ‘ik heb toch veel te weinig geld te besteden om ook nog eens te beleggen’. Beleggen hoeft niet met veel geld, je kunt prima met kleine bedragen beginnen. Het grote voordeel hiervan is dat wanneer je foute keuzes maakt dit relatief weinig geld kost. Je leert zo hoe het niet moet, dit kan je helpen wanneer je gaat werken en de bedragen groter worden.

Een verder bijkomend voordeel is dat je er vroeg bij bent. De grootste factor voor een goed rendement bij beleggen is namelijk tijd. Rendement op beleggingen is niet lineair maar exponentieel. Dit komt door het ‘rente op rente effect’, ook wel bekend als ‘compound interest’. Niet voor niets dat niemand minder dan Albert Einstein dit het achtste wereldwonder noemt.

Rente op rente effect

Dit effect is enorm waardevol op de lange termijn. Het is daarom erg belangrijk zo vroeg mogelijk te beginnen. Om dit te benadrukken een klein voorbeeld zodat je kan zien wat dit in theorie inhoud.

Persoon 1

Persoon 1 belegd een bedrag van € 200,- vanaf zijn 20e tot aan zijn 65e. Het gemiddelde jaarlijks rendement op aandelen was in de Verenigde Staten ongeveer 10% als we kijken naar de afgelopen 100 jaar. In onderstaand voorbeeld gaan we daarom uit van 10% op jaarbasis.

Rendement persoon 1
 • Eindbedrag: € 2.096.500
 • Inleg totaal: € 108.000
 • Rendement: € 1.988.500

In bovenstaande grafiek zie je hoe die exponentiële groei er in theorie uit ziet. Het rendement wordt elk jaar (een stuk) hoger, in jaar 3 valt dit nog mee, maar in jaar 30 is dit aanzienlijk.

Persoon 2

Persoon 2 belegd net als persoon 1 € 200,- per maand. In tegenstelling tot persoon 1 begint persoon 2 pas op zijn 30e. Verder gaan we uit van exact dezelfde factoren, dus weer een jaarlijks rendement van 10%.

Rendement persoon 2
 • Eindbedrag: € 759.327
 • Inleg totaal: € 84.000
 • Rendement: € 675.327

Hoe begin je met beleggen als student?

Nu je weet hoe belangrijk het is om vroeg te beginnen, is het tijd om te kijken hoe je begint. Het begint bij kennis opdoen en een broker kiezen.

Een broker is de plek waar jij je aandelen aankoopt en bewaard. Dit is een vrij belangrijke factor bij het beleggen. De kosten verschillen bijvoorbeeld erg per broker. Zeker als beginnende (student) belegger is het belangrijk zo weinig mogelijk kosten te hebben. Die drukken namelijk je rendement.

Kennis opdoen

Voordat je begint met beleggen is het verstandig eerst genoeg kennis op te doen. Dit kan op veel manieren. Je kunt boeken over beleggen lezen, op internet kijken en zelfs oefenen. Oefenen door middel van een demo-account. Op die manier ‘beleg’ je zelf met een fictief vermogen. Gemaakte fouten kun je van leren zonder dat het je geld kost. FXFlat is zo’n broker waarbij je gratis een demo-account aan kunt maken. Lees hier (klik) onze review over FXFlat.

Lees ook: Oefenen met beleggen

Voordelen van beleggen als student

 • Lage leerkosten. Onder leerkosten zien we de gemaakte verliezen doordat je fouten maakt in het begin. Dat kun je beter doen met relatief kleine bedragen dan later met grote bedragen. Door eerst met een demo-account te oefenen kan dit zelfs grotendeels helemaal voorkomen.
 • Het hierboven uitgelegde ‘rente op rente effect’. Hierdoor heb je op latere leeftijd een enorme voorsprong op mensen die later pas beginnen met beleggen.

Nadelen van beleggen als student

 • Vaak heb je nog niet veel te beleggen waardoor je rendement laag kan zijn
 • Weinig tijd, dit hoeft geen probleem te zijn maar daar later meer over.
 • Sommige studenten kiezen ervoor om te beleggen met studiefinanciering, dit kan extra risico’s met zich meebrengen

Voordat je begint met beleggen

Beleggen is een verstandige keuze wanneer je jouw vermogen aan het werk wil zetten. Geld gebruiken om meer geld te maken is een mooie manier om passief welvarender te worden. Let op onderstaande punten voordat je begint.

 • Zorg ervoor dat je schulden eerst afbetaald. Ook dit is per situatie verschillend. Een studielening met geen/lage rente heeft minder haast om afbetaald te worden dan een lening met een hogere rente.
 • Zorg eerst voor een financiële buffer. Hoe groot deze buffer moet zijn kun je voor jezelf bepalen. Afhankelijk van je maandelijkse uitgaven en waar jij je goed bij voelt. Je inleg kan (tijdelijk) minder waard worden. Wanneer je belegd met geld wat je op de korte termijn nodig hebt, kun je noodgedwongen met verlies moeten verkopen.
 • Stel realistische doelen. Een grote valkuil bij (beginnende) beleggers zijn de verwachtingen. Vaak beginnen mensen met beleggen in tijden waarin het goed gaat.
 • Heb een lange termijn visie. Dit gaat samen met het punt hierboven. Het is belangrijk vooraf rekening te houden met verschillende scenario’s. Wees je er van bewust dat je geïnvesteerde vermogen dagen, maanden of zelfs jaren kan dalen. De kans dat het stijgt is groter, maar de markt is niet te timen. Daarom moet je rekening houden met alle mogelijkheden. Geld wat je over 1 of 2 jaar nodig hebt beleggen is daarom zeker niet aan te raden.
 • Zorg voor de juiste mindset. Dit aspect is erg belangrijk en wordt vaak onderschat. Één van de grootste valkuilen bij (beginnende) beleggers is het handelen uit emotie.
 • Maak een plan. Beginnen met beleggen begint met een plan. Dit scheelt je ook een hoop ‘handelen uit emotie’. Bepaal voor jezelf een vast bedrag wat je maandelijks kunt missen en investeer dat. Bepaal ook voor jezelf waarin je dit bedrag wil investeren. Hieronder
970x250

Welke producten zijn interessant voor studenten

Er zijn veel beleggingsproducten waar je in kan beleggen. Niet alle opties zijn even interessant, zeker voor beginners en studenten. Aandelen en ETF’s kunnen prima keuzes zijn. De aandelen verdelen we onder dividend- en groeiaandelen. Er zijn meerdere varianten maar daar wijden we niet al te veel over uit in dit artikel.

ETF’s

Een keuze die voor de meeste mensen het verstandigst is, zijn ETF’s. Een ETF (Exchange Traded Fund), ook wel (index) tracker genoemd, kun je zien als een berg aandelen in één. Met één aankoop koop je gespreid allemaal verschillende aandelen, een soort ‘mandje van aandelen’. Deze manier heeft in het verleden goede resultaten opgeleverd. Je hebt veel verschillende varianten ETF’s.

Je hebt ETF’s die wereldwijd aandelen bevatten, op die manier heb je nationaal veel spreiding. Wanneer het met de VS iets slechter gaat, maar in China juist erg goed, compenseren deze aandelen elkaar. Zo profiteer je van algemene economische groei zonder veel risico te lopen.

Er zijn ook ETF’s die een bepaalde sector volgen, bijvoorbeeld de ‘groene energie’ sector. Zulke ETF’s zijn een stuk volatieler en riskanter. Wanneer deze sector klappen op de beurs krijgt kan de ETF flink dalen. Je hebt dus een stuk meer veiligheid dan losse aandelen, maar alsnog relatief veel risico. Dat komt door het gebrek aan ‘spreiding’. Je bent wel verspreid over veel verschillende aandelen, maar zit wel in één specifieke sector.

Deze vorm van beleggen klinkt redelijk saai, en dat is het ook. Je zoekt één of meerdere goede ETF’s uit en belegd hier maandelijks een bepaald bedrag in. Toch wijzen veel onderzoeken uit dat deze manier van beleggen voor de meeste mensen het beste rendement oplevert. Daarbij komt dat deze methode erg weinig tijd kost. Je onderzoekt interessante ETF’s en vervolgens hoef je simpelweg alleen maar maandelijks bij te kopen. Des te meer tijd je overhoudt voor je studie.

Dividendaandelen

Een interessante manier van beleggen in aandelen is het investeren in dividendaandelen. Dit zijn aandelen van bedrijven die dividend uitkeren. Dividend is niets anders dan een stukje winst uitkeren aan de aandeelhouders. De reden dat bedrijven dit doen is vaak om beleggers aan te trekken. Meestal zijn dit bedrijven die niet zo snel meer groeien en al een aardige tijd winstgevend zijn. 

Een bedrijf is niet verplicht dividend uit te betalen en kan hier op elk moment mee stoppen. Het is daarom belangrijk wanneer je voor deze strategie gaat om te kijken hoe veilig het dividend is. Je kunt bijvoorbeeld kijken hoelang een bedrijf al dividend uitbetaald. Wanneer een bedrijf al jaren structureel dividend uitkeert aan aandeelhouders is de kans groot dat ze dit voort willen zetten. 

Binnen het dividend beleggen heb je nog twee varianten wat betreft strategie. Je kunt gaan voor bedrijven die al een hoog dividend uitkeren. Je kunt ook voor groeidividend aandelen kiezen. Aandelen die procentueel nog niet zo’n groot deel aan dividend uitkeren maar wel jaarlijks het dividend flink verhogen. Met dit soort aandelen kun je een mooie ‘yield on cost‘ realiseren na jaren te hebben geïnvesteerd. 

‘Yield on cost’ houdt in hoeveel dividend je krijgt in verhouding met de prijs die je voor een aandeel hebt betaald. Wanneer een aandeel € 100 kost en € 5 dividend uitbetaald is de dividend yield simpelweg 5%. Stel je hebt dit aandeel al op € 50,- gekocht, dan is je yield on cost 10%. 

Groeiaandelen

Groeiaandelen zijn ook een populaire vorm van aandelen om in te beleggen. Dit zijn aandelen van bedrijven die nog veel groei realiseren. Tenminste, dat is de bedoeling. Deze bedrijven kunnen binnen een paar jaar verveelvoudigd zijn qua marktkapitalisatie en aandeelprijs. De keerzijde is wanneer het fout gaat. Groeiaandelen zijn vaak hoog gewaardeerd omdat veel toekomstig verwachte groei al is in geprijsd. Het risico is bij deze soort aandelen daarom een stuk groter. Wanneer zulke aandelen tegenvallende resultaten of vooruitzichten publiceren kan de aandeelprijs flink zakken.

Door deze onzekerheden schommelt de koers ook een stuk meer. Hier moet je wel over kunnen, anders is deze vorm van beleggen niet geschikt voor jou. 

Neem als voorbeeld ‘Virgin Galactic’, een zeer speculatief aandeel. Dit is een bedrijf die ruimte toerisme wil gaan realiseren. Het aandeel is van $ 7,25 naar $ 33,87 gegaan, vervolgens weer naar $ 11,23 om een aantal maand later weer op $ 54,53 te staan. Kort daarna de $ 16,18 aangetikt en weer terug naar boven op $ 55,91. De actuele aandeelprijs is minder dan $ 20,- per aandeel. Kortom: Een enorme rollercoaster wat betreft aandeelprijs. 

Welke producten als student vermijden

Natuurlijk moet je voor jezelf bepalen waar je geld in investeert en waarin niet. Wees je wel van tevoren bewust van de risico’s die bij elk beleggingsproduct horen. Dividendaandelen zijn relatief veiliger dan groeiaandelen. ETF’s zijn een stuk veiliger dan dividend- en/of groeiaandelen.

Crypto

Hier zullen veel mensen het niet mee eens zijn, omdat ze kijken naar de rendementen die crypto oplevert. Crypto is een beleggingsproduct wat tegenwoordig erg veel aandacht krijgt. Je ziet veel rendementen voorbij komen waardoor je ook wilt beginnen met crypto.

Crypto in het algemeen is niks mis mee. Net als bij aandelen zijn ook bij crypto veel verschillende crypto’s met daar bijhorende risico’s. Een large-coin zoals Bitcoin, Ethereum o.i.d. is relatief al een stuk veiliger dan een munt met een hele lage marktkapitalisatie. Wanneer je goed onderzoek doet naar een munt en weet waar je instapt kan dat goed uitpakken. In de praktijk zie je helaas vaak dat vooral beginnende en jonge beleggers munten kopen zonder te weten wat ze kopen. Dit kan verkeerd uitpakken.

Beleggen in crypto is dus niet per definitie iets wat je moet vermijden. Wees je er wel van bewust dat het risico groter is en verdiep je goed.

CFD’s

Een CFD, ‘contract for difference’, is zoals de naam al zegt een contract. Dit is een contract tussen de koper en de verkoper. Traders gebruiken deze methode wel eens om met een hefboom te werken. Hierdoor kun je veel sneller geld verdienen én verliezen. Daarbij komt dat je bij de aankoop van een CFD geen eigenaar wordt van het onderliggende product. Bij faillissement van de broker verlies je je product.

Beleggen met je studiefinanciering

Natuurlijk kunnen we dit onderwerp niet overslaan. Één van de meestgestelde vragen door studenten die beleggen: ‘Is het verstandig om te gaan beleggen met je studiefinanciering?’

Er zijn zowel veel voorstanders als veel tegenstanders bij deze stelling. Niet zo vreemd ook, er zijn namelijk ook genoeg voor- en nadelen te noemen.

Voordelen beleggen met studiefinanciering

 • Meer vermogen kunnen investeren. Met je studenten bijbaantje verdien je natuurlijk niet zóveel dat je veel kunt investeren. Door te beleggen met studiefinanciering kun je veel meer beleggen. Hierdoor profiteer je (in theorie) meer van het rente op rente effect.
 • Relatief laag risico. Je belegt met geleend geld wat in eerste instantie als vrij risicovol kan worden beschouwd. Het grote voordeel van studiefinanciering is dat de huidige rente 0% is. Dat maakt het risico relatief laag.

Nadelen beleggen met studiefinanciering

 • Het is niet jouw geld. Of de rente nu 0% is of niet, het is en blijft geld wat je terug moet betalen. Stel dat je net op het verkeerde moment in hebt gelegd en de markt in een dalende trend raakt voor een lange tijd. Het verleden laat ons zien dat het tot nu toe altijd goed is gekomen. Alhoewel de kans groot is dat het weer gebeurd is het geen garantie voor de toekomst.
 • Rente kan worden verhoogd. De rente is nu 0%, dat betekent niet dat het 0% blijft. Wanneer er wordt besloten dat het rente percentage wordt verhoogd kan het onaantrekkelijk worden. Je zou kunnen zeggen ‘dan verkoop ik toch gewoon mijn beleggingen en betaal mijn lening af.’ Je weet niet wat de aandelenmarkt op de korte termijn doet, je zou met verlies kunnen moeten verkopen.
 • Minder kunnen lenen. Ben je van plan na je studie een huis te kopen als dat mogelijk is? Houd er dan rekening mee dat je studielening invloed heeft op het bedrag van je hypotheek.

Na het in overweging nemen van onder andere deze punten moet je voor jezelf besluiten wat wijsheid is. In theorie is beleggen met geleend geld niet verstandig. Zoals we hierboven al een aantal keren hebben aangegeven kent beleggen vele opties. Zo zit er al een heel verschil in je studiefinanciering beleggen in breed gespreide ETF’s of in producten met een stuk meer risico.

Conclusie: Beleggen als student

Beleggen als student is zeer interessant en kan je een grote voorsprong geven. Je hebt hierboven kunnen zien hoeveel invloed het heeft wanneer je 10 jaar eerder begint met beleggen. De kracht van het rente op rente effect is niet te onderschatten. Bovenop deze financiële voorsprong bouw je je financiële kennis op.

Bouw een financiële buffer op en stel vervolgens een realistisch doel. Houd je vervolgens aan je plan en de markt doet de rest. Of beleggen met studiefinanciering voor jou geschikt is moet je voor jezelf afwegen. Wil je eerst oefenen met beleggen? Dan raden wij het oefenaccount van FXflat (klik) aan.

Denk je gelijk klaar te zijn om eenvoudig te beleggen? Dan is BUX Zero (klik) een aanrader. Een account aanmaken is gratis en je ontvangt zelfs een gratis aandeel na het voltooien van je account. De gebruiksvriendelijkheid is bij deze broker hoog. Het wijst zich grotendeels voor zich.

Bronnenlijst beleggen als student

CNBC: How college students can start investing — and making — money

Forbes: 7 Tips For Investing As A College Student