Beurs crash voorbereiden

Voorbereiden op een beurscrash doe je zo

Na de forse stijgingen de afgelopen maanden lijkt er een einde te zijn gekomen aan deze euforie. De aandelenmarkt kleurde de afgelopen weken rood. Iets wat we bijna niet meer gewend waren. Zeker voor de beginnende belegger kan dit even slikken zijn. Want vorig jaar rond deze tijd zagen we de markt in een korte tijd fors dalen. Wie weet is dit het begin van een nieuwe crash, hoe jij hier op reageert is cruciaal voor je resultaat. Het is daarom belangrijk om te weten wat je moet doen. We geven je hieronder een aantal waardevolle tips hoe jij je kunt voorbereiden voor een eventuele beurscrash. Om het maximale uit jouw vermogen te halen.

De belangrijkste voorbereiding is het hebben van een plan zodat je niet in paniek raakt wanneer de beurs begint te dalen. Of de beurs gaat dalen of zelfs crashen is namelijk iets wat zeker is. De echte vraag is wanneer dit staat te gebeuren. Vele studies hebben aangetoond dat het timen van de markt een onmogelijke opgave is. probeer dit dus vooral niet. Meestal worden correcties gevolgd door enorm groene dagen waar veel winst word herpakt. Als jij net verkeerd timet mis je deze dagen, en word het lastig een geschikt moment te vinden om weer in te stappen aangezien je het risico loopt om weer verkeerd te timen.

970x250

Emotioneel reageren

Je voorbereiden op een beurscrash door middel van je eigen emoties onder controle te houden. Een belangrijk, dan wel niet cruciaal aspect binnen het beleggen zijn onze emoties. Iets wat vaak onderschat word. Wanneer de beurs dag na dag groen kleurt hoor je niemand die in paniek is over een eventuele beurscrash. Wanneer de beurs dan een paar dagen of zelfs weken daalt zie je veel mensen lichtelijk in paniek raken. Zelfs posities sluiten om verdere daling van hun vermogen te voorkomen.

Alhoewel winst inleveren of verlies maken nooit leuk is, moet je er toch voor zorgen om je emoties onder controle te houden en realistisch na te blijven denken. De S&P 500 is maar liefst 38 keer met minimaal 10% gedaald In de afgelopen zeventig jaar. Maar elke keer harder teruggekomen. Met dat in gedachten is het een stuk makkelijker om je posities te behouden. Eventueel zelfs uit te breiden om te profiteren van gunstigere prijzen van aandelen.

Profiteren van een beurscrash

Een beurscrash biedt ook mogelijkheden waarvan je kunt profiteren. Zoals hierboven aangegeven kun je tegen een gunstigere prijs dezelfde aandelen kopen. Want hoewel de aandelen in waarde dalen, veranderd er fundamenteel weinig aan een bedrijf. Het perfecte moment om bij te kopen dus. Maar om bij te kopen moet je wel geld tot beschikking hebben. Daarom is het belangrijk om hier een plan voor te maken. Een plan om genoeg geld beschikbaar te hebben om te profiteren van zulke momenten. Zo kun je er voor kiezen om een percentage van het bedrag dat je maandelijks gebudgetteerd hebt om aandelen mee te kopen achter de hand te houden voor eventuele crashes.

Maak een watch-list

Jezelf voorbereiden op een beurscrash door middel van het maken van een Watch-list. Maak voor jezelf een lijst met potentiële aandelen waar je vertrouwen in hebt. Aandelen die op dit moment te hoog gewaardeerd staan om nu in te stappen. Door van tevoren een watch-list samen te stellen kun je deze aandelen in de gaten houden. En toeslaan wanneer het marktsentiment negatiever word, waardoor zich koopkansen voor doen. Doordat het segment van de markt dan negatief is worden ook aandelen mee naar onderen getrokken die onterecht worden afgestraft. Dit biedt koopkansen waar wij als particuliere beleggers van kunnen profiteren.

Je kunt er ook voor kiezen om SPAC’s mee te kopen als voorbereiding op een beurscrash, of wanneer je gewoon defensiever wil beleggen. Als je dit goed aanpakt, loop je hier een stuk minder risico mee doordat deze vorm van aandelen vrijwel niet onder de 10 dollar per aandeel terecht komen. Dus wanneer je deze aandelen rond de 10 dollar per aandeel aanschaft, kun je wel profiteren van eventuele goede deals, maar loop je weinig risico dat je geld minder waard word. Deze manier van defensief beleggen als voorbereiding op een crash geeft ook als voordeel dat wanneer de markt hard onderuit gaat, je dit geld snel liquide kunt maken door middel van de SPAC weer te verkopen en het geld te benutten om afgestrafte aandelen mee terug te kopen.

Lees hier meer over SPACS

Voorbereiden op een beurscrash door short gaan

Er zijn ook andere manieren waarbij je direct profiteert van koersdalingen, namelijk door het afsluiten van short posities op bijvoorbeeld aandelen of een hele index. Hier kun je goed geld mee verdienen wanneer je dit goed timet, maar zoals eerder aangegeven is het timen van de markt onmogelijk, goed ‘gokken’ vergt dus meer geluk dan wijsheid en is daarom ook niet aan te raden. Als soort tussenweg heb je de mogelijkheid om in te zetten op volatiliteit, de VIX-index. Deze geeft aan hoe volatiel de markt is, wanneer we in een onzekere periode zitten stijgt deze index door de onzekerheid en angst onder beleggers. Op de lange termijn is dit geen goede keuze gebleken.

Tenslotte kun je als alternatief verder kijken dan alleen aandelen, een crash gaat meestal gepaard met onzekerheid, daarom zie je vaak een verschuiving van aandelen naar veiligere keuzes zoals obligaties en goud, of tegenwoordig zelfs crypto-currency zoals bitcoin. Om in positieve tijden in deze alternatieven te investeren zou je kunnen profiteren wanneer de markt richting onzekere tijden gaat of zelfs instort.

970x250

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *