financieel onafhankelijk rijkdom vrijheid

Zo word je financieel onafhankelijk

Financieel onafhankelijk worden klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Wanneer ben je echt financieel onafhankelijk en hoe bereik je dat? Dat antwoord vind je hier. Financieel onafhankelijk ben je als je genoeg vermogen en/of passief inkomen hebt om er van te kunnen leven. Op die manier is werken niet langer een verplichting maar een keuze. Veel mensen die inmiddels financieel onafhankelijk zijn werken nog steeds, maar niet langer omdat het nodig is. In plaats van die werkweek van 40 uur bij dat bedrijf waar je vaak met tegenzin naartoe gaat kun je in alle rust iets zoeken waar je zelf voldoening uithaalt of passie voor hebt.

Nu je een duidelijk beeld hebt gekregen van wat financiële onafhankelijkheid inhoud, is er nog de vraag hoe je dit bereikt. Want ieder mens wil natuurlijk wel financieel onafhankelijk zijn, waarom het maar een klein deel lukt is simpelweg doordat veel mensen het niet eens proberen. Een gebrek aan kennis hoe dit valt te realiseren of de discipline om het doel daadwerkelijk uit te voeren zijn meestal de reden hiervoor.

Financieel onafhankelijk door middel van de FIRE-methode

FIRE staat voor ‘Financial Independent Retire Early’ wat letterlijk vertaald ‘Financieel onafhankelijk pensioneer vroeg’ betekend. De mensen die hier naar streven hebben niet als doel om heel rijk te worden, maar hebben als doel door middel van passieve inkomsten hun vaste lasten te kunnen betalen waardoor ze niet langer hoeven werken. Twee manieren om dit te realiseren is dus je inkomsten/vermogen te laten groeien, maar ook door je lasten zo laag mogelijk te krijgen.

Mensen van de FIRE beweging leven in de regel minimalistisch om op die manier zoveel mogelijk geld te besparen. Dat gespaarde geld word in de meeste gevallen geïnvesteerd in bijvoorbeeld aandelen, gemiddeld word er vanuit gegaan dat de aandelenmarkt namelijk 7% per jaar stijgt, dus jouw vermogen ook. Als je vervolgens een groot genoeg bedrag bij elkaar geïnvesteerd hebt zodat je 4% per jaar eruit kan halen om van te leven en op die manier je vermogen door te laten groeien zou je al kunnen spreken van financiële onafhankelijkheid. Hoe we bij die 4% komen gaan we zo dieper op in.

Volgens het CBS spreek je al van financiële onafhankelijkheid bij een bedrag van € 1040 tot € 1960 per maand. Hoeveel dit voor jou persoonlijk is, is afhankelijk van veel factoren. Een stap richting FIRE is dus door meer vermogen en/of inkomen op te bouwen, maar om dit proces te versnellen kun je ook je uitgaven minimaliseren zodat je nog sneller financieel onafhankelijk kunt zijn. Dit is voor iedereen een persoonlijke afweging hoeveel waarde je hecht aan bijvoorbeeld de materialistische dingen van nu, waar de ene persoon het prima vind om in een auto van 2002 te rijden neemt de ander daar geen genoegen mee.

970x250

Hoe ook jij dit kan

Het begint bij je kennis te vergroten, verdiep je in geld. Je begrijpt waarschijnlijk wel wat geld is en wat je er mee kan, maar een belangrijk aspect van FIRE wat je niet moet vergeten is dat door inflatie jouw geld in principe minder waard word. De gemiddelde waar de centrale banken naar streven is 2% op jaarbasis. Die 2% jaarlijkse inflatie zorgt er dus voor dat jouw geld 2% per jaar in koopkracht verliest.

Aangezien de huidige spaarrente lager ligt dan de inflatie kunnen we niet langer bij de bank terecht als we ons vermogen simpelweg willen behouden, laat staan vergroten. Daarom is een volgende stap in het uitbreiden van je kennis, leren beleggen, dit is namelijk een simpele manier voor (een stuk) meer rendement. Ja dat lees je goed, ‘simpele’ manier, want hoe ingewikkeld het soms ook gemaakt wordt, beleggen kan heel simpel zijn als je de juiste kennis hebt. In plaats van uren door de cijfers van een bedrijf te spitten kun je namelijk ook ETF’s aanschaffen waardoor je gelijk groot gespreid zit. Als je eenmaal een ETF hebt uitgekozen kun je elke maand een bepaald bedrag inleggen zonder dat je hier verder naar om hoeft te kijken, de beurs en de tijd doen verder het werk.

Lees ook: Beste boeken over beleggen, om jouw kennis te vergroten. De beste investering is namelijk de investering in je zelf.

Lees ook: Wat je moet weten als je gaat beleggen

Lasten verlagen

De meeste mensen focussen zich op een groter inkomen als ze meer geld willen overhouden, maar je kunt ook je vaste lasten onder de loep nemen. De gemiddelde Nederlander geeft namelijk uit naar verhouding wat er inkomt, verrassend genoeg gebeurt dit ook wanneer er promotie word gemaakt en je meer gaat verdienen. In plaats van dat de loonsverhoging overblijft aan het eind van de maand gaat dit geld meestal ook gewoon op. Dit noemen we levensstijl inflatie. Door je lasten te verlagen heb je minder geld nodig waardoor je sneller FIRE kunt bereiken.

Inkomsten vergroten

Wanneer je meer inkomsten genereert ga je uiteraard ook sneller richting financiële onafhankelijkheid, je inkomsten vergroten kan op veel manieren. Promotie maken binnen je baan, of meer (netto) winst met je bedrijf realiseren door meer uren te werken zijn opties. Maar buiten je normale baan kun je ook een passief inkomen genereren of je geld investeren in de aandelenmarkt om op de lange termijn te profiteren van stijgende koersen.

Investeer volgens jouw strategie

Aangezien de rente lager is dan ooit, is investeren belangrijker dan ooit te voren. investeren kan op verschillende manieren. Een aantal keuzes zijn vastgoed, obligaties, aandelen, indexfunds & fysieke assets zoals verzamelobjecten. Elke optie heeft zo zijn eigen voor en nadelen. Mijn persoonlijke keuze is uitgegaan naar aandelen, simpelweg omdat hier met relatief weinig tijd een leuk rendement op valt te behalen. Binnen aandelen heb je ook weer keus uit een aantal verschillende soorten aandelen. Welke beleggingsstrategie het beste bij jou past is een persoonlijke afweging en is onder andere afhankelijk van hoeveel risico je kunt (en wil) permitteren.

  • Dividendaandelen
  • Groeiaandelen
  • Blue chip aandelen
  • Defensieve aandelen
  • Cyclische aandelen
  • Pennystocks

Dividendaandelen zijn aandelen van bedrijven die een stukje winst uitkeren aan de aandeelhouders, dit noemen we dividend. Op deze manier van investeren kun je een mooi passief inkomen genereren en kun je ongeveer uitrekenen hoeveel rendement je jaarlijks hebt, doormiddel van de dividend yield, dit houdt in hoeveel procent ten opzicht van de koerswaarde wordt uitbetaald. Ook kan de koers stijgen en verhogen veel bedrijven jaarlijks hun dividend waardoor je nog meer vermogen opbouwt.

Groeiaandelen zijn over het algemeen een stuk riskanter, maar kunnen ook een stuk meer koerswinst opleveren. Deze aandelen zijn vaak nog zeer actief aan het investeren en opschalen waardoor er geen winst overblijft om dividend mee uit te keren. Bij zulke aandelen zoek je de winst dus puur in de (hopelijk) stijgende koers in tegenstelling tot dividendaandelen. Klik hier als je meer wil weten over deze verschillende soorten aandelen

Lees ook: 6 soorten aandelen

970x250

Zo word jij financieel onafhankelijk

Deze drie onderdelen zijn het belangrijkst, in het kort komt het er op neer dat je door middel van het vergroten van je inkomsten en het verlagen van je uitgaven zoveel mogelijk overhoud. Het geld wat je overhoud kun je vervolgens weer aan het werk voor je zetten zodat je vermogen op de lange termijn groeit tot een groot bedrag waar je van kunt leven. Nu komen we terug op de 4%. Bereken wat jouw uitgaven per maand zijn inclusief incidentele gevallen zoals een kapotte wasmachine of een grote beurt voor de auto. Als je weet hoeveel je nodig hebt om per maand van te leven kun je uitrekenen met wat voor vermogen jij FIRE kunt bereiken.

Als voorbeeld nemen we persoon A die met € 2200 kan rondkomen per jaar, keer 12 maand is dit € 26400 per jaar. Dat is 4% van € 660000. Het vermogen wat je moet opbouwen om in theorie FIRE te zijn. Nu klinkt dat voor de gemiddelde Nederlander met een modaal inkomen als een onhaalbaar bedrag, maar als we dit gaan berekenen valt dit best mee.

Met de compound interest calculator kun je berekenen hoeveel je per maand moet beleggen om op jouw gewenste leeftijd financieel onafhankelijk te zijn. Je zult zien dat dit voor vrijwel iedereen haalbaar is. Kijk bijvoorbeeld waar jij maandelijks op kan besparen om genoeg over te houden om dit te bereiken. Je kunt er ook voor kiezen om je inkomsten te vergroten door middel van een side-hustle of iets dergelijks. Genoeg manieren om financiële onafhankelijkheid te bereiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *