Grootste bedrijven Ter Wereld

10 grootste bedrijven ter wereld naar marktkapitalisatie in 2024

De 10 grootste bedrijven ter wereld. Wat maakt een bedrijf ‘het grootst’? Meestal wordt hierbij naar de marktkapitalisatie gekeken. Dit is de beurswaarde. Het aantal uitstaande aandelen vermenigvuldigt met de huidige koers. Aangezien de beurs 5 dagen in de week open is, verschilt dit daarom per dag.

De grootste bedrijven ter wereld oefenen vaak een enorme invloed uit op de economie en de samenleving. Het is dan ook belangrijk om te weten welke bedrijven tot de top behoren en wat ze doen. In dit artikel geven we een overzicht van de 10 grootste bedrijven ter wereld.

Daarnaast kunnen deze bedrijven een mooie investering zijn, mits ze de juiste waardering hebben.

Grootste Bedrijven Ter Wereld

In dit artikel kijken we specifiek naar de marktkapitalisatie/beurswaarde om te bepalen welke bedrijven het grootst zijn.

Deze waarde wordt bepaald aan de hand van het aantal uitstaande aandelen. Het gaat hierbij om bedrijven die op de beurs staan genoteerd. Elk aandeel wordt verhandeld tegen een bepaalde prijs. Het aantal aandelen vermenigvuldigd met de huidige koers per aandeel is de totale waarde van het bedrijf. Zoals we hierboven al aangaven kan dit per dag enkele miljarden verschillen.

Hierdoor is onderstaande lijst slechts een momentopname. Zo is de lijst anders dan vorig jaar, en kan deze volgend jaar weer heel anders zijn.

De meeste grote bedrijven komen uit de Verenigde Staten. Dat is één van de redenen waarom we de marktwaarde in dollars aangeven. Hierdoor is de wisselkoers een belangrijke factor. Door de huidige hoge dollar prijs is dit ongunstig voor andere landen.

Lees ook: Gemiddeld Rendement op Aandelen in de S&P 500

De 10 grootste beursgenoteerde bedrijven naar beurswaarde

Hieronder een kort overzicht van de 10 grootste bedrijven naar marktkapitalisatie. Daarnaast de sector waar ze actief in zijn en de huidige koers-winst verhouding. Mocht je geïnteresseerd zijn om een stukje van dit bedrijf te willen kopen. Dan geeft deze verhouding aan hoe vaak je de winst betaald ten opzichte van de beurswaarde (marktkapitalisatie).

Voor Saudi Aramco en Berkshire Hathaway is deze verhouding niet weergegeven. Voor Saudi Aramco is dit om het feit dat het voor Nederlandse beleggers lastig is hier in te investeren. Er zijn wél mogelijkheden, die bespreken we zo. Voor Berkshire Hathaway is de reden voor de hand liggend. Dit is namelijk geen bedrijf wat direct winst en omzet genereert. Berkshire Hathaway is een conglomeraat. De meeste mensen kennen dit bedrijf dankzij zijn fondsmanager ‘Warren Buffet’ en de beleggingsportefeuille. Daar zo meer over.

No.TickerBedrijfSectorIndustrieLandMarktkap. (B)P/E
1MSFTMicrosoft CorporationTechnologieSoftware – InfrastructuurVS3324.6238.76
2NVDANVIDIA CorpTechnologieHalfgeleidersVS3305.5078.60
3AAPLApple IncTechnologieConsumentenelektronicaVS3276.3633.23
4GOOGAlphabet IncCommunicatiedienstenInternet Content & InformatieVS4353.4627.01
5AMZNAmazon.com Inc.Consumenten CyclischInternet RetailVS1899.6851.27
6METAMeta Platforms IncCommunicatiedienstenInternet Content & InformatieVS1266.1428.67
7TSMTaiwan SemiconductorTechnologieHalfgeleidersTaiwan941.5234.56
8BRKBerkshire Hathaway Inc.FinancieelVerzekeringen – DiversifiedVS1762.9612.06
9LLYLilly (Eli) & CoGezondheidszorgFarmaceutische fabrikanten – AlgemeenVS847.51133.55
10AVGOBroadcom IncTechnologieHalfgeleidersVS840.6877.70

De 10 grootste bedrijven vorig jaar (voor de update)

Beursgenoteerde bedrijven schommelen erg in waarde. Toen wij de top 10 in 2023 maakten zag de lijst er nog heel anders uit zoals hieronder te zien is.

BedrijfBeurswaarde ($)SectorLand
Apple2,77 TriljoenTechnologieVerenigde Staten
Microsoft2,31 TriljoenTechnologieVerenigde Staten
Saudi Aramco1,79 TriljoenEnergieSaudi-Arabië
Alphabet1,33 TriljoenCommunicatieVerenigde Staten
Amazon1,08 TriljoenCyclische Consumenten goederenVerenigde Staten
Berkshire Hathaway715 MiljardFinancieelVerenigde Staten
NVIDIA668 MiljardTechnologieVerenigde Staten
Meta Platforms595 MiljardCommunicatieVerenigde Staten
Tesla434,10 MiljardCyclische Consumenten goederenVerenigde Staten
Visa433,14 MiljardFinancieelVerenigde Staten

Deze lijst ziet er nu heel anders uit dan een jaar geleden. Saudi Aramco is lange tijd het grootste bedrijf geweest. De enorme groei van Apple en de wisselkoers hebben hier een grote rol in gespeeld. Ook de top 5-10 is een stuk anders dan een jaar terug. Tech bedrijven zoals een NVIDIA, Taiwan Semiconductors en Meta hebben plaats moeten maken voor de gezondheidszorg en energie bedrijven. Een Exxon Mobil heeft bijvoorbeeld weer erg geprofiteerd van de hoge olie prijzen.

Grootste bedrijven ter wereld

1. Apple

Op de eerste plaats in de lijst met grootste bedrijven ter wereld staat Apple. Apple is met $ 2,77 triljoen momenteel het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Voor de meesten een bekend bedrijf. Op de piek was Apple $ 2,94 triljoen waard.

Apple werd in 1976 opgericht door drie jonge ondernemers. Steve Jobs, Steve Woźniak en Ronald Wayne. In 1980 kwam Apple op de beurs voor zo’n 100 miljoen dollar (in die tijd omgerekend 91,93 miljoen euro). Het bedrijf is vooral bekend van zijn hardware producten, zoals de iPhone, iPad en Mac Books. In de afgelopen jaren is het assortiment flink uitgebreid. Onder andere oordoppen en andere wearables zijn aan het assortiment toegevoegd. Daarnaast kun je tegenwoordig ook diensten zoals Apple-tv en Apple Music bij hen afnemen.

Je kunt Apple op de beurs vinden onder de ISIN-code US0378331005.

Lees ook: NAGA Account Aanmaken

2. Microsoft

Op nummer twee staat Microsoft met een marktwaarde van $ 1,76 triljoen. Waarschijnlijk bij de meeste mensen ook een bekend bedrijf. Vrijwel iedereen heeft wel eens gebruik gemaakt van hun computersysteem, Windows. Op de piek was Microsoft $2,58 triljoen waard.

Microsoft is een Amerikaans softwarebedrijf die een breed scala aan computer gerelateerde producten en diensten aanbiedt. Het bedrijf werd opgericht door Bill Gates in 1975. Microsoft heeft een zeer uitgebreid aanbod. Het bedrijf is verdeeld in drie hoofdsegmenten. Productivity & Business, Intelligent Cloud en Personal Computing. Zo biedt Microsoft computers, tablets, gameconsoles (de Xbox), software pakketten maar ook cloud diensten.

De nieuwe CEO Satya Nadella heeft de clouddiensten een hoge prioriteit gegeven. Zo is er flink geïnvesteerd in Azure. Dit is de cloud variant van Microsoft. Een gewaagde stap, aangezien concurrent Amazon hier al een aantal jaren mee bezig was (AWS). Azure valt onder het ‘Intelligent Cloud’ segment, wat ongeveer goed is voor een derde van de omzet.

Hiernaast doet Microsoft regelmatig acquisities. Dit is het overnemen van andere bedrijven. Zo wordt het aanbod steeds diverser en de omzet steeds stabieler. In 2016 kocht Microsoft het bedrijf LinkedIn voor een bedrag van 26,2 miljard dollar. In het verleden zijn bedrijven als Skype, Hotmail, Minecraft en GitHub al overgenomen. Hoogstwaarschijnlijk wordt Activision Blizzard hier aan toegevoegd. Dit zou een mooie stap kunnen zijn om het game segment en de console (de Xbox) een boost te geven.

Je kunt Microsoft op de beurs vinden onder de ISIN-code US5949181045.

3. Saudi Aramco

Saudi Aramco is het op twee na grootste (beursgenoteerde) bedrijf ter wereld op dit moment. Op moment van schrijven heeft het bedrijf een waarde van 7,71 biljoen SAR. SAR staat voor Saoedi-Arabische riyal. Omgerekend is dit 2,06 miljard dollar. Belangrijk hierbij is de wisselkoers. 1 SAR staat op moment van schrijven gelijk aan 0,27 Amerikaanse dollar.

Dit bedrijf is bekend van zijn olie en gas productie. Bekende namen in deze sector zoals Shell, Exxon Mobil en Chevron zijn bij elkaar opgeteld nog steeds minder groot dan Saudi Aramco alleen. Saudi Aramco is lange tijd in handen gebleven van de regering van Saudi-Arabië. In 2019 zijn ze op de beurs gekomen. Dit was de grootste IPO (Initial Public Offering, met andere woorden beursgang) ooit. Al na de tweede dag steeg de beurswaarde naar boven de 2 biljoen dollar.

Saudi Aramco is verhandelbaar op de beurs van Saudi Arabië, genaamd de Tadawul. Hierdoor is het voor Europese beleggers lastig om direct te beleggen in dit bedrijf.

Lees ook: FXFlat review – Tips, ervaringen & tarieven vergelijken

4. Alphabet

Op nummer vier in deze lijst staat Alphabet met momenteel een beurswaarde van 1,33 Triljoen dollar. Nog zo’n gigant die niet te missen is. De kans is groot dat je dit artikel hebt gevonden via Google. Deze nummer één zoekmachine is de hoofdbusiness van Alphabet. Daarnaast bezit Alphabet de nummer twee zoekmachine, genaamd YouTube. Op de piek was Alphabet $ 2 triljoen waard.

Alphabet werd opgericht in 1995 door Larry Page en Sergey Brin onder de naam Backrub. Deze naam werd later gewijzigd in Google. In 2015 werd de naam opnieuw gewijzigd, in Alphabet. Aangezien het bedrijf meer bevat dan alleen Google. Alphabet wordt gezien als het moederbedrijf van Google. Een gelijkwaardige gebeurtenis als de iets recentere naamswijziging van Facebook naar Meta.

‘Google Services’ is verreweg het grootste segment. Hier vallen ‘Google Search’, ‘YouTube Ads’, ‘Google Network’, ‘Google Advertising’ en ‘Google Other’ onder. Daarnaast is Google ook bezig met een cloud segment, ‘Google Cloud’. Het laatste segment is ‘Other bets’. Hier probeert Google nieuwe en innovatieve dingen uit om het aanbod te vergroten.

Je kunt Alphabet op de beurs vinden onder de ISIN-code US02079K3059.

Lees ook: Hoe lang kun je Leven van een Ton?

5. Amazon

Op nummer vijf in de lijst staat Amazon met 1,08 Triljoen dollar. Een tech-gigant die ook ooit klein is begonnen. Op de piek was Amazon $ 1,89 triljoen waard.

Amazon werd opgericht in 1994 door Jeff Bezos. In die tijd verkocht Amazon alleen boeken online, vanuit zijn garage. In 1997 ging het bedrijf al de beurs op, 54 miljoen dollar was het bedrijf bij de beursgang waard. Na uitbreiding van het assortiment groeide Amazon snel. Vandaag de dag is Amazon wereldwijd het grootste e-commerce platform.

Naast dit grote e-commerce platform zet Amazon op vele andere dingen in. Een ander bedrijf waar diversificatie centraal staat. Zo heeft Amazon ook zijn eigen clouddienst, genaamd AWS. Daarnaast heeft het bedrijf zijn eigen streamingdienst, Amazon Prime en een hoop andere dingen. De hoge koers/winst verhouding is daarom niet per definitie slecht. Het bedrijf investeert grote delen van de kasstroom in nieuwe projecten. Zolang deze projecten een hoge ROIC (return on invested capital) opleveren, levert dit voor de aandeelhouder juist veel waarde op in de toekomst.

Je kunt Amazon op de beurs vinden onder de ISIN-code US0231351067.

6. Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway staat met $ 715 Miljard op plek 6. Het bedrijf zelf is over het algemeen iets minder bekend dan de voorgaande namen in deze lijst. De directeur van berkshire, genaamd Warren Buffett is echter wel een bekende naam bij veel beleggers. Hij wordt voor velen gezien als één van de beste beleggers aller tijden. Op de top was Berkshire $ 1,19 triljoen waard.

Berkshire Hathaway is een Amerikaans conglomeraat. Een soort ‘fonds’ wat een portefeuille aanhoudt met belangen in meerdere bedrijven. Deze bedrijven worden niet alleen geselecteerd door de beroemde Warren Buffet. Zijn zakenpartner Charlie Munger zit ook in het bedrijf, hiernaast hebben ze nog een team met specialisten aan het werk. 

In totaal bezit Berskhire op moment van schrijven belangen in zo’n 47 verschillende bedrijven. Apple is verreweg de grootste positie. Apple is voor maar liefst 40,76% onderdeel van de portefeuille. Hierna is ‘Bank Of America’ de grootste holding met een weging van 10,48%.

De gehele portefeuille kun je hier vinden.

Je kunt Berkshire Hathaway op de beurs vinden onder de ISIN-code US0846707026.

7. NVIDIA

Nvidia is een Amerikaans technologiebedrijf dat is opgericht in 1993. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling van grafische processors en chips voor computers, gaming en datacenters. Nvidia’s producten worden veel gebruikt in de gamingindustrie vanwege hun hoge prestaties en beeldkwaliteit.

Naast grafische processors ontwikkelt Nvidia ook chips voor kunstmatige intelligentie en machine learning. Het bedrijf is een belangrijke speler in de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s en werkt samen met verschillende autofabrikanten om deze technologie te integreren in hun voertuigen.

Nvidia heeft zijn hoofdkantoor in Santa Clara, Californië en heeft vestigingen over de hele wereld. Het bedrijf is een van de grootste chipfabrikanten ter wereld.

Lees ook: Raisin Review

8. Meta

META is een Amerikaans technologiebedrijf en heeft deze naam sinds 2021. Daarvoor opereerde het bedrijf onder de naam Facebook. META is gericht op het creëren van een metaverse, een virtuele wereld waarin mensen kunnen communiceren, werken, spelen en leren. Door deze visie, en omdat het bedrijf veel meer is dan alleen Facebook heeft het zijn naam gewijzigd naar Meta.

Het doel van META is om een ​​meer immersieve ervaring te bieden aan gebruikers door middel van virtual reality, augmented reality en andere technologieën. META investeert zwaar in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van kunstmatige intelligentie, computer vision en spraaktechnologie om de gebruikerservaring te verbeteren.

META heeft zijn hoofdkantoor in Menlo Park, Californië en heeft kantoren over de hele wereld. Het bedrijf heeft meer dan 80.000 werknemers en heeft in 2022 een omzet van meer dan 100 miljard dollar behaald. META is van plan om in de toekomst te blijven groeien en te innoveren om zo een belangrijke speler te blijven op het gebied van de metaverse en virtuele werelden.

9. Tesla

Tesla werd in 2003 opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning. Twee ondernemers die als doel hadden een elektrische sportauto op de markt te brengen. Een jaar later investeerde Elon Musk in het bedrijf. Deze ontsloeg in 2008 de toenmalige directeur Martin Eberhard. Inmiddels is Elon Musk CEO en we kunnen wel stellen dat dat niet verkeerd uitpakt voor zover. Door de verscheidene ’tweets’ via het social media platform Twitter krijgt Tesla een hoop publiciteit. Dit komt door de bijzondere uitspraken die Musk daar op doet. 

Tesla is beursgenoteerd sinds 29 juni 2009. Inmiddels bezit Tesla in verschillende werelddelen de zogenaamde ‘Giga Factories’. Enorme fabrieken waar deze Tesla’s op grote schaal worden geproduceerd. 

Naast het produceren van elektrische voertuigen doet Tesla nog een hoop andere zaken. Het bedrijf houdt zich ook bezig met andere vormen van het opwekken en bewaren van groene energie. Daarnaast hebben ze een wereldwijd net aan eigen laadpalen.

Je kunt Tesla op de beurs vinden onder de ISIN-code US88160R1014.

10. Visa

Visa is een Amerikaans financieel technologiebedrijf dat in 1958 is opgericht. Het bedrijf biedt betalingsdiensten aan in meer dan 200 landen en regio’s over de hele wereld. Visa faciliteert elektronische betalingen tussen consumenten, bedrijven, financiële instellingen en overheden.

Visa biedt verschillende soorten betaalkaarten aan, waaronder creditcards, debetkaarten en prepaidkaarten. Het bedrijf maakt gebruik van een netwerk van betalingsverwerkers en banken om transacties te verwerken en te autoriseren. Visa verwerkt meer dan 150 miljard transacties per jaar en heeft een marktaandeel van ongeveer 50% in de wereldwijde betalingsindustrie.

Naast betalingsverwerking biedt Visa ook diensten op het gebied van fraudedetectie, gegevensbeveiliging en consumentenbescherming. Het bedrijf is gevestigd in Foster City, Californië en heeft kantoren over de hele wereld.

Voorgaande grootste bedrijven

De beurswaarde van deze bedrijven is dag op dag verschillend. Daarom niet gek dat deze lijst niet ieder jaar dezelfde bedrijven bevat. Drie grote bedrijven die vorig jaar in deze lijst stonden, staan er nu niet meer in. Het is goed mogelijk dat deze bedrijven er volgend jaar wel weer in staan. Daarom behandelen we deze bedrijven kort.

1. United Health Group

United Health Group is een multinationale zorg- en verzekeringsmaatschappij. Qua omzet is dit het grootste zorgbedrijf ter wereld en qua netto premies de grootste verzekeringsmaatschappij. Op de top was United Health Group $ 513,78 miljard waard.

Richard Taylor Burke richtte in 1974 het bedrijf Charter Med Inc op. In 1977 werd het bedrijf gereorganiseerd en kreeg het de naam ‘United HealthCare Corporation’. Het bedrijf is vandaag de dag opgezet in vier segmenten. United Healthcare, Optum health, Optum Insight en Optum Rx. Het UnitedHealthcare-segment biedt consumentgerichte plannen en diensten voor gezondheidsvoordelen voor particulieren en werkgevers. Optum Health biedt toegang tot netwerken van specialisten van zorgaanbieders.

Kort samengevat is United Health Group een zeer gediversifieerd bedrijf op gebied van gezondheidszorg en verzekeringen. 

Je kunt United Health Group op de beurs vinden onder de ISIN-code US91324P1021 

2. Johnson & Johnson

Johnson & Johnson is, net als United Health Group, een grote speler in de gezondheidszorg. Van verzorgingsproducten, baby verzorgingsspullen tot aan vaccins. Op de piek is dit bedrijf $ 479,35 miljard waard geweest.

Het bedrijf onderzoekt, ontwikkeld en verkoopt wereldwijd verschillende gezondheidsproducten. Dit is het oudste bedrijf in deze lijst. Johnson & Johnson werd opgericht in 1886 door drie broers. Het bedrijf staat genoteerd op de beurs van New York sinds 1944. Door de jaren heen hebben ze verschillende bedrijven opgekocht om het assortiment te vergroten. De Nederlandse tak van Johnson staat bekend als Janssen Pharmaceutica.

In november 2021 kondigde Johnson & Johnson aan het bedrijf te willen opsplitsen in twee delen. De consumenten gezondheidsproducten los van de medische hulpmiddelen divisie.

Je kunt Johnson & Johnson op de beurs vinden onder de ISIN-code US4781601046 .

3. Exxon Mobil

Exxon Mobil verdient hoofdzakelijk zijn geld aan het produceren van olie en gas. Het bedrijf Exxon Mobil is ontstaan in 1999 door en fusie tussen de bedrijven Exxon en Mobil. Het bedrijf bezit wereldwijd tankstation onder de namen Exxon, Mobil en Esso. Dit bedrijf behoort tot één van de zes grootste staats onafhankelijke oliemaatschappijen. 

Het bedrijf is onderverdeeld in drie onderdelen, upstream, downstream en chemie. Ook Exxon Mobil is vandaag de dag aan het investeren in groene projecten om te blijven innoveren.

Je kunt Exxon Mobil op de beurs vinden onder de ISIN-code US30231G1022 

Vergelijking met Nederlandse bedrijven

De 10 grootste bedrijven ter wereld hebben een enorme beurswaarde. Zulke grote bedragen is moeilijk te bevatten. Om je een beeld te geven hoe groot deze bedrijven zijn, vergelijken we ze met een paar bekende Nederlandse bedrijven. 

ASML

Verreweg het grootste Nederlandse bedrijf is ASML. Deze chipmaker was op de piek $ 354,39 miljard waard. Mocht ASML op dezelfde voet doorgaan als de afgelopen jaren, is de kans vrij aannemelijk dat dit stukje Nederlandse trots zich ooit in deze top 10 bevindt. Momenteel is Apple bijna dertien keer zo groot als ASML qua beurswaarde

ING Groep

ING is bij vrijwel iedereen bekend. Deze enorme bank heeft op moment van schrijven een beurswaarde van $ 45 miljard. Qua beurswaarde slechts een 62e deel van de gigant Apple.

Lees ook: NAGA Review – Tips & Ervaringen

Conclusie: de grootste bedrijven ter wereld

De top 10 grootste bedrijven ter wereld bestaan voornamelijk uit bedrijven uit de Verenigde Staten. Eerder waren er nog een aantal Chinese kandidaten. Zo had het Chinese bedrijf Alibaba op zijn piek een marktwaarde van $ 842,11 miljard. In 2022 hebben Chinese bedrijven het om diverse redenen erg slecht gedaan op de beurs.

Veel gestelde vragen

Wat is het grootste bedrijf ter wereld?

In 2024 is Apple het grootste (beursgenoteerde) bedrijf ter wereld. Apple heeft een marktwaarde van 2,3 triljard dollar ($ 2300 miljard). Op de piek was Apple $ 2,94 triljoen waard. Dit maakt Apple de koploper van de lijst met grootste bedrijven ter wereld in 2024.

Wat zijn de 5 grootste bedrijven ter wereld?

Apple, Saudi Aramco Microsoft, Alphabet en Amazon zijn in 2022 de grootste bedrijven ter wereld. Alle vijf bedrijven noteren ruim boven de $ 1 triljoen (100 miljard) dollar. Saudi Aramco komt uit Saudi-Arabië en de vier andere bedrijven uit de Verenigde Staten.

Welk bedrijf heeft de grootste omzet ter wereld?

Het bedrijf met de grootste omzet ter wereld is Walmart. Met een omzet van $ 559,15 miljard in 2021 en een verwachte omzet van $ 572,75 miljard in 2022. Walmart behoort met een marktwaarde van $ 386,81 miljard (nog) niet tot de lijst van grootste bedrijven ter wereld. Dit komt onder andere door de lagere marges waardoor beleggers minder betalen per aandeel.

Lees ook: Oefenen met beleggen