Alles over beleggen in ETF's

Alles over beleggen in ETF’s

ETF’s zijn een goede manier om te profiteren van de beurs. Weet je nog niet precies wat een ETF is? In dit artikel lees je alles over beleggen in ETF’s. Deze vorm van beleggen word steeds meer gebruikt, en dat is niet zonder reden. Een relatief goed rendement en het bespaard een hoop tijd. Na het lezen van dit artikel weet jij alles wat je moet weten om de juiste keuzes te maken.

Lees ook: Wat zijn ETF’s? Beleggen in ETF’s

Alles over beleggen in ETF’s

Exchange Traded Fund (ETF), ook wel tracker genoemd, is een passief beleggingsinstrument die een index volgt. Zo kun je met één aankoop een gehele markt volgen. Het doel van zo’n ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van de onderliggende index, meestal met behulp van een identieke verhouding.

Er zijn veel verschillende soorten ETF’s. Een paar bekenden waar je vast van hebt gehoord zijn de AEX, S&P 500 en de Nasdaq. De AEX volgt de 25 grootste Nederlandse bedrijven (gebaseerd op marktkapitalisatie). De S&P 500 volgt de 500 grootste Amerikaanse bedrijven (op marktkapitalisatie) en de Nasdaq is een Amerikaanse index met technologie bedrijven.

Naast deze bekende ETF’s zijn er ook trackers die bedrijven over de hele wereld, of juist een specifieke sector volgen. Verderop in dit artikel zullen we een paar voorbeelden toelichten.

Lees ook: Wat is een ETF

Het doel van een ETF

Het doel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende waarde, ook wel index genoemd. In tegenstelling tot een actief beheerd beleggingsfonds, deze probeert de onderliggende waarde namelijk te verslaan (wat in de meeste gevallen niet lukt).

Het simpele doel van de ETF door simpelweg een index te volgen brengt veel voordelen met zich mee.

970x250

Voordelen ETF’s

Hieronder zie je de voor- en nadelen van beleggen in ETF’s. Zo weet je wat je ongeveer kunt verwachten.

  • ETF’s geven de mogelijkheid tot brede spreiding met één aankoop. Als je een ‘All world’ ETF aanschaft ben je zeer breed gespreid. Met slechts één aankoop een mandje van duizenden aandelen in bezit.
  • Lage kosten. Losse aandelen kopen kost veel transactiekosten, afhankelijk van welke broker je gebruikt. Over het algemeen zijn ETF’s goedkoper en je hoeft niet alle aandelen los aan te schaffen. Daarbij heeft DEGIRO de kernselectie, hiermee kun je zelfs kosteloos maandelijks ETF’s verhandelen. (Transactie) kosten lijken op het eerste gezicht mee te vallen, maar kunnen aardig in je rendement gaan snijden. Over de jaren heen kan dit resulteren in duizenden euro’s minder rendement.
  • Gemak. Net als aandelen is het gemakkelijk om via een broker ETF’s te verhandelen. Door het volume zijn er in de meeste gevallen ook genoeg kopers en verkopers. Hierdoor kun je jouw geld heel gemakkelijk omzetten naar deze ETF’s en omgekeerd.
  • Tijd besparend. Het onderzoeken van losse aandelen en vervolgens bijhouden kost erg veel tijd. Door ETF’s aan te kopen bespaar je niet alleen veel kosten, maar ook veel tijd.
  • Rendement. Veel particuliere beleggers proberen met losse aandelen een beter rendement te behalen. Er zijn maar een paar die het lukt. Zelfs grote beleggingsfondsen falen hier 80% van de tijd in. Met ETF’s behaal je een beter rendement terwijl je veel tijd en geld bespaard.
  • Minder risico. Door de bredere spreiding verklein je het risico dat je loopt. Aandelen kunnen flink dalen in waarde, door allerlei redenen. Een ETF vangt de slechte resultaten van bepaalde aandelen op met de goed presterende aandelen.
  • Goed voor beginners. Beginnende beleggers verliezen in het begin meestal geld. Dit komt door fouten die soms duur uit kunnen pakken, Met een goed gespreide ETF is het risico zo laag, dat het veel minder snel misgaat.

Nadelen ETF’s

  • Niet flexibel. ETF’s zijn samengesteld en daar heb je het mee te doen. Je kunt zelf geen bedrijven toevoegen of verwijderen. Bij InDelta kun je de verhoudingen wel zelf indelen.
  • Relatief saai. Het beleggen in ETF’s brengt meestal geen spannende dagen met zich mee. Bij losse aandelen zie je soms een +10% of zelfs +50% bij de wat kleinere bedrijven. Dit kan voorkomen naar aanleiding van bijvoorbeeld hele goede kwartaalcijfers en vooruitzichten. Bij ETF’s is dit niet het geval. Hooguit bij sectorspecifieke ETF’s waar goed nieuws voor de hele sector uitkomt. Dan nog zijn dit vaak geen schokkende stijgingen.
  • Risico. Beleggen kent risico’s, zo ook beleggen in ETF’s. Het risico wat je met een ETF loopt is vele malen kleiner dan bij losse aandelen. Toch moet je niet vergeten dat het risico aanwezig is. Wanneer je jouw geld op de bank laat staan loop je veel minder risico. Rendement en risico horen nu eenmaal bij beleggen.

Geschiedenis van de ETF

De ETF is sinds de jaren 90 beschikbaar om in te beleggen. Sinds die tijd is deze vorm van beleggen ontzettend populair geworden. De periode van 2002 tot en met 2019 is er jaarlijks een groei van 25% geweest. In 2002 was er 142 miljard dollar geïnvesteerd in ETF’s. In 2019 was dit maar liefst 6181 miljard dollar.

Onderzoeken wijzen uit dat momenteel ongeveer de helft van de beleggers minimaal één ETF in bezit hebben. Ook professionele beleggers maken gebruik van ETF’s.

Verschillende ETF’s

Er bestaan veel verschillende soorten ETF’s. Zo zijn er ETF’s die sector gespreid, land gespreid of zelfs wereldwijd gespreid zijn. Daar houdt het niet op, zo heb je accumulerende ETF’s en distribuerende ETF’s. Je hebt synthetische ETF’s en fysieke ETF’s.

Het klinkt allemaal erg ingewikkeld, daarom leggen we je hieronder precies uit wat het allemaal inhoud.

Lees ook: Accumulerende ETF en Distribuerende ETF – Wat is het verschil

Accumulerende ETF

De naam is ingewikkelder dan wat het inhoud.

Een accumulerende ETF is een ETF (Exchange Traded Fund) die het dividend herinvesteert. Deze ETF keert geen dividend uit aan zijn aandeelhouders. Het dividend wat de aandelen die zijn opgenomen in de ETF uitkeert wordt rechtstreeks terug in de ETF belegd. Je ontvangt indirect wel dividend, maar dit wordt gelijk voor je herbelegd.

Met andere woorden: Het dividend dat de aandelen binnen de ETF uitkeren ontvang je niet op je rekening. Dit dividend wordt direct geherinvesteerd binnen de ETF. Het voordeel van deze vorm is dat je maximaal profiteert van het rente op rente effect, ook wel compound interest genoemd. Een ander voordeel is dat je hierdoor geen extra transactie kosten betaald.

Het nadeel van deze vorm van ETF’s is dat je geen dividend ontvangt. Dividend is een mooie manier van passieve cashflow. De keerzijde van dividend is dat je hier dividendbelasting over betaald. Dit betaal je bij een accumulerende ETF dus óók niet.

Een mooi voorbeeld van een accumulerende ETF die het in het verleden goed heeft gedaan is:

iShares Core MSCI World UCITS. 
Ticker: IWDA
ISIN: IE00B4L5Y983.

In het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst. De kans dat deze ETF het in de toekomst goed zal doen is zeer aannemelijk. Het risico daarentegen vrij laag. Dit is een wereldwijd gespreide ETF.

Distribuerende ETF

Een distribuerende ETF is een ETF (Exchange Traded Fund) die het dividend uitkeert aan zijn aandeelhouders. Als aandeelhouder van zo’n ETF ontvang je periodiek dividend. Hoe vaak dit gebeurd is per ETF verschillend. De meeste distribuerende ETF’s keren elk kwartaal dividend uit. Hoe hoog dit dividend is verschild per periode. Bepaalde bedrijven keren niet vaak dividend uit waardoor het dividend per kwartaal verschild. Er zijn ook bedrijven die het dividend verhogen, ook dit kun je merken in de uitbetalingen.

Er zijn ETF’s die gericht zijn op dividend. Deze ETF’s hebben (vrijwel) alleen dividend aandelen. De meeste wereldwijd gespreide ETF’s keren ook een deel dividend uit, maar bevatten niet enkel dividendaandelen.

Het voordeel van een distribuerende ETF is het passieve inkomen die het genereert. Door enkel een distribuerende ETF te bezitten krijg je periodiek dividend uitgekeerd. Hier hoef je verder niets voor te doen. In tijden dat het minder gaat op de beurs en koersen blijven dalen heb je geen koerswinst, maar nog wel periodiek dividendinkomsten.

Het nadeel van een distribuerende ETF is de dividendbelasting. Over dividend moet je namelijk belasting betalen. Hoeveel dit is verschilt per bedrijf. Bepaalde landen houden 15% in, terwijl anderen 30% inhouden. Bij losse aandelen kun je dit in veel gevallen terugvragen met de belastingaangifte. Bij ETF’s is dit vaak iets lastiger, waardoor je last krijgt van ‘dividendlekkage’.

Dividendlekkage

Dividendlekkage is het deel van de dividendbelasting wat je niet terug kunt vorderen bij je belastingaangifte. Dividend wordt in de meeste landen belast, in veel gevallen kun je dit terugvorderen. Wanneer dit niet mogelijk is spreken we van dividendlekkage.

Lees ook: Wat is dividendlekkage? Zo voorkom je het

Een ander nadeel van de distribuerende ETF zijn de extra kosten. Wanneer je het ontvangen dividend wil gebruiken om nieuwe aandelen of ETF’s te kopen betaal je meestal transactiekosten. Daarbij komt dat je minder profiteert van het rente op rente effect. Je koopt pas nieuwe aandelen wanneer je het dividend ontvangt. Bij een accumulerende ETF wordt dit dividend al eerder geherinvesteerd.

Een mooi voorbeeld van een distribuerende ETF is:

VANGUARD FTSE ALL-WORLD UCITS
Ticker: VWRL
ISIN: ‎IE00B3RBWM25

Deze ETF is net als de IWDA wereldwijd gespreid. Zelf bezit ik op moment van schrijven ook deze ETF.

970x250

Fysieke ETF

In eerste instantie gaat de voorkeur bij de meeste beleggers naar de fysieke ETF. Beide varianten hebben zo hun eigen voor- en nadelen.

Bij een fysieke ETF heeft de uitgever de onderliggende waarde in zijn bezit. Dit verkleint het risico en is een stuk veiliger. Het nadeel hiervan is dat de kosten ook hoger liggen. Bepaalde ETF’s hebben duizenden aandelen in bezit. Daar komen (hogere) kosten bij kijken. Een ander nadeel is dat een uitgever er voor kan kiezen de onderliggende waarde, in dit geval de aandelen, uit te lenen. Hier zo meer over.

Het zogenoemde ’tracking error’ is een ander nadeel dat aanwezig kán zijn bij een fysieke ETF. Dat betekent dat bepaalde kleine bedrijven niet worden opgenomen om kosten te besparen.

Synthetische ETF

Bij een synthetische ETF heeft de eigenaar de onderliggende waarde niet in bezit. De uitgever hiervan maakt meestal gebruik van een tegenpartij. Deze tegenpartij levert de koers, vaak met een swap overeenkomst. Het risico is aanwezig dat deze tegenpartij niet kan leveren op het moment dat het nodig is. De kans hierop is relatief klein, er gaat een strenge selectie aan vooraf.

Aanbieders van swaps hebben vaak veel kapitaal en zijn niet zomaar een klein bedrijf. Om het risico nog verder te verkleinen maken uitgevers vaak gebruik van meerdere tegenpartijen. Dat verkleint het risico aanzienlijk, echter blijft het risico wel aanwezig.

In sommige gevallen is het niet mogelijk om de onderliggende waarde te bezitten, en moet er daarom wel gebruik worden gemaakt van een synthetische ETF.

Synthetische ETF’s hebben niet alleen maar nadelen. Een voordeel zijn de lagere kosten. De uitgever hoeft niet alle aandelen stuk voor stuk aan te schaffen. Een ander voordeel is de ’tracking error’ waar een synthetische ETF minder tot geen last van heeft.

ETF’s met een fysieke replica zijn in het algemeen veiliger dan ETF’s met een synthetische replica. Het is altijd belangrijk om te kijken wie de uitgever is, en hoe betrouwbaar deze is. Bij Synthetische ETF’s is dit nóg belangrijker.

Securities lending (effecten uitlenen)

Het bovengenoemde uitlenen van effecten wordt securities lending genoemd. Dit is een financiële transactie waarbij de ene instelling effecten uitleent aan de andere instelling. Simpel uitgelegd leent instelling 1 effecten van instelling 2 en betaald hier rente over.

Het voordeel voor de uitlener is de ontvangen rente, in geval van ETF’s drukt dit de kosten. Het nadeel is het bijkomende risico. Het kan voorkomen dat de lener van deze effecten niet terug kan leveren. In dat geval heeft de uitlener een groot probleem.