markt verslaan chart beat the market

De markt verslaan – Dit is wat je moet weten

De markt verslaan, wat bedoelen we daar precies mee? Onder de markt verstaan we een gekozen benchmark. Meestal is dit de S&P 500 die de 500 grootste Amerikaanse bedrijven vertegenwoordigt qua marktkapitalisatie. Gemiddeld is deze index goed voor zo’n 10% rendement, wat al een erg goed rendement is. Toch zijn veel mensen op zoek naar manieren om de markt te verslaan. Wat inhoudt dat je probeert meer rendement te behalen dan de S&P 500 of een andere gekozen benchmark/index.

Kans van slagen

Er zijn veel hedgefondsen en particuliere beleggers die in plaats van simpelweg in een indexfonds te beleggen waar je kan rekenen op een ‘veilige’ 10% rendement gemiddeld op jaarbasis, proberen er meer uit te halen door middel van het zelf beheren van aandelen of dit uit te laten besteden aan een hedgefonds. Aangezien veel mensen dit proberen, zou je denken dat het makkelijk te doen is, toch? Niets blijkt minder waar. Maar liefst 80% van de fondsen faalt hierin! Als we naar de cijfers kijken is het dus onwaarschijnlijk om de markt überhaupt te kunnen verslaan. Dus waarom zou je hier aan beginnen? Hieronder hebben we een aantal mogelijke redenen.

Waarom proberen de markt te verslaan?

Als het de meeste hedgefonds al niet lukt om dit te presteren. Waarom zou het jou als particuliere belegger dan wél lukken? Dat we dit proberen kan simpelweg komen doordat we onszelf overschatten. Te optimistisch zijn, of omdat we om ons heen succesverhalen horen van mensen die dit wel (structureel) hebben behaald. Als we je te veel hebben teleurgesteld met dit nieuws, is er goed nieuws. Als je namelijk net zo eigenwijs bent als ik en toch van plan bent de markt te verslaan. We hebben een aantal manieren om dit te realiseren voor je opgesteld

Een andere reden is omdat we graag betrokken willen zijn bij onze aandelen. Maandelijks een x bedrag storten en elke maand dezelfde indexfonds kopen is namelijk in tegenstelling tot actief handelen vrij saai. Vergeet niet dat het hier om je zuurverdiende geld gaat, je doel is dus om het maximale uit je vermogen te halen.

De markt verslaan met FXFlat

Tips om de markt te verslaan

Bij het kopen van een index als de S&P 500 ben je zo gediversifieerd dat je een hoop winners (goed presterende aandelen) hebt. Maar ook een hoop verliezers (minder of slecht presterende aandelen) die samen tot een gemiddeld rendement komen. Door alleen de winners te selecteren kom je dus een stuk dichter in de buurt om de markt te verslaan.

De belangrijkste methode is daarom het selecteren van de juiste aandelen. Alhoewel dit niet zo lastig klinkt, komt er meer bij kijken dan simpelweg het kopen van aandelen die in het verleden goed gepresteerd hebben. Dat bied namelijk geen garantie voor toekomstig rendement. Deze manier kan zelfs averechts werken doordat er teveel groei ‘ingeprijsd’ is. Dit kunt je onder andere zien aan de PE-ratio wat staat voor ‘Price To Earnings’. Deze verhouding geeft aan hoe vaak een aandeel verkocht wordt in verhouding met de EPS, Earnings Per Share. Alhoewel dit een indicatie geeft hoeveel ‘premium’ je voor een aandeel betaald, kun je dit met een korreltje zout nemen. Een verhouding als deze geeft je een indicatie, maar is bij lange na niet genoeg om een goed beeld te vormen of puur op basis hiervan een conclusie te trekken.

Een groeiaandeel wat net een aantal jaar bezig is en net winst maakt heeft bijvoorbeeld een veel hogere PE-ratio dan een bedrijf dat al jaren bestaat. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat jonge bedrijven nog veel meer groei kunnen realiseren dan bijvoorbeeld een dividend of blue-chip aandeel. Om een indicatie te krijgen van hoe hoog een aandeel gewaardeerd staat raden we je aan om de cijfers van het aandeel te vergelijken met die van soortgelijke bedrijven die zich in dezelfde fase bevinden.

Beleggingsstrategie

Verder is het hebben van de juiste beleggingsstrategie een belangrijk punt, Kies je voor veiligheid doormiddel van het kiezen van blue-chip bedrijven (volgroeide bedrijven met een lang trackrecord en een gezonde balans) of past het bouwen van een dividendportfolio meer binnen jouw strategie. Een dividendportfolio kan namelijk voor een mooi passief inkomen zorgen.

Als je voor het verslaan van de markt gaat zijn groeiaandelen misschien meer jouw ding, over het algemeen kleven hier meer risico’s aan doordat deze soort bedrijven vaak nog in de beginfase staan. Dat betekent dat ze nog vol op aan het investeren zijn en in de meeste gevallen nog geen netto winst realiseren. De kans dat zo’n bedrijf omvalt is dus een stuk groter dan bijvoorbeeld een ‘Google’ of ‘Apple’ die zich al jaren hebben bewezen. Toch zie je bij dit soort bedrijven (penny stocks daar gelaten) de meeste rendementen. Neem als voorbeeld het Amerikaanse bedrijf Tesla, ook dit is een groeiaandeel wat in 2020 zo’n 700% in koersgroei heeft gerealiseerd.

Lees ook: FXFlat review – Tips, ervaringen & tarieven vergelijken

Penny stocks

Een andere manier om grote rendementen te behalen zijn de beruchte penny stocks. Dit zijn aandelen met een aandeelprijs van maximaal vijf dollar. Je ziet soms een penny stock in korte tijd enorme koerswinsten behalen. Vaak naar aanleiding van een influencer die zo’n aandeel behandeld op bijvoorbeeld YouTube. Alhoewel dit klinkt als een mooie kans, kleven hier ook enorme risico’s aan. Door de lage prijs per aandeel onderschatten mensen deze soort aandelen wel eens. Een lage aandeelprijs betekent namelijk niet dat een aandeel ‘goedkoop’ is.

Of je nu € 1000 in 2 aandelen van € 500 hebt zitten of in 10.000 aandelen van € 0,10 per stuk, wanneer de koers met 80% daalt ben je in beide gevallen evenveel kwijt, en bij penny stocks is de kans aannemelijker dat dit gebeurd. Ook zie je vaak de wel bekende ‘Pump & Dump’ scenario’s voorkomen. Dit houdt in dat een penny stock extreem veel koerswinst behaalt in zeer korte tijd om vervolgens met dezelfde snelheid weer te zakken. Met veel verlies als gevolg wanneer je (te) hoog bent ingestapt. Wanneer je dit risico toch wil nemen, is het wellicht verstandig dit te gaan doen met een klein percentage van je portfolio om het eventuele verlies te beperken.

Conclusie

Als we kijken naar de cijfers kunnen we concluderen dat de markt verslaan een lastige opgave kan zijn, maar met de juiste aanpak en het kiezen van goede aandelen zeker niet onmogelijk. Hopelijk heb je inmiddels een realistisch beeld gekregen van wat je kan verwachten.

Lees ook: De beste boeken over beleggen

Bronnen

Investopedia: What does it mean when people say they “beat the market”?

SeekingAlpha: What Does It Mean To ‘Beat The Market’?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *